„Качеството на законодателството и на законодателния процес е един от основните елементи на правовата държава. Законите да са ясни и предвидими, съгласувани, изпълними, публикувани, е част, както казва Лон Фулър, от вътрешния морал на правото“, заяви министър Атанас Славов по време на научната конференция „Предизвикателства пред правното регулиране в България“, организирана от юридическия факултет на УНСС.

Доц. д-р Славов напомни и за казаното от Венецианската комисия, че „самият законодателен процес трябва да е прозрачен и представителен, така че създаденото законодателство да отговаря на принципите на правовата държава“. Но това далеч не винаги се случва, посочи министърът и даде пример с последни изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници: „Прави се една законодателна промяна, после втора, накрая трета, която да поясни първите две, защото на някого нещо не му било ясно. Очевидно има проблем, има инфлация на законодателството“.

В тази връзка Атанас Славов отчете обективните трудности – че към националното законодателство се поставят все повече изисквания да е в съзвучие с европейските препоръки и стандарти, с правото на ЕС, което пък води до често отнасяне на казуси към Съда на ЕС и до осъдителни решения, които налагат промени в законодателството. „Имаме и над 180 неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека, част от тях предвиждат законодателни промени, които ние системно не успяваме да подготвим през последните няколко години и поради турбулентния политически процес“, каза Славов.

Той напомни, че преди няколко години беше въведена оценката на въздействието на законодателството и беше подобрен механизмът на обществените консултации на законопроектите, внасяни от изпълнителната власт. „Има опит поне от страна на изпълнителната власт да канализира процеса“, заяви министърът. Но резултатът е активизиране на законодателстването пряко през Народното събрание, т.е. опит да се заобиколят тези процедури. А твърде широко отворената врата води до внасянето в НС на законопроекти във всякакви посоки, включително и с нюанс на частен или лобистки интерес, подчерта Славов.

Доклади на конференцията изнесоха доц. д-р Бойка Чернева (УНСС), Доц. д-р Николета Кузманова (СУ „Св. Климент Охридски“), доц. д-р Христо Паунов (УНСС).