България бързо да приеме законодателни промени, с които да се въведе процедура за правно признаване на промяната на пола – за това призова Комитетът на министрите на Съвета на Европа.

Становището на органа, който следи за изпълнението на решенията Европейския съд по правата на човека, е следствие не само от нееднократното осъждане на държавата ни в Страсбург, но и на тълкувателното решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд. С него върховните съдии на практика сложиха край на възможността транссексуалните да променят юридически пола си (повече за тълкувателното решение виж тук).

„Представителите на министрите отбелязаха с дълбоко съжаление, че макар в продължение на много години признаването на промяна на пола да е било редовно допускано в националната съдебна практика, неотдавнашното тълкувателно решение на Върховния касационен съд от февруари 2023 г., основано на решение на Конституционния съд от октомври 2021 г., е направило практически невъзможно за транссексуалните лица да получат правно признаване на промяна на пола в България; и че тези развития значително засилват състоянието на несигурност спрямо засегнатите лица и биха могли да доведат до други подобни нарушения“, се посочва в документа, разпространен от Съвета на Европа.

Министрите подчертават, че бързото разработване и приемане на законодателни мерки, предвиждащи съобразена с Конвенцията процедура за правно признаване на промяна на пола, изглежда от първостепенно значение, за да се преустанови настоящото положение на несигурност спрямо транссексуалните, и приканват властите да приемат такива изменения.

Като насърчават властите в България да почерпят вдъхновение от ресурсите и стандартите на Съвета на Европа.

Заради несигурността за транссексуалните, която настъпи след тълкувателното решение на ВКС, комитетът приканва правителството да го информира дали може да приемат временни мерки, които да позволят разглеждането на молби за правна промяна на пола до приемането на измененията в законодателството.

Както е известно през февруари 2023 г., ВКС прие със задължителна сила, че: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален“.

Т.е. прехвърли разрешението на проблема на терена на законодателя, който да уреди процедура за т. нар. юридическа промяна на пола.

Както „Лекс“ писа, след тълкувателното решение състави на ВКС не допуснаха до разглеждане дела на транссексуални, на които първите инстанции са отказали юридическа промяна на пола, но по един казус беше направен „пробив“. До касация беше допуснато дело на транссексуален, като основен аргумент за това бяха Правото на ЕС и практиката на съда в Люксембург (повече за това дело виж тук).

72
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:26
Гост

Трябва нова Конституция и прием в БРИКС.

Да се откачим от това 😈 сборище на Големия Сатана, за да я има България след 50 години!

Дани
Дани
29 септември 2023 11:57
Гост

Този съвет е сборището от всички министри на страните в ЕС, доколкото знам. Дали наистина имат власт да ни наложат каквото и да е, след като не са избирани да бъдат част от Европейските структури.
Ние сме гласували за евродепутати. Евентуално еврокомисията може нещо да налага, но тези…
ако това е законно, значи има нещо дълбоко объркано в правилата на функциониране на ЕС. Реално се заобикаля демокрацията. Правителствата на всички държави могат да налагат над една държава какво да прави……..

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 1:07
Гост

Съвета на Европа и Европейския съвет са съвсем различни органи на различни организации, с различни права!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 22:28
Гост

Перверзните педофили и нацисти от така наречената Европа навлязоха във властта и оперират със замах !!!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 12:48
Гост

Троловете на Евразийско-анадолския съюз пишат самата истина и то за жълти копейки!

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 8:00
Гост

Все пак е истина. Срещу центове или копейки или просто защото са радетели на истината – важно е да се пише и говори тя, а не са се дава само поле за изява на поредната лъжлива пропаганда. Този път – западна.

Дани
Дани
29 септември 2023 11:58
Гост

А дали копейките са жълти? И дали в Русия се използват копейки?

слави
слави
27 септември 2023 21:21
Гост

Аз казвам ….да бягаме с 200 км/ч от европата…..Съсипаха ни всичко !

Захаров
Захаров
28 септември 2023 9:49
Гост

Микробите винаги бягат от хигиената.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 8:02
Гост

Както и разумът от глупостта.
Доста спорно е къде е днес хигиената.

