В законодателството на Европейския съд да бъде уредено едно ново право на работниците – право на откъсване от работната среда. Резолюция за това то да залегне в директива прие днес Европейският парламент. Тя е придружена от проект за директива, който депутатите предлагат на Европейската комисия (с проекта можете да се запознаете тук).

Правото на откъсване от работа означава в извънработно време работодателите да не възлагат задачи на служителите си, да не им се обаждат по телефона, да не им изпращат имейли и други електронни съобщения, включително по празници и по време на отпуск.

„Цифровизацията донесе много предимства, но също така и недостатъци за работодателите и работниците, защото тя може да активизира работата, да удължи работното време и да увеличи непредвидимостта на работното време, размивайки границите между професионалния и личния живот“, констатира Европейският парламент.

И сочи, че това е довело до културата на „постоянно свързани“ или „винаги на линия“, която може да окаже отрицателно въздействие върху основните права на работниците и нарушаване на баланса между професионалния и личния живот.

Освен това прекъсването на извънработното време на работниците увеличава риска от неплатен извънреден труд, възпрепятства правилното им възстановяване от работата и повишава риска от възникване на психосоциални и физически проблеми, като тревожност, депресия и изтощение.

ЕП изтъква, че мерките, предприети в резултат на кризата от COVID-19, са променили начина на работа на хората и че над една трета от работниците са започнали да работят от дома си (при 5% обичайно) и призовава за приемане на директива.

Според Европарламента правото на откъсване от работната среда следва да бъде основно право и важна цел на социалната политика, за да се гарантира защитата на правата на всички работници в новата цифрова ера.

На ниво ЕС има законодателство, уреждащо работното време и правото на почивка на работниците, но досега не е признавано правото на откъсване от работа.

Някои държави вече приеха законодателства, които ограничават комуникацията между шефове и служители извън работното време. Такъв пример е Франция.

В Германия няма специално законодателство, но едни от най-големите компании като Volkswagen, BMW и Puma сами наложиха ограничения на часовете, в които мениджърите могат да пишат имейли на служителите.

В много държави прекалено големият брой имейли, служебните обаждания през уикенда и изпращането на работни SMS-и се използват като доказателство в съда при дела за тормоз на работното място.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
EltaMurazik
EltaMurazik
12 август 2022 9:52
Гост

Нека да направят алтернативни договорености. Един работодател не трябва да може да ми каже, че е разорен и да ме моли да се поставя на негово място и на мястото на бизнеса. Липсата на средства пречи на издръжката на работниците. Много много. geometry dash

sunny
sunny
29 май 2021 1:32
Гост

Like the comment free v bucks

among us 2
among us 2
07 май 2021 7:20
Гост

Thanks for your sharing, great article. I enjoyed reading this article.
wuxiaworld

Седем Осем
Седем Осем
22 януари 2021 19:17
Гост

Притеснявам се от две неща – все повече имаме нужда някой да се грижи за нас. И все повече грижи да отделя той за нас.
Дали не ставаме твърде слаби и твърде зависими ?

Ажх
Ажх
22 януари 2021 16:36
Гост

Не съм убеден, че има полза от подобна законодателна промяна. Не знам защо от едно време в цял свят всички служители или работници разсъждават в работно или извънработно време. Това е толкова погрешно. Правният начин на мислене е: имаш ангажименти или нямаш ангажименти. Съвсем нормално е когато си част от един екип и имаш някакви ангажименти – да получаваш имейли и когато си в отпуск или в извънработно време, за да бъдеш в течение с нещата, които се случват по проектите, по които работиш. Пък ако не ти харесва – чети ги когато пожелаеш. Съгласен съм, че ако не е… Покажи целия коментар »

BuHeTy
BuHeTy
23 септември 2022 23:17
Гост

Здравей,
В IT сектора съм и знам какво е да работиш 24/7.
Не говоря за software development, за което можеш да работиш по проект когато си пожелаеш в даден срок, а в поддръжка и системно администриране, което изисква постоянно ангажиране.
Така че, коментара ти не е уместен за всеки тип работа.

Носталгия Петрова
Носталгия Петрова
21 януари 2021 17:58
Гост

Как ми липсва времето на стационарните телефони и липсата на интернет. Всички бяхме по-щастливи и свободни тогава, а работата пак си вървеше.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 17:56
Гост

ОДОБРЯВАМ!

Абагард
Абагард
21 януари 2021 17:56
Гост

Те да уредят друго. Да не може работодател да ми обяснява, че няма пари и да му влизам в положението и да влизам в положението на фирмата. Като нямаш пари – не поддържаш персонал. Толкова.

Боби Босов
Боби Босов
21 януари 2021 17:55
Гост

Не виждам как ще стане в България

Ейчар
Ейчар
21 януари 2021 17:51
Гост

Проблемът е в некадърността на шефовете, които знаят само натиск и пълен контрол, защото не са чували и не разбират какво е това делегиране, доверие в екипа, burnout и т.н.

Димитриев
Димитриев
21 януари 2021 17:51
Гост

Това в България не знам как ще стане

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 17:48
Гост

Това е огромен проблем, толкова голям, че чак ЕП и ЕК се занимават с него.

Стаматова
Стаматова
21 януари 2021 17:52
Гост

Да, огромен е. Защото срещу някакви пари за пълен работен ден, те започват да те спамят и в почивката ти. В резултат ти не вземаш повече пари, но „така си в час със случващото се във фирмата“. Избушваш, а реално се превръщаш в роб

Englishman
Englishman
21 януари 2021 17:52
Гост

Ако смятате, че това не е проблем специално в България, то вероятно работите на смени и не ви тормозят след работа.

работодатели изедници
работодатели изедници
21 януари 2021 17:43
Гост

Нашите тулупи тук дадоха право с КТД да се договаря повече извънреден труд, мисли ли някой, че ще транспонират тази директива? Ако може да звънят денонощно и да изпраща имейли по всяко време най-добре.

Десислава
Десислава
21 януари 2021 17:53
Гост

Тук ако може и да не се възпроизвеждаме, ще са най-доволни!

Zeta
Zeta
21 януари 2021 17:54
Гост

Бе не им стига, че работиш в работно време, ядеш пред компютъра, а може да те тормозят и след работа, като след като ти се даде задача в 21 вечерта, после не се казва как ще ти се заплати това. Допълнителното заплащане за родния работодател е мръсна дума

Боби Босов
Боби Босов
21 януари 2021 17:55
Гост

Най-ми е кеф, като кажат, че ти увеличават парите, но искат…. винаги има „НО“. Чакай бе пич. Увеличаваш парите, защото имаш способен и обучен кадър и не искаш да го загубиш. Не всяко увеличение трябва да е непременно обвързано с повече работа

Pesho
Pesho
21 януари 2021 17:55
Гост

Тогава да го направят регламент с пряко действие и да няма мърдане.