Правната комисия прие в няколко състава на Наказателния кодекс (НК) – за убийство, телесна повреда, отвличане и противозаконно лишаване от свобода, подбудите, свързани със сексуалната ориентация, да са квалифициращ признак на деянието.

Така например убийство, извършено по подбуди, свързани със сексуалната ориентация, ще се наказва с от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, подобно на това по хулигански или расистки подбуди.

Комисията се събра днес, за да обсъди на второ четене проект за промени в НК с над 60 параграфа, свързани с най-различни теми. На практика той е сбор от седем законопроекта – два на служебното правителство, два на Корнелия Нинова и депутати от БСП, два на депутати от ГЕРБ и един на народни представители от „Възраждане“.

Депутатите успяха да „отметнат“ само 9 параграфа, като отхвърлиха предложенията на „Възраждане“ за промени, свързани с неизбежната отбрана и въвеждането на ново наказание в НК – ,,временно принудително отнемане на моторно превозно средство“.

Текстовете срещу престъпленията от омраза, мотивирана от сексуалната ориентация, бяха предложени от депутати от ПП-ДБ, начело с Надежда Йорданова и от служебното правителство.

Петър Коьсев от вносителите напомни за решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова срещу България“, в което се констатира празнотата в нашето законодателство при санкционирането на престъпления, извършени по хомофобски подбуди. Повод за това беше убийството на студент от мъже, тръгнали да извършват чистка сред хомосексуални, които се събират в Борисовата градина, на които той се видял с различна сексуална ориентация.

Бранимир Балачев от ГЕРБ заяви, че предложенията будят у него противоречиви чувства. „За мое дълбоко съжаление хората със свободна ориентация стават все повече и повече. За мен хората с различна ориентация са хора, които би следвало да лекуваме, а не да защитаваме чрез законите. Нашата група ще подкрепи квалифицираните състави за убийство, телесна повреда, отвличане и за лишаването от свобода, въпреки че ще бъде изключително трудно да се установяват тези квалифициращи обстоятелства“, каза той.

Подкрепата на ДПС са промените изрази Хамид Хамид: „Престъпленията с единствен мотив сексуална ориентация се увеличават и законодателят трябва да вземе мерки“.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ обаче изрази „сериозни опасения как ще се прилага и установява квалифициращият признак сексуална ориентация“. „Имам опасения дали няма да се злоупотребява с този квалифициращ признак. Човек може да поддържа поведение несъответстващо на реалната му сексуална ориентация“, каза тя, изтъквайки че съдът няма как да установи кой е хетеро- и кой хомосексуален.

Отговори ѝ председателят на комисията Стою Стоев, който посочи, че няма значение с каква сексуална ориентация е пострадалият, а са важни подбудите на дееца. „Изследват се мотивите за извършените престъпления“, подчерта и Хамид.

„Още по-голям проблем за доказване, защото това е в главата на дееца. Има над 30 признати сексуални ориентации и как да се установи точно срещу коя е деецът?“, попита Рангелова.

От името на Висшия адвокатски съвет зам.-председателят му Ина Лулчева заяви, че адвокатурата подкрепя по-тежка наказуемост на деяния по подбуди, свързани със сексуалната ориентация. „Тук се цели демонстрация на защита на свободата на сексуална ориентация. Има значение дали деецът извършва деянието с мотиви, свързани със сексуалната ориентация, пострадалият може да има неустановима ориентация, важното е, че деецът го напада, защото счита, че неговата ориентация е неприемлива за него“, посочи тя.

В дискусията се намеси и зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който посочи, че като съдия е гледал мярката за неотклонение на двамата подсъдими за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина. „Много лесно се доказват подбудите, беше очевидно от доказателствата, че този студент е убит именно заради сексуалната му ориентация. Както се доказват хулиганските подбуди, ще се доказва и това. Те са искали да атакуват хора, за които считат, че са хомосексуалисти. Не се подхлъзвайте да мислите, че сексуалната ориентация обхваща само жертви, които са хомосексуалисти. Мога да вляза в гей бар с тениска с надпис, че съм горд да съм хетеросексуален и да ме набият, тези текстове ще пазят и мен“, каза той.

