Европейските заповеди за арест (ЕЗА) ще издават от прокурора след разрешение на съда. Това предвиждат изменения в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), приети днес окончателно от депутатите.

С тях се изпълняват две решения на Съда на Европейския съюз, с които беше определена като недопустима досегашната практика ЕЗА да се издава само от прокурор без съдебен контрол (за двете решения на СЕС виж тук и тук).

Новата процедура, приета днес от Народното събрание, предвижда, че прокурорът първо ще издава Национална заповед за задържане на обвиняем (когато са налице основанията по НПК) и след това ще внася искане пред съответния първоинстанционен съд за разрешение за издаване на ЕЗА. Към искането си трябва да приложи издадената национална заповед и проект на европейската заповед.

Съдът ще разглежда делото в тридневен срок от получаване на искането еднолично в открито заседание с участие на прокурора и защитник на лицето, за което се иска издаване на ЕЗА.

„Съдът се произнася с определение, като преценява наличието на предпоставките по чл. 63, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на представената Национална заповед за задържане и законосъобразността и пропорционалността на издаването на Европейската заповед за арест“, предвижда новата разпоредба на чл. 56а, ал. 3 от ЗЕЕЗА.

Това определението ще подлежи на обжалване с частна жалба и протест пред съответния въззивен съд в тридневен срок. Когато влезе в сила, въз основа на него прокурорът може да издаде ЕЗА.

Освен това измененията в закона предвиждат, че издадената Европейска заповед за арест подлежи на обжалване пред съответния въззивен съд от обвиняемия в 7-дневен срок от датата, на която е узнал, че по отношение на него има такава.

Съдът ще разглежда жалбата в тридневен срок от получаването ѝ в открито заседание с участието на прокурора и защитника на обвиняемия. Депутатите приеха, че на обвиняемия се осигурява възможност за пряко участие или участие от разстояние през видеоконференция или телефонна конференция в съдебното заседание, ако е заявил желание за това в жалбата си.

Съдът ще се произнася с определение, което ще се обявява на страните в съдебното заседание и не подлежи на обжалване.

Народното събрание прие, че 14 дни след като измененията в ЗЕЕЗА влязат в сила, издадените ЕЗА, по които няма произнасяне на предаващия орган, трябва да бъдат оттеглени.

При дискусията в пленарната зала Цвета Рангелова заяви, че с колегите ѝ от „Възраждане“ ще подкрепят промените, защото те отговарят на изискванията на правото на ЕС. Като подчерта, че след решенията на съда в Люксембург чуждите съдилища започнаха да отказват предаването на българи по ЕЗА, издадена от нашите власти. „Нидерландски съд обяви, че няма да предаде убиеца на Митко от Цалапица“, посочи тя.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ пък посочи, че с измененията в ЗЕЕЗА се решават две групи проблеми. Първо, с тях се гарантира ефективна съдебна защита, когато български прокурори издават ЕЗА за издирване на лица, които се намират извън България. И второ – с тях ще бъде прекратена процедурата срещу страната ни за неправилно транспониране на Рамково решение 584/2002.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
liza memozi
liza memozi
29 ноември 2023 5:37
Гост

Scribble io is a web browser game in which you must guess what other people are drawing. It’s also simple to get started! You have the option of playing with your friends or joining a random game.

liza memozi
liza memozi
28 ноември 2023 12:08
Гост

Thanks for sharing this article I really like it because people don’t talk about the certain topic you wrote about this time. Please continue to do such great work in the future. If you have free time, visit the page redactle game to enjoy these great games!

Angel17
Angel17
26 ноември 2023 8:45
Гост

Thanks for sharing this. This is wonderful blog. fort wayne metal roofer

Чукча от Чеченския дальневосточен ониверситет
Чукча от Чеченския дальневосточен ониверситет
23 ноември 2023 11:32
Гост

Тоз Ата. Славоф е с монголски произход. Завършил е Дальневосточния ониверситет в Камчатка, където преподавателите са само чукчи и чеченци. След това има много успешна кариера като заместник-снабдител на елитния – два раза имени ордена Ленина – колхоз в Монголия. И сега Галя ни го трапоса за министар на правосъдието. Боже пази Балгария !

магистрат
магистрат
23 ноември 2023 9:47
Гост

Първо се представя в съда „проект“ на ЕЗА, после прокурора ще ИЗДАВА ЕЗА !? Колко пъти ще я издава, и какво би се случило, ако между проекта и издадената ЕЗА има разлика?

your friendly local cop
your friendly local cop
23 ноември 2023 8:47
Гост

Във всички държави-членки на ЕС ЕЗА минават през съдебна проверка?

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 19:00
Гост

Прокурорите издават ЕЗА когато не могат да привлекат някого за обвиняем. Пак ще има поправка на поправката!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 18:52
Гост

А с ЕЗА издадена от първа съдебна инстанция?!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 16:10
Гост

А с влезлите в сила присъди, по които се издава ЕЗА, ко ша прайм………..

Успокоител
Успокоител
22 ноември 2023 17:37
Гост

Явно нАуката ти е хоби….
Не се притеснявай, там всичко е точно

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 19:52
Гост

Чел си приетите текстове ли, или наизуст си хортуваш.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 14:27
Гост

Ще видим дали ще е по-бързо и ефикасно така

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 14:27
Гост

Не е зле. Факт, е че онези са го мислили повече в ЕС от наще кратуни. И това е така, защото там се дава път на можещия и кадърния да управлява, да води народи, да взема решения. Останалите имат поне толкова интелект за да разберат, че са тъпи и да оставят умния да води. Докато тук е обратното. Тук най-нахалния, крадливия, безкруполния и лъжливия почва да „води народа“ в Парламента, като министър и резултата е на лице. Тъпи закони, неспазване на елементарни европейски ценности. Нямам предвид на съюза, на Европа, като развит и цивилизован континент. Ориенталщна до шия. До там,… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
22 ноември 2023 14:56
Гост

Хапчетата, бързо!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 14:24
Гост

Според мен пак се стараят да се харесат на Европа и нищо повече

Цунчев
Цунчев
22 ноември 2023 14:24
Гост

Е, ще видим и как ще се прилага. Дали няма да се губи страшно много време

Маринов
Маринов
22 ноември 2023 14:24
Гост

Така е справедливо струва ми се

Истан
Истан
22 ноември 2023 14:24
Гост

Може ли да не подлежат на съдебен контрол. Това е недопустимо. Не може просто ей така някой да иска да си разчисти сметките с човек в чужбина и да му пусне ЕЗА.

Каменов
Каменов
22 ноември 2023 14:23
Гост

Важното е обаче да не се приемат на ангро някакви закони, защото така иска ЕС, а да се мисли как ще се прилагат тия новости

Stanoev
Stanoev
22 ноември 2023 14:22
Гост

Я, тия депутати вършели някаква работа бе

Мавродиев
Мавродиев
22 ноември 2023 14:22
Гост

Браво