Конкурс за 50 вакантни места за нотариуси се готви да обяви Министерството на правосъдието (проекта на заповедта на министър Крум Зарков виж тук).

Планира се да бъдат обявени по две свободни позиции в Ардино, Асеновград, Видин, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Омуртаг, Разград и Ямбол.

Както и по една в Айтос, Балчик, Берковица, Бяла, Велики Преслав, Велинград, Габрово, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Каварна, Карлово, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Момчилград, Монтана, Никопол, Нова Загора, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Последният конкурс за нотариуси беше преди 4 години, но след провеждането му, не бяха заети всички вакантни места. Тогава заради слаби резултати от изпитите не бяха назначени нови нотариуси във Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, а в Ивайловград беше запълнено само едно от двете вакантни места.

Именно това е причината министърът на правосъдието Крум Зарков да предлага да бъде обявен нов конкурс за тези позиции. Освен това обаче той сочи, че са се овакантили и други места, поради преместване или загубване на правоспособност на нотариуси.

Кога ще бъде обявен конкурсът все още не е ясно. В момента тече специалната процедура по Административнопроцесуалния кодекс (чл. 66 и сл.), в която Министерство на правосъдието уведомява всички заинтересовани лица, че открива производство по издаването на общ административен акт – Заповед за насрочване на конкурс за нотариуси. При нея до 15 декември 2022 г. всички заинтересовани могат да изпратят предложения и възражения. Традиционно срещу новите конкурси възразяват действащите нотариуси – всеки за своя район. При последния конкурс това направиха над 50 от тях.

Едва след 15 декември 2022 г. и след п0реценка на основателността на получените предложения и възражения, ще бъде взето окончателното решение за обявяване на конкурс и за свободните места в него.

На последния изпит за нотариуси през 2018 г. резултатите бяха много ниски и две трети от кандидатите отпаднаха след писмения изпит, тъй като не получиха дори и Добър 4.

Интересен факт е, че тогава най-ожесточена беше конкуренцията за единственото свободно място за нотариус в Сливница. За него кандидатстваха 130 юристи. Сега отново е обявена вакантна позиция в града.

За разлика от предстоящия конкурс, в този от 2018 г. бяха обявени и места в София и в почти всички от големите градове.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 февруари 2023 13:09
Гост

Къде бих могъл да намеря казуси?!

Ванчо с малкото ранчо
Ванчо с малкото ранчо
20 ноември 2022 21:49
Гост

Конкурсът, априори, е излишен. Както впрочем и такива в близките поне 10 години. Нека хтаченето да започне Сега. Защо ли? Защнаселението. Тогава приказките на министъра и на Закона видиш ли да не се оставя населението без нотариална услуги СА БЕЗПОЧВЕНИ!!! Хайде четете – 1 на 10000 души. Мигар в Кула са 20000 души? Ако броиш и котките, кучетата, овцете, козите и бълхите може да ги докарате. А във Велики Преслав, в Омуртаг? Затова просто изчакайте 10 г. Една камара народ ще отпаднат. А чича ви Ванчо с малкото ранчо такова хубаво нещо ще направи, че ще го помнят дълго време… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 4:45
Гост

Единствено парите са привлекателно към тази професия, иначе е престижна, като кажеш нотариус и се надуваш. Охранително производство, но добре платено. Жалко, че така стана в крайна сметка, да има монопол и т.н. Трябваше да им дадат частна дейност, но да взимат и държавата приходи.

Хубаво е да се заемат местата в провинцията, защото това е стаж, най-добре е практиката, после може да работиш и друго.

Хората имат отчаяна нужда от нотариуси, знаете ли колко имотни въпроси има по селата и изобщо, които поради подсъдност е невъзможно да се разрешат – например имотни сделки.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2022 11:26
Гост

Защо не е обявено място в Трявна, там има само един нотариус.

Извън политиката
Извън политиката
20 ноември 2022 18:34
Гост

А местата в Пловдив? За кой ги пазят?

Законодателю, промени ЗННД, и спри мерзостта!
Законодателю, промени ЗННД, и спри мерзостта!
19 ноември 2022 2:47
Гост

Крайно време е да се промени ЗННД, за да се прекрати тази МЕРЗОСТ и бай Ганьовска ПОДЛЯРЩИНА с преместването на нотариуси и размяната на места. Така се нарушава конкурсното начало. Пишеш място на тръните, и се местиш в София-защо е оставено това в закона, как може законодателя да насърчава хитруването. Или пък се разменяш с възходящия си. Като не искаш на село-напускаш, а не се местиш без конкурс, и не се разменяш с родните си, хитрецо, а мястото се пуска на конкурс! Това преместване и размяна на места е толкова ниЗко, пошло, мерзко-хитряшко, тарикатско, . Честния е прецакан, хитрецът печели.… Покажи целия коментар »

...
...
21 ноември 2022 17:21
Гост

Е, че това е и при съдиите. На нас ни казаха, че щом е законно, няма проблем с морала.