„Сексуалната ориентация не е квалифициращ белег, тя е защитена характеристика, а квалифициращ белег е дискриминационният мотив, основан на защитена характеристика. Това, че човек може да се конвертира от една ориентация в друга, не значи, че този белег не е иманентен. Важното е дали водещият мотив на дееца е основан на предразсъдък спрямо носителите на определен белег“, обясни Сава Петров от Върховната касационна прокуратура.

Петър Петров от „Възраждане“ пък разви тезата, че в България не се извършват престъпления от расистки и ксенофобски подбуди. „В нашето общество не се извършват такива престъпления. Сега изкуствено се създава възможност за определянето на определени престъпления като такива“, заяви той.

Бойко Рашков напомни, че в НК има състави, които не се прилагат, но трябва да са в кодекса и да „чакат“.

„Какво правим с останалите 7 милиона българи, които са нормални – които не са с различна сексуална ориентация? Къде е защитата на нормалните?“, намеси се пак Бранимир Балачев и получи забележка от председателя на комисията.

С аргументи за източното православие, което е записано в Конституцията, Златан Златанов от „Възраждане“ се обяви за нормално общуване между половете и заключи, че часове наред е бил изтезаван да слуша абсурдни тези.

Марин Маринов от ГЕРБ потуши напрежението, като посочи, че тези промени в НК са знак на държавата срещу все по-засилващите се престъпления от омраза. „Подкрепяме ги най-вече с цел превенция“, каза той.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ППДБГЕРБЛГБТЕСЮЕСЕЙ
ППДБГЕРБЛГБТЕСЮЕСЕЙ
29 юни 2023 20:40
Гост

Утре ще внесем законопроект за изменение на НК, за хетеросексуалност наказанието доживотен затвор без замяна.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юни 2023 12:51
Гост

„Така например убийство, извършено по подбуди, свързани със сексуалната ориентация, ще се наказва с от 15 до 20 години затвор..“

А иначе за причинена смърт при ПТП едвам дават по 4-5 годинки с някои изключения, обект на засилен медиен инерес, но и това не е гаранция. Жалка подвластна държава сме и това е…

лицето И.С.Г.
лицето И.С.Г.
29 юни 2023 8:19
Гост

ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ЖЕРТВИТЕ НА НАСИЛИЕ! В ПОЛИТИКАТА ЩЕ РАБОТЯ САМО ЗА ТОВА И ЗА БАБИТЕ !

nabotak652
nabotak652
29 юни 2023 8:06
Гост

Find the latest Subway Menu India Here on Price Menu we will share the entire Subway Menu Prices for your convenience. https://sites.google.com/view/subwaycoupon/home

Михаил
Михаил
28 юни 2023 21:24
Гост

Напълно съм съгласен с Цвета Рангелова.

Младенов
Младенов
29 юни 2023 8:22
Гост

Никога няма как да съм съгласен с калпав юрист, който тълкува по този превратен начин закона. Цвета не е много убедителна в съда, както не е убедителна и в НС. Да не говорим, че каквото и да излезе от устата на тая шепа нагли фашисти от селската секта „въZражданьеее“ няма как да е вярно и полезно.

неанонимен
неанонимен
28 юни 2023 21:24
Гост

Престъпление мотивирано от сексуалната ориентация на жертвата е престъпление по хулигански подбуди. Сега какво, ако хомофобите тръгнат да бият гей, сигурно ще викат -„много си грозен и тъп“ та ако ги хванат , да няма квалифицирац признак, така ли?