льольо
льольо
27 септември 2023 9:08
Гост

И както казва почетният председател на ДПС – Да, добре. ЛОЛ.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:41
Гост

Във всички бели държави са уредени тези въпроси, не е допустимо у нас да са бяло петно в законодателството

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:55
Гост

Ама какъв е този расизъм-бели, черни държави. Черните държави, каквото и да значи това втора категория ли са? Или ти си уайт сюпримъсър поддържник?
Япония каква държава е? Щото там смяна на пола не е позволена. А и не приемат мигранти.

льольо
льольо
27 септември 2023 9:10
Гост

Какво значи петно в законодателството? Няма петно – юридическа промяна на пола е невъзможна, защото няма такова животно като промяна на пола.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:34
Гост

Сакън, сега ще ни вържат за членството в Шенген и Северна Македония, като виждам Правителството и кандидатите за кмет на София. Тежко ни!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:44
Гост

Няма бяло петно. Уредено си е. Смяна на пола е забранена. Точка.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 14:20
Гост

Ето пак станах свидетел на този характерен за сайта феномен – харесвам коментар, гласувам за него и веднага системата ми отчита глас против.
Кого лъжете?
Всички сме го виждали това тук. Елементарнаманипулация на обществено мнение.
И не, нормален българин няма, който да намира за в реда на нещата такава недопустима намеса във вътрешното право на държавата и обществените нагласи на хората. Юрогейските институции минаха всякакви граници на приемливост и в момента упражняват нагъл диктат над отделни уж самостоятелни държави и гражданите им. Такава наглост не е имало и по време на соца дори.

Павлин
Павлин
27 септември 2023 15:52
Гост

Вървете в Русия или Китай, като не Ви харесва в Европа.

Що се отнася до обвинението, че Ви подменяли гласа в сайта – научете най-сетне как работи отчитането на гласовете; броячът се актуализира при презареждане на страницата, както и когато гласувате. За времето, в което четете, може да са гласували други хора. Броячът не се актуализира в реално време, затова не виждате новите гладове, докато не презаредите страницата или гласувате Вие.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 8:08
Гост

И тази опорка ви се изтърка, посолствени тролове.
Нормалните българи не желаем да живеем под диктат, като вас, платените марионетки, нито източен, нито западен.
Колкото и да тролите и да кривите информацията, все по-малко оставате.
Обсъжданата тема е за груба и недопустима намеса на институция, на която не сме подчинени, в българското законодателство и политика.

Манипулатор
Манипулатор
27 септември 2023 6:27
Гост

Съветът на Европа е международна организация. Една от многото. България не е делегирала суверинитет на СЕ, България е делегирала суверинитет на Европейския съюз, а Европейския съюз няма становище и позиция по темата. Съветът на Европа не е Европейски съвет,че да дава акъл на цели държави! По силата на членството в ЕС Европейският съвет може да дава акъл на цели държави, но Съветът на европа, който няма нищо общо с европейският съвет-следва да си знае мястото, и да се сниши. Страсбург не е Люксембург, Съвета на европа не е е Европейски съвет-да повторя! Що се отнася до текстът в ГПК,че решение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:36
Гост

А дали решенията на ЕСПЧ и Конвенцията са задължителни за България?! И дали решения на ВКС ще бъдат отменяни чрез извънредни способи, ако противоречат на Конвенцията и това нарушение е установено от ЕСПЧ.

