Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев обяви проектосъстава на новото служебно правителство, в което номинирана за правосъден министър е Мария Павлова, която е заместник на главния прокурор при Върховната прокуратура.

„Старал съм се в състава на правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. Основната задача на правителството ще бъде да гарантира честни избори, но това не означава, че ще спре да работи в другите сектори“, каза Главчев.

При представянето на състава на кабинета Димитър Главчев каза, че най-трудно му е било да реши дали да покани Калин Стоянов да остане на поста си като вътрешен министър, след като „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) от месеци искаха неговата оставка.

„Това ми беше най-трудното решение, колебаех се до вчера, особено след като подаде оставка и главният секретар на МВР. Ще е предизвикателство и двамата да са извън системата по време на избори“, заяви Главчев и добави, че е имал разговори с полицейски синдикат, който застанал твърдо зад Стоянов, като полицаите казали, че ще бъдат демотивирани за работа преди изборите, ако той бъде сменен.

Мария Павлова вече е била служебен министър на правосъдието в правителството на Огнян Герджиков от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. В няколко други служебни правителства в периода 2022-2023 г. тя беше и заместник-министър на правосъдието.

От 1998 г. работи в съдебната система като е започнала като следовател в Столичната следствена служба, после прокурор в Софийската районна прокуратура, следовател в Националната следствена служба, където е била и завеждащ отдел „Специализиран“, ръководител на звено „Аналитично“ и говорител на службата. През 2016 г. е избрана от колегите си за член на първата Комисия по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС.

Номинациите на Стоянов и на Павлова бяха силно критикувани и днес от ПП-ДБ, като Кирил Петков ги нарече обидни за тяхната група.

„Мария Павлова, доколкото знам е заместник на Борислав Сарафов, а когато говорим за превзета държава, той е олицетворение. Това е обида за нас, когато искаме безпристрастно правосъдие“, каза Петков. От ПП-ДБ реагираха остро и срещу номинацията на Валентин Мундров за министър на електронното управление Главчев предлага Валентин Мундров. Той в момента е зам.-министър в МЕУ а по време на дискусиите при президента се разбра, че е бил предлаган за министър от ГЕРБ при преговорите за ротация. След критиките към тези три номинации, от ПП-ДБ напуснаха консултациите при президента.

Румен Радев подчерта, че за пръв път провежда консултации едновременно с всички представени политически сили и с кандидата за служебен премиер и добави, че според промените в Конституцията служебното правителство вече полага клетва пред Народното събрание. По думите му, служебният кабинет вече не се свързва с президента, а отговорността за съставянето му е изцяло в ръцете на кандидата за служебен премиер.

„Народното събрание е част от съставянето на този кабинет, за което трябва да носи и отговорност“, каза Радев.

На консултациите не присъстваха от БСП, за което държавният глава каза, че заявките за опозиционност не означават липса на политическа отговорност и правосъзнание.

„Всяка парламентарно представена партия трябва да има отговорност и уважение преди всичко към Конституцията“, добави Радев.

След представянето на кабинета стана ясно, че рокади в него са възможни в следващите дни, но президентът постави срок до понеделник, в който те могат да се случат.

„Каквото има като претенции – до понеделник. И ако има някаква промяна или ако няма, във вторник ще разпиша указите за служебен кабинет и за избори за национален и за европейски парламент“, каза Радев.

Той обясни, че след това служебното правителство трябва да положи клетва пред парламента, а на 10 април да се смени официално и властта.

„Отиваме на избори две в едно на 9 юни“, каза в заключение Радев.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пък критикува изобщо новата процедура за консултации при президента, като нарече случващото се „излишно, вредно и тъпо“, защото нищо не зависи от партиите, които са поканени.

„Надявам се в следващия парламент да оправим Конституцията“, заяви Йорданов.

Съставът на служебното правителство, предложено от Главчев:

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на външните работи– Ивайло Ценов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на образованието – Галин Цоков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на спорта – Георги Глушков

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на земеделието – Кирил Вътев

Министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на туризма – Евтим Милошев

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
08 април 2024 14:44
Гост

Надявам се министър Павлова да се разрови из кочината наречена „Агенция по вписванията“ и по специално изпълнителния директор ДАНИЕЛА МИТЕВА. Този дълбоко комплесирана особа побърка работещите във ведомството. Крайно време е някой министър да погледне докладите на Инспектората и да вземе мерки.

Ad nauseam
Ad nauseam
06 април 2024 12:55
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ДА.
ДА.
06 април 2024 11:03
Гост

Нивото на управленската компетентност на променкаджиите е тъждествена на онази на клубните фенове на Левски и ЦСКА взети ЗАЕДНО!