Baev
Baev
29 юни 2023 8:25
Гост

Не е така. Отделна квалификация е сексуалната ориентация, хулиганската подбуда предполага тотална дезаинтересованост към който и да е член на обществото, неговите ориентации и външни белези, етнос, раса, пол и тн… Хулиганството предполага ти да нямаш конкретна цел, действията ти скандализират цялото общество и показват бруталният нихилизъм у дееца към обществото.

Дичо
Дичо
28 юни 2023 21:20
Гост

Пълни глупости!

Мики
Мики
28 юни 2023 21:22
Гост

Поредните кръпки.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 18:56
Гост

Ето това е професионално отношение и участие от страна на прокуратурата. Когато в правната комисия се изпращат хора, толкова добри професионалисти като Сава Петров от ВКП, тогава дискусията е на по-високо ниво.

Фуражката е ПОЗОР !
Фуражката е ПОЗОР !
29 юни 2023 8:27
Гост

Каквото и да ми е мнението относно цялостното творчество на ПРБ, колегата от прокуратурата наистина се представи блестящо и на ниво. Добре че не бяха викнали Сотир негодния.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 18:54
Гост

А кога ще се предприеме инициатива за изготвяне на Данъчен кодекс и на Финансов кодекс. Имаме спешна нужда от кодификация на тези две изключително важни материи. Финансовата материя е една от най-важните на всяка държава. Данъчните закони са изключително много и е време да бъдат събрани в цял кодекс.

неанонимен
неанонимен
28 юни 2023 22:44
Гост

Знам, че ще се изненадаш, но има Данъчно осигурителен процесуален кодекс. Но дерзай, продължавай с предложения de lege ferenda

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 22:53
Гост

Е, ДОПК е процесуалният закон. Къде е материалният във финансовото право?! Разпръснат из множество нормативни актове – ЗПФ, ЗДБ, ЗКПС, ЗКПО, ЗДДС, ЗДДФЛ и още куп други. Плачем за кодификация на финансово-данъчната материя. За процесуалната си имаме ДОПК, ама за материалната – разпръсната.

А ,де
А ,де
29 юни 2023 21:35
Гост

Ами по Вашия акъл да кодифицират и гражданската материя, защо са толкова много закони, там ЗС, ЗЗД и т.н… я всичко в един чувал!

Димо
Димо
28 юни 2023 18:47
Гост

Има доста празнотата за запълване в нашето законодателство.

Стоил
Стоил
28 юни 2023 18:41
Гост

Това надали ще е качествена превенция.

Юли
Юли
28 юни 2023 18:42
Гост

Tака или иначе богопомазаните не спазват законите.

цветя за цветето
цветя за цветето
28 юни 2023 18:39
Гост

Как се доказва сексуална ориентация питали колеги действащи адвокати. Знам как, ама не е за правен форум.

Хари
Хари
28 юни 2023 18:38
Гост

Много излишно внимание се отделя на хората с различна сексуалната ориентация.

Спиридон
Спиридон
28 юни 2023 18:39
Гост

И средства за гей паради.

Лицето И.С.Г.
Лицето И.С.Г.
29 юни 2023 12:31
Гост

Когато се потъпкват естествени и законни права, на която и да е част от обществото, няма как да е валидна тезата, че се отделяло прекалено много време…

хахаха
хахаха
28 юни 2023 18:37
Гост

Тази комисия явно е била голям цирк след като Емо Дечев се е решил да влиза в гей бар, изкърти мивките. Но го разбирам, как да обясни на нашего депутата НК-то

срам
срам
28 юни 2023 18:35
Гост

Ех, Бранимире, ех, Балачев, не съм гей, хомо или каквото и да е, ама ти какво ниво си, просто не е истина. Срам ме е от такива „нормални“

колега
колега
28 юни 2023 18:33
Гост

Поздравявам колегата Сава Петров, отдавна прокуратурата не е била представяна в подобен академичен стил в Народното събрание.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 18:34
Гост

повечето членове на комисията може и да не са го разбрали 😉