Нотариуси са подали жалби, които целят да спрат конкурса за 52 вакантни места за нови.

Този път обжалват новата заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, в която тя единствено промени датата за провеждането на писмения изпит от първоначалната заповед за конкурса, издадена от предходния служебен министър Крум Зарков.

Причината Павлова да не остави датата, която определи Зарков, е, че тя отдавна беше отминала, когато беше обнародвана окончателната заповед за конкурса.

Сагата с новите нотариуси се точи вече над година и половина, а хронологията на събитията е следната:

На 15 ноември 2022 г. Крум Зарков огласи проект на заповед за обявяване на конкурс за 50 места нотариуси (повече виж тук). С него беше сложено началото на специалната процедура по Административнопроцесуалния кодекс (чл. 66 и сл.), с която Министерство на правосъдието уведоми всички заинтересовани лица, че открива производство по издаването на общ административен акт – Заповед за насрочване на конкурс за нотариуси. Така всички заинтересовани имаха възможност до 15 декември 2022 г. да изпратят предложения и възражения. Като резултат от тази процедура министерството се отказа да търси нови нотариуси в Балчик, Габрово, Каварна и Нова Загора, а вакантното място във Видин остана само едно. Освен това бяха обявени позиции, които не бяха предвидени в проекта на заповедта – четири в София, две в Момчилград (първоначално беше предвидено едно) и едно в Бяла Слатина.

Така на 10 януари 2023 г. Крум Зарков издаде заповед за провеждане на конкурс за 52 места за нотариуси в цялата страна. Писменият изпит беше насрочен за 9 юли 2023 г. (повече виж тук).

Последваха жалби от нотариуси, въпреки трайната практика на Върховния административен съд (ВАС), че те нямат правен интерес да оспорват обявяването на конкурс. Административният съд София-област остави жалбите без разглеждане, а след това определенията му бяха потвърдени от ВАС. Разглеждането на делата на две инстанции обаче се проточи и едва в през декември 2023 г. приключи и последното (повече за делата виж тук, тук и тук).

Тогавашният министър на правосъдието доц. Атанас Славов обаче така и не придвижи провеждането на конкурса – влязлата в сила заповед следва да се публикува в „Държавен вестник“.

След встъпването на служебното правителство министър Мария Павлова изпрати заповедта на Зарков за обнародване и издаде своя от 19 април 2024 г., с която я измени само в една част – датата на писмения изпит (повече виж тук). Причината за това е, че през април 2024 г. определената дата – 9 юли 2023 г., отдавна беше отминала.

Така писменият изпит беше насрочен за 25 август 2024 г.

Както става ясно, единственото съдържание на заповедта на Павлова е да се промени датата на изпита, тъй като провеждането му на първоначално определената е невъзможно.

Именно тази нейна заповед обаче сега е оспорена от нотариусите Мария Василева и Димитър Чалъков от Царево и колегата им от Девин Цветалин Пенков, както и бившият нотариус Здравко Иванов, показа проверка на „Лекс“ в Административен съд София-област.

Те твърдят, че заповедта е незаконосъобразна и искат спиране на изпълнението ѝ. Ако искането им бъде уважено от съда, на практика ще бъде спряно провеждането на конкурса.

Както „Лекс“ писа, подаването на документи в конкурса приключи и в него се кандидатираха 562-ма души. Триста от тях обаче имат различни проблеми с документите и тече 7-дневен срок, в който могат да ги оправят (повече виж тук).

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ramona6300
ramona6300
11 юни 2024 21:33
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Мамин сладък
Мамин сладък
11 юни 2024 19:36
Гост

Абе, като имат проблеми с документацията, мислите ли, че тия хора трябва въобще да са нотариуси. Та нотариусите работят само с документи. Щом 5 хартийки не можеш да оправиш, за да се явиш на конкурс, при това след като ВЕЧЕ си завършил „Право“ и имаш необходимия стаж по ЗННД, то какво остава всеки ден да оправяш хартийките на други хора…

Лилия
Лилия
11 юни 2024 20:16
Гост

Интересно ми е как бихте подходили към хартията, наречена удостоверение от настоящ работодател? „Шефе, дай един подпис тука, че искам да се ПРОБВАМ да напусна, ама за сега съм тука.“ Шефа: „И за какво ти е?“ Отговор: „Знам ли..Министъра така каза.“
Никакъв проблем в тази житейска ситуация…

Мамин сладък
Мамин сладък
11 юни 2024 23:08
Гост

Къде го видяхте това удостоверение от настоящ работодател? Чл. 11 /ЗННД са необходимите документи. Къде четете?

