Министерският съвет (МС) поиска Конституционният съд (КС) да отмени решение на парламента, с което се възлага на министъра на финансите Асен Василев да покрие оперативния дефицит от 1 млрд. лева във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ до 31 март 2024 г. (пълния текст на решение на Народното събрание виж тук).

Депутатите мотивират атакувания акт със стабилизиране не електроенергийната система.

Правителството обаче изтъква (пълния текст на исканет виж тук), че с него Народното събрание е нарушило разделението на властите и принципа на правовата държава, защото на практика с решение, а не със закон, е пренаписало бюджета за 2024 г.

„От Конституцията и от Закона за публичните финанси не следват самостоятелни правомощия на министъра на финансите, които да позволяват изпълнението на предвиденото в оспорваното Решение на Народното събрание, включително в определения в него срок. Не могат да бъдат предприети действия нито от министъра на финансите, нито от Министерския съвет, които могат да доведат до невъзможност за изпълнението на основни показатели на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., по които е приет от Народното събрание в рамките на правомощието му по чл. 84, т. 2 от КРБ, включително до влошаване на бюджетното салдо по държавния бюджет, съответно по консолидираната фискална програма“, изтъкват от правителството. И подчертават, че не могат да поставят изпълнението на бюджета в риск, а последицата от решението на НС ще именно такава, защото с него на практика се променят основни бюджетни показатели.

„Освен че се извършва с Решение на Народното събрание, а не със закон в съответствие с принципа на правовата държава, приемането на решението е и в нарушение на чл. 87, ал. 2 от КРБ. Народните представители не могат да внасят решения/законопроекти за изменение на параметрите на държавния бюджет, ако няма предложение за това от Министерския съвет“, посочват от изпълнителната власт.

И напомнят, че в правовата държава не се допуска никой да властва без овластяване.

„Предвиденото с оспорваното Решение на Народното събрание се отклонява от закона – както от правилата на Закона за публичните финанси, включително ограниченията по чл. 119, ал. 1 от закона, така и от утвърдените показатели със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и нормите на Закона за енергетиката в частта с уредбата на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, включително правилата за формиране на приходите на фонда – чл. 36д, ал. 1 от Закона за енергетиката, съответно разходването на целево предоставените средства от държавния бюджет“, пише още в искането до КС.

Освен това МС посочват, че от решението на Народното събрание не става ясно какви действия и на какво основание се очаква да предприеме министърът на финансите за покриване на дефицита от 1 млрд. лв. във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, нито е ясно как е определена тази сума.

КС образува дело по искането и за докладчик по него е определен Борислав Белазелков.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:46
Гост

­Г­­о­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­и­ч­­­е­­т­­а­ ­в­­и­­ ­­о­­­ч­а­­­к­­в­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?96229

Ad nauseam
Ad nauseam
06 април 2024 13:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

angeru
angeru
05 април 2024 12:45
Гост

Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:–- https://e.vg/Alkotox

мнение
мнение
05 април 2024 9:50
Гост

Това вече прилича на шизофрения. Този МС в оставка е излъчен от сглобката ППДБ-ГЕРБ и подкрепен с гласовете на ДПС. Атакуваното решение на НС е прието с гласовете на същите партии, които са гласували за МС. Въпросът е МС срещу себе си ли протестира или министрите са преживели катарзис? Клиничните прояви на тежки психични заболявания, които наблюдаваме в последните 2-3 години, водят до извод, че кандидатите за депутати и министри трябва да преминават през сериозен психиатричен преглед от независими експерти, както и да минат през тестове за интелигентност, които да решават на живо по националната телевизия. Тази лудост трябва да… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2024 19:01
Гост

Ама НС като нарежда на МС, включително и на служебния кабинет на Донев, за износ на оръжие за Украйна, проблем нямаше , нали, там всичко беше топ и нарушаване на принципа на разделение на властите беше чисто имагинерно в името на „световния мир“.
П.С. Писна ми от двойте стандарти на ПП-ейци.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2024 19:08
Гост

Законът за държавния бюджет е закон във формален смисъл и е задължителен само в разходната си част, не и приходната, щото може да прогнозираш икономически ръст, но не и да го създадеш като с магическа пръчка, че и да носиш отговорност.

