Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 180 000 лева на младеж, който е пострадал тежко и e с трайни страдания и увреждания след падане в триметров ров в района на НДК.

Инцидентът е станал преди 5 години, когато той е бил едва на 17 години и течеше мащабен ремонт на НДК. Около 21,30 ч. вечерта момчето се прибирало с приятел и вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“, в посока към бул. „България“. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание.

След като се свестил ученикът разбрал, че се е озовал в подземния паркинг, обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. Те дошли и го закарали в болница, където след спешната операция последвали още две, но и до днес младежът не може напълно да се възстанови.

Той е завел делото срещу общината още през 2017 г., като е поискал обезщетение от 200 000 лева за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отрича бездействие и дори твърди, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

В решението си съдия Мариана Христова от Софийския градски съд (СГС) отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, но са липсвали осветление и указания за опасност от пропадане в изкопа, както и заграждения, за да бъде избегнат инцидент.

Според съда е било и невъзможно за момчето да предвиди и предотврати падането при обичайното внимание, което всеки пешеходец е длъжен да проявява.

СГС е отчел и тежките последици за момчето след инцидента. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания.

Последвали са три операции с поставяне и махане на метални игли, гипс и тежка рехабилитация, придвижване с патерици няколко месеца и нужда от помощ при обслужване. Три месеца по-късно момчето е трябвало отново да влезе в болница заради травма и на пищяла от падането. След нея пък получил инфекция, която наложила ново лечение. През ноември 2015 г. изследване с ядрено-магнитен резонанс показало трайни усложнения.

Заключенията на лекарите, извършили съдебномедицинската експертиза, е, че въпреки петте години лечение, при младежа „са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката вътреставна травма на левия глезен и лявото ходило, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво“. Заради това, той и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при пренатоварване.

„Изкълчването на глезенната става в съчетание с изкълчване и на съседните стави на ходилото, представлява изключително тежка травматична увреда, която се характеризира с трайно и значително разместване на ставните повърхности спрямо нормалното им положение и въпреки проведеното навременно лечение при такава травма често остава трайна инвалидност“, казват експертите и заявяват, че в бъдеще е неизбежна нова операция за поставяне на изкуствена става.

Майката на момчето е свидетелствала, че след изписването са го водили с кола на училище и заради него дори пуснали асансьора, за да стига до класната стая. Първоначално възстановяването вървяло добре, но след това младежът получил страхотни болки в кръста, краката и челюстта. Жената разказва, че синът ѝ не можел изобщо да стъпва, защото на единия крак го болял глезенът, а на другия – коляното. Изтърпял е множество болезнени манипулации, трябвало е постоянно да пие антибиотици, а от стероидите напълнял с над 10 кг. Бил е много изплашен, депресиран и нямал сили за нищо.

Преди травмата тренирал баскетбол и спортувал активно, но след това се капсулирал, срамувал се да ходи с приятелите си, защото куцал и ръкомахал, свидетелства майката на момчето. Двамата от приятелите му също са заявили пред съда, че младежът вече рядко излиза.

За да уважи иска в почти пълния му размер, съдия Христова изрично подчертава, че става дума за пострадал, който към момента на инцидента е бил на 17 години, а е претърпял тежки увреждания, лечението е продължило 5 години с 3 операции и много още болезнени манипулации. И след тях обаче продължава да изпитва болки, като се налага да пие болкоуспокояващи.

„Като най-значими при определяне размера на обезщетението, съдът определя трайните последици от травмата и настъпилите множество значими усложнения, независимо от проведеното лечение. За ищеца е настъпила инвалидизация поради трайно променената конфигурация на лявата глезенна става, с нарушена костна структура на големия пищял в ставната му част. Трайно изменена е походката. Предстоящо и неизбежно, въпреки младата му възраст, е реконструктивно лечение с подмяна на глезенната става с ендопротеза (изкуствена става). И към момента търпи и ще търпи в бъдеще болки при промяна на времето и натоварване“, пише още в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

22
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 декември 2020 18:57
Гост

Делото е гр.д. № 7847/2017 на СГС. Решението е от 18.11.2020г. Има го в сайта на съда и може да се прочете.

