Всеки гражданин вече може да провери кои негови лични данни фигурират в публичните регистри и как те се използват от администрациите.

Това е възможно след регистрация за услугата „Предоставяне на персонална справка на физическо лице за достъп от трети лица до негови данни, налични в регистри, през Средата за междурегистров обмен RegiX“.

Тя e достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване (www.edelivery.egov.bg), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Регистрация може да бъде направена с квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт. Към настоящия момент са се регистрирали близо 10 000 души, които имат достъп до данни от 50 регистъра. Продължава процесът по присъединяване на нови регистри, съобщиха от правителствената информационна служба.

С новата услуга хората могат да проверяват и основанията за достъп до техните данни от страна на институциите. Услугата е създадена по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев и агенцията за електронно управление и е съобразена с Общия регламент на ЕС за защита на личните данни и със Закона за електронното управление.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
26 юли 2018 16:47
Гост

Излишна суета. Когато се налага ще използват данните ми. И какво ще направя, ако не съм съгласна? Те винаги ще се оправдаят, че „така се е наложило“.

ЕГН
ЕГН
26 юли 2018 15:55
Гост

Тази инициатива не е толкова лоша, защото човек може да провери къде му се развява ЕГН-то, например. Ако пък има неправилно вписани данни, още по-добре – така трудно ще бъде открит и от институциите, и от престъпници. И не на последно място – това е добър вариант, ако ти трябва информация за някой, да знаеш в кои публични регистри да я търсиш.

DPO
DPO
26 юли 2018 15:52
Гост

Напълно излишно. Всяка администрация има законово основание да събира лични данни и това, че гражданин може да направи справка, нищо не му помага. Просто защото не може да направи каквото и да било, нито да поиска заличаване на данните му.

Възмутен
Възмутен
26 юли 2018 16:17
Гост

И освен това някой да прилапа пари от Системата за сигурно електронно връчване.

анонимен
анонимен
26 юли 2018 15:33
Гост

Това е добре, защото така всеки може да следи за спекулации.

Минувач
Минувач
26 юли 2018 15:35
Гост

И освен това не се налага да си купуваш електронен подпис.