Г-н Шоки, Вие сте президент на Европейския съюз на съдебните служители (EUR), бихте ли посочили какви са неговите основни цели?

Целите на организацията са посочени в нашия устав. Те са свързани с участие в създаването, по-нататъшното развитие и хармонизирането на правото на европейско и международно равнище, подпомагане на членовете при изпълняването на професията „Съдебен служител в Европа“, както и представляване на интересите им пред правителството, ако националната професионална организация поиска това. Целта ни е създаване на културни и колегиални отношения отвъд националните граници, подкрепа и насърчаване на интеграцията на европейското приятелство между нациите. Ние работим и за насърчаване на администрирането на правораздаването посредством обмен на информация, изготвяне на съвместни проучвания и установяване на партньорства.

Какви са били първите стъпки на EUR?

Основата за учредяването на EUR е създадена от професионалните асоциации на германските и австрийските съдебни служители. Като първа стъпка те създават сдружение с две държави – членове, но от самото начало се стремят към разширяване на дейността си в рамките на Европейския съюз. Организацията е официално учредена на Конференцията на германските съдебни служители на 6 октомври 1967 г., в Карлсруе (Германия), с участието на професионални асоциации от Белгия, Германия, Франция, Великобритания и Австрия. От основаването си през 1967 г. до сега към EUR са се присъединили голяма част от европейските професионални сдружения. Организацията ни е в тясно сътрудничество с Европейския съвет.

Каква е сега числеността на европейската организация?

Понастоящем в EUR членуват 11 редовни професионални организации и 9 асоциирани професионални организации. Управителният съвет на членуващите организации от Австрия и Германия се състои от президент, генерален секретар и касиер и се подпомага от петима администратори.

Това, което ми направи впечатление, е една от основните ви цели – постоянна работа за подобряване на близостта на съдебната система до гражданите. Как един съдебен служител, например в Австрия или Германия, работи това да се случи?

На първо място бих искал да отбележа, че в отделните професионални групи, както в Германия, така и в Австрия, съществуват различия по отношение на вида на дейностите, а също и на компетенциите. В Германия и Австрия декларираната цел на отговорните министерства на правосъдието е бързо и перфектно цифровизиране на всички видове съдебни производства. Тъй като тази цифровизация на съдебните производства е много напреднала, особено в Австрия, положително се отбелязва, че съдебните производства могат да приключват по-бързо. Тези бързи решения насърчават удовлетвореността, както на съдебните служители, така и на гражданите от съдебната система.

В момента в България се обсъжда нов Закон за съдебната власт, като има предложения за увеличаване на възнагражденията на съдебните служители, но това предизвиква противоречиви коментари в обществото. Нека Ви дам пример – у нас съдебен секретар или деловодител получава заплата под 600 евро. Как е организирано заплащането в държавите, членуващи в EUR?

Съдебните служители в Германия, например в Северен Рейн-Вестфалия, по време на програмата за дуално обучение получават възнаграждение в съответствие с държавния Закон за заплатите. Конкретно това означава месечна заплата от 1 405,68 евро (към 2022 г.). Освен това могат да получават социални придобивки и семейни надбавки. След завършване на обучението си те се класират в степен, а в зависимост от работата е възможно и повишение в кариерна група. В Австрия съдебните служилите са държавни служители във висшата държавна администрация и възнагражденията им се регулират от Закона за заплатите. Стажантите съдебни служили получават заплата и по време на обучението си – приблизително 2 438,60 EUR бруто. След това заплатата се определя от скалата в Закона за заплатите.

Има ли значение натовареността на служителя при определяне на възнагражденията? 

При съдебните служители в Германия работното натоварване не играе роля при определянето на заплатата. Въпреки това, то понякога може да окаже влияние върху повишението, тъй като е критерий за оценка в повечето федерални провинции. Оценката също така е стандартизирана със закон в повечето федерални провинции. Във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия тя се извършва като редовна оценка през определени интервали от време и ad hoc, например при кандидатстване за повишение. Началникът на съдебния служител изготвя атестацията. В Австрия всички съдебни служители понастоящем получават допълнителен бонус за постигнати резултати, но той не оказва влияние върху размера на пенсията.

