Десет жалби са подадени срещу заповедта на министъра на правосъдието Крум Зарков, с която беше обявен конкурс за 52 вакантни места за нотариуси, научи „Лекс“.

Всички жалби са от действащи нотариуси. Двама от тях са атакували обявяването на свободна позиция в Девин, а други двама са оспорили конкурса за нов нотариус в Царево. Останалите жалби са срещу вакантните позиции в Бяла, Шумен, Радомир, Велинград, Павликени и Силистра.

По всички тях предстои да се произнесе Административният съд София-област (АССО).

Следва да се припомни, че преди 5 години, когато беше проведен предишният конкурс за нотариуси и делата срещу заповедта за обявяването му още бяха подсъдни на Върховния административен съд (ВАС), всички жалби на нотариуси бяха оставени без разглеждане (повече виж тук). ВАС прие, че те нямат правен интерес да обжалват обявяването на конкурс за нови нотариуси. И изтъкна: „От обстоятелството, че действащи нотариуси оспорват откриването на конкурс за заемането на места в района на съда, в който и те вече действат, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, който не е равнозначен на защитен от закона правен интерес“ (определение на ВАС виж тук).

Докато се чака АССО да се произнесе по жалбите срещу настоящия конкурс, редовното Общо събрание на Нотариалната камара увеличи встъпителните вноски от 10 000 лв. на 12 000 лв. Годишната вноска на нотариусите скочи от 900 лв. на 1200 лв., а допълнителната от 30 лв. на 100 лв. на година.

Както „Лекс“ писа, конкурсът тази година е 52 места за нотариуси. Четири от тях са в София, по две в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница,  Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Подаването на документи за конкурса обаче ще може да започне едва след като приключи обжалването на заповедта за обявяването му и тя бъде публикувана в „Държавен вестник“.

Писменият изпит е насрочен за 9 юли 2023 г.

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пурко
Пурко
10 май 2023 23:54
Гост

Някой има ли представа, защо за района на РС – Несебър няма обявени свободни места за нотариуси?

Мира
Мира
04 юли 2023 23:22
Гост

Наистина за Несебър няма обявено свободно място, а този район по брой сделки по статистика е след София. Нотариусите са само 3-ма. Как ли се справят?

ДТз
ДТз
22 април 2023 22:31
Гост

Някой има ли информация дали заповедта е публикувана в ДВ? Защо така го крият това „Ново начало“…

царево Аъъ
царево Аъъ
20 март 2023 12:02
Гост

В особеното искане съдът да постанови спиране на изпълнението на обжалваната заповед от страна на жалбоподателката не се сочат твърдения, които да дават основание на настоящия съдебен състав да приеме, че изпълнението на оспорвания общ административен акт може да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда.Категорично доводите на жалбоподателката , че едно протичане и приключване на конкурс за трето място за нотариус с район на действие района на РС-Царево уронва доброто име на нотариус Мария Василева и престижа на нотариалната професия са несъстоятелно. Несериозно е твърдението, че вероятно аргументите на Министъра на правосъдието да издаде заповед с такова съдържание… Покажи целия коментар »

Каменова
Каменова
22 март 2023 19:44
Гост

Това колко добре трябва да си психически, за да измислиш такава жалба……

Бончо
Бончо
26 май 2023 15:38
Гост

Скоро изповядвах сделка на истинската цена на имота при нотариус Василева…Няма да ви описвам как само от пиле мляко не ми поиска, въпреки че за нея да направи електронна справка е като детска игра, ама нали трябва да покаже колко е велика и защо таксува двойно и двете страни… Е, как ще допусне да се появи нова конкуренция и да дели с някой друг окупираната територия… Нейният нотариален палат на крайбрежната улица не е направен с подаяния…По-голям е от Общината в Царево.

Познат
Познат
19 март 2023 20:00
Гост

Както казваше моя професор по гражданско право – Нека да се разделим с добри взаимоотношения, защото нали знаете, един ден ще се срещнем пак – я на държавен изпит, я на някой конкурс за съдия, нотариус, ЧСИ. Тъй че….

неинформиран
неинформиран
20 март 2023 4:46
Гост

А дали оценяването не следва да е еднакво и обективно, без значение на взаимоотношенията?

