Стандарт най-сетне ще регламентира изискванията за специалността „Съдебна медицина и деонтология“. Министерството на здравеопазването публикува проекта за него за обществено обсъждане (виж тук), което ще продължи до 23 август 2023 г.

Проблемът с липсата на стандарт за съдебната медицина се постави остро след случая в Стара Загора с нарязаната с макетен нож Дебора. И сега от МЗ представят проект за такъв.

В него се посочва, че той указва минималните организационни изисквания за осъществяване на своевременна, достатъчна и качествена съдебномедицинска дейност, която да отговаря на нуждите и изискванията на органа назначил експертизата и обществото. А те могат да бъдат надграждани от всяка съдебномедицинска структура в интерес на съдебните медици и гражданите.

Според стандарта съдебномедицинската дейност се разделя на две независими области. Първата е експертната съдебна медицина. Тя е основната и е свързана с изготвянето на съдебномедицински експертизи, назначени от правораздавателните органи. Тя е регламентирана от множество нормативни актове – Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт, Гражданския процесуален кодекс и тн.

„Експертната съдебномедицинска дейност се извършва по разпореждане на компетентния орган. При извършването на тази дейност назначените съдебномедицински експерти са независими и носят отговорността, предвидена в нормативните актове“, предвижда стандартът.

По-малката област на съдебната медицина е т. нар. клинично-административна съдебна медицина. Тя е свързана с дейности като: прегледи на живи лица по тяхно желание, изследване на човешки трупове и трупни части, възложени от ръководствата на лечебните заведения или по желание на близките, участие на съдебни медици в патологоанатомични аутопсии и други дейности, възложени от работодателя.

Към този вид дейност се причисляват и огледите на местопроизшествия, като участие в процесуално действие, което не представлява експертна дейност. Данните от огледа на местопроизшествието могат да бъдат използвани при изработване на евентуално назначена експертиза по случая, се посочва в стандарта.

Той предвижда, че съдебната медицина подпомага органите на правораздаването в борбата с престъпността и закононарушенията, и съдейства за спазване и укрепване на законността „чрез разработване на медико-биологични въпроси, възникнали в работата на правораздавателните органи при досъдебното производство и съдебното производство по наказателни, граждански и административни дела“.

Освен това оказва помощ при осъществяване превенция на: трудови злополуки, транспортни инциденти, битов травматизъм, полови престъпления. Подпомага медицинската и социална дейност по въпросите за профилактиката на самоубийствата и употребата на алкохол и наркотици, като криминогенен фактор.

Друга задача на съдебната медицина е да спомага за защитата на живота, човешките права и достойнство чрез установяване на нарушената телесна неприкосновеност, при сексуално насилие, при малтретиране на деца, на възрастни и беззащитни хора, на задържани или лишени от свобода лица, при жертви на трудови злополуки и др.

Тя освен това спомага и за повишаване на правното съзнание на медицинските специалисти.

В стандарта са уредени 10 вида съдебномедицинска дейност:

  1. съдебномедицински амбулаторни прегледи;
  2. съдебномедицинско освидетелстване и експертизи на живи лица;
  3. съдебномедицинско установяване на настъпила смърт (мъртвопроверителство) извън лечебно заведение за болнична помощ;
  4. съдебномедицински аутопсии и експертизи на човешки трупове и трупни части при случаи на насилствена и ненасилствена смърт;
  5. съдебномедицинска експертиза за идентификация на живи лица, трупове и трупни части;
  6. съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства и ДНК анализ;
  7. съдебномедицинска експертиза по материали от досъдебни производства или съдебни дела;
  8. съдебномедицинска експертиза при съмнение за професионални правонарушения в медицинската практика;
  9. съдебномедицинска експертиза при употреба на алкохол, наркотици и други упойващи вещества, отравяния;
  10. консервация и балсамация на трупове.

Съдебномедицинските експерти трябва да изпълняват своята работа при пълна независимост и безпристрастност. На експертите не може да се оказва какъвто и да е натиск. Заключенията им трябва да са обективни, независими и аргументирани“, предвижда стандартът.

В него детайлно е разписано какви за изискванията, когато се прави експертиза на труп и аутопсия, както и за съдебномедицинската експертиза на живи лица.