до 27 септември 2023 8:36
до 27 септември 2023 8:36
27 септември 2023 8:51
Гост

Решение на ЕСПЧ не води до задължение държавата да си променя законите. Решение на ЕСПЧ не е източник на правото.
Страсбург не е Люксембург. Съвета на Европа не е Европейски съвет.
Страсбург осъди Македония да регистрира организацията на Българите в Македония -Радко–но това и досега не е направено, и неспазването на решение на Страсбург не доведе до негативни последици за Македония.
Втория въпрос е отговорено -текстът на ГПК ,че решение на Страсбург води до отмяна на ВСР е противоконституционен. По причината ,че и други МО имат съдилища, но техните актове не водят до отмяна на влязло в сила решение.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:57
Гост

Да, трудничко е – да разбираме, че и Конвенцията е противоконституционна, защото тя е част от вътрешното ни право? Чудесно е – ето, затова не трябва да се предвижда широка възможност за индивидуална касационна жалба. На какви бисери ще се начетат конституционните съдии. А и едно и също да се пейства по 10 пъти (четохме тези мисли) преди месец), не става по-убедително. Не!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 9:01
Гост

Индивидуална касационна жалба до ВКС и в момента си има. Верно-с приподписванки-но я има.
Индивидуална конституционна жалба-дали има-е това вече е правна консултация. Отиваш при адвокат, вадиш 5 лева, консултира те. Няма да ти се смелватт наготово всичко0-например те светнах,че Съвета на Европа не е Европейски съвет…

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 9:04
Гост

„Светлинки“ е дори е забавен – опитва се да изпъква чрез лапсусите на другите, когато от контекста е ясно за какво „иде реч“. Въпрос на класа!

Въпроси
Въпроси
27 септември 2023 6:16
Гост

Тоест. Ако на мъж не му достигат 3 години да се пенсионира, без да прави кръц-кръц на половия орган, си сменя пола по документи, става от Петър Петров, Петрана Петрова, и почва да получава пенсия? Този филм ще стане ли? Втори въпрос-ако жена от Петрана, пожелае да стане Петър по документи, и вече се е пенсионирала, като стане мъж-с по-високи законови изисквания за стаж ще й спрат ли пенсията, или придобити права се запазват? Смяната на пола ще може ли да се прави многократно? А да-ако мъж си смени пола по документи, но без кръц кръц на половия орган-коя тоалетна… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:32
Гост

С „кръц-кръц“ коментари се достига до „кръц-кръц“ становища. Изискването е България да изработи нормативни правила кога някое лице може да промени пола си, вкл. дали е възможно по време на граждански брак.

до недоразбралата от 8 и 32
до недоразбралата от 8 и 32
27 септември 2023 8:37
Гост

Няма такова изискване! Съвета на Европа не е от позицията, нито има властта да поставя изисквания към държави да променят законите си.

И ако се позволи без кръцк-кръц да се променя пола, ще се постигне действително до дадените в примера ефекти-и при пенсиониране, и в брака, и в спорта, и тн..

Ти да не си учила в УНСС?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:45
Гост

Този сексизъм (как „мачито“ разбра, че съм жена, а и да е така – това подценява мнението ми ли?) е достатъчно основание да се подмине коментарът. Няма как да се коментира едно твърде повърхностно и очевидно злобно-„закачливо“ постче. ЗавършиЛ съм СУ – това вече ме прави по-„мачо“ ли?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2023 0:48
Гост

Да живее евролиберастията – може да не стигнем дори средния стандарт ма ЕС в близките десетилетия, но за сметка на това сме първи натегачи на всяка извратена левичарска идеология.

Нели
Нели
27 септември 2023 8:28
Гост

„Натегач“ ли е този, който се съобразява с правото на държавноподобната организация (все по-федеративна) и задължителните актове на СЕС. Ако на някого не му допада членството в ЕС или защитата на човешките права, може да стане гражданин на една източна държава. Там няма да си „проскубва“ дълбоката консервативна душевност. И тук не става дума просто за промяна на пол, когато на някого му харесва (общо взето такива са коментарите – твърде повърхностни), а за конкретни нормативни правила – предпоставки, изисквания. Например хермофродитите, чийто пол е вписан служебно при раждането, да нямат право да се определят полово, когато навършат пълнолетие и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:36
Гост

Да живеят проскубаните герберасти – в чужбина първи евроатлантици, а в у нас първи путлерасти!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 14:25
Гост

Голяма глупост. Добре, че сайтът ти пуска точки одобрение и че всъщност ти си или администратор или модератор или просто захлебваш стотинки от тях, а те -от посолството.