Встъпителна такса
Встъпителна такса
18 март 2023 0:02
Гост

Е хубаво де, в устава на камарата няма цифри, в документа за тарифите за нотариусечета няма тарифа за встъпване, в закона за ННД казва че се плаща встъпителна вноска определена в устава, ама де е я тя де, те така тези могат постоянно да рекитират всеки нотариуси, Ами в закона пише, че такса дължи всеки нотариус за услугите си към камарата, та къде са тези такси, с кой административен акт са приети, коя методика е ползвана, как се обжалва ако не си съгласен от удостоверяването ти камарата да ти вземе 99%от таксата след това, освен че плащаш встъпителна, направо си… Покажи целия коментар »

Държавата да събира встъпителна вноски и отчислени
Държавата да събира встъпителна вноски и отчислени
18 март 2023 7:42
Гост

Държавата да събира встъпителна вноски и ежегодни отчислени-поне 70 процента от събраните суми! Встъпителна вноска-и то към държавния бюджет трябва да има, и да е поне 100 000 лв, според мен. Въпрос на едно излечение в закона-странно е защо държавата се отказва да събира такса-и то в много голям размер, както и текущи ежегодни вноски към бюджета. 100 000 лв от кантора в София, на морето, или някъде на село-където има монопол и гражданите щат-не щат нямат избор, се изплащат много, ама много бързо. Държавата трябва да събира и ежегодни вноски-твърда сума и поне 70 процента от нотариалните такси. Ако… Покажи целия коментар »

Чакал е голямата пара, ама...
Чакал е голямата пара, ама...
17 март 2023 18:51
Гост

За ЧСИ що още се бавят? Какво му умуват още- хората по 2 кконкурса извъртяха/ извървяха, тия от 2014 немогат да преодолеят „статуквото“ и да влеят светне кадри…

Петков
Петков
17 март 2023 14:59
Гост

Колко кинта трябват да се плати без да ходя на изпит?

Ъхъм
Ъхъм
17 март 2023 17:30
Гост

Едно време беше към 500 иляди…

Ъхъм
Ъхъм
17 март 2023 13:33
Гост

Кат нямаш възможност евентуално да платиш вноската, тогава защо изобщо тръгваш да ходиш на конкурс?! ‘Убава работа, ама българска…

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 16:50
Гост

И да нямаш пари, средствата се осигуряват от кредит, роднини, приятели, продажба на имущество и тн, и едва ли е дълъг периодът да си ги възвърнеш от печатослагане.

4si
4si
21 март 2023 9:43
Гост

Ела да слагаш и ти печати по натурални акове на данъчна оценка в някой провинциален град, по които страните са 3 колена от 4 рода, а документите за собственост още малко ще обхванат 3 световни войни…

Васил Маринов
Васил Маринов
17 март 2023 13:02
Гост

Не знам този паляк Георги Чалъков как обжалва конкурса… деба малоумника прост, скоро ще трябва да си ходи. Поздравления на Министъра на правосъдието за бройката в Царево! Гражданите на Община Приморско и Община Царево ще се родим с един читав нотариус най-после

Къде е Районния съд в Приморско?
Къде е Районния съд в Приморско?
18 март 2023 8:06
Гост

А къде е съдът в Приморско-питам за адреса му? И ще има ли места за нотариуси към РС-Приморско? А да-ма то приморски съд -няма.

И да питам и друго-за една почивна станция на един административен съд, построена на свлачище над морския бряг.

https://old.segabg.com/article.php?id=2053

Анонимен
Анонимен
18 март 2023 8:08
Гост
Анонимен
Анонимен
18 март 2023 8:09
Гост
Държавата да събира встъпителна вноски и отчислени
Държавата да събира встъпителна вноски и отчислени
18 март 2023 8:13
Гост

Съд в приморско -няма. Има в Царево. А общината в Царево предостави-преди много, много години имот на ниски цени за почивна станция на ВАдмС, които пък решиха ,да няма съд в Приморско. https://afera.bg/темида-бийч-2/

Разбира се-между двете събития няма нищо общо!

Компетентен
Компетентен
23 март 2023 2:13
Гост

А на социалнослабите роднини на някои съдии от ВАС и др.съдилища кмета на Приморско колко отстъпени права на строеж раздаде и какви кооперации направиха,че ги и продадоха някои даже. За това умният който пишеш и те знаем кой си какво ще кажеш? А колата с паламудите пред ВСС, още да разказваме ли….