помощник-нотариус по заместване
помощник-нотариус по заместване
28 ноември 2022 10:24
Гост

Колега, подготвям писмо до министъра, в което съм описал, че има места в София. Надявам се да следите и да ме подкрепите.

:)))))
:)))))
18 ноември 2022 19:19
Гост

Баба ми е нотариус:))), аз съм четвърта година в ЮФ, казва ми – завърши и ти ще седнеш на моето място, ама аз нямам желание за нотариус – много е скучно ,повярвайте, занимаваш се с някакви примитивни казуси, аз си искам – СЪДИЯЯЯЯ:)))). Между другото, баба ми е нотариус от 88-ма година, преди това нейният баща е бил нотариус в града ни:)))

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 19:39
Гост

Ох, не можеш да прецениш добре. От едната страна съдия, затрупан с папките и събота и неделя, от другата нотариус с големи приходи и уикенд. Ако станеш съдия, да не плачеш после за стола на нотариус.
Съдиите като лекарите, лекарите голямо натискане да станат такива, уж голям престиж, много години учене и накрая разбират, че всеки ден са обречени да общуват с отрицателната страна от живота на хората.

запознат
запознат
18 ноември 2022 20:45
Гост

Нищо няма да станеш …..дано баба ти е скътала пари и имотец и за тебе

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2022 6:04
Гост

Че то има ли нотариус да не е милионер. Зорлем държавата ги направи тези хора свръхбогати от дейност с ниско ниво на сложност. Необяснимо е защо около 1 милиард лева годишно от нотариални такси държавата не ги събира за бюджета-чрез държавен нотариат, а ги подарява д джоба на частника.

Единствения проблем на слагането на печата, е че може да си докара човек тендовагинит. Да вдигаш и да набучваш печата стотина пъти на ден неизбежно води да подобна професионална болест.

дядо ти
дядо ти
18 ноември 2022 23:24
Гост

Баба ти е по-умна от теб, ама още си много млада, заради това…

Гетсби
Гетсби
21 ноември 2022 6:25
Гост

Скъпа 88 година не е имало нотариуси 😉

Нова
Нова
21 ноември 2022 17:29
Гост

Имаше, имаше
Че и по-преди
Ама не бяха частни

Аспарух
Аспарух
18 ноември 2022 18:59
Гост

Нотариусите са едни търгаши и освен да пълнят черните каси на партиите друго не правят. Нека държавата си изпълнява нотариалната дейност!!!

Студент
Студент
18 ноември 2022 18:46
Гост

Моят асистент по вещно право и семейно и наследствено право е нотариус. Много е добър! Обяснява супер! И поднася интересни казуси от практиката си:))

Таралан Кольо от село Стойките
Таралан Кольо от село Стойките
18 ноември 2022 19:00
Гост

И как се казва твоят асистент?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 18:28
Гост

Да не стане каквото се практикуваше в съдебната система за някои, уж отиват в малки градове, тихомълком ги командироват в големия град, след което в конкурс за повишение им правят предложение на ръководителя и без конкуренция с останалите кандидати се устройват в столицата или големите градове. Обикновено тези с предложения на ръководителя са с най-голямо самочувствие после, спокойни, надменни, изтъкват, че са с конкурс, ама за командироването и предложението премълчават.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 18:12
Гост

Нотариус е лице, на което държавата е възложила публични функции. Не е свободна професия, като адвокатурата примерно. Та в тоя ред на мисли, айде всички над 65 г. в пенсия. Щото е публична тайна, че има нотариуси на преклонна възраст, дето дори не знаят къде са им канторите.

Кифла
Кифла
18 ноември 2022 17:30
Гост

Министърът удобничко не вижда, че в двумилионна София има нужда от нови 40 – 50 нотариуса, а не в рядко населените съдебни райони…

Таралан Кольо от село Стойките
Таралан Кольо от село Стойките
18 ноември 2022 18:01
Гост

Не 40-50. Гледайте закона и следете ГРАО.

А е факт, че за малките населени места има смисъл от нови бройки. Защо ли? Елементарно Уотсън!
Чедото на някой нотариус ще пише
1.Кула
2.Омуртаг и
3.Ивайловград (примерно),
(разбира се, най-затънтените) и ще се замени с мама/тати.

искрен
искрен
28 ноември 2022 10:28
Гост

Кольо, знаеш ли как се провежда конкурсът и колко е честен?
Мислиш ли, че е по-добре по партийна линия и една шепа хора да прибират пари от него, отколкото детето на нотариус да стане?
В развити страни практиката се продава или завещава на помощника или друг нотариус. При нас още се мисли, че конкурс, на който заместник-министърът е кандидат, е по-адекватен.

Стоя Нов
Стоя Нов
18 ноември 2022 14:24
Гост

Лобизма в парламентаризма работи за нотарализма! Скоро тези места в малките населени места отново ще се овакантят!Спрете лобизма на нотарализма!