АМИН

Спецов
Спецов
06 април 2024 10:54
Гост

От трън Славов – на глог Павлова!

Кочината е вечна.

Христо
Христо
06 април 2024 8:26
Гост

Най-после ще има шанс да се оправят батаците, които сътвориха ДБ в министерството. Техният „екип“ изкопа огромна дупка в дъното на правната неграмотност.

Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
06 април 2024 10:19
Гост

Каза троляка, пратен да маже тук… МАРИЯ ПАВЛОВА Е ПОЗОР! СЪЩО КАТО И.Ф. ФУРАЖКАТА – ЛИЦЕТО БОБИ САРАФОВ

Митко
Митко
06 април 2024 0:22
Гост

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:–- https://e.vg/Alkotox

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 19:06
Гост

Извинете, но така не се прави. Не може човек, който редовно е посещавал и СС клуб, и кръчма 8-те джуджета да бъде министър на правосъдието. А може би точно за това и е заповядано да заеме този пост, че да унищожи всяка информация, до която се добрат мазните и ръчички. МАРИЯ ПАВЛОВА Е ТЪРГОВЕЦ НА ЗЛО!

Христо
Христо
06 април 2024 8:19
Гост

Дечев, спри да пишеш глупости. Няма да е зле да спреш и алкохола. Павлова не е посещавала джуджета и СС клубове, за разлика от някой твои приятели.

изглежда като леля ми Гюрга
изглежда като леля ми Гюрга
05 април 2024 15:10
Гост

Какво ли да очаквам от тази леличка? Очевидно е – без думи. чакам я да се изкаже компетентно

пак от същото
пак от същото
05 април 2024 15:08
Гост

Някой може ли да каже какво е свършила министърката Павлова в предишните си пребивания в министерството?????? Или като следовател? Има нещо с което да е блеснала или просто си стои/ заема постовете. изглежда, че родена за постове от избраните е . Не е много по- работенето, а по постовете. Не виждам с какво щ е по – различна от предишните и тя е продукт на системата. До скоро беше пак заместник министър със същите хубостници- Дечев и Юлето . все отбор от правни занаятчии. За момчето Славов на всички е ясно вече , какъв е , колко струва и какво… Покажи целия коментар »

Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
05 април 2024 19:46
Гост

Дечев и Ковачева (предполагам нея визирате) са съдии от кариерата с общ над 60 години опит … не е сериозно професионалисти, за които всеки съдия ще каже само хубава дума и ще признае експертизата им, да бъдат слагани в едно изречение с правната нихилистка Павлова, която до скоро беше и член на СС клуб.

до УЙГУРСКИЯ ТАЙГЪР НАЧКО СЛ. - БРЪСНАТИЯ ЗДНК
до УЙГУРСКИЯ ТАЙГЪР НАЧКО СЛ. - БРЪСНАТИЯ ЗДНК
05 април 2024 14:46
Гост

ЗАТОВА НИКОГА НЕ ПИШИ ЗАКОН СРЕЩУ ВРАГА. ЗАЩОТО КОГАТО ВРАГЪТ ВЗЕМЕ ВЛАСТТА, С ТОЗИ СЪЩИЯТ ЗАКОН … С 200. КАКТО СТАНА В СЛУЧАЯ

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 14:42
Гост

Абе каквато и да е Мара Павлова, юридическата й експертиза е по-голяма от тази на Бойкиката, Гнома, Надка и „доцент“ Уйгурски.
Жената поне има практически опит в наказателното право и процес и в следствения апарат.
Другите имат само празни приказки и грантове.

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 19:08
Гост

Каква е Мария ли? Редовен член на СС клуб и част от ССемейството. Тя е една постаджийка, която няма никакъв принос за правото като професия, камо ли като наука.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 април 2024 13:50
Гост

Като гледам този кабинет ще си е на ГЕРБ с някой друг министър за цвят и не виждам как това ще подпомогне провеждането на „честни и прозрачни избори“, но пък няма как да не изпиташ вътрешно злорадо задоволство от тоталния провал на плановете на т.нар. умнокрасивитет и краха на реформата в Конституцията, която се превърна в оръжие на техните врагове.

#НаивитетътВПолитикатаЕНайГолемиятГрях

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 13:58
Гост

Доц. Бухалиньо,
тези т.нар. „хаштагове“ се изпразниха вече от смисъл и съдържание, а и винаги се свързват повече с протестариата, към който ти не принадлежиш :))

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 април 2024 16:00
Гост

Хаштагът е сложен с немалка доза ирония, точно защото е характерен за площадния протестариат.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 13:44
Гост

1. Герб;
2. Възраждане;
3. ДПС;
4. ПП/ДБ;
5. БСП.

