Министерството на правосъдието обяви окончателните резултати от конкурса за нотариуси (виж класирането тук). Те показват, че след края му остават 6 незаети места от общо 75-те вакантни позиции в 57 града.

Няма да има нови нотариуси във Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, а в Ивайловград е запълнено само едно от двете вакантни места.

Другаде пък ще се наложи министърът на правосъдието Цецка Цачева да разкрие нови бройки за нотариуси, тъй като за едно място са класирани двама души с еднакъв бал. Такива казуси има в Асеновград, Нова Загора и Панагюрище, където в конкурса беше обявено по едно свободно място, но сега ще бъде разкрито още едно.

Голямото пресяване на кандидатите стана на писмения изпит, на който отпаднаха двама от всеки трима и така от 572 души в надпреварата останаха 184. Не всички те обаче са се явили на устния изпит, показват данните на Министерството на правосъдието.

Според тях пред комисията на въпроси са дошли да отговарят 148 юристи. От тях за нотариуси са класирани 72-ма.

Както „Лекс“ писа, най-привлекателно за желаещите да станат нотариуси тази година се оказа единственото място в Сливница. За него се бореха 130 души. А днес е класирана Бойка Димитрова-Миленова с бал 5,1.

По-високи оценки са били необходими на желаещите да станат нотариуси в София. С бал от 5,8 до 5,3 за петте вакантни места са класирани Николина Янчева, Садифе Мехмедова, Соня Николова, Виолета Ангелова, Мария Лазарова – Евтимова. Те спечелиха в конкуренция от 57 души за едно място.

Другата привлекателна позиция – в Пазарджик, за която се бореха 91 юристи, е спечелена от Виолета Кашукеева.

Новите нотариуси във Варна са Марияна Попова и Людмила Тренчева, а в Бургас – Гергана Чинева.

Макар и да се оказаха сред най-нежеланите, местата за нотариуси в Попово, Силистра и Кула също са заети.

Сега предстои класираните да заявят желанието си да встъпят в длъжност, като е възможно да настъпят промени, ако някой се откаже.

Статистиката показва един интересен факт – 75% от бъдещите нотариуси са жени. Мъжете, спечелили конкурса, са едва 17.

От министерството обясниха, че при определяне на кандидатите за съответните съдебни райони комисията се е съобразила, както с общия им бал, така и с поредността на съдебните райони, за които кандидатстват.

„За съчетаното прилагане на тези два критерия комисията е процедирала по следния начин: кандидатите с най-висок успех се класират за съдебните райони, посочени като първо желание. Ако следващ по успех кандидат е посочил като първо желание съдебен район, в който местата са вече заети от кандидати с по-висок успех, този кандидат участва в класирането на съдебния район, посочен от него като второ желание. Ако местата за съдебния район, посочен от кандидата като второ желание, са заети, той участва в класирането за съдебния район, посочен като трето желание. Ако и това място е заето, кандидатът не участва в класирането. Кандидатите с еднакъв бал се подреждат на едно и също място“, уточниха от ведомството.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проверката - форма на..
Проверката - форма на..
21 декември 2018 20:00
Гост

Сега кандидатите да видят:

Решение на Съда на Европейския съюз по дело С-434/16 от 20.12.2017 г. (Peter Nowak/Data Protection Commissioner):

„Писмените отговори, дадени по време на изпит за професионални умения, и евентуалните коментари на проверителя по тези отговори представляват лични данни на кандидата, до които той по принцип има право на достъп

Мунчо
Мунчо
21 декември 2018 17:36
Гост

Интересно, защо ли толкова много хора са се отказали от устният изпит.

Гейтс
Гейтс
21 декември 2018 16:45
Гост

Котел и Омуртаг ще оцелеят и без нов нотариус. Интересно би било дали някой от избраните ще се откаже.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 16:39
Гост

Дано конкурсът да е бил честен, защото след такава пресявка и сеч би трябвало да са останали наистина най-добрите.

Спомени
Спомени
21 декември 2018 17:38
Гост

А, дано. Да не споменавам имена, но преди време хванаха сина на една съдийка с готови отговори.

Човек
Човек
21 декември 2018 16:37
Гост

А защо не теглят жребий пред нотариус, вместо от немай къде да назначават по двама?

Мара
Мара
21 декември 2018 17:33
Гост

Защото ще им лъснат протежетата.