Във все повече случаи лекари вписват данни за сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 без да поставят ваксина. Причината е проста – в България преобладават хората, които не искат да се ваксинират. Но европейският сертификат създава огромни улеснения при пътуване, а в много държави – и възможност за посещения на ресторанти и събития на закрито.

Съответно лекари се съгласяват да вкарат в системата, че са поставили ваксина на свои познати без реално тя да е поставена. Но това е по-малкото зло. Вече немалко посредници в съдружие с лекари предлагат тази „услуга“ срещу 500-600 лв., които лекарят и посредникът си делят. В много случаи, когато някой познава добре лекари, поставящи ваксини, издаването на фалшив сертификат се прави и като приятелска услуга.

Вече почти всеки може да се „похвали“ с познати, участвали в такава схема. И все повече хора научават чрез кого могат да се сдобият със сертификат без да си поставят ваксина.

Така тази противозаконна дейност се разпространява като епидемията.

Бизнесът е супер печеливш и не изисква никакви сериозни усилия. Рискът е малък, защото и двете страни имат интерес да си мълчат. Нищо чудно до октомври един голям процент от водещите се за нововаксинирани да са с фалшиви сертификати. При това хората, които се сдобиват с такива фалшиви сертификати, имат пълното убеждение, че не правят нищо лошо – убедени са, че не трябва да се ваксинират и смятат, че съвсем справедливо са се снабдили със сертификати.

Какви са последиците от рязкото увеличаване на фалшивите ваксинации?

  • С възможността да се придобие сертификат без реална ваксинация отпада един от основните стимули хората да се ваксинират. Защото много често основната причина за поставяне на ваксина е придобиването на европейски сертификат. А се оказва, че сертификат може да се осигури срещу заплащане или като услуга без игла.
  • При значителен брой на фалшиво ваксинирани хора статистиката невярно показва висок процент заразени и починали ваксинирани, което демотивира честните хора да се имунизират.
  • При масовите фалшификации истината излиза наяве и се губи се доверието в българските сертификати.
  • Неваксинираните с фалшив сертификат ще ползват по-свободен контакт с други неваксинирани с фалшив сертификат, което ще спомага за разрастване на пандемията. Това с особена сила важи при новите ограничителни мерки, които не се прилагат в пълен обем за ваксинирани.

Как да бъде спряна нарастващата напаст от фалшиви сертификати? По света се практикува заснемане на слагането на ваксината, като се снима в гръб само на мястото за поставянето ѝ.

Полицията и здравните власти следва да призоват гражданите да подават сигнали на определени телефони и имейли при гарантирана анонимност.

Полезно ще е широко да се разясни, че при издаването на фалшиви сертификати се извършват едновременно няколко престъпления, което води и до отнемане на лекарските права.

Независимо дали се дават пари, или не, лекарят създава документ с невярно съдържание. Гражданинът и евентуалният посредник са му съучастници.

Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по време на епидемия, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Освен това, лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

Лекарят, който вкарва данните за издаване на сертификат осъществява правомощия на държавен орган и когато за съставянето на документ с невярно съдържание му се дават пари, това е подкуп. За съжаление в България провокацията към подкуп от агенти под прикритие е престъпление и поради това установяването на подкупа при сдобиване със сертификат без реална ваксинация е изключително трудно.

39
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Dan Dan
Dan Dan
28 септември 2021 12:26
Гост

Епидемия са институциите , които ги рекламират и изискват . Не знаех , че има ваксина ……

Лили
Лили
10 септември 2021 18:05
Гост

Съвсем адекватен отговор, за фалшиви ваксини – фалшиви сертификати. Ваксини от по няколко дози годишно, които създават имунитет, но пак може да се разболееш, невероятен пробив в борбата с вирусите.

Валя
Валя
09 септември 2021 21:27
Гост

Насилието поражда измама, фашизмът – контра реакции!