Това ще е класацията на 9 юни.
също като конкурси за ВКС и апелативни съдилища :)))))
Честно, но за сметка на това – ОБЕКТИВНО.

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 18:01
Гост

само безмозъчен човек може да гласува за селската секта „въZражданьее“!!! Мръсни русороби!

Цивилист
Цивилист
06 април 2024 10:57
Гост

Възраждане са проект на МИ-6. Ако не знаеш.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 12:58
Гост

Честно казано, Герб-ДПС мафията ми се вижда като невинна пионерска дружинка в сравнение с Вкс-мафията при нагласяване на конкурси за ГК и ТК на апелативните съдилища и на самия ВКС. Даже съм убедена в последното.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 13:39
Гост

така е но, данс и конпи спят сладък сън.

Мики
Мики
05 април 2024 12:44
Гост

Можем да говорим за превзета държава, когато управляваха ГЕРБ.

Лозан
Лозан
05 април 2024 12:48
Гост

A тези сега какви са?

angeru
angeru
05 април 2024 12:44
Гост

Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:–- https://e.vg/Alkotox

Г.А.
Г.А.
05 април 2024 11:56
Гост

Това е редовен кабинет на ГЕРБ, нали?

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 13:41
Гост

Не, това е класиране за търговските отделения на апелативните съдилища.

Г.А.
Г.А.
05 април 2024 14:06
Гост

Че браво тогава на Евтим Милошев – виж до къде стигна – апелативен съдия 😉

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 14:32
Гост

Ще стане я, Евгени/бойко/Еми/Галя щом са зад тебе

УЙГУРСКИЯ ТАЙГЪР НАЧКО СЛ. - БРЪСНАТИЯ ЗДНК
УЙГУРСКИЯ ТАЙГЪР НАЧКО СЛ. - БРЪСНАТИЯ ЗДНК
05 април 2024 11:20
Гост

УТИДЕ МИ ЗАКОНОПРОЕКТА У КАНАЛА. ТОЛКОЗ БЕЗСЪННИ НОЩИ С КОЛЕШКАТА НАТКА МЕНЕТОВА И МАЗНИЯ МРЪВОЯД РИСТО

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
05 април 2024 11:11
Гост

Като видя списъка на МС се сещам за думите на великия Александър Морфов и ще го цитирам „гербаджийски боклуци“!

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 11:06
Гост

С кака Мара с двата фара, нá ви сега съдебна реформа с 200 да си се върти, както казваше мафиота от село Банкя. Целият труд на досегашното политическо ръководство бе изтрит с това назначение. Мария Павлова е отявлена защитничка на ССемейството от една страна, от друга винаги е изпълнявала заповеди като послушна изпълнителка. Мария Павлова е част от злото в съдебната система. Предполагам няма да има и 1 зам. министър от сегашните, който с чиста съвест да остане да работи с правният нихилист Мария Павлова. СРАМ И ПОЗОР! Това е просто поредното правителство на ОПГ ГЕРБ с тайното участие на… Покажи целия коментар »

Жълтопаветни измишльотини!
Жълтопаветни измишльотини!
05 април 2024 11:22
Гост

Айде на партийна сбирка на ваще хора, пич това е юридически форум, а не предизборна кампания, това правителство е инспирирано и одобрено от вашите хора, ако г-жа Павлова е правен нихилист, то всички в ДБ и компания са не знам какво, по-големи некадърници едва ли е имало в историята на юридическата професия в България. Да реват за собствените си промени и хора, които са избрали и гласували по техните правила. Политическа шизофрения и абсолютна юридическа некадърност!

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 13:30
Гост

Мирен, ганьо. Ходи си подкрепяй гербаджийските си собственици. Изнасяш ми политически речи, но било юридически форум. АМАН ОТ „ГЕРБАДЖИЙСКИ БОКЛУЦИ“!