Васил Маринов
Васил Маринов
21 март 2023 19:21
Гост

Приморско сме към РС Царево. Глупав

НЯМА НЯМА
НЯМА НЯМА
23 март 2023 16:25
Гост

МИ ДА СЪДА В ПРИМОРСКО ГО ОТРИХА С ОТСТЪПЕНИ ПРАВА НА СТРОЕЖ В ПРИМОРСКО НА 5 ЧОВЕКА СЪД НА БАТЕ МИТКО ГИХОРА КАТО НЕ ЗНАЕШ ВЪОБЩЕ НЕ КОМЕНТИРАЙ ТИ ДЕТО ПИШЕШ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ,ЧЕ ТИ ЗНАЕМ КОЛКО ТИ Е КАПАЦИТЕТА И СИ ПОГЛЕДНИ ОСРАНИТЕ ГАЩИ.

знаем те кой си
знаем те кой си
17 януари 2024 18:32
Гост

Какво коментираш бе педал долен=цяло Приморско и Царево те знаят колко си прост и твоя миризлив задник и че хал-хабер си нямаш представа от сделки и че не можеш и да се сетиш за какво става въпрос тръгнал да злорадства. Той като дойде нов с мед ще ти намаже задника боклук с боклука!

Манипулатор
Манипулатор
17 март 2023 12:45
Гост

Крайно време е за : -закриване на частния нотариат, и връщане на държавния нотариат. Около 1 милиард лева годишно отиват в бездънния джоб на частника, а не в бюджета от държавноделегирана дейност, с ниско ниво на сложност. -Алтернативно-да има и държавни нотариуси, паралелно с частните, и гражданина да реши къде да си даде парите. При този вариант следва да има отчисления от нотариалните такси в полза на бюджета-поне 70 процента от таксите на частните нотариуси. И останалите 30 процента пак са фантастагористимична сума. Дори и да не бъде въведен държавен нотариат категорично НОТАРИУСИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ПОНЕ 70 ПРОЦЗЕНТА ОТЧИСЛЕНИЯ… Покажи целия коментар »

Георгиев
Георгиев
17 март 2023 18:12
Гост

Е, поне името ти отговаря на коментара.

Бончо
Бончо
26 май 2023 15:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ГОГО
ГОГО
17 март 2023 12:42
Гост

Има обаче допусната грешка, Заповедта по чл. 10, ал.2 от ЗННД за насрочване на конкурс се обжалва пред ВАС по реда на 179 и сл. от АПК. На обжалване пред АССО, подлежи единствено Заповедта по чл. 12, ал. 3 от ЗННД за вписване на класиралите се.

Обжалвай таксата
Обжалвай таксата
17 март 2023 12:25
Гост

Не разбирам защо избраните Нотариуси след конкурс дължат „встъпителна такса“ на камарата, тези пари за какво служат. Моля Ви бъдещи кандидати и вие обжалвайте тези решения на камарата, как така за да работиш ще трябва да си платиш и то на камара не на Министерство за гаранция. Обжалвайте тези решения на камарата.

Силва Димитрова
Силва Димитрова
17 март 2023 13:18
Гост

На всякъде има всъпителни вноски.Адвокатите също плащат такива. Да, високи са!

Илияна Станева
Илияна Станева
17 март 2023 15:06
Регистриран

Като оставим настрана, че ги има и че са високи, какво е правното основание за тези вноски според Вас?

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 16:49
Гост

Встъпителните вноски на адвокатите към колегиите намирам за незаконни. Не са уредени в закона, а са резултат от творческите усилия на адвокатските съвети. Встъпителната вноска към ВАдвС -разбира се е законна-уредена е в закона.
Що се отнася за нотариусите-редно е встъпителна вноска да има, и тя да е към бюджета-нотариусът извършва държавноделегирана дейност.
Странно е защо законодателят е пропуснал да запише такса, и то висока такса към бюджета-и встъпителна и ежегодна плюс процент от събраните такси.

За колко време според вас се изплащdт 12 000 лв от вървежна кантора в София или Несебър, или кантора монополист някъде на село?