Адвокат оттатък САК
Адвокат оттатък САК
09 септември 2021 18:18
Гост

Само Държавата може да черпи права (и ползи) от противоправното си поведение. Всъщност не Държавата, а американските марионетки на върха й, в полза на американските фармацевтични компании. Сега очаквам следваща статия, как ваксините са супер ефективни и полезни (американските), а всъщност ваксинираните болни са с фалшиви сертификати. Посланието е ясно- набоцкайте се бе! Затова поддържаме истерията, плямпаме за чували с трупове, вкарваме и децата в интригата (ужасни заразоносители), а сега правим и фалшиви новини за фалшиви сертификати. Колко пък точно са се засилили да се ваксинират, че и да вадим теза за много фалшиви сертификати??? И от от типа „то… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
09 септември 2021 19:02
Гост

“… плямпаме за чували с трупове…“ Toва беше факт в разгара на третата ковид вълна в България. Ако не ми вярвате, питайте баща ми, който беше лежащо болен в ковид отделение- той е свидетел- очевидец на броя починали от ковид…Апропо- той в течение на седемдесет и пет години НИКОГА не е бил лежащо болен в болница, но ковид го свали за нула бройки. Лично Вие можете ли да се похвалите с такова наистина желязно здраве в течение на седемдесет и пет години, а ако можете, как ще коментирате фактът, че ковид докопа и баща ми и неговият имунитет не успя… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
09 септември 2021 11:09
Гост

От коментар “Панталей 09 септември 2021 10:05“ става ясно следното- лица с вече оформен криминален манталитет, които имат мислене, което противоречи в максимална степен на едно изградено правосъзнание, считат собственият си манталитет за законосъобразно поведение. Имам новина за тях- НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЧЕРПИ ПРАВА ОТ ПРОТИВОПРАВНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ. Те с лека ръка си присвояват правомощията и на трите власти, самосчитат се за единственият легитимен източник на правни норми и искат да задължат неограничен кръг правни субекти да спазват лично тяхното разбиране за “законност“ и за протиправно поведение…Проблемът ни като общество се корени във факта, че именно тези хора с… Покажи целия коментар »

Панталей
Панталей
09 септември 2021 1:39
Гост

Хайде да започнем с това, че мерките са незаконни. За какво нарушаване тогава може да става дума? Второ, още като се започна с тази истерия около вируса, СЗО обяви пандемия, въпреки че нейните критерии такава нямаше. Българските власти обявиха епидемия, въпреки че и по нашите закони такава нямаше. Да не забравяме и нареждането на онова лайно Борисов, да се намерят някакви заразени, че да не съжалявали после. Да не забравяме още, че заразен, не означава болен. Какво ми броят заразените. Ние бъкаме от бацили. Носим си ги с килограми. Да не забравяме също, чее PСR теста е негоден за поставяне… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 септември 2021 8:41
Гост

Т. е. Ако някой смята, че Вие сте вреден човек, да няма задръжки да Ви премахне. Какво го интересуват тези незаконни според него правни разпоредби, които забраняват да се премахват вредни хора.

Панталей
Панталей
09 септември 2021 10:05
Гост

Точно така. Ако някой реши да ме премахне, мислите ли, че някакви закони ще го спрат? Те са наказание за вече извършени престъпления. При положение, че изобщо го хванат и при положение, че правната система си свърши работата. Ако реша да премахна някого, мислите, че нещо написано на хартийка ще ме спре?
Значи според вас нарушаването на законите от държавни слушители и институциите е нищо?

адвокат от САК
адвокат от САК
09 септември 2021 10:52
Гост

До “Панталей 09 септември 2021 10:05….Ако реша да премахна някого, мислите, че нещо написано на хартийка ще ме спре?…“ Чудесно- току що демонстрирахте МУТРЕНСКИЯТ МАНТАЛИТЕТ и чисто криминално мислене- само не казвайте, че не сте мутра, защото нямате ланци и бмв 5ца…Та Вие, значи, настроявате за “законност“, но както лично Вие си я разбирате- за Вас са всички права, а за всички останали остават само задълженията, нали така;0

Малко адвокатче
Малко адвокатче
08 септември 2021 20:07
Гост

Първо пускаме една такава новина, с източници като „Вече почти всеки може да се „похвали“ с познати, участвали в такава схема. И все повече хора научават чрез кого могат да се сдобият със сертификат без да си поставят ваксина.“. После тая новина я препечатват повечето информациони сайтове и сайтчета. Накрая се появява някой си доктор доцент главен държавен здравен инспектор и обяснява, как ваксините са нещо страхотно, а тия из болниците, щамповани с ковид и ваксинирани, всъщност не са ваксинирани а са с фалшиви сертификати. Плювналиев използваше един лаф – „Хибридна война“. Е точно това въврви в момента. Ваксинирайте се,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 септември 2021 13:27
Гост