Лилия
Лилия
12 юни 2024 9:13
Гост

Погледнете заповедта, с която се одобрява списък на недопуснатите кандидатите, качена на сайта на министерсвото на 06.06.2024 г. – последната страница, в края.

Алф
Алф
11 юни 2024 15:57
Гост

АлоУУУУУУУУУУ,
Какъв Здравко Иванов, какви 5 лева, моля ви се.
Лицето към момента НЕ Е нотариус, понеже е кмет на община Девин.

Ако ви трябва информация, не е трудно да я намерите.

Здравко Владимиров Иванов (555)
Нотариус
Район: Девин
Град: Девин
Дата на вписване: 20 Дек. 2008 г.

Забележки:
заличен на основание чл. 35, т. 3 от ЗННД, считано от 22.11.2019 г., съгласно решение на СН (Протокол № 11/22.11.2019 г.). Архивът е предаден на нот. Цветалин Пенков, рег. № 455, на 13.12.2019 г.

Анадъммо???!!!

Анонимен
Анонимен
11 юни 2024 15:32
Гост

Удобно пропускате преместването на трима нотариуса от дълбоката провинцията в столицата с любезното и „безкористно“ съдействие на доц. Атанас Славов. Какво го е мотивирало към това решение, или не КАКВО, а КОЛКО е струвало?!!

Пипи
Пипи
11 юни 2024 15:42
Гост

И от МП нищо. Всичко се забрави много бързо и май никой не понесе отговорност за преместванията. Не стана ясно кой и на какно основание изготви заповедите, при положение има висящ конкурс.
Е това ако не е некомпетентност, не знам.

Клавиатура
Клавиатура
11 юни 2024 15:47
Гост

Пипи ли си, Хахо ли си, не знам какво си, но ако се беше поинтересувал/а, щеше да видиш, че има влезли в сила съдебни решения на касационна инстанция (ВАС), които тъкмо МП не е изпълнявало с години. С ГОДИНИ!

Анадъммо???!!!

Пипи
Пипи
11 юни 2024 17:13
Гост

Ами ако бяхте проверили не само това което Ви касае, щяхте да видите съдебните решения по отношение отказите за преместване на нотариуси не само за района на СРС, а и за другите съдебни райони, и които интересно защо не са изпълнени от Славов.
Също така щяхте да видите и съдебните решения на ВАС, касаещи преместванията на нотариуси, по скоро отказите за премествания при наличието на открита процедура за провеждане на конкурс.
Така, че анадъмно и не анадъмно, това е положението.
Интереса и то личния преди всичко.

Клавиатура
Клавиатура
12 юни 2024 10:23
Гост

Пипи ли си, Хахо ли си,
Ти изобщо запознато ли си с практиката по чл. 34б ЗННД???
Още не съм министър на правосъдието та да му вменявам какво да върши.

Анадъммо?

Пипи
Пипи
12 юни 2024 10:30
Гост

Пипи съм и то голямо :)))))))))
Не се пъни да се оправдаваш.
Искрено се надявам трите заповеди за премествания на нотариуси в София да са обжалвани от Нотариалната камара, както и да са протестирани от Върховна административна прокуратура.
То е ясно на всички, че мотивите на министъра не са законосъобразни, а от друго естество.

Клавиатура
Клавиатура
17 юни 2024 12:18
Гост

Пипи, Хахо,

Влезли в сила съдебни решения!
Алоооо, I курс, ОТП?!!! И МП не ги изпълнява с години. Една камара върховни административни съдии са се произнесли – има съдебни решения!
Министърът да не е над закона? Неизпълнение на съдебно решение е скрепено с търсене на наказателна отговорност, анадъммо?!
И можеш ли да ми обЯсниш бездействието на 5-ма министри на правосъдието да не издадат заповеди за местене? С какви мотиви? Ще ти подскажа – с НИКАКВИ!
Като не си запознато, недей се обажда.