Може ли, например, служителят да работи и другаде, освен в съдебната система?

В Австрия съдебният служител е държавен служител и не може да упражнява допълнителна трудова дейност, която да му пречи да изпълнява задължения си, да създава предпоставки за предубеденост или да застрашава други важни служебни интереси. Държавните служители трябва незабавно да уведомят официалния орган за всяка платена допълнителна заетост и за всякакви промени. Допълнителната заетост включва например изнасяне на лекции или писане за правни публикации. Но както споменах, при нас възнагражденията са високи и такава необходимост не съществува.

А как се извършва атестирането т.е. оценката за дейността на съдебния служител през годината?

За съдебните служители в Германия споменах по-горе. В Австрия съществуват така наречените контролни списъци за всички съдебни производства, които могат да бъдат създадени по електронен път. Въз основа на тях ръководството на съда преценява дали даден съдебен служител е приключил дейността си без просрочие.

Какви са възможностите за кариерно израстване на един служител?

Съдебният служител работи на първа инстанция в Германия и Австрия. Не е възможно да се премине към по-горна. Възможно е обаче да се премести в съдебната администрация, където в някои случаи се заплащат по-високи възнаграждения.

Съществуват ли таблици, както ние тук ги наричаме класификатори, по които се определя заплащането на служителя в държавите от ЕС?

Да, съществуват таблици за заплатите на съдебните служители в Германия и Австрия и в повечето европейски държави.

Г-н Шоки, съдебните служители в България всяка година попълват специални декларации за това какво имущество и финансови средства притежават. Съществуват ли такива изисквания за служителите в европейските държави?

Мога да отговоря само за Германия и Австрия. В тези две държави служителите нямат задължения за деклариране. За мен е непонятно каква е необходимостта от подаването на такива декларации с оглед функциите на отделни служители и липсата на механизъм за проверка на тези декларации.

Какви са изискванията за постъпване на работа в администрацията на съдилищата и прокуратурите в европейските държави? Трябва ли специално образование, стаж или друго обучение?

В Германия изискванията за работа като съдебен служител са посочени в Закона за съдебните служители. Набирането им в подготвителната служба се извършва от специален орган, който в повечето германски провинции са висшите регионални съдилища. Предпоставка за наемане е наличието на форма на висше образование или квалификация от университет за приложни науки, както и успешно полагане на приемен изпит за ограничен брой места. В програмата за обучение могат да бъдат допуснати и квалифицирани държавни служители в междинната съдебна служба. В Австрия съдебните служители трябва да са преминали изпит и да са австрийски граждани, за да могат да бъдат приети на тази работа.

Какво обучения се провеждат след постъпване им на работа като съдебни служители?

Съдебните служители в Германия преминават тригодишна програма за дуално обучение в държавен университет по приложни науки с периоди на практическо обучение в съдилища и прокуратури. Те имат статут на държавен служител в отпуск и заемат длъжността стажант съдебен служител. В Австрия обучението на администрацията в съда за придобиване на качеството съдебен служител включва работа в едно или повече съдилища с подготовка на дела в желаната сфера на дейност, участие в основния курс и успешно полагане на изпит по тематичните области. Продължителността на програмата за обучение е три години.

В България разбираме, че дори не е предвидена такава първоначална форма на обучение, а отговорната институция, поради липса на бюджет, е ограничена в провеждането на обучения на служителите. Приветствам усилията на националната ви организация – Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт, в посока повишаване на квалификацията на съдебните служители.

Какво представлява европейският модел за съдебен служител?

През 2021 г. Европейският съюз на съдебните служители (EUR) прие „Манифест за съдебния служител за Европа“. В него професията се определя по следния начин – „Съдебните служители са независими. В областите на възложените им по закон компетенции те вземат решения, които могат да бъдат оспорвани само пред съдилищата. В изпълнение на компетенциите си те са подчинени единствено на закона и на своята съвест. Позицията на съдебен служител е гарантирана от конституцията или от специален закон с конституционен характер. Съдебният служител може да изпълнява и други задачи, свързани с правораздаването и съдебната администрация, при условие че те изискват квалификацията като съдебен служител.“ В тази връзка разбираме от нашите партньори, че през времето назад са правени опити да се омаловажи работата на съдебните служители, което е недопустимо.