Най-лошото е, че „авторската“ на статията се е опитала да квалифицира фалшивите сертификати по някакъв нелеп начин и го представя за абсолютна правна истина.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 19:09
Гост

Ами да спрат с раздухването на ковид истерията и натиска за ваксиниране. И бизнесът с фалшиви сертификати ще изчезне.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 15:42
Гост

Всеки има право да не си слага ваксина. Но ако искаме и нашата държава да стане цивилизована, е необходима да сме правова държава – т.е. да се спазва правото. А какво спазване на правото ще има, ако все по-масово се правят измами и се издават фалшиви документи.
И освен това – така ако продължава българските сертификати просто няма да ги признават извън страната.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 14:58
Гост

Струва ми се, че дадената от Лекс правна квалификация на непоставянето на ваксина като 4 състава на различни престъпления е меко казано неиздържана. Ако искате да прогандирате назидателни укори към някоя част от обществото, която се е облагодетелствала незаслужено или незаконно от пандемията, имате огромен набор от примери. Не прави никак добро впечатление това да атакувате с псевдоправни квалификации разни безлики и безименни лекари, които са взели 200-300 лева (или поне не ви различава от останалия парцал, който минава за преса в България).

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 15:34
Гост

Аз не виждам какво похвално има един лекар да издава фалшиви документи. Корумпираните лекари и измамниците не са ми любимите. Да ожалим лекарите, които за 2 месеца са взели от около 100 човека по 300 лв., за разлика от честните лекари???
А това, че с едно деяние се извършват няколко престъпления не е нищо ново.

Чичо Сам
Чичо Сам
08 септември 2021 13:15
Гост

Явно БГ е страната на големите възможности. Можеш да си купиш всичко-гласове, сертификат за ваксина, диплома за вишу.

Мишо
Мишо
08 септември 2021 13:14
Гост

Аз лично не желая да се ваксинирам, но никога не бих си закупил фалшиф сертификат.

Anonimen
Anonimen
08 септември 2021 13:14
Гост

Въпрос на съвест. Явно не всичи мислят така.

Ники
Ники
08 септември 2021 13:12
Гост

А, да видим колко лекари ще бъдат осъдени на пробация.

Кети
Кети
08 септември 2021 13:09
Гост

Въобще не се учудвам. Лекарите даже лъжат за ваксините при малките деца. Какво ли не правят за пари.

Дидо
Дидо
08 септември 2021 13:07
Гост

Хубва работа, ама българска.

Чичо Сам Голдщайн
Чичо Сам Голдщайн
08 септември 2021 11:45
Гост

Това се прави в цял свят, не само в България. Причината не е „народопсихология“, а опасностите, които тези ваксини крият за най-работоспособната част от населението.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 септември 2021 13:44
Гост

1. Не съществува “най- работоспособна част от населението“ 2. Ако под гореспоменатият цитат се разбира прослойката на социалните паразити, които не учат, не работят, но искат да притежават доходите на лицата от средната класа и искат безусловен минимален доход, осигурен от държавата, с който да си плащат и бирата, и дозите с амфетки, хероина и евентуално- мезето към алкохола- това е смешно и жалко 3. В България има ясно очертана средна класа. Имам новина за вас- наркозависимите и трайно безработните протестъри не са част от нея, защото не плащат данъци и осигуровки в размерите, обичайни за средната класа, но пък… Покажи целия коментар »

Черна Овца
Черна Овца
08 септември 2021 10:49
Гост

За съжаление, това си е народопсихология. Особено, ако ваксинацията стане задължителна, българинът ще отговори с лавина от фалшиви удостоверения. Което наистина ще е тъжно, защото ще изкриви статистиката – ще се стигне до ситуация в която „напълно ваксинирани“ да се разболяват тежко и да умират от КОВИД.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 септември 2021 10:40
Гост

Браво- много хубава , стегната и информативна статия, написана специално за кресливите тролове- неюристи, които са накацали всяка статия в този сайт с инфо за или с юридическо съдържание, с цел постоянно да го избиват на политика и да пишат политически лозунги. Кротнете се малко- 46 НС не се занимава с промяна в НК относно частта за документните престъпления, така, че- написаното в статията е юридически вярно и е актуално към днешна дата. Поздравления за авторът й- Марина Илиева.

