Mинистър-председателят Николай Денков подаде оставка, която беше депозирана малко след 17 ч. в деловодството на Народното събрание и от ПП-ДБ искат тя да бъде гласувана от депутатите още утре.

Два часа по-късно академик Денков направи изявление, в което обясни, че оставката е спазване на дадена дума и покана за преговори.

„Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, политически феърплей и уважение към гражданите“, каза Денков и подчерта, че правителството е изпълнило пет от шестте ангажимента в съвместната декларация от юни миналата година, включително и промените в Конституцията.

Той каза, че остава да бъде изпълнена шестата точка, която предвижда механизъм за предварително съгласуване на номинациите за регулаторни органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор.

„През следващите девет месеца трябва да извървим до край реформаторския път, който начертахме през юни. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието. За да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси. За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка“, заяви Денков и посочи, че предложеният преди две седмици меморандум от ПП-ДБ е бил точно това – подробна паметна бележка, която да напомни какви са били обещанията и какво остава да бъде свършено.

„Затова сложихме на масата реформи, а не имена. Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми“, добави Денков, но отказа да коментира заявките от ГЕРБ за разделяне на министерствата след ротацията, като каза, че всеки коментар би попречил сега на преговорите.

В тях днес беше постигнат напредък. От ГЕРБ-СДС представиха проект за споразумение и механизъм за вземане на решения. Най-общо в тях се предвижда, че след ротацията Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а Николай Денков ще е вицепремиер и образователен министър. Структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броят на министерствата се запазват.

Предвижда се след следващата ротация през декември, управляващите вече да се „въртят“ на 15, а не на 9 месеца. От ГЕРБ предлагат още, когато една партия е сложила свой човек за министър, другата да посочи заместниците му. Персоналният състав на кабинета ще се определя не само от Денков и Габриел, но и от лидерите на формациите.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
fohepax897
fohepax897
06 март 2024 11:08
Гост

Some popular items on the Sheetz breakfast menu include Shmiscuit, Shmuffin, Shmagel, Breakfast Burritos, Breakfast Sandwiches, Farmhouse Flatbread, and more.

Sheetz Breakfast Menu With Prices

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 22:41
Гост

Съдебната реформа за тях е с тяхните джуджета и нотариуси, така я виждат те, ЗСВ го потвърждава, главния прокурор, прокурора по разследването ще си се избира от тях, каква правова държава и джуджета, корупционния им орган от кого ще се избира, същата работа, всичко е една мимикрия с парафарни слова, а целта винаги е била една овладяване политически на прокуратурата от Христо Иванов и компания, това им е разбирането за реформа! Реформа- слагаме нашите хора-свършва реформата!

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 19:56
Гост

Единственото хубаво нещо е, че този няма да го виждаме повече на телевизора да умува и да мрънка. Ще бъде забравен. И слава богу!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 март 2024 18:54
Гост

Ротативката в действие.

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 18:31
Гост

Ура!

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 18:21
Гост

Ако можеше и тоя парламент да се разпусне, ама не пускат кокала от сглобката.

only
only
05 март 2024 18:01
Гост

Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:–- https://use.my/man

Кокорчо
Кокорчо
05 март 2024 20:18
Гост

Вчера ходихме групово на поклонение в посолството- аз, простото, високия женерал, мравояда, боко и пеевчo. Аз съм свикнал, но на всички останали им изскочиха очите от задния напън, станаха като моите. Явно там ползват този продукт, благодаря Ви за информацията!

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:36
Гост

Ще видим какво ще стане. Надявам се, че ще бъде по-хубаво. Че Изражданв и комунистите от БсП това чакат само

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:36
Гост

Очаквано

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:35
Гост

Време е за вълнуващи мигове

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:35
Гост

И нека циркът започне

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:35
Гост

Много интересно. Ще видим какво ще последва.

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:35
Гост

Ще се разберат. Не се коркайте

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:34
Гост

Нямаме честно казано друг избор освен те да управляват. Комунистическите партии не са алтернатива, а нови избори ше произведат същия резултат, но по-слаб

Уууууууу
Уууууууу
05 март 2024 18:12
Гост

Че то от тия по-големи комунисти няма. Всички са котило на някогашното ДС и борческите му следовници.

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:34
Гост

Сега ще настане ли апокалипсата?

Анонимен
Анонимен
05 март 2024 17:33
Гост

Ще чакаме