Какви са етичните норми, за да бъдеш част от съдебната администрация?

През 2007 г. Австрийската асоциация на съдиите прие декларация за принципите по темата „етика“ (текста на декларацията виж тук) и някои елементи от тази декларация биха могли да бъдат приети и за етичен кодекс на „Съдебен служител за Европа“.

Обмисляте ли идеята да съставите общ европейски етичен кодекс за съдебните служители?

Европейският съюз на съдебните служители създаде работна група, която да изготви становище по темата „Изкуствен интелект и правосъдие“. След срещата в София ще създадем друга работна група по темата „Етичен кодекс на съдебния служител за Европа“.

Какви са Вашите впечатления за дейността на българското Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт? 

Имаме много добри впечатления на организацията, която е член на EUR от България. Председателят на вашата организация Александър Николов и представителят на организацията в EUR Христо Митков са много отдадени хора и професионалисти в това, което правят и каузата, на която са се посветили. Те не се поколебаха при молбата ни за провеждане на срещата на EUR в София да поемат тази организация.

Бихме искали да благодарим на българското сдружение за оказаното гостоприемство и ги уверяваме, че имат пълната подкрепа на EUR за реформата, която предстои в България в частта, касаеща подобряването на статута на съдебните служители в подготвяния нов Закон за съдебната власт.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
keelyred
keelyred
11 април 2024 23:14
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:– https://do.my/aman

Филип
Филип
11 април 2024 17:52
Гост

Съдебният служител работи на първа инстанция в Германия и Австрия. A тук парашутистите- направо във ВКС.

Геро
Геро
11 април 2024 17:53
Гост

Дрънкаш без да знаеш. Ама нейсе!

Гост
Гост
11 април 2024 12:21
Гост

У нас ситуацията е коренно различна. На държавно ниво изобщо не се мисли за откриване на подобни специалности в професионалните гимназии, за въвеждане на стандарти за обучение. Масово по конкурсите вече се явяват по 1-2 човека и се чудим откъде да намерим хора. А кой и как ще ги обучава е вече работа на всеки председател на съд. Много е трудно вече. А трябва и заплатите да се повишат.

Опппааа
Опппааа
11 април 2024 11:26
Гост

А дали този висш форум ще бъде информиран за плачевното състояние, в което се намират служителите на най-големия съд на Балканския полуостров – Софийският районен съд, в който хронично ЛИПСВАТ десетки съдебни служители, в който по принцип нямат грам понятие от човешки ресурси, организиране на стаж, изобщо защита на правата и интересите на съдебните служители. Всичко е на Дон – Кихот-овски начала и на доизживняване. Рядкост са отдадените млади квалифицирани кадри, но ги има. Никой обаче не ги насърчава. А цялостната съдийска работа на най-важното ниво в системата – РАЙОННОТО – страда неимоверно от липсата на необходимия брой служители. И… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 10:24
Гост

Чудесно казано

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 10:24
Гост

Поздрави за статията. Наистина доста интересно

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 10:24
Гост

Затова трябва да се стремим към ЕС и цивилизования свят. Където има право. А не към Азия, където има диктатура и става каквото нареди вожда.

Борис
Борис
11 април 2024 17:49
Гост

А, защото в Европа въобще няма диктатура.

Ганчева
Ганчева
11 април 2024 10:23
Гост

Уникален професионалист

Лозан
Лозан
11 април 2024 17:50
Гост

Не случайно е на такова място.

Нунев
Нунев
11 април 2024 10:15
Гост

Успех на такива професионалисти

Моолов
Моолов
11 април 2024 10:14
Гост

Такива хора ни трябват и в БЪлгария

Донев
Донев
11 април 2024 10:13
Гост

Чуден анализ

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 10:13
Гост

Професионално мнение, браво

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 10:13
Гост

И аз го подкрепям