въртим, сучим
въртим, сучим
08 септември 2021 10:09
Гост

но накрая си признаваме – целта на мерките е да принудят хората да се набодат. Потвърдено в статията, цитат :“С възможността да се придобие сертификат без реална ваксинация отпада един от основните стимули хората да се ваксинират.Защото много често основната причина за поставяне на ваксина е придобиването на европейски сертификат.“ Значи причината не е медицинска (да се придобие имунитет, а друга – да не те тормозят, защото имаш документ).

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 8:25
Гост

В София тарифата е между 200 и 350 лв., къде ги бълнувате тези 600лв.?

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 13:41
Гост

В статията пише, че цената от 500-600 лв. е за посредници. Когато нещата се правят направо с лекаря цената е около 300 лв. Това, че вече има тарифиране показва колко масово става издаването на фалшиви сертификати и показва що за държава сме.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 8:07
Гост

Малее, само да ми падне такъв доктор – ще му счупя ръчички те и ще го излежа. Изроди

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:36
Гост

В Малта 90% са ваксинирани и имат 2-3 болни. Скоро и в другите страни ще стане така. Ще махнат маски и ограничения. А ние колко време ще го влачим. Да не стане така, че другите държави да ни изолират, за да се предпазят от глупостта у нас

Бай Ганьо се ваксинира
Бай Ганьо се ваксинира
08 септември 2021 7:47
Гост

Точно това се намеква в статията и изводът е доста логичен. Гърците масово хващаха бг умници с фалшиви сертификати, остава по на Запад да изловят няколко и гледайте какъв скандал ще настане. Въпросът е, че сертификатът на практика е истински, но зад него не стои ваксинация, как може да се докаже – има хора, които въпреки ваксината, нямат антитела, т.е. този тест не е сигурен. И всеки от измамниците, а за мен това си е чиста измама, ще твърди, че е от тези. Бай Ганьо се ваксинира е положението

Аххххх
Аххххх
08 септември 2021 8:22
Гост

Колко си прост самооо

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:32
Гост

Трудно е да се докаже, но не и невъзможно. Ще трябва да се издирят хората и да се тестват. Иначе не знам как може да стане. Лекарят просто ще изхвърли дозата, но ще твърди, че е сложил

Ивайло
Ивайло
08 септември 2021 7:30
Гост

Това е чудовищно, още повече ако се дават от лекари. Трябва незабавно да се пресече от ПРБ, а не да праща безумни писма на Кацаров за трета доза

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:33
Гост

Това е престъпление срещу човечеството

нищо ново под слънцето
нищо ново под слънцето
08 септември 2021 7:08
Гост

Че това си е класика в жанра. Преди, като имаше казарма, лекари вписваха болести, лицето се освобождаваше от служба в армията, че дори и в прокуратурата доста военнозадължени мъже от наборите, подлежащи на военна повинност не са служили в армията(то изобщо инсталирането в прокуратурата си 3е тотално заченато в грях, да оставим документите вижте продадените казуси и през 2006, и през 2015г). При кандидатстване за работа обаче в друго медицинска се вписва отлично здраве. Тоест ако държавата е искала, при елементарно сравняване на документите е могла да спре тарикатлъка. Дори и днес се пазят и документите за освобождаване от армията,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:38
Гост

Прав си, помним как беше, но чини ми се обществената опасност на фалшивите сертификати за поставен ваксина е несравнима! Това е престъпление срещу здравето на нацията. Не искаш да се ваксинираш – ок, но да заблуждаваш, че си ваксиниран и да поставяш в риск хората, които са се доверили на фалшивия ти документ!!! Това вече те прави престъпник

Чичо Сам Голдщайн
Чичо Сам Голдщайн
08 септември 2021 11:51
Гост

Хората, които изискват този документ поставят в риск теб и семейството ти.