ала бала
ала бала
06 декември 2020 12:47
Гост

интересно, не разбирам защо Лекс не цитира решението- нещо,което го забелязвам и в други статии- цени си инфото ли?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
05 декември 2020 10:13
Гост

Този безсмислен ремонт – махнаха хубавият мрамор, скъп и навремето не са пестели парите, сложиха някакви други настилки.

Браво на съдията – това е кощунство, аз имам син на тази възраст и така му треперя – толкова е страшно станало всичко и пътно движение и всякакви недоремонтирани места.

Срам ме е просто, че имаме такива мърльовци за строители, аз съм бил адвокат по подобно дело, там беше страшно – счупен гръбнак на строителна площадка – бързат да завършат обекта, не си е работа.

Истината е, че
Истината е, че
04 декември 2020 14:07
Гост

„Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание.“ – така става, когато ходиш да пикаеш, където ти падне…

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 13:42
Гост

Аман от тези общинари. Само знаят да прибират пари.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 13:41
Гост

Eстествената вдлъбнатина по релефа на парка? A неестествените им изкопи.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 13:29
Гост

Малко им е! Да се научат да си обезопасяват обектите.

Коце
Коце
04 декември 2020 12:27
Гост

Това е пример за бавно правосъдие, което накрая губи и смисъл. Ще минат поне още пет години преди младежът да получи някакво обезщетение.

искам да искам
искам да искам
04 декември 2020 11:05
Гост

За такива страдания и 200 бона са малко. Крадат се милиарди, пък те се свенят да поискат повече. Няма ли практика, нямало ли е кой да ги посъветва?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 13:47
Гост

Крадат се разбира се. И то точно от ремонтите.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 15:09
Гост

Средната заплата в София е около 1500 лв (младите хора често взимат по-малко от това.) Обезщетението от 180 000 лв. се равнява на 120 средни месечни заплати или 10 години труд. Младежът, макар и с тежка травма, не е напълно нетрудоспособен. Обезщетението в никакъв случай не е малко. Проблемът е, че парите за него се събират от нашите данъци и такси при положение, че някой некадърник не е сложил някаква проста преграда е*ати..

Филип
Филип
04 декември 2020 10:42
Гост

Нормално за Фандъкова да се накендза и после да вика, че човека сам си е виновен. Вероятно трябва да ходим с челници

Самуил
Самуил
04 декември 2020 13:25
Гост

Тази взе да ми писва с нейните празни обещания. Само лъжи ръси.

Oblena
Oblena
04 декември 2020 10:42
Гост

Столична община подхожда немърливо не само към този проект. Дали в Западен парк са обезопасени местата с изкопи? Не са.

Цветков
Цветков
04 декември 2020 10:41
Гост

Да бе тя Фандъчка никога не е виновна. Пълна излагация са и тя и СОС -а

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 10:41
Гост

Защо ли някак си вярвам повече на момчето и родителите му, че не е бил обезопасен ровът…

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 10:40
Гост

Да, когато ги съдиш за спъване и чупене на нос за 8-10 хиляди лева, те дори не се явяват на делата и се стига до едно споразумение за примерно 6000 лева обезщетение и това е. Когато обаче ги съдят за 200 000 лева явно вече се стряскат и почват и ответни действия

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 10:40
Гост

Аз наистина не разбирам столичани защо продължават да избират Йорданка Фандуъкова и нейната свита за управник на града, въпреки многото гафове.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 13:28
Гост

Все си мисля, че фалшифицират резултатите от изборите.

Димитриев
Димитриев
04 декември 2020 10:39
Гост

От Столична община са много нагли

Гъливер
Гъливер
04 декември 2020 10:37
Гост

Ами предвид немърливата работа на работниците, тези проблеми си стоят на дневен ред

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 10:37
Гост

Нормално