Депутатите уважиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), чрез които с редакция в Закона за съдебната власт (ЗСВ) се възкресява Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), закрит с измененията в Конституцията. За повторното приемане на измененията гласува един депутат, 51 бяха „против“, а 134 се въздържаха.

Така измененията в НПК ще трябва отново да бъдат гласувани на второ четене като срокът за предложения е пет дни, определи Народното събрание.

Както „Лекс“ писа, между двете четения на проект за промени в НПК, депутати внесоха, а след това и приеха две разпоредби. С една от тях временно – до избирането на новите органи Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, беше „възкресен“ закритият с промените в Конституцията Пленум на ВСС. А с другата беше прието, че „главният прокурор и неговите заместници ще могат да упражняват съответно на изменената структура на прокуратурата функциите и правомощията си по чл. 138 и чл. 139 от Закона за съдебната власт“, т.е. всички функции на обвинител №1, които бяха отнети с промените в основния закон.

На 12 февруари обаче президентът Румен Радев наложи вето върху тези изменения, както и върху една поправка в НПК, с която се отнемат права на обвиняемите (виж мотивите на държавния глава тук и коментар по темата тук).

Вчера правната комисия подкрепи ветото като депутати от управляващото мнозинство заявиха, че ще направят редакция на разпоредбата за Пленума на ВСС, за да няма проблеми с тълкуването (виж повече тук).

Дебатите в правната комисия се пренесоха днес в пленарна зала.

Гроздан Караджов („Има такъв народ“) за пореден заяви, че приемането на въпросните промени е свидетелство за неумението на управляващата „сглобка“ да внася непрекъснато противоконституционни текстове. „Управляващата „сглобка“, заслепена от мнозинството, с което разполага, и водена от Магнаурската школа от „Харвард“, продължават да повтарят една и съща грешка. Това е най-тъжната точка, защото ще се наложи да повторим азбучни истини за правото, които бяха потъпкани, и в правна комисия, и тук в зала. Надявам се днес в залата да потвърдите това, което направихте в правна комисия“, изтъкна Караджов.

Той отново заяви, че за пореден път в нарушение на Правилника за организацията на работата на Народното събрание се внасят предложения, които нямат общо с духа на обсъждания проект. Пак повтори тезата си, че с тези изменения на практика се променя Конституцията, което е огромен проблем. „С промените в НПК ние ще дадем право на стария ВСС да организира изборите за нов ВСС и за нов прокурорски съвет. Ако това е сърцевината за бъдещата съдебна реформа, то благодаря ви“, каза Караджов и призова колегите си да подкрепят ветото, както това стори правната комисия вчера.

Мая Димитрова (БСП) също застъпи тезата, че с измененията в НПК се правят промени в Конституцията. „Всички наши аргументи се припокриват с мотивите от ветото на президента. Приемете, че опозицията също прави конструктивни предложения, опозицията също работи за България“, каза още Димитрова.

Цвета Рангелова („Възраждане“) се спря на текста от НПК, който ограничава правата на обвиняемите и техните адвокати. „Директивата, която Министерството на правосъдието транспонира има една цел и тя е да даде по-голяма информираност за правата на подсъдимия“, изтъкна Рангелова и допълни, че текстът, предложен от вносителя, в случая Министерския съвет, е абсолютно неработещ. По думите ѝ цялата юридическа гилдия е била в потрес от приетите промени и днес управляващите се явяват на поправителен изпит.

По информация на „Лекс“ управляващите все още нямат яснота как точно да звучи новата редакция на текста в ЗСВ във връзка с работата на кадровия орган, води се обсъждане между групите.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
16 февруари 2024 16:18
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Тодор
Тодор
16 февруари 2024 0:36
Гост

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:– https://do.my/bluestone

Асен
Асен
15 февруари 2024 22:45
Гост

Голямо мислене ще падне.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 февруари 2024 15:39
Гост

Из книгата „Сътворението на Промяната“: В началото Бог (Христо, Бойко и Делян) създаде промените в Конституцията. 2 А тя в главите им беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната, особено съдебната власт; и триглавият Божи Дух се носеше над водата. 3 И тогава Бог каза да бъде промяна. И … нищо не стана, но продължи да опитва, напук на всичко. 4 И Бог видя, че протакането беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината – правото от медийния ПР. 5 И Бог нарече светлината „техническо несъответствие“, а тъмнината нарече „Мартин Божанов – Нотариуса“. И стана вечер, и стана утро,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 февруари 2024 12:21
Гост

То, както и да „звучи“ новата редакция, е невъзможно със закон да се променя КРБ, така че умокрасавците и протестърите, които демонтираха с действията си основни държавни органи, да си подадат оставката или ако са в майчинство, да не си и помислят да се връщат в активната политика, защото заради предизвикваните от тях бъркотии страната, макар и формално с правителство, реално погледнато е блокирана юридически.
#невежествонавсякакрачка

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 февруари 2024 12:23
Гост

Май най-добре ще е КС да обяви измененията за противоречащи на Конституцията и така да се започне отначало, въпреки че решението ще действа занапред.

Заки
Заки
15 февруари 2024 22:47
Гост

Би било добре да стане.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:50
Гост

Идиотищини. Истински идиотщини. И никакъв прогрес

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:50
Гост

Трябва да си заработят заплатите, я.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:50
Гост

Ми глупости

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:49
Гост

Категорично се видя, че и депутатите, и юристите към правната комисия и външните консултанти, привлечени в комисията по изготвяне на Конституцията се провалиха като не решиха елементарен въпрос в преходните разпоредби на промените в Конституцията. В допълнение умишлено приеха очевидно противоречащ на Конституцията закон. Има достатъчно доказано читави юристи, които успешно са изготвяли важни закони и кодекси и които уважават правото. Обърнете се към тях да решат проблема. Не се занимавайте с неща, които не разбирате!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:48
Гост

Браво. Време е за промяна!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:48
Гост

Нямаме президент, а руски резидент. И той съветваше евро ориентираните партии да не съставяли правителство

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:47
Гост

Повече ме интерсува трейлъра, то по-скоро е тийзър на Дедпул 3 от тия празноглавци

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:47
Гост

Обаче има ужасно красиви и засукани депутатки и от ИТН и от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:46
Гост

Защо му давате на Радев да ми мачка, бе? Айде за ГЕРБ ясно. Борисов се гласи да управлява с Радев. Ама ПП и ДБ, партиите на нормалните хора в тая държава. Защо му пускате.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:45
Гост

Днес се гласува в купом против, но преди месец всички бяха за.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2024 11:45
Гост

Ще измисли