Нефелници
Нефелници
05 април 2024 11:01
Гост

Като ПП-ДБ и най- вече на бащата и майка на Коституционните промени – Христо Иванов, не им харесват да си посипят главите с пепел , да се извинят и да предложат нови промени или да си дават оставките. В крайна сметка все не им е угодно и все искат всичко да е в тяхна полза. Но имаше такъв израз „… Ти си го избра…“, е сега те си ги писаха и избраха, така че да не мрънкат. Нека си признаят , че не могат и не знаят, какво искат и как да го направят. То само със желания не става… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 10:31
Гост

Дори ми е гнусно вече да им слушам пропагандните малоумщини на ГЕРБ. Главчев – гласи се за протести на паветата, а ако ГЕРБ/ДПС се натаманят да управляват, то протестите на паветата ще са ежедневни! Това е смъртоносна хватка. Ако управлява ПП/ДБ със 121 депутата ГЕРБ, БСП и ДПС ще им организрат всевъзможни съботажи и също протести. Ако управляват ГЕРБ/ДПС то протестите пред паветата ще са нестихващи и ще искаме незабавна оставка на подобно корумпирано управление.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 10:29
Гост

ОХХХХХ сега ще слушаме от сутрин до вечер „разкритията“ на служебния герберски кабинет какви „поразии“ са сътворили ПП/ДБ. Реално служебния кабинет ще прави политическа агитация от най-високото ниво на държавата. Селския и ганьовски манталитет на Борисов и ГЕРБ. Истината е, че ГЕРБ отдавна умря. Поддържат се живи чрез схемите си с бизнесмени, забогатели също по съмнителен начин, които натискат служителите си да гласуват за ГЕРБ, понеже баш шефа ще има дивиденти от това. Също и чрез купен вот. Така се докарват едни 20-25% на избори, реалния резултат на ГЕРБ би следвало да е не повече от 10% .

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 10:27
Гост

Вас ви интересува правосъдния министър. Мен ме интересуват други министерства и ме притесняват повече. Там далаверите се правят буквално за седмици. Докато правосъдната не може да направи каквито и да било поразии за 2 месеца. Но голямата пара се разпределя по другите министерства.

МПП
МПП
05 април 2024 10:27
Гост

МП – Мария Пеевска

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 11:08
Гост

Най-точното определение за Мара некомпетентната. Тя е срам за всеки, който се занимава с право. Тя е нещо като женският вариант на и.ф. фуражката.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 10:26
Гост

За глупаци ли ни вземат?

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 11:05
Гост

Що да те вземат? Ти си си такъв….

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 11:08
Гост

Да

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 15:25
Гост

„пеналисте“, пак ли те таковаха с 200, синко??? :))))

Тодоров
Тодоров
05 април 2024 10:26
Гост

Тези министри не са важни. Никой няма да прави нищо друго освен да репресира подчинените в министерствата и по региони да подкрепят ГЕРБ/ДПС

Ponkov
Ponkov
05 април 2024 10:25
Гост

Сега врътката е ГЕРБ да си нагласят изборите така, че пак да са първи посредством платен вот и корпоративен такъв. А в същото време никой да не може да им пречи и да рови за далаверите им.

Демирев
Демирев
05 април 2024 10:25
Гост

Този е пълен простак! Ако ГЕРБ смятат, че сега ще има „ново начало“ и нови 15 години под тяхна диктовка с масови далавери с бизнесмени, като Вълка в София, не няма да стане. Никой няма да им търпи поредните далавери. Модела Вълка в София е верен за всички градове и за цялата страна

Чинков
Чинков
05 април 2024 10:23
Гост

Проблема на ГЕРБ е в начина на мислене. Смятат, че са прецакали ПП/ДБ , като са подкрепили промените така, че президента да не може да прави собствени служебни кабинети, а да трябва да се избира министър-председателя от няколко конкретни човека. Тия хора са предимно гербери. И си мислят ГЕРБ и симпатизантите им, че са изклатили и Радев и ПП/ДБ. Да бе, ама тия промени трябваше да се направят, а младите осъзнават нуждата от тази промяна. Ето защо няма да се вържем на глупостите на ГЕРБ, че са прецакали ПП и ДБ. Не, ние смятаме, че тези промени бяха нужни и… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
05 април 2024 10:33
Гост

Хората си искат работата и всеки да кара както може. За строители на неокомунизма (ПП-ДБ) НЯМА МЯСТО. Та хората ще гласуват -да,само офисния планктон,никой не го пита.

Аврамов
Аврамов
05 април 2024 10:21
Гост

Мазен гербер е тоя Главчев. Ама мазен та мазен

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 11:06
Гост

Почти колкото Кирча и Бойкикев

Рупор
Рупор
05 април 2024 10:21
Гост

Герберски служебен кабинет.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 10:19
Гост

В тая ситуация тоя състав на ВСС ще пребъде

Дани
Дани
05 април 2024 12:51
Гост

Kоето никак не е добре.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 15:13
Гост

Отиват към втори петгодишен мандат

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 10:17
Гост

ЗСВ отиде у киреча

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 14:34
Гост

И по-добре!!!
Слава Богу!!!