Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до парламента, в което припомня предложенията на прокуратурата (виж тук) за промени в Наказателния кодекс (НК), с които да бъдат завишени наказанията за пияни или дрогирани шофьори.

Те бяха изпратени на депутатите преди две години (виж тук), но не бяха припознати от депутатите и не бяха внесени в парламента. Преди месец Гешев отново изпрати експертните предложения на прокуратурата в парламента (виж тук), но отново без резултат.

Част от тях предвиждат максимални наказания от 15 до 20 години или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на пътя от пияни (с над 2 промила алкохол) или дрогирани шофьори, при превишаване на скоростта с над 50 км/ч, или когато водачът е без книжка.

Сега НК предвижда тези най-тежки наказания само в особено тежките случаи на умишлено престъпление на пътя с причинена смърт, а в останалите наказанието е от 10 до 20 години затвор. Друго от предложенията е превозното средство да се отнема в полза на държавата, ако шофьорът е карал с над 1,2 промила алкохол.

Сега НК предвижда отнемане в полза на държавата на средствата за извършване на умишлени престъпления, които са собственост на извършителя.

За да изпрати напомнително писмо до парламента, главният прокурор се аргументира и с последния тежък инцидент в София, при който пътният рецидивист Георги Семерджиев уби две момичета, след като кара с превишена скорост, мина на червен светофар и се блъсна в такси, а след това се оказа, че от години шофира без книжка. Тепърва ще се изяснява и дали е бил дрогиран, тъй като в колата му беше открит амфетамин.

„Проблемът, придобил обществена известност като „война по пътищата“ е с изключителна значимост предвид изнасяните данни за броя на загиналите и пострадалите в резултат на престъпления по транспорта, поради което считаме, че повече от наложителни са конкретни мерки, включително и на законодателно равнище. Липсата на институционална реакция води единствено до задълбочаване на този проблем“, пише главният прокурор. Той отбелязва и притеснителната тенденция, която МВР установи след започналите масови проверки на шофьори за алкохол и наркотици. Оказа се, че в София полицаите са заловили повече дрогирани, отколкото пияни шофьори.

„Всяко едно забавяне при предприемане на конкретни действия би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни произшествия. Уверени сме, че ще отговорите на обществените очаквания съобразно Вашата компетентност. Очакваме институционална реакция по внесените предложения за изменения на Наказателния кодекс, като оставаме на разположение за тяхното обсъждане на експертно равнище“, каза още главният прокурор.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Officiel
Officiel
15 юли 2022 0:10
Гост

Здравейте госпожице сър
Ние предоставяме нашата финансова помощ на всички хора, които имат нужда от кредит от 5 000 лв. до 3 000 000 лв., но честно и сериозно.
За повече информация се свържете с нас на имейл: financeofficiel116@gmail.com

Колибесов
Колибесов
14 юли 2022 13:13
Гост

Такава измет трябва да е в затвора до живот. И не да ми реват, че условията са непоносими. Ще си носят последствията.

Филип
Филип
14 юли 2022 13:01
Гост

Трябва да се сложи край на войната по пътищата.

Възмутен
Възмутен
14 юли 2022 13:02
Гост

Явно това не е приоритет на нормотворците ни.

Фен
Фен
14 юли 2022 12:59
Гост

В случая подкрепям напълно Гешев.

Прокуратурата, няма право да пише и предлаг закони
Прокуратурата, няма право да пише и предлаг закони
14 юли 2022 11:12
Гост

И от кога и с кой нормативен акт Номенклатурата Прокуратура има право на Законодателна Инициатива – да изготвя и предлага закони.
Докога Номенклатурата Прокуратура ще прави политически акции, политически изказвания и мероприятия на най най главния прокурор и ще се опитва да гради имидж и обществено доверие.
Ако Гешев иска да предлага закони и да ги рекламира пред медиите, да подаде оставка, като гл. прокурор и да се яви на избори.
То и без това вече Прокуратурата си е политически субект, който за разлика от партиите не се явява на избори.

Давид
Давид
14 юли 2022 10:48
Гост

На тоя парламент не му остава много живот, та НК да ремонтира

Министерски
Министерски
14 юли 2022 10:47
Гост

Строг тъмничен затвор за тия гадове

Маке
Маке
14 юли 2022 10:46
Гост

Причиняването на смърт на пътя наистина и демонстрация на пълно незачитане на законите, особено, когато е причинено от рецидивист

Анчо
Анчо
14 юли 2022 13:04
Гост

Да помислят първо как и от къде се снабдяват с дрога. От години дилърите висят пред училищата. А родната полиция спи дълбоко.

Наблюдател
Наблюдател
14 юли 2022 10:40
Гост

Предлагам пияни или дрогирани шофьори, както и боклуци с отнети книжки да нямат право да стават свидетели на прокуратурата.

Марина
Марина
14 юли 2022 10:35
Гост

Главният прокурор може да се аргументира и с инцидента от днес

Сиси
Сиси
14 юли 2022 10:32
Гост

Всяко едно забавяне при предприемане на конкретни действия би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни произшествия.
Абсолютно вярно!

Ковачева
Ковачева
14 юли 2022 10:32
Гост

Браво на Гешев, не е зле да им припомня от време на време на статистите в парламента

Амфисбена
Амфисбена
14 юли 2022 10:31
Гост

Да убиеш човек на пътя, след като си седнал зад волана след употреба на алхохол или дрога, е умишлено престъпление

Щерев
Щерев
14 юли 2022 13:08
Гост

Така е. Въпреки че надали в такова състояние въобще могат да мислят.

Гого
Гого
14 юли 2022 10:30
Гост

Явно шофьорите нямат за нищо употребата на наркотични вещества. Повече надрусани, отколкото пияни за д волана… пълен абсурд

Христов
Христов
14 юли 2022 10:29
Гост

Семерджиев уби две момичета, а инцидентът от днес край Лозен….

Димана
Димана
14 юли 2022 10:28
Гост

Крайно време е да се завишат наказанията, белким им дойде акъла в главата тия джигити

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 юли 2022 10:39
Гост

Че сега да не са ниски наказанията? Сериозно ли мислите, че идиотите четат НК и преценяват кое наказание ги устройва? Тези предложения са див популизъм!

от прованса
от прованса
14 юли 2022 13:26
Гост

до Вуйчо Ваньо : много си прав, вуйчо. Законът си е добър. Трябва да се помисли за събираемостта на глобите или ако не можеш да платиш, да се измени закона така, че да се замени глобата с определени часове поправителен труд. Представете си тогана как ще „светнат“ градинки и тротоари. А ако се приеме да се отнемат колите, представете си хаоса: и сега паркингите на РПУ са пълни с трошки от ктастрофи. Къде ще се държат отнетите автомобили? Ще завалят и едни искания за обезщетения за ръждясали коли. Пък и какво е виновна жената, че мъжът и се е напил,… Покажи целия коментар »

Генади
Генади
14 юