На 8 март 2024 г. в зала „Компас“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ беше поставено началото на Стажантската програма „Фулбрайт“ към съдилищата в града. Своеобразно откриване на програмата направи деканът на Юридическия факултет на Пловдивския университет (ЮФ) доц. д-р Даниела Дончева. Заедно със зам.-декана доц. д-р Ангел Шопов изразиха надеждата си програмата да предостави по-широки възможности на студентите по „Право“ за придобиване на практически опит редом с теоретичните академични познания. Доц. Шопов благодари на съдиите, участващи в Стажантската програма „Фулбрайт“ в Софийски районен съд (СРС) за цялостната подкрепа при организирането на програмата в Пловдив, така и на другите присъстващи колеги от юридическата общност.

Приветствени слова отправи и зам.-министърът на правосъдието в оставка Емил Дечев. Той е един от първите участници в програмата в качеството си на съдия наставник на студенти в СРС. До януари 2022 г. продължава да работи със стажанти в програмата и има 25 години стаж като съдия. Дечев сподели за ползите от връзката между съдилищата и университетите, както и личния си опит като активен участник в програмата от самото ѝ начало през 2009 г. Той обърна внимание на особено полезната симбиоза между правосъдната и образователната система, която е много необходима, за да бъде изпълнена със смисъл уредбата на задължителния юридически стаж. Това взаимодействие значително повишава качеството на работа в двете системи. Дечев разказа колко е бил впечатлен от прогреса на своите стажанти и даде примери как негови стажанти в програмата вече са действащи съдии и прокурори.

Изпълнителният директор на Комисията за образователен обмен „Фулбрайт“ за България Анджела Родел увери участниците в цялостната подкрепа, която се предоставя за разрастването на стажантската програма. До момента в нея са включени СРС, Районен съд – Сливница, СГС, Апелативен съд – София, Върховният касационен и Върховният административен съд. А вече участват и съдии от Пловдивския районен, окръжен и апелативен съд, както и от Административен съд – Пловдив.

Основният вдъхновител и създател на програмата съдия Евгени Георгиев от СГС разказва, че от 2009 г. в нея са участвали близо 700 стажанти, а интересът расте с всяка изминала година. Съдействие за осъществяването ѝ имат и преподаватели от юридическите факултети в страната, които насърчават най-активните си студенти да се включват и развиват допълнително. Като част от участието си в програмата, студентите работят по действителни казуси и навлизат в материята на българския граждански и наказателен процес. Те подготвят проекти на съдебни актове, присъстват на открити съдебни заседания и дискутират правни въпроси със съдии по програмата. Организацията на работата се определя според графика и възможностите на стажанта. Индивидуалното израстване на всеки участник в процеса на сътрудничество между съдии и стажанти се наблюдава с всяка изминала седмица по програмата. Това е и основната причина за увеличаващия се интерес към стажа, чрез който младите юристи отрано стават част от системата на правосъдието и добиват ценни и не само правни познания и умения. Повече за историята на програмата може да видите тук.

Зам.-председателят на СРС съдия Николай Чакъров подчерта, че именно взаимодействието между съдиите, юридическите факултети и студентите прави една юридическа общност сплотена, успешна и високо ефективна и отбеляза, че в Пловдив факултетът се включва от самото начало на програмата.

Съдия Кирил Петров от СРС, който е завършил Юридическия факултет на Пловдивския университет и е работил като младши съдия в окръжния съд в града и после като съдия в районния съд там, заяви, че именно Пловдив е най-подходящото място за продължение на стажантската програма. Съдия Валерия Диева от СРС, която е участник в Стажантската програма през 2012 г., сподели позитивния си опит като спечелила голямата награда на програмата – двумесечен стаж при съдия Енгелхарт във Федералния съд в Ню Орлиънс. В момента Диева също работи със стажанти по програмата и сподели колко много това подпомага и обогатява работата ѝ.

Младши съдията в ОС Бургас Тихомир Рачев също разказа за опита си като стажант по програмата през 2018 г., когато печели стаж при съдия Милазо във Федералния съд в Ню Орлиънс.

На събитието присъстваха, заедно със заинтригувани студенти и представители на студентските организации в ЮФ (на Факултетния студентски съвет, ЕЛСА и Клуба на юриста), административните ръководители на пловдивските районен, окръжен и административен съд Иван Бекяров, Розалия Шейтанова и Мариана Шотева, както и доайенът на юридическата общност в Пловдив – Севдалин Божиков, който е и председател на местната секция на Съюза на юристите, много съдии, преподаватели от ЮФ и адвокати.

Важно за стажовете в Пловдив

Програмата започва да се провежда от 1 април на тази година в съдилищата на гр. Пловдив. Участие като ментори вземат водещи съдии, които са готови да предадат своите знания, опит и умения на своите бъдещи колеги. Съдилищата в гр. Пловдив ще обезпечат и допълнителни награди за отличените  участващи студенти.

І. Може да кандидатстват в срок до 22 март 2024 г., като подадат документи на е-поща dparparova@abv.bg:

  1. Студенти юристи, завършили трети курс на обучение по специалността ,,право”;
  2. Дипломирани юристи до две години от завършването.

ІІ. Необходими документи:

  1. Автобиография на български и английски език (ако кандидатът владее английски език);
  2. Мотивационно писмо на български и английски език (ако кандидатът владее английски език).

И двата документа следва да бъдат написани на Times New Roman, шрифт 12. Автобиографията следва да е не по-дълга от една страница. В нея кандидатът следва да посочи освен всичко друго и средния си семестриален успех до момента (при необходимост е възможно съдиите да поискат от студента да представи академична справка).

Мотивационното писмо следва да е не по-дълго от страница и половина, разредка 1 ½. В него кандидатът, освен всичко друго, следва да опише:

  • интересите си в областта на правото;
  • очакванията си от програмата.

След изтичане на срока за подаване на документи се извършва подбор от комисия, съставена от съдии, практикуващи юристи и преподаватели в ЮФ, за който кандидатите ще бъдат своевременно уведомени.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Е няма ли да има есе?
Е няма ли да има есе?
12 март 2024 9:41
Гост

На тема: „Как предадох Родината, родителите, всички, заради една стажантска програма“?

А? Да видим отличниците!

Ще има и материални награди „Кирил Петков“.

Лично връчвани от резидента Гумен Брадев Гадев в Бобов дол на мегдана.

Зала Компас
Зала Компас
12 март 2024 9:10
Гост

Само се чудя за епитета. Евроатлантически или Нагло-сакски да е, или и двете ?

Галя от ПосолствоТо
Галя от ПосолствоТо
12 март 2024 9:08
Гост

Сипете още от отровата!

На глупците. Пък после ПАК се чудете защо има ГЛУПАВИ съдии. И КУПЕНИ съдии.

Чичко Паричко
Чичко Паричко
12 март 2024 8:53
Гост

Друг инструмент на чичо Сам за закупуване на „правосъдие“.

Това ако имаше грам държава, всички тези убавци на момента изхвърчаха от съдебната система, а фондацията – от България! Като чуждестранен агент.

И щяха убавците, като възпитаници на ЮЗУ да се явяват на кандидатстудентски тест: „Що е то суверенитет?“.

КОЧИНА!

????
????
11 март 2024 16:23
Гост

И какво толкова е измислил, този съдия от СГС, че пък идеяяяя го осенила. Това си е една програма стандартна, нищо идейно или ново няма. Хора си рабоятя така по- цял свят, това е програма и толкоз. По- скоро какъв е приносът за бълграрската / европейска правна система. Това е англосансокста система и е доста по- различно? Не ми е ясно как ще се пречупи през нашите правни норми и принципи, иначе който иска нека учи…., но няма ли да внесе някакво объркване в тия млади хора?

Нагло-сакска
Нагло-сакска
12 март 2024 8:58
Гост

И няма нищо общо с ЦРУ, нали?

Асен
Асен
11 март 2024 14:10
Гост

Изключителна идея на съдия Евгени Георгиев.

Михаил
Михаил
11 март 2024 14:12
Гост

По-важното е, че се осъществява и до днес.

Иуда Искариотски
Иуда Искариотски
12 март 2024 9:13
Гост

Съдия Евгени Георгиев е велик човек. Искаше да става и велик административен ръководител на СГС, но не стана.

Сотир
Сотир
11 март 2024 14:05
Гост

Полезно!

ХА ха ха ха ха ха
ХА ха ха ха ха ха
12 март 2024 9:00
Гост

ОКСИМОРОН. Полезно вредителство.

Студент
Студент
11 март 2024 13:56
Гост

В разрив с основния закон! „При оценка „неиздържал“ стажант-юристът има право да се яви на изпит след допълнителен двумесечен стаж по реда на чл. 297, ал. 2, т. 1, до три пъти“. Правата на явяващите на този изпит са нарушени и по още един начин: Ако се явят първо на редовна датата и не издържат изпита имат възможност да покрият т. нар. основен стаж и да подадат Заявления за следващата т. нар. извънредна дата за провеждане. Ако обаче се явят първо на извънредна дата, то времето до първата следваща т. нар. редовна дата не е достатъчно за покриване на основен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:39
Гост

Всякакви подобни програми, работещи с младите са от полза

Леля ти от Америка (за България)
Леля ти от Америка (за България)
12 март 2024 9:02
Гост

Ако ти го сложи ще ти е от полза! Може и да родиш.

Той и Иуда роди. Само не питай какво.

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:39
Гост

Не е лошо. Дано има много желаещи. Безценен опит

За протокола
За протокола
12 март 2024 9:04
Гост

Има безплатно въже. Възползвай се!

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:39
Гост

Чудесни новини. Това е много полезно

За протокола
За протокола
12 март 2024 9:04
Гост

И вредно за националната сигурност.

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:38
Гост

Пожелавам на всички да са здрави и да просперират

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:38
Гост

Честито на цялата юридическа общност

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:38
Гост

Изискване даже за шрифта.

Геро
Геро
11 март 2024 14:06
Гост

Няма лошо.

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 13:37
Гост

Честито и успех на всички

Пашов
Пашов
11 март 2024 13:37
Гост

Пожелавам им успех

Иванов
Иванов
11 март 2024 13:37
Гост

Успех на младите хора.

Моолов
Моолов
11 март 2024 13:36
Гост

Браво