Кандидат
Кандидат
18 ноември 2022 14:22
Гост

Конкурса е за сина на Танев.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 15:43
Гост

А добрутру синко!

хан Омуртаг
хан Омуртаг
18 ноември 2022 13:46
Гост

Планира се ………… по две свободни позиции в …………Омуртаг……Както и по една в………..Омуртаг……..

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 13:32
Гост

За мен няма привлекателни райони. Или малки райони с никаква работа или ще си десетия, извън трамвая /пример – Асеновград, там има поне осем действащи нотариуси/. Явно тоя конкурс се пуска за „трудоустрояване“ на дипломираните чеда на действащи нотариуси, та после да се разменят с родителите си на преклонна възраст и да дойдат по големите градове, а Кула, Ивайловград, Трън и всякакви други села и паланки, пак ще останат без нотариуси. И така до следващия „конкурс“ за други синове и дъщери. Аман от порочни практики. Зарков тях да оправи и да промени ЗННД, за да ги пресече, а да не… Покажи целия коментар »

1313
1313
18 ноември 2022 13:21
Гост

Вакантните места трябва да са доста повече. Има толкова нотариуси на преклонна възраст. Познавам не малко на повече от 80 год. или близо до тези години.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 13:35
Гост

места наистина има и в момента, дори и в София, Пловдив и Варна. Но не ги пускат на конкурс, защото ги пазят за „местене“ от малки съдебни райони за „наши хора“ на разрични основания от закона.
Срам за министерството, срам!!! Мафия, като всичко друго в тая държава

Таралан Кольо от село Стойките
Таралан Кольо от село Стойките
18 ноември 2022 12:35
Гост

Градът е Дулово.

криво седи, право съди
криво седи, право съди
18 ноември 2022 12:15
Гост

Да бяха 100, а не 50, че да не са толкова надути при обстоятелствени проверки.

Георги Ат.
Георги Ат.
18 ноември 2022 11:38
Гост

Камарата сега вместо сега да жали заповедта пак да си оправи кочинката, защото има места с „нотариални услуги“ пълна скръб! Пример: една малка община в Силистренско, където баща и син са нотариусите и са в една кантора, когато бащата си каже „тежката“ дума по някой въпрос и синът изпълнява, а уж са двама различни нотариуси, но реално е само един – бащата.

Вмирисан Померан
Вмирисан Померан
18 ноември 2022 9:07
Гост

Явно Радев иска да управлява вечно. Щом Зарков още си седи министър, се замислих колко време вече се туткат с подаването на мандати

криво седи, право съди
криво седи, право съди
18 ноември 2022 12:12
Гост

Изявявай се в други форуми, а не тук !

Албенска
Албенска
18 ноември 2022 9:07
Гост

Много ми се ще да се проведе честен конкурс, без нагласени неща

помощник
помощник
28 ноември 2022 10:31
Гост

И на мен. Но трябва да се промени формата на конкурса както и да се контролират въпросите, вариантите и комисията…

Дани
Дани
18 ноември 2022 9:06
Гост

Успех на кандидатите и дано всичко е прозрачно и честно

Ангелина
Ангелина
18 ноември 2022 9:04
Гост

Все пак от министерството зависи да няма хора с връзки

Дерска
Дерска
18 ноември 2022 9:04
Гост

Поздравления. Дано се изберат кадърни хора.

Мишев
Мишев
18 ноември 2022 9:03
Гост

Демек все пак по един да е с връзки, ще има по една свободна позиция за хора с опит в тези населени места.

Кога??
Кога??
18 ноември 2022 8:53
Гост

А за ЧСИ кога??
Пазим местата ли??

Milev
Milev
18 ноември 2022 9:04
Гост

Като нищо. Съмнявате ли се?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2022 8:46
Гост

И нека наддаването да започне сега

Харалмпиев
Харалмпиев
18 ноември 2022 9:04
Гост

Сега ще настанат едни сметки, едни връзки ще се активират, то е страшно

към Зарков
към Зарков
18 ноември 2022 8:36
Гост

Викам Зарков този път да наруши омертата, ако все още е министър към този момент и да публикува изпита с верните отговори. Само един път в историята се случи и лъснаха доста проблеми.

Неделина
Неделина
18 ноември 2022 9:05
Гост

Съмнявам се. И да е министър и ако е да публикува теста

участник
участник
28 ноември 2022 10:33
Гост

Който трябва, има вариантите на изпита предварително. Идва и само си написва предварително решения и научен казус. Стига му времето, а на мислещите кандидати – не. И да има грешки – написал е по всичко и всичко си е проверил предварително вкъщи.

охоооо
охоооо
18 ноември 2022 8:34
Гост

O, има си пак добри места. Да видим се камарата как ще реагира, отсега залагам: На нож!

Дженев
Дженев
18 ноември 2022 9:06
Гост

Някой ще се навие да иде в Асеновград ли, бе? Шефа ми, хомосексуалист и крайно нервен и противен тип е от Асеновград. Не бих стъпил там. 😀 😀 😀