Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд (КС) разпоредби от Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ), с които се разширяват възможностите за изграждане на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

Оспорените от него текстове бяха приети с преходните и заключителните разпоредби на закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), който беше обнародван на 13 октомври 2023 г.

Президентът иска КС да обяви за противоконституционни чл. 2, ал. 4 в частта „и за агрофотоволтаици – при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието и министъра на регионалното развитие и благоустройство“, чл. 17а, ал. 3 в частта „на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници“, чл.23, ал.3 и чл. 24, ал. 7 в частта „или изграждане на обект за производство на енергия от възобновяеми източници“ от ЗОЗЗ.

С тях се предвижда строителството в земеделски земи без промяна на предназначението на т. нар. агрофотоволтаици (енергийни обекти за производство на електрическа енергия от слънчева светлина, изградени върху земеделска земя, които позволяват спокойното и безпрепятствено използване на земеделската земя за нейното предназначение). Освен това ще се прилага улеснена процедура при промяна на предназначението на земи за неземеделски нужди – без да се провежда процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране. Предвижда се, че земеделските земи се считат с променено предназначение от момента на влизане в сила на подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на обект за производство на енергия от възобновяеми източници. Досега изграждането на фотоволтаични системи беше възможно върху земи от седма до десета категория, а с промените – на от пета до десета категория.

Във всичко това президентът вижда преференциален режим за изграждането и строителството на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници върху земеделски земи.

Според Радев той създава риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия. Допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България, твърди президентът.

„Подкрепям стремежа на законодателя да разширява нормативните възможности, които насърчават производството на енергия от възобновяеми източници, но това не следва да бъде за сметка на опазването на обработваемата земя. Негово задължение е да балансира тези два приоритета по конституционно търпим начин. Земята е благо от най-висш порядък, основно национално богатство, което се ползва с особената закрила на държавата и обществото (чл. 21, ал. 1 от Конституцията). Трайна е конституционната практика, че съхраняването на обработваемата земя за земеделски цели е ангажимент за държавата, който следва да бъде гарантиран от законодателя под формата на приоритетна закрила“, пише държавният глава до КС.

Той сочи, че земите от 5-та до 10-та категория представляват по-голямата част от земеделската земя в България. А с измененията в ЗОЗЗ промяната на предназначението на земеделската земя от 5-та и 6-та категория вече ще е възможно, въпреки че няма доказана конкретна нужда. „Ето защо възможността за изграждане и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, използващи фотоволтаични (слънчеви) системи върху земеделски земи с високи продуктивни качества, е в несъответствие с духа и буквата на Конституцията, която вменява на законодателя задължението да гарантира опазване на земеделските земи като национално богатство“, заявява Радев.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дидо
Дидо
02 ноември 2023 14:46
Гост

нормално. тука трябва да на ползват за разплод за ЕС само. Там като няма място от ВЕИта, от тук да взимат най-хубавото.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
16 октомври 2023 16:42
Гост

Ми прав е, няма логика обработваема земя и пасища да бъдат унищожавани заради един фотоволтаици, а ако толкова държат на ВЕИ да слагат поне вятърни генератори, където условията са подходящи.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
16 октомври 2023 16:44
Гост

Лекс, моля спрете политизираните тролове анонимници.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
17 октомври 2023 10:27
Гост

И ако може направо сложете филтър за триене на коментари по ключови думи ГЕРБ и престъпление.

Мирянов и Радев са патладжани
Мирянов и Радев са патладжани
16 октомври 2023 16:10
Гост

Хайде да се съберете под ръчичка с псевдо християнина Пламен Мирянов, дето ти опъваше знамето на Рожен и да идете у некоя вила в гората да „патриотствате и християнствате“!!!!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:41
Гост

А ти пък отивай при мормоните в Юта да садиш картофи и да правиш ръкоделия в тоалетната

Пепиньо
Пепиньо
16 октомври 2023 16:10
Гост

Зашо ни занимавате с един комунист?

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:42
Гост

По-добре комунист, отколкото променкаджия или ДеБар.

Milosh
Milosh
16 октомври 2023 16:09
Гост

Този е такъв УЛЕШ!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:09
Гост

Вие откачени ли сте? Ако човека иска да си даде земята за ВЕИ не може ли? То от ВЕИ скоро ще правим повече пари, отколкото от зърно. Предвид, че така или иначе в бъдеще Украйна ще спре да воюва и ще влезе в ЕС. От там и зърното им ще залее Европа. А ние трябва да се преориентираме към други култури или от друго да правим пари, като ВЕИ. Докато нещата в света и Европа се развиват, Радев виси на едно място – в соца!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 октомври 2023 18:08
Гост

То с обезценяването на парите скоро ще правим още повече пари. Например 100 000 000 000 000 долара (one hundred trillion dollars for the Reserve Bank of Zimbabwe). И многото пари, и енергията от ВЕИ ще я рупате под формата на химия с ГМО от Украйна, където земите отдавна са собственост на Cargill и Monsanto.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:08
Гост

Тоя кога е виждал ВЕИ? Знае ли какво е? Кой е казал, че се слага на земеделска земя? И в крайна сметка за мен е по-важно да не се слагат в гори и да се изсече въпросната гора. Че горите трудно се възстановяват

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:06
Гост

Този няма нито мисъл за бъдещето нито нищо. По Шабла нали има перки в земеделски земи и нищо не пречат на земеделската продукция и техника да я събира.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:06
Гост

Силно се надявам този нещастник повече да не е президент!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:06
Гост

Не му вярвам на този парцал. Дори не схващам как може да се ползва с най-много подкрепа от народа. Това е малоумно!

Чемодан, вокзал, Сибир!
Чемодан, вокзал, Сибир!
17 октомври 2023 11:00
Гост

Ползваше се с доверието на хората. Рейтингът му падна от 60%, когато беше борец срещу мафията, до 30% след като стана троянския кон на Путин и Митрофанова. И още пада.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:05
Гост

Щеше да е добре ако не беше такъв популист и не се мъчеше да прокарва руските гледни точки в България.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 16:05
Гост

Ох, големият патрот…