Конституционният съд (КС) допусна (частично) за разглеждане искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите, с които се прекратява 35-годишният концесионен договор на държавата с „Лукойл“ за ползване на концесия на нефтеното пристанище „Росенец“.

Те са в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (ЗКПОМОДРДПУ). Измененията в него бяха приети от депутатите за три дни, като двете четения в пленарната зала бяха в един ден.

Както „Лекс“ писа, първият аргумент на президента да сезира КС е, че промените в закона са неясни. В тях е предвидено прекратяване на възложените концесии в едноседмичен срок, но не е посочено от кой начален момент тече той. „По този начин, без да е отправено искане от Министерския съвет за отмяна на дерогацията, Народното събрание е приело прекратяване на концесия в обхвата на чл. 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 г., без да е фиксиран начален момент за едноседмичният срок, в който това трябва да стане“, изтъкна Радев. И допълни, че за неяснотата допринася и това, че е предвидено измененията в ЗКПОМОДРДПУ да влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Другият аргумент на президента да сезира КС е начинът, по който бяха приети промените в закона. Правилникът на Народното събрание допуска две четения на закон в един ден, но само ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта. А по време на първото му четене е имало такива заявки от депутати.

Бързането на депутатите освен неяснота оказва се е довело и до грешка. Тя е установена от КС – депутатите са приели, че изменят т. 1 от §2 на ПЗР на закона, а въпросната разпоредба не съдържа точки, а алинеи.

„Конституционният съд установява, че очевидно се отнася до фактическа грешка – вместо ал. 1 е изписана т. 1 на сочения „Параграф 2“. Тази грешка може да бъде поправена единствено от органа, приел обсъждания акт, в настоящия случай – Народното събрание, по реда, предвиден в разпоредбата на чл. 70 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, посочват днес конституционните съдии в определението си (пълния му текст виж тук).

Като заинтересувани институции по делото са конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министрите на икономиката и индустрията, на транспорта и съобщенията, на правосъдието, на финансите и на енергетиката, както и Държавна агенция „Национална сигурност“.

КС кани за становище до казуса Съюза на юристите, Българската асоциация за европейско право и Българската петролна и газова асоциация.

Да дадат правното си мнение са поканени проф. д.ю.н. член-кор. Иван Русчев, проф. д-р Огнян Герджиков, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, доц. д-р Иван Стойнев, доц. д-р Мартин Белов, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Станислав Костов, доц. д-р Таня Бузева, доц. д-р Траян Конов, доц. д-р Христо Христев и доц. д-р Юлия Захариева.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 октомври 2023 17:57
Гост

Абе на това протестърско НС не им ли стана навик да пишат закони с грешки и да гласуват неща, които не разбират като казуса с референдума? То бива майтапи, ама нивото на нормотвирчество е протенително занижено и в чисто технически план, не само смислов, но бързата работа срам за майстора или перифразирано – нарежданията от посолствоТО са по-важни от качественото законодателство. От КС ме очаквам нищо различно от политкоректно нищоправене или акт без реална приложимост освен да оправдае дебелите им заплати .

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 10:21
Гост

Проскубаните герберасти са свикнали на положените високи стандарти в българската юриспруденция от Барни Ръбъл, който пише нова конституция за 7 дни

Въпрос
Въпрос
10 октомври 2023 16:27
Гост

А НС няма ли да прекрати беззаконието, и да инсталира още двама конституционни съдии? Съставът на КС в момента е от 10, двама чакат да бъдат инсталирани.

И къде мога да си подам документите за съдия в КС-отговарям на изискванията и за стаж, и за висок морал?

Мики
Мики
10 октомври 2023 16:40
Гост

НС много се бавят и това въобще не е добре.

7878
7878
10 октомври 2023 16:11
Гост

Изсмукани аргументи по целесъобразност

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:13
Гост

Така е, но е факт също, че така не се законодателства. И грешката, която са им хванали е само най-малко доказателство за това.

Бисер
Бисер
10 октомври 2023 16:41
Гост

Жалка история.

Наблюдател
Наблюдател
10 октомври 2023 16:09
Гост

А това, че години наред не си плащаха, не го ли човърка зеления чорап?

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:10
Гост

Е, как ще го човърка, като такива като него си получават парите от това, което руснаците превеждаха към Швейцария.

3333
3333
10 октомври 2023 16:08
Гост

Изистването от всичко руско е първа крачка към евентуално по-добро бъдеще.

Лозан
Лозан
10 октомври 2023 16:42
Гост

Надали това ще помогне.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:04
Гост

Русофилският президент се загрижил за Лукойл. Що ли не се изненадвам

Симо
Симо
10 октомври 2023 16:43
Гост

Напълно прав е в случая.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:02
Гост

Заявката за предложение не означава непременно, че такова ще има. Може заявката да се използва за бавенето на промените

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:01
Гост

А бе нещо не е наред с Конституционния съд. Прави впечатление, че напоследък е започнал да антидатира съобщения и да крие за произнасянията си. Не очаквах това от председателя

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:03
Гост

Не знам дали е виновна председателката, или някой от администрацията. Но наистина става нещо смущаващо там

Петров
Петров
10 октомври 2023 16:45
Гост

Да. Въобще не им прави чест.