Пипи
Пипи
17 юни 2024 15:16
Гост

Стига си ревала Клавиатура,
нали това преместване, което трябваше Се случи Уж, само, че не докрай.
Дадените обещания и поетите ангажименти не са като изпълнените, защото и трите въпросни заповеди са обжалвани от НК, дано и прокуратурата да ги е протестирала.
Преместване в София ще има на Пипино – Хахово лято, върви сега гони кой на кого, какво, как и колко.

Факир
Факир
11 юни 2024 16:32
Гост

Какво сте се вторачили в последните 3 премествания, вижте преместванията на предните министри и ум ще Ви зайче. НАПРИМЕР В ПОМОРИЕ., ЗА СОФИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ 1/3 ОТ ТЯХ СА ПРЕМЕСТЕНИ, НО ПОНЕ В СОФИЯ ИМА МЕСТА ЗАЩОТО НАСЕЛЕНИЕТО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВА. А ЗАЩО ОТРИВАТ МЕСТА В МАЛКИТЕ РАЙОНИ И С ТОВА НАРУШАВАТ ЗННД, ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ВДИГА ВРЯВА

Анонимен
Анонимен
11 юни 2024 10:28
Гост

Имат ли изобщо правен интерес да обжалват? Според мен жалбите са недопустими.

Предлагам
Предлагам
10 юни 2024 14:41
Гост

Държавата да отговори адекватно, като въведе:

1. временни лицензи за нотариусите-примерно 6 години, после мястото на конкурс.
2. ежегодни атестационни изпити за нотариуси, от изпитващи извън професията-с цел обективност
3. отчисления от нотариалните такси-поне 70 процента от таксите да са за бюджета
4. публичност на имуществото на нотариусите-както съдиите публично декларират всяка стотинка, която имат, да го правят и нотариусите.
5. забрана на местенките, а преместените-обратно там, където са спечелили конкурса.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 15:21
Гост

Държавата да си влезе в ролята и да обуздае самозабравилите се „нейни адвокати“. Хайде сега да им въведе пенсионна възраст, като в Австрия и Германия, след навършане на която да преустановяват нотариална дейност. Хайде да спре продължаващото с години заместване от помощник нотариуси, щото има нотариуси които не знаят къде са им канторите. Да отпадне нотариалната заверка при прехвърляне на МПС, щото е смешно и архаично. Нотариус и ЧСИ не са, подчертавам не са свободни професии, а са делегирани от държавата функции, и нито трябва да са пожизнени, нито да се създава държавно гарантиран монопол при осъществяването им. Държавата не… Покажи целия коментар »

НЕдете на нотариус
НЕдете на нотариус
10 юни 2024 14:03
Гост

Аз – като едно НЕдете на нотариус, да питам:

Тези защо бавят конкурса ? Да не чакат някое тяхно дете да завърши/натрупа страж, че да се яви и спечели ?

Ние – нотариалните НЕдетета, макар еднакво много и наравно с дететата да сме се трудили, е ноторно известно, че от нотариално право не разбираме.

Натурално е, нотариалното дете да стане нотариус преди ненотариалното дете….

Фики
Фики
10 юни 2024 13:40
Гост

Mного кандидато.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 13:24
Гост

Ми да се надяваме, че няма да се повтаря

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 13:23
Гост

И доцента се излага

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 13:23
Гост

Всякакви тъпни

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 13:23
Гост

Има защо

Инка
Инка
10 юни 2024 13:22
Гост

Поредна излагация

Йонов
Йонов
10 юни 2024 13:22
Гост

Пошла история

Христов
Христов
10 юни 2024 13:21
Гост

Излагяция

Валентин
Валентин
10 юни 2024 13:15
Гост

И защо доц. Атанас Славов не е спазил правилата?

Филип
Филип
10 юни 2024 13:16
Гост

Толкова си може човекът.

Случаен
Случаен
10 юни 2024 13:34
Гост

Защото е трябвало да прехвърли от провинцията в София определени нотариуси, а конкурса му е пречел, т. е прехвърли 3 нотариуса в София без конкурс.
Не стана ясно обжалвани ли са заповедите за преместване и направиха ли от МП проверка кой и защо услужливо издаде въпросните заповеди, и то при висящ конкурс

Димо
Димо
10 юни 2024 13:08
Гост

Поредната сага.

Възмутен
Възмутен
10 юни 2024 13:10
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

Байче
Байче
10 юни 2024 13:03
Гост

Хахахахахха, това ме кара да се смея с глас.