до 27 септември 2023 8:28
до 27 септември 2023 8:28
27 септември 2023 8:43
Гост

Явно си недоразбрала,че Съвета на Европа няма нищо, ама нищо общо с Европейския съюз. И сигурно за теб е неразбираемо,че Съвета на Европа не е Европейски съвет… Ма това сложни неща, не е като междусъседски спор в родното ти село. Европейския съюз никога не е коментирал, законодателствал, издавал регламенти, директиви , давал акъл в материята смяна на пол. Съдът на европейският съюз никога не се е произнасял по материята смяна на пол. Съдът в Страсбуг няма нищо общо с съдът в Люксембург, нито с Еворпейския съюз. България не е делегирала суверинитет ан Съвета на Европа. А на Европейския съюз, който… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:51
Гост

Рано-ранил и повърхностни мантри написал – няма нужда да се коментират тези мнения, вече ги четохме преди месец. Само едно важно уточнение – СЕС прилага стандартите на КЗПЧ и практиката на ЕСПЧ. Сега е момента да се порови в практиката на СЕС по въпросите на пола и по приложението на чл. 8 от Конвенцията. Тук не е университет, ами!!! 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2023 17:31
Гост

Превръщането на едно изключение, породено от природна аномалия, в универсално правило по прикритието на дискриминацията, е типичен лицемерно троцкистки интернационален похват, но няма какво да се учудваме. Единственото, което казвам е отсега нататък като ще искат да ни отевтдоирават – да си плащат, а не да се превръщаме в една инертна аморфна група хора в периферията на богатия цивилизационен център, чиито икономически потенциал обективно изсмуква всички възможности за равностойно темпо на развитие. На практика ни превръщат в демократични съмишленици, за да не им правим проблеми по границата с „лошите орки“, а ако някой иска добър стандарт на живот е „свободен“… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2023 17:34
Гост

*като ще искат да ни превъзпитават..

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 14:24
Гост

О, сега дори когато гласувах за поста на бухала ми отчете два гласа наведнъж служебно системата против същия пост. Страшно либерално, честно и обективно. Сайтът е станал пълна порнография. Точно като Изпортен свят.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 22:43
Гост

Както изяснявахме, тълкувателните решения на КС и на ВКС са плод на „емоционални“ (ретроградни) възгледи, които по същество са „удар в празното пространство“. Ако България не се съобрази с тези препоръки, ще бъде осъждана многократно и в крайна сметка решенията на ВКС ще бъдат отменяни чрез извънредните средства за отмяна. Така е то! Бе изяснено отдавна!

льольо
льольо
27 септември 2023 9:14
Гост

Аз съм супер ОК с това. Вярвам, че и повечето граждани на РБ ще са ОК с това.

Срам!
Срам!
26 септември 2023 22:26
Гост

Евала на Боби Фуражката, че ще пази изборите да са честни, той е най-честният 😉

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 20:01
Гост

За добро или за лошо българите все още имаме някокъв здрав разум и се противопоставяме на подобни идиотщини.

Аман от идиоти!
Аман от идиоти!
26 септември 2023 20:00
Гост

Няма нищо по-нагло и по-просто „същество“ от юропендела!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 8:37
Гост

Копейкаджията, която не е чел нормативните актове, но разпространява опорни точки.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
26 септември 2023 18:27
Гост

Сега ко ще прави Геника Констутуционната, дет го писа това многоумно ТР?

мале, това си е голям келепир за мъжете
мале, това си е голям келепир за мъжете
26 септември 2023 17:24
Гост

Това е голям удар за мъжете! Знам го от Испания. Ако например някой не издържи изпита за полицай поради недостатъчна физическа подготовка, то се пише жена, чака 3 месеца докато му сменят „пола“ в документите и се явява пак като жена. Е, ако е съвсем кекав мъж няма да издържи изпита, но обикновено една кандидатка за полицайка си отива безработна. Същото става и за борда на директорите във фирмите, които са на борсата. Трябва да имат 40% жени по закона Меркел. Ами като си смени пола ги имат. Единственият недостатък е че могат да ги поставят в спалня или спален… Покажи целия коментар »