Така например за изследването на жив човек е предвидено, че може да бъде извършено само от лекари с призната специалност по „Съдебна медицина и деонтология“. „Препоръчително е присъствието на второ лице – технически изпълнител, еднополов служител направоохранителните органи, при деца – педагог, служител на социалните служби, родител/настойник и т.н.“, предвижда стандартът. И в него се посочва, че вземането на материали за допълнителни лабораторни изследвания и фотодокументиране се извършва след изрично получено информирано съгласие. „Съдебномедицинските прегледи е задължително да се извършват при много добро осветление (дневна светлина или достатъчно изкуствено осветление)“, пише още в наредбата.

Тя регламентира още, че съдебномедицинското освидетелстване след сексуално насилие е задължително да се извърши веднага

„Не се допуска извършване на инвазивни или силно болезнени диагностични манипулации, освен при изрично писмено съгласие на освидетелствания“, гласи друго изискване за освидетелстването.

В мотивите за наредбата от МЗ посочва, че „създаването на мотивирана правна регламентация на изискванията към структурите, персонала, оборудването и дейността по медицинските специалности ще гарантира достатъчна по обем и качество медицинска услуга с произтичащите от това по-добри резултати за здравето на пациентите и защита на техните права“.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 август 2023 13:19
Гост

Тези бля, бля пак нищо няма да свършат, защото съдебните лекари са изчезващ вид и зависи как е формулирана задачата. Много често телесните увреждания се преценяват всяко поотделно, ако са повече и в различни части на тялото и главата, а не се прави оценка за съвкупната им характеристика, защото в някои случаи именно това променя вида и характера на увреждането. Тук става въпрос за подготвеността и опитността на разследващете, прокурора и съда, а не на стандарта за съдебна медицина.

Anderson
Anderson
12 август 2023 12:29
Гост

Също така, вашият подход насочен към постоянно надграждане и приспособяване на структурите на съдебната медицина, за да отговорят на изменящите се изисквания, показва ангажимента ви към постигането на най-добрите резултати и най-високите стандарти. Вашият текст излъчва внимание към детайлите и отдаденост към професионализма, които са от ключово значение в тази област.

Myjdfaccount

tony
tony
12 август 2023 12:16
Гост

Thanks for sharing this. i like it. TellPopeyes

Няма
Няма
10 август 2023 23:06
Гост

Съдебните лекари намаляват. Няма желаещи в тази област на медицинската наука. Всички новозавършили студенти по медицина специализира най-често-кардиология, офталмология, вътрешни болести, гинекология, неврология. Защото там са парите.

Чочо
Чочо
10 август 2023 19:13
Гост

Това е много добра стъпка.

Красимир
Красимир
10 август 2023 19:13
Гост

Добре е, че са категоризирали видовете съдебна дейност.

Кирил
Кирил
10 август 2023 18:43
Гост

Доживяхме!

Ласло
Ласло
10 август 2023 18:39
Гост

Напълно недопустима е липсата на стандарт за съдебната медицина.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 13:48
Гост

Любопитен съм. Ще го зачета

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 13:47
Гост

Дано има файда, че напоследък от нищо няма файда

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 13:47
Гост

Колко удобен момент, а ?

Семиномиум
Семиномиум
10 август 2023 13:47
Гост

Ужас

Аврамов
Аврамов
10 август 2023 13:46
Гост

Да се надяваме, че това ще е от полза за всички, а не да е опозорено само

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 13:44
Гост

Трябва да имаме стандарти за всичко, като една нормална държава. Така е много по-организирано.

Лазар
Лазар
10 август 2023 18:42
Гост

Стига да има кой да ги изготви.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 13:43
Гост

Най-после наистина

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 13:42
Гост

Ами да го обсъди обществто тогава

Кирчева
Кирчева
10 август 2023 13:45
Гост

Кое общество? Това, което е готово да излиза на палатки пред МОЧА за да го варди, като най-голяма светиня ли? Барабар с малоумната путинска агентка Манолиева и нейния приближен Никола Вапцаров? Хайде моля ви. Или предвождани от Корнелия и Копейкин кретени с мозък на амеба? Те спорят с кого? С жълтпаветната соева класа, която е предвождана от Киро и Асен и издига детето на ДС офицери и комунисти за кмет на София?

Анон
Анон
10 август 2023 15:57
Гост

Също, в което от 35 години управляват изпрани мафиоти и посолствени слуги, които като нямат сили да се изправят срещу истинските проблеми се бият с паметници.