Единственото свободно място за нотариус в Сливница предизвика най-ожесточена конкуренция – за него ще се борят 130 юристи. Това показват данните на Министерството на правосъдието, което днес обяви списъка с допуснатите кандидати в конкурса за нотариуси (виж кои са допуснатите кандидати тук и тези с нередовни документи тук).

Общо 736 души са подали документи за 75-те свободни места за нотариуси. Над 40% от тях – 310 човека, обаче засега не са допуснати до участие в конкурса. От утре те имат седем дни, в които да отстранят нередовностите в документите си. Най-често става дума за липса на удостоверение за идентичност на имена след брак или развод или на документ, с който се доказват изискуемите по закон три години юридически стаж.

Очаквано за петте вакантни места за нотариуси в София има най-много кандидати – 285. В столицата конкуренцията е 57 души за едно място.

След хитовите София и Сливница, най-много кандидати има за Пазарджик, където беше обявена една свободна позиция за нотариус. За нея документи са подали 91 души. За двете места във Варна кандидатите са по-малко – 88, а за едното в Бургас са 85.

Най-непривлекателни за желаещите да станат нотариуси се оказват Велики Преслав и Попово (по 7 души са кандидатствали за едно място) и Силистра и Кула (по 8 кандидати за едно място).

След като изтекат седемте дни, в които може да бъдат отстранявани нередовностите в документите, Министерството на правосъдието ще обяви окончателния списък с допуснатите кандидати.

Конкурсът, който министър Цецка Цачева обяви в края на май, е за нотариуси в 57 града. Най-много свободни места – пет са обявени в София. По двама нови нотариуси се търсят в Ардино, Варна, Видин, Горна Оряховица, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Тополовград, Търговище и Ямбол. А в останалите места има по едно свободно място.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бдителен
Бдителен
13 септември 2018 0:12
Гост

Хора бъдете, има кандидати без нужния стаж, явно ще се представят невярни документи

Иван Иванов
Иван Иванов
12 септември 2018 18:42
Гост

Има една врътка, че ако сключиш граждански брак – след като си взел лиценза (или пък и преди това), то следва да ти дадат право да отидеш нотариус в нов район, тоест – да се събереш със съпруга или съпругата си. Сега това май е отменено.
Иначе Сливница е близо до София, но в активна възраст да се уседнеш на бюро – но всекиму-своето.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 15:58
Гост

Голям наплив. Не ме учудва въобще. Това си е много сладка службица.

ст. колев
ст. колев
12 септември 2018 15:57
Гост

Впечатлява ме, че толкова много ЮРИСТИ не могат елементарен комплект с документи да изготвят перфектно, а искат да стават нотариуси – където разчитаме да следят педантично. Давайте по-сериозно!

Адвокатът с ватенката
Адвокатът с ватенката
12 септември 2018 16:12
Гост

Така е, защото много млади хора се записват в ЮФ с една едничка цел- да станат нотариуси. Биеш печатите по цял ден и прибираш парите.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 22:41
Гост

При безумни изисквания като нотариално заверен препис на документ за самоличност, удостоверение за месторабота (нима има забрана за безработни да участват?) или удостоверение за идентичност на имена, при условие, че представяш препис от документ за самоличност.. Но юристи като Цецка и Кирилчо толкова си могат.

запознат
запознат
12 септември 2018 15:40
Гост

в Сливница има бизнес, а и е много близо до София, не са глупави колегите… Пазарджик пък събира всички, които искаха да идат в Пловдив, ама не им се отвори парашута с ново място за нотариус.