Илияна Станева
Илияна Станева
17 март 2023 19:19
Регистриран

Каква е връзката с това, че е държавно делегирана дейност? Магистратите защо не плащат встъпителна вноска? Няма значение за колко време се изплащат, няма правна логика в тях. Другата логика е ясна.

Лазар
Лазар
17 март 2023 11:35
Гост

Докато се чака АССО да се произнесе по жалбите срещу настоящия конкурс, може отново да вдигнат таксите.

Хари
Хари
17 март 2023 11:37
Гост

ВАС им го каза още преди 5 години.

Нотариалните такса да са твърда сума, а не процент
Нотариалните такса да са твърда сума, а не процент
17 март 2023 12:52
Гост

Нотариалните такси трябва да бъдат драстично намалени, и да не са по процентаджийската тарифа. Дали продаваш селска къща за 1000 лв в някое трънско село, или мезонет на улица Юрий Гагарин -работата е една и съща. Няма аргумент нотариалната такса при продажба на имот да не е твърда , фиксирана сума. Намирам,че повече от 40 лева нотариална такса за извършване на нотариален акт, без значение стойността на имота е прекомерно.

Също така заверката на подпис и препис трябва да са по 20 стотинки максимум, и това е много!

Изобщо да няма заверки на договорите за продажба на коли.

Георгиев
Георгиев
17 март 2023 18:15
Гост

А подкуп за час при нотариус, мижав интерес към професията и опашка до Сточна гара от Попа в София искаш ли също?

Лозан
Лозан
17 март 2023 11:32
Гост

Май няма скоро да приключи обжалването на заповедта за обявяването.

нотариус ли съм или не съм
нотариус ли съм или не съм
17 март 2023 11:29
Гост

В САЩ нотариусите се помещават в една будка, като тези където се продават билети за градския транспорт – подаваш документите, слагат печат, връщат ги. Няма изискване да са юристи

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 11:45
Гост

ходи в САЩ.

Всеки да може да заверява документи и подписи!
Всеки да може да заверява документи и подписи!
17 март 2023 12:55
Гост

Факт-дейността по заверки на преписи и подписи може да се върши от всеки, защото е дейност с ниско ниво на сложност. Ако си безработен -в САЩ може да станеш нотариус, и да удряш печати. Нотариусът може да е и със средно образование. Юрист да е нотариус в САЩ е почти немислимо-юрист не учи толкова много години,за да удря печати, под нивото му е. Ако примерно си работил в завод, и те уволнят, е вариант да станеш нотариус, като временно решение за някакви мижави доходи-каквито са доходите на американски нотариус.

Цветков
Цветков
17 март 2023 11:26
Гост

Естествено, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 11:01
Гост

Обосновка за увеличената встъпителна вноска и останалите, нещо…

Георги Ат.
Георги Ат.
17 март 2023 11:00
Гост

Ако жалбите забавят с година-година и половина встъпването на новите нотариуси, то жалбоподателите ще си избият парите за съдебните разноски от това, че ще работят без конкуренцията на още един нов нотариус. Сметката излиза даже много добра.

ВВВ
ВВВ
17 март 2023 11:03
Гост

Точно така, излиза много добра, но ми се струва крива.

Георги Ат.
Георги Ат.
17 март 2023 11:09
Гост

Но са длъжни да опитат. За действащите нотариуси времето е в тяхна полза … за бъдещите всеки месец забавяне са пропуснати, айде да не го наричаме ползи, но знаете какво имам предвид 😉

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 10:56
Гост

Допълнителните места за София обаче не са обжалвани. Което означава, че са вече разпределени, за който трябва.

444
444
17 март 2023 11:00
Гост

Какво значение има, след като ВАС вече е казал, че няма смисъл от обжалването…

Чавдар
Чавдар
17 март 2023 11:28
Гост

Винаги ще има такива хора с протекции. Както при конкурсите.

123
123
17 март 2023 10:48
Гост

Е, той ВАС е разчистил пътя на АССО, няма какво да се туткат.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 10:45
Гост

Това все места на монополисти ли са?

Филип
Филип
17 март 2023 11:29
Гост

По всяка вероятност.

Наблюдател
Наблюдател
17 март 2023 10:44
Гост

Правен интерес може и да нямат, но пък финансовият…

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 11:13
Гост

Няма нищо по – лошо от частния монопол или монополист, в случая негово Величество нотариуса…