Конституционният съд „отмени“ разпоредбата от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която от 2019 г. забранява на болниците да се плаща за надлимитна дейност.

Става дума за чл. 55а, ал. 2 ЗЗО, която гласи: „Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори по чл. 59, ал. 1 обеми и стойности“.

Проблемът с болничните лимити е от години и когато съдебната практика се стабилизира в смисъл, че здравната каса следва да възстанови разходите на лечебните заведения за реално извършени медицински дейности, с които поради обективни причини са надвишени въведените в рамковия договор обеми, беше изменен ЗЗО и беше въведена забраната за плащане.

Миналата година състав на Върховният административен съд (ВАС) я оспори като описа резултата от действието ѝ така – „да се разболееш по-късно и на неподходящо място“. И изтъкна, че тя води до практическа забрана болниците да лекуват пациенти след като са надхвърлили лимитите в Националния рамков договор със здравната каса (повече за мотивите на ВАС виж тук).

Сега забраната в чл. 55а, ал.2 ЗЗО е обявена за противоконституционна. Какви са мотивите на КС ще стане известно след публикуване на решението (правно мнение с аргументи за противоконституционност виж тук). Засега от съда съобщават само, че то е взето единодушно с участието на 10 конституционни съдии, а Янаки Стоилов има становище по мотивите.

Очаквайте подробности

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
12 април 2024 12:25
Гост

Справедливо решение на Конституционния съд. Очаквам с интерес мотивите.

Любител
Любител
11 април 2024 16:43
Гост

Интересно, защо няма особено мнение от дуловската принцеса, която е участвала в приемането на противоконституционната разпоредба?

патица
патица
11 април 2024 19:03
Гост

че то не е лесна работа да напише особено мнение

Радвам се
Радвам се
11 април 2024 15:54
Гост

Най-после едно добро, справедливо решение.

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 16:20
Гост

За разлика от това за референдума.

Джинка
Джинка
11 април 2024 15:07
Гост

Браво

Дермолиев
Дермолиев
11 април 2024 15:06
Гост

В нормалните държави се инвестира много в туризъм и спорт. Но у нас тези министерства са неглижирани жестоко. Ако държавата, чрез министерството си инвестира в спорт, то това помага и на здравната система, защото растат здрави деца и здрави хора. Без да се занимават с наркотици и пиене и пушене. Облекчаваш здравната система така. Туризма пък ти носи много приходи и това помага цялостно на държавата. Но тук тия две министерства са гледай си работата от поне 30 години!

Чонков
Чонков
11 април 2024 15:05
Гост

Няма да са много парите. Хайде хайде. Покрай фишеците на ГЕРБ от оня ден и обяснението на Василев разбрахме, че за един месец са платени 1,5 милиарда за пенсии и още 1,5 милиарда плащане към НЕК май беше. Но се очаква приход за месеца от 4 милиарда. Което първо значи, че избори на стойност 100 милиона лева не са изобщо скъпи и второ – има пари за много неща, но ГЕРБ държаха да не дават пари за нищо. Нито за болници, нито за пътища, нито за градовете!

Манолов
Манолов
11 април 2024 15:04
Гост

По Конституция всеки има право на безплатно лечение, така е.

Дончев
Дончев
11 април 2024 15:03
Гост

Ще видим това до какво ще доведе.

Пашов
Пашов
11 април 2024 15:03
Гост

Аз не мога да разбера друго. Тук все се оплакваме, че „здравната ни система била зле“. С коя се сравняваме реално? Сравняваме ли родната с чужда всъщност? Защото тази в Англия е по-зле от тук. Там чакаш за преглед при ДжиПи по един месец. До тогава щом си болен пии парацетамол и това е. За зъболекар също е трагично там. Приятел идва да си прави зъбите тук, където нивото е много по-високо. В САЩ ти гледат първо сметката и тогава решават дали ще те лекуват или не.

............
............
11 април 2024 15:58
Гост

Лично аз я сравнявам с времето от преди НЗОК, когато всеки можеше да отиде когато и на колкото специалисти искаше, а в болницата не те изритваха, когато ти свършат дните по пътеката, без значение на какво дередже си.
Иначе имам опит с Холандия, Италия, Испания, САЩ и Англия също – да, прав си – нещата там никак не са по-добре от тук. Отдавна мина времето, когато се самолъжехме, че „на запад“ нещата са само цветя и рози.

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 15:02
Гост

Я, ти да видиш. Нормално здравеопазване, а ?

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 15:01
Гост

Еми правилно. Свършиха добра работа

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 15:01
Гост

А до 2019 кой управляваше? Баба ми. Нали ГЕРБ бяха. Дето било много хубаво при тях ако питаш тиквата им шеф

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 април 2024 14:53
Гост

Публична тайна е, че решението на КС, което обслужва главно частните болници, сключили договори само за изгодните скъпи клинични пътеки и оттам лесно превишаващи т.нар. лимити, а през това време държавните лечебни заведения са принудени да вегетират на границата на съществуването си, докато не бъдат изцяло ликвидирани, като нерентабилни за издръжка, за да може спокойно, вече след приватизацията, стойностите на пътеките да бъдат актуализирани според пазарните условия.

П.С. Естествено, че феодализмът в здравеопазването и неефективното управление на процесите там играе своята огромна роля, но това допълва, а не опровергава горното.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 април 2024 17:57
Гост

* „…че решението на КС обслужва …“

Мамин сладък
Мамин сладък
11 април 2024 20:34
Гост

Който има пари, трябва да плаща. А не да се изкоренява всичко държавно. Богаташите, като имат пари, да ходят в частните болници и да се лекуват там на скъпото, да си плащат всичко те, а не да чакат на НЗОК и на пътеките. Нещастници. Да изменят закона и да запишат, че частните болници няма да работят с НЗОК, та да си знаят хората кои болници са за богати, и кои за бедни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 април 2024 20:59
Гост

Държавата е длъжна да гарантира определено ниво на качество на здравеопазването, а не да дава пълна свобода на осигурените лица да си избират точно определено лечебно заведение (не медицинско лице), щот е популярно и очевидно не се имар предвид интензнито лечение на спешните случаи, които се поемат от министерството на здравеопазването, не от НЗОК.

ганю
ганю
11 април 2024 14:51
Гост

„(2) (Нова – ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори по чл. 59, ал. 1 обеми и стойности.“

Та кое НС и кое мнозинство прие тези промени в ЗЗО?!

............
............
11 април 2024 16:00
Гост

Лимити имаше от преди 2019 година. Още в зората на създаването на НЗОК и ЗЗО този геноцид бе проведен, като сепредвидиха лимититеи никой не пожела да отговори на въпроса по какви конституционни съображения на осигурени граждани се отказва лечение само защото те били надхвърлени.