Ефектите на законодателната промяна
Ефектите на законодателната промяна
27 септември 2023 6:43
Гост

1. Лесен начин за развод. Ставаш жена, и брак между две жени е недействителен. Вместо сегашната тягостна процедура за развод, анулираш брака през задната врата-като се пишеш жена. Или ако жеата се пише мъж. 2. При кандидатстудентски изпит. Пишеш се мъж, а мъж се приема в университета при по-ниски изисквания за успех на изпитите. 3. В спорта. Мъж се пише за жена, взима златен медал сред жените, и получава държавната парична премия за медал. 4. Мъже получават заповеди по закона за резерва, жените -не. Мъж се пише жена, и заповедта по закона за резерва става правно нищо-по принцип не е… Покажи целия коментар »

примерно в спорта
примерно в спорта
27 септември 2023 7:02
Гост

Да има го този ефект. Вече спортисти-мъже , на запад се пишат за жени, ако имат слаби постижения сред спортисти мъже. При силови спортове-борба, бокс и тн, изпонатръшкват жените противници, при щангите вдигат десетки килограми повече от жените без особени усилия, печелят състезанието, а това има паричен ефект. За сведение-олимпийският рекорд при мъжете скок височина е е 245 см(ако не греша). При жените-рекордът е 209 см, както знаете. Значи мъж се пише за жена, а мъж спортист скок високична без проблем може да скочи повече от 209 см-рекордът на жените, и поставя световен рекорд при жените. Ефектът е финансов-България плаща… Покажи целия коментар »

Хахаха
Хахаха
26 септември 2023 17:10
Гост

Призовавали …
Цял дена да си призовават в България НЯМА да има такава процедура.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 17:08
Гост

Току-виж в някакъв момент и това да стане условие за членство на България в Шенген. Те условията по отношение на България и Румъния вече ги измислят в движение.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 23:46
Гост

В Европа всичко е условие за всичко ако се подадеш. Когато няма силно правителство или консенсус и при неизпълнение могат да сменят властта страната е най-уязвима. Ако има силно, несменяемо правителство или консенсус по важните въпроси, страната е силна. Така например забавяйки някои решения на ЕК, Полша си извоюва привилегията да не затваря въглищните си централи. Също така си извоюва че не може да има закони срещу отпускане на фондове и полската конституция е меродавната, а не брюкселските закони. Вишеград ската четворка докато беше четворка беше непобедима. Сега с тази коалиция вътрешно проядена България е уязвима. Да не говорим че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 17:00
Гост

Е, защо юридически ще си променяш пола, след като биологически ще си все същия! Тези от Европата май съвсем изтрещяха! Правилно ВКС си го беше казал, ама те не могат да четат в СЕ, не разбират, само правата, та правата. За сведение, и аз имам права и нямам намерение да си променям пола, нито в биологическия, нито в юридическия смисъл. Кога някой ще се сети и за моите права, на хетеросексуален! Стига дискриминация на вече забравената традиционна сексуалност!

мале, това си е голям келепир за мъжете
мале, това си е голям келепир за мъжете
26 септември 2023 17:26
Гост

Не си прав, всичко е в малките букви.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 23:47
Гост

За да имаш привилегиите на жените например.

примерно
примерно
27 септември 2023 6:47
Гост

Например защото жените се пенсионират по-рано. Пишеш се жена, и хоп-с три години спадат изискванията за пенсиониране. Страшно много мъже на по 62г искат пенсия ,но не им достига възраст и стаж, а 62 г е достатъчно за жените

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 16:47
Гост

Хайде стига бе, това не е ли национален въпрос, който трябва да се реши от всяко национално правителство! България суверенна държава ли е или някаква колония. Ще го кажа така и за тези, които не са разбрали: Сексуалността няма отношение към пола! Никой в България не е забранил секс между еднакви полове, даже се поощрява, награждава, дава за пример! В тази връзка, защо му е на някой да си променя пола, за да прави секс с когото си поиска!

мале, това си е голям келепир за мъжете
мале, това си е голям келепир за мъжете
26 септември 2023 17:28
Гост

Някаква територия. Колониите имат право да се отделят чрез референдум според ООН.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 16:02
Гост

Аз се чудя защо направо ЕК не вземе да ни пренапише Конституцията, законите и кодексите, Съветът на гейропа да ни назначи директно министрите, без някой от някакви посолства да одобрява задкулисно списъци, а СЕС не изземе функциите на местните съдилища, където по наказателни дела да се явява само еврейските прокурори, пардон, европрокурорите, и да приключваме с играта на суверенитет и държавност! Да обявят там един празник общ за цялото евростадо. И накрая да признават за човеци само инжектираните всяка седмица с какъвто буламач се спусне от фирмата на мъжа на баба Урсула, а останалото – на салата. Да си ги… Покажи целия коментар »

Свидетел
Свидетел
26 септември 2023 15:26
Гост

Браво! Добре, че е ЕС, та да ни оправя бакиите!

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 15:14
Гост

И? Комитетът на феновете на Миньор Бобов Дол призовава България да не приема закон за юридическа смяна на пола. Препоръките на двата комитета имат еднаква юридическа сила за българския законодател. Даже бобовдолци може би по-добре биха съобразили спецификите на българското семейно, трудово и осигурително право, които ТОТАЛНО не позволяват подобна промяна. Жалко само, че няма БЪЛГАРСКИ “правен портал”, който да отразява тези мнения, а имаме само тази подлога. В тази връзка човек може почти да си помисли, че българските юристи биха се интересували повече от безумните промени на закони и Конституция, които се приемат, отколкото от всеки един детайл от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 14:57
Гост

Според мен това трябваше да е направено отдавна

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 14:56
Гост

Сега пак ще се наредят едни изтръпналяци от Израждане да ни обясняват за лошият Запад. Ами не, хората просто искат да живеем нормално всички и ако някой не е ОК с тялото си да може да го промени, а държавата юридически да признава това нещо

Минчев
Минчев
26 септември 2023 14:55
Гост

И по-зле ще става. Ние не сме нормална демокрация.

Павловски
Павловски
26 септември 2023 14:55
Гост

Смятам, че е време да се приемат наистина тези мерки

Станоев
Станоев
26 септември 2023 14:55
Гост

По-сериозен орган едва ли може да ни го каже, но пак никой няма да го разбере.

Кирков
Кирков
26 септември 2023 14:54
Гост

Кромид луковите глави от съда и ВСС слушат и четат ли го това? Или пак са навъсени и няма да си мръднат пръста?

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 14:54
Гост

Това ми се струва малко трудно. Тук имаме съдии които са живели и са учили преди 1989 година и са учени, че такива неща няма, освен разбира се в развратния запад. Сеа не искат да допуснат елементарни права на група хора.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 14:53
Гост

Би трябвало да може да се случи без пречки в 2023 година и то в държава от ЕС. Но това поведение на родните съдии само показва колко сме смотани, като народ и колко сме изостанали във вековете

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 14:52
Гост

И те са точно толкова хора, колкото и останлите. Но за едните има много права, за другите няма никакви. Как е редно това?

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 14:51
Гост

Ние нормална държава едва ли ще станем скоро

Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 16:11
Гост

Напоследък с гейташките евроизпълнения и сбърканите политики на юропата, прокарани чрез назначените от нея на местна почва изпълнители, дори хора с нестандартна полова ориентация, които се приемат съвсем нормално от околните и никога не са имали проблеми с това, ще преминат във военни действия. С подобно извиване наръце и разпореждане какво да бъде държавното право нито политика, нито право става. Затова и ЕС си отива – мина всякакви граници на наглостта на местен губернатор на задокеанските си шефове.

МИР
МИР
30 септември 2023 21:49
Гост

Ние, ако става дума за България, си бяхме нормална държава. И да, няма скоро да станем пак нормални, както сме тръгнали след еврогейските „ценности“.