Експертът от Министерството на младежта и спорта, задържан преди две седмици за подкуп, е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Това определи днес Софийският апелативен съд (САС). Според съдебния състав има редица пороци при повдигането на обвинение на служителя, което засега не съответства на доказателствата по делото.

Преди две седмици при акция на Софийската градска прокуратура и антикорупционната комисия бяха задържани баща и син – Иван Иванов и Иван Иванов-младши за подкуп в размер на 62 000 лв.

Иван Иванов-старши е олимпийски шампион по вдигане на тежести от Барселона през 1992 г., четирикратен световен и петкратен европейски шампион, в момента е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести. Иван Иванов-младши пък е експерт в дирекция „Финансиране“ на Министерството на младежта и спорта (ММС).

Парите са били белязани и дадени на Иванов-младши от председателя на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Софийският градски съд определи мярка гаранция от 5000 лв. на бащата и постоянен арест за сина. Жалба подаде само Иван Иванов-младши.

На заседанието днес адвокатът му Костадин Костадинов акцентира върху разминаване между показанията на двамата основни свидетели, изтъкна, че не са налице основания клиентът му да бъде с мярка „задържане под стража“, той няма да се укрие, нито ще възпрепятства разследването. Освен това нямало данни, че е лице с висока степен на обществена опасност.

Представителят на прокуратурата на свой ред каза, че подкупът бил даден заради необходима финансова субсидия от 1.250 млн. лева за Българската федерация по вдигане на тежести във връзка с домакинството на Европейското първенство през февруари.

В определението си съдът посочи, че отпускането на тези над 1 млн. лева не е зависело от Иванов-младши, нито той е отговарял за това по какъв начин и кога да бъдат дадени тези пари.

Според свидетелски показания Иванов-младши е бил само „пощальон“, човек, чрез когото парите да стигнат до трети лица. Заради това според САС обвинението му трябвало да бъде друго.

В показанията си председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, подал сигнала до разследващите, твърди, че при разговорите си с Иванов-младши е разбрал, че парите е следвало да бъдат предадени на длъжностно лице с името Емилия, както и на заместник-министър на спорта, посочен с името Даниела, посочи съдебният състав и допълни, че очевидно става въпрос за друг вид престъпна схема, която е била пресечена от разследващите преди да се провери на кого парите е щяло да бъдат доставени.

Според съда това не оправдава поведението на Иванов-младши, но действията му са подсъдни по друг текст от Наказателния кодекс, а не по този за получен и приет подкуп.

Тричленният състав на САС изтъкна още, че финансовата субсидия, станала повод за поисканите 5% подкуп, е била отпусната през ноември, решенията в тази връзка са били взети, а сумата била поискана от обвиняемия във връзка с това федерацията по вдигане на тежести да няма бъдещи проблеми при последващи молби за финансиране. „Тези фактори разкриват съвсем различно престъпление“, заключи съдебният състав и определи „домашен арест“ за Иванов-младши.

 

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Щерев
Щерев
28 декември 2023 22:28
Гост

Въобще не ме учудва, че има редица пороци при повдигането на обвинението.

Симеон
Симеон
28 декември 2023 22:30
Гост

Да не се окаже, че пак ще плащаме за грешките на родната ни прикриватура.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 19:47
Гост

Пак ли ПРБ е сгафила с обвинението. Сефте

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 15:05
Гост

Ми ще видим какво ще стане.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 15:05
Гост

Пародия на спорт.

Кунчев
Кунчев
28 декември 2023 15:05
Гост

Излагат се и то много. Не ги ли е срам?

Мики
Мики
28 декември 2023 22:31
Гост

Те са свикнали вече.

Морган
Морган
28 декември 2023 15:05
Гост

Демек си искат да им се наливат пари без питане за какво са ви? Както беше при Бойко Борисов!

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 15:04
Гост

Любопитствам как и защо се стигна до тук?

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 15:03
Гост

Да хванат тоя дето е дал подкупа.

Филип
Филип
28 декември 2023 22:32
Гост

Надали ще се случи.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 15:03
Гост

Аматьори. Да бяха се допитали до Домусчиев как се раздават подкупи за съдии и мачове. А и Гришата.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 15:03
Гост

Мазало. Да видим дали ще има и дело и присъди.

Стратиев
Стратиев
28 декември 2023 15:02
Гост

Спорта понеже е в десета глуха и да видиш там как бързо ги хващат подкупните. Без БФС. Там държавата нали не може да се меси. Без да е проверено до колко точно не може да се меси, защото ако има доказателства за престъпления, то предполагам, че може да се намеси държавата и пак да не ни изключат ФИФА и УЕФА. Но като цяло за политиците няма доказателства и не ги хващат в подкуп