П.С. Чакам с нетърпение това искане да бъде отклонено, като споменатото вече относно решението за доставка на оръжия за Киев. Да видим колко им струват принципите на тези магистрати в КС или ще се изживяват като политици.

Юлиян
Юлиян
04 април 2024 18:47
Гост

Нелепите решения на Парламента ни.

Смехурко
Смехурко
04 април 2024 18:31
Гост

Та с какво сметка на държавата, каквато и да е, е противоконституционна ???

Правителството като че ли е сбирка на матросовци. Всички се хвърлят да бранят Асен Василев за ИЗМЪКНАТИТЕ пари от енергийния фонд и за разклатените финанси на държавата.

Асен Василев, минфина на Денчев, надмино и Гечев, минфина на Виденов. На Гечев не му орязаха пълномощията от НС, докато за Василев НС забрани да се разпорежда с пари, извън неотложните плащания за заплати, пинсии и т.н.

Barsuk
Barsuk
04 април 2024 17:09
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:31
Гост

Що не се думнат в канчетата от НС. А примерно опростените пари на гелосания делиорманец Домуса за придобиване на Български Морски Флот Влади Горанов ще ги върне ли? Или придобитите на къси пари и без данъци имоти от Артекс?

Хари
Хари
04 април 2024 18:42
Гост

Къде да се думнат? По празните канчета ли?

Жаки
Жаки
04 април 2024 18:45
Гост

Да! Дрънчи на кухо и ефектът е нулев.

Борисова
Борисова
04 април 2024 16:30
Гост

Аз не искам повече схеми от ГЕРБ тип Румен Гайтанов Вълка в София.

Гергов
Гергов
04 април 2024 16:29
Гост

Сега им е дюшеш в Народното. всичи националистически и комунистически партии, като БСП, Израждане са в един тон с мафиотските и олигархични ГЕРБ и ДПС. Горе- долу това е всичко, което трябва да знаете за идните избори – да си сметнете за кого да гласувате и кое е нормалното

Тинев
Тинев
04 април 2024 16:28
Гост

В НС само тракат много, но нищо не казват

Бинчев
Бинчев
04 април 2024 16:28
Гост

Не ме интересува Асен Василев. Но ме дразни вече модела. Ако това беше финансов министър на ГЕРБ – НИЩО. ТИШИНА. Ако е на друга партия, вой до небесата и пропагадна от тролове, които са заляли фейсбук и пишат небивалици в полза на ГЕРБ. Включително се опитват да изкарат и увеличенито от преди години от 200 лв пенсия за стар човек до 800 при Асен Василев за нещо незначително!

Манолов
Манолов
04 април 2024 16:26
Гост

Те назад финансовите министри таковаха таковата дереджето на страната, но никой не искаше нищо от тях, нали?

Derkov
Derkov
04 април 2024 16:26
Гост

Хайде да си говорим сериозно – това е единствено и само предизборна пропаганда, да се злепостави и осмее цялото управление на ПП и ДБ от послдните месеци

Кармелита
Кармелита
04 април 2024 16:25
Гост

Аз не разбрах на база на какво точно финансовия министър трябва да върне 1 милиард. А Влади Горанов не трябва ли да върне 50 милион в хазната, които не взе едно време от Кирил Домусчиев?

Пинчев
Пинчев
04 април 2024 16:24
Гост

ЕМи дано падне. Това е пълна подигравка и аз не съм съгласен. Честно казано Асен Василев е изключително добър кадър, каквото и да налива в главите ни с фуния герб пропагандата

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:24
Гост

Ако слушаме НС и ГЕРБ и ДПС то последните години сме ужасно зле, нищо не върви, щяхме от студ да умираме…затова да се върнем в добрите години на ГЕРБ.