Състав на Върховния касационен съд (ВКС) допусна за разглеждане жалба срещу отказ на две инстанции за смяна на пола и имената на транссексуален в документите за самоличност, въпреки тълкувателното решение, с което Гражданската колегия прие, че тази промяна е невъзможна (пълния текст на определението виж тук).

Като е известно, през февруари 2023 г. мнозинството в колегията постанови: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален“ (повече за тълкувателното решение виж тук).

След приемането на тълкувателното решение състави на ВКС не допуснаха до разглеждане делата на транссексуални, на които първите инстанции са отказали юридическа промяна на пола (определенията виж тук и тук).

Сега обаче върховните съдии Мария Иванова (председател на състава), Даниела Стоянова и Любка Андонова (докладчик) обявиха, че ще се произнесат по жалба на транссексуален. Става дума същото дело, което доведе до постановяването на тълкувателното решение (тогава беше разглеждано от състав с председател Албена Бонева и членове Боян Цонев и Любка Андонова).

То е по казус на роден като мъж, който иска да бъдат променени данните му за гражданско състояние в акта за раждане и там да бъде посочен женски пол. Човекът настоява и за промяна на собственото, бащиното и фамилното му имена, така че да съответстват на женски пол. В актовете на съдилищата той фигурира с инициалите К. М. Х.

К. М. Х. подава молбата си до общината в Стара Загора, но тя я отхвърля. Затова обжалва, но и районният, и окръжният съд в града не разрешават юридически да промени пола си. Пред първите две инстанции са разпитани свидетели, които са разказали, че макар и роден с мъжки полови белези, К. М. Х. винаги се е чувствал жена, такива са били и външният му вид и поведение. Още от най-ранна детска възраст играел с кукли, нямал интерес към играчките, считани за момчешки, а през пубертета започнал да си прави дамски прически, да се гримира, да носи дамски дрехи, да извършва дейности, типични за жени и да усеща полово влечение към мъже. От показанията става ясно, че това е носело много неприятности на К.М.Х. – трудно си намирал работа, поради очевидното несъответствие между външния му вид и отразеното в официалните документи за самоличност.

Районният съд в Стара Загора му отказва промяната, като изтъква, че полът, който се отбелязва в акта за раждане, е биологична, а не социална категория и следователно не е въпрос на личен избор. Окръжният съд лаконично изцяло потвърждава решението („Лекс“ вече е представял казуса подробно, повече виж тук).

Както стана ясно, делото беше спряно до постановяването на тълкувателното решение, след това производството по него беше възобновено, а сега казусът беше допуснат за разглеждане от ВКС.

От определението на съдиите Иванова, Стоянова и Андонова става ясно каква е причината, въпреки че със задължителна сила беше прието, че юридическата промяна на пола е невъзможна, отказът тя да бъде извършена да бъде разгледан от последната съдебна инстанция. Това е решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 1996 г., на което се е позовала адвокатката на транссексуалния Наташа Добрева. Става дума за решението по дело С-13/94, относно еднаквото третиране на лица по признак полова идентичност (пълния му текст виж тук).

В него СЕС приема, че с оглед на целта, преследвана от Директива 76/207 относно прилагането на принципа на равно третиране на мъжете и жените по отношение на достъпа до работа, професионално обучение и повишение и условия на труд, чл. 5, §1 от директивата изключва уволнението на транссексуален поради причина, произтичаща от смяната на пола на съответното лице. „Тъй като право да не бъдеш дискриминиран въз основа на пола, е основно човешко право, обхватът на директивата не може да се ограничи само до дискриминацията, основана на факта, че човек е от един или друг пол. Той трябва да се разшири и до дискриминацията, произтичаща от смяна на пола, тъй като да уволниш човек на основание, че той или тя възнамерява да се подложи или се е подложил на смяна на пола, означава да го третираш неблагоприятно в сравнение с лицата от пола, към който той или тя се е смятал за принадлежащ преди тази операция“, постанови съдът в Люксембург.

А в решението си подчертава: „Да се ​​толерира такава дискриминация би било равносилно на незачитане на достойнството и свободата и които Съдът е длъжен да защитава.

Позоваването на К.М.Х. на това решение, сега става основание делото му да бъде допуснато до касационна проверка.

„Решението следва да бъде допуснато до касационен контрол за преценка за съответствието му с посочената практика по въпроса имат ли физическите лица право да определят собствената си идентичност, включително принадлежността към определен пол ; представлява ли неравно третиране отказът на съда да постанови промяна на пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, пише ВКС.

Следва да се отбележи, че решението на СЕС по дело С-13/94 не е коментирано от Гражданската колегия на ВКС в тълкувателното решение за юридическата смяна на пола.

В него мнозинството в колегията стъпи на тълкувателното решение на Конституционния съд, който прие, че основният закон придава само биологичен смисъл на понятието „пол“. И заяви, че правото на Европейския съюз не налага различен извод. В тълкувателното си решение Гражданската колегия се позова на серия от решения на СЕС, в които се приема, че правилата за гражданското състояние, към които спадат правилата за брака, са от компетентността на държавите членки.

„Определението ме зарадва, но не съм изненадана, защото през цялото време вярвах, че ако един конкретен съдия, на когото му е разпределено такова дело, иска да помогне на транс човек, ще намери аргумент за това. Тълкувателното решение от февруари тази година е просто инструмент за онези съдии, които и преди това не искаха да помогнат, пореден източник за тях. Трансобщността в България имаше огромна нужда от такова определение, тъй като беше обхваната от минорно настроение, обезверяване, масови нагласи за емигриране в чужбина и дори в някои случаи за самоубийства. А що се отнася конкретно до моята клиентка, тя е напълно изтощена от чакане и е разбираемо фрустрирана от дължината на делото. От подаването на молбата в районния съд до момента то продължава 5 години и 9 месеца. През това време, тя премина през две пластични операции. Личната ѝ карта ѝ създава сериозни проблеми при намиране на работа и тя е почти постоянно безработна“, коментира адвокат Добрева.

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:53
Гост

­Г­­о­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­о­м­и­­ч­­­е­­т­­­а­ ­­в­и­­­ ­­о­ч­­а­к­в­­а­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?87395

Прокурора
Прокурора
08 юли 2023 21:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Впрочем
Впрочем
08 юли 2023 14:05
Гост

Естествено, като е имало кой да си плати

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юли 2023 0:29
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
09 юли 2023 5:33
Гост

Юристи не йористи

уточнявам
уточнявам
07 юли 2023 20:17
Гост

Това, че обжалваното решение е допуснато до касация изобщо не означава, че няма да бъде потвърдено. Делото е било спряно до постановяване на Тълкувателното решение, сега го допускат за установяване дали решението противоречи на практиката на Съда на ЕС. Касационните съдии могат да установят твърдяното противоречие, но да приемат, че с оглед националното законодателство, решението на КС и задължителния характер на постановеното от ВКС тълкувателно решение, то следва да бъде потвърдено. Мога да се обзаложа, че решението ще е именно в този смисъл.

Няма лошо
Няма лошо
07 юли 2023 19:51
Гост

Хайде сега, както са допуснали касацията, така и по същество да отхвърлят джендърските претенции.

Има лошо
Има лошо
07 юли 2023 22:19
Гост

Поръчково правосъдие за богоизбрани или отказ от правосъдие за плебеи.

Това не е съд, това е Кауфланд!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
07 юли 2023 17:09
Гост

Не Ви ли прави впечатление че тази Любка Андонова, която е докладчик и допуска СЕГА касацията, в ТР за пола е БЕШЕ съгласна че пола не може да се сменя – казано иначе кака Ви Любка си сменя мнението на няколко месеца – в цивилизованите държави на това му викат противоречива практика, а такива “спецове“ ги изхвърлят от работа.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 18:10
Гост

Любка съвсем сдаде багажа. А греховете са й много

Браво на ВКС ! Умна работа!
Браво на ВКС ! Умна работа!
07 юли 2023 16:53
Гост

Реформата на съдийската част от съдебната система май трябва да започне от назначенията във върховния съд. Свиване на „ножицата“ в заплатите на всички нива, за да може до ВКС да достигат само най- мотивираните да се занимават с право, а не алчни за неоправдано високи заплати кариеристи. Време е да се помисли върховните съдии да бъдат номинирани от съдийската общност, на квотен принци и да се назначават от ВСС за определен мандат, след който да се връщат на старите си длъжности. Към днешна дата този съд е с безумен щат и твърде голяма колективна власт (по подобие на главния прокурор,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
07 юли 2023 16:28
Гост

‘…„Тъй като право да не бъдеш дискриминиран въз основа на пола, е основно човешко право…“ Да, ама става въпрос за липса на дискриминация по БИОЛОГИЧЕН ПОЛ, т.е. напр. биологичните жени да НЕ получават по-ниска заплата от биологичните мъже за извършването на един и същ вид професионална дейност, с еднква сложност, за еднакво време и по един и същ начин…Защо СЕС извърта нещата, а… Хайде, СТИГА вече , омръзна ми от позитивна дискриминация на глбти.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:46
Гост

Намериха се удобняци накрая!

Пробив, я!!!
Пробив, я!!!
07 юли 2023 13:46
Гост

На клоака. От ВКС смърди, вони и изтича гнойна КОРУПЦИЯ!!!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 13:44
Гост

Единствената практика на ВКС, която заслужава да бъде отразена според редакцията на Лекс, е поредното развитие на единственото дело на транссексуален в страната. Казусът явно представлява гръмотевица в правовата и демократична утопия, която цари на тази територия. Не трябва да остане ни един неосведомен юрист!

Марко Тотев
Марко Тотев
07 юли 2023 13:22
Гост

Няма какво да търсите корупцията във ВКС. Тя е просто пред очите ви и с имената си!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Щерев
Щерев
07 юли 2023 12:44
Гост

Прекаляватбс исканията си. Не стига, че държавата отделя маса пари за гей парадите им.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 12:34
Гост

„….минорно настроение, обезверяване, масови нагласи за емигриране в чужбина и дори в някои случаи за самоубийства. А що се отнася конкретно до моята клиентка, тя е напълно изтощена от чакане и е разбираемо фрустрирана от дължината на делото.“

Котьоо, надушвам НПО реторика….

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:43
Гост

Отсекъде- няма да се кротнат докато законно не им разрешат публично на площада пред НС да си решат оная работа, че приличала на „червце“. Следващият етап ще бъде публично и законно по улици и паланки да причакват мъжкия пол и под аплодисменти да кастрират де що хванат. Отминават „мъжките времена“ пичове, така че се пазете кой как може.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 12:52
Гост

Спокойно с темповете на технологично развитие май всички, независимо от пола, ще бъдат „нагласени“ от изкуствения интелект.

Тецове-мецове
Тецове-мецове
07 юли 2023 11:41
Гост

пол – изтребител

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 12:35
Гост

Какъв модел, щото аз съм си харесал МиГ 21.

Любител
Любител
07 юли 2023 11:20
Гост

Да взема да твърдя, че съм глух, кьорав и сакат, та да ми дадат пенсия с право на лична помощ ?

Герасим
Герасим
07 юли 2023 12:32
Гост

Може и да се получи срещу съответната сума. Колко хора ги изкарват със 100% инвалидност?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 12:36
Гост

Да, и когато сте в „минорно настроение“ и „тежка фрустрация“ също ще трябва асистент, ама не куче или котка.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:58
Гост

Добре де, тия дето се зоват „транссексуални“ и е трудно да се самоопределят, но примерно си записана като жена и се казваш Наташа. Та, те с мъже ли спят, с жени ли, и с двата пола ли или с никой??? От чисто любопитство питам….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 12:38
Гост

Не се знае, защото някои от тях са пансексуални или флуидни, демек на настроения, иначе единствените, които не ме тревожат са зоофилите, понеже при тях евентуално изнасилване е не само несъставомерно, ами отсъства и годен субект/жертва на престъплението.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 15:48
Гост

Запазете самообладание, отшелничеството винаги е опция, въпреки, че дори оттеглянето в манастир вече не е вариант предвид смесените сигнали, които идват от монашеската общност.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:54
Гост

Ще е чудничко ВКС да постанови решение в разрез със собственото си тълкувателно решение

Любител
Любител
07 юли 2023 12:33
Гост

Какво чудно, то един беше докладчик по прословутото ТР 2/26.6.2015 година, после преобърна практиката с прослувотото Р 170,на основа на което след това образуваха две нови тълкувателни дела, с които окастриха това ТР.

Марко Тотев
Марко Тотев
07 юли 2023 13:26
Гост

Какво ли не правят грантовете на А за Б.

От върховен – по-върховен, та най-върховен мотив за тази „практика“.

На косъм от саморазобличаване
На косъм от саморазобличаване
07 юли 2023 10:50
Гост

Гражданската колегия на ВКС е станала блато на самовлюбени баби. Ако въпреки тълкувателното решение допуснат юридическа промяна на пола изводът е един – да не ни занимават повече с тълкувателните си решения, които и без това са с ниско качество.

минаващ
минаващ
07 юли 2023 11:06
Гост

Целият ВКС се превърна в блато. НК и ТК са същата работа.

преминал през десетия кръг
преминал през десетия кръг
07 юли 2023 13:37
Гост

Търговската е най-вчепатляваща!

Всички съдии от тази колегия не са полагали семестриален изпит по търговско право, просто защото такъв предмет не са изучавали! Но, са усвоили до съвършенство „търговските практики“ на Венецианския търговец!

Те са за умните и красивите еталон на висок професионализъм. Жълтопаветният планктон ги издига в култ и боготвори.

За да се самовъзпроизвеждащ. А стадото се топи. За умнокрасивитета те са „добрия пастир“. Но, с жертвата умира и вампира!

Асен
Асен
07 юли 2023 12:34
Гост

И без това тези решения ги чакаме с години.

От А за Б
От А за Б
07 юли 2023 13:28
Гост

Най-вече „прибрани“ баби. Живи да ги ожалиш с кофичките кисело млекце и зарзаватчето от „Плод и зеленчук“.

Така мисля
Така мисля
07 юли 2023 10:38
Гост

Ок, дори да желае господинът да го пишат жена – това е една правна фикция. Правните фикции са нормативно закрепени. Норма, която нормативно да закрепя такава фикция НЕ СЪЩЕСТВУВА.

Отделно, дори да се приеме, че той е жена – Какво е жена ?

До сега мъжете и жените са определяни по медицински и биологичен критериий. Как ще се приеме, че той е жена, при положение, че медицински и биологически е мъж ?

Хич не разбирам. Няма правна възможност.

Колкото и да искат съдиите да помогнат – НЕ ВИЖДАМ правно основание. Никакво. Нада.

Касационната жалба, по мое мнение, е неоснователна.

Пенчо бре
Пенчо бре
07 юли 2023 11:50
Гост

Когато археолозите след няколкостотин години ровят скелета на транссексуалния и се опитат да определят пола му и кажат, че е мъж, а не жена, адв. Добрева дали ще го защити? А за правото на останалите хора да са наясно с истината- т.о. дали по биологичен пол човекът е мъж или жена. Аз лично, дълбоко съчувствайки им за половата дисфория, от която страдат, предлагам практично разрешение, което да удовлетворява и двете страни- да де въведе понятието биологичен пол /за да сме наясно човекът с мъжете или с жените ще се състезава и в коя тоалетна и съблекалня ще влиза/ и социален… Покажи целия коментар »

трябва да има диференциран подход
трябва да има диференциран подход
07 юли 2023 12:24
Гост

Ако си е направил операции и вече по всичко прилича на жена – с първични и вторични полови белези – отстранени полов член и тестиси и моделирана вагина, както и ако се чувства такава – обстоятелства, които следва да се установят с медицинска и психологическа съдебни експертизи, не виждам проблем да му се промени полът и юридически, в съответствие с обективната действителност. В природата мъже с вагини и с големи гърди не съществуват. Би било абсурдно да съществуват такива само в правния мир. За ДНК, хромозоми и т. н. невидими неща няма какво да говорим. В закона следва да се… Покажи целия коментар »

Така мисля
Така мисля
07 юли 2023 14:47
Гост

И когато тази „жена“ започне да се състезава и печели медали, защото има по-голяма плътност на костите, повече бели и червени кръвни телца в кръвта, по голям обем на дробовете и по бързи ? Тогава какво ще стане ? Като дойде време, тази жена, да сключи „съюз между мъж и жена“, тогава какво ще стане ? Като дойде време тази жена да се пенсионира – на колко години ще го стори ? Като дойде време тази жена да менструира и да има деца ? Как ще стане ? Как ще се промнят хромозомите ? Как ще се гарантира, че тази… Покажи целия коментар »

лесно е и е просто,
лесно е и е просто,
07 юли 2023 21:15
Гост

но не е за лесни и прости хора… Аре прочети какво съм написал, а тогава пак се пробвай да „така мислиш“. Ще цитирам само малка част от него, че може и да не можеш да се ориентираш добре в по-голям текст… 1. „отстранени полов член и тестиси и моделирана вагина“ – ами да влиза в която иска съблекалня, но в мъжката може и да отнесе някой натопорчен… В женската едва ли ще може да направи нещо по-различно от другите жени. 2. „В закона следва да се предвиди, че при сключване на брак от такова лице, съпругът му следва да бъде… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:34
Гост

Геецът тук спретнал на ранина десетина гейски поста.
И мисли, че ще повреди със заразата си останалите нормални хора.
Държавата ни изгуби суверенитета си окончателно през 2007 година. Сега и правото й се обезсили тотално. Оказа се, че не може да приема никакви нормативни актове, които не са продиктувани и одобрени от посолоството.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:30
Гост

Наташа Добрева не е „трансексуален“, а „траснсексиулна“. Пишете на български и спазвайте българската граматика – и вие, и съдиите, и всички останали. Не е нужно да си продаваме дори езика, за да сме полткоректни! Срам и позор за всеки продажник!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:28
Гост

Браво, че жалбата е допусната

Заки
Заки
07 юли 2023 12:38
Гост

Въпреки ТР на ВКС? Е на това му се вика противоречива практика.

Маки
Маки
07 юли 2023 13:41
Гост

На това му се вика точно КОРУПЦИЯ във високите етажи на властта. На най-високия в съдебната власт!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:28
Гост

Съдилищата ни са страшно кинсервативни, но това е заради хората над 30 години в тях, които са расли в една консервативна среда

Лорд Евгени Минчев
Лорд Евгени Минчев
07 юли 2023 10:27
Гост

Пореден път, в който ВКС няма да се съобрази със свое собствено тълкувателно решение – СЕФТЕ – не че е някаква изненада
Иначе яко режем долните инстанции, когато го направят, нали?!?
Жалка и пошла картинка, почти като марш на прайд

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 12:43
Гост

Никой не се интересува от мнението на застаряващ паркетен лъв, който е против Прайда.

Лорд Евгени Минчев
Лорд Евгени Минчев
07 юли 2023 14:09
Гост

Бухале, имаш нещо против ватманите ли, или не харесваш тези от тях, които са с по-особена чувствителност?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:27
Гост

Да се надявамв, че родния съд ще стане европейски все някога

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:31
Гост

Нормалните се надяваме да не става еврогейски!
Никога!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:27
Гост

Безумно е да се ограничават правата на хората

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:32
Гост

Никой не ограничава правата им.
Безумно е да се мисли за „право“ това, което е природонесъобразно.

Чочо
Чочо
07 юли 2023 12:40
Гост

Kакто и сеободата да се превръща в свободия.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:26
Гост

Европа казва, че не може да се ограничават хората. Родния съд приема точно обратното, че не можело да си сменяш пола юридически. Глупости

just saying
just saying
07 юли 2023 10:15
Гост

Изконно качество на всеки, който се е захванал със съдийката професия, трябва да е да иска да помогне, без значение дали в производство на спорна или на безспорна администрация, съдът трябва да решава спорове/проблеми, а не да ги създава и да си измисля пречки да помогне. Само това ще кажа.

Пенчо бре
Пенчо бре
07 юли 2023 12:00
Гост

Ами всъщност не разбирате, че това е помощта. Последен вик на разума към този, който заслепен от модините тендинции /евентуално – парите, известността и т.н./ да се опомни и да се приеме такъв, какъвто е. И аз винаги съм искала да съм балерина, но нямам физическите данни. Не съм тръгнала да съдя балетни трупи или националния отбор по художестгвена гимнастика, защо не ме допускат да се изявя.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:10
Гост

Така става, като анализираш практиката на СЕС все едно дяволът чете евангелието и си намираш само решения, които ти отърват, а другите удобно пропускаш. Какво ще каже мнозинството в ГК сега?

оптимист
оптимист
07 юли 2023 10:09
Гост

Явно във ВКС вече ще има и леви и десни отделения!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:14
Гост

Нали разбираш колко абсурдно е това и вкарва личните политически виждания на съдиите в правото. Тяхната работа е да въздават справедливост, но в правните й, а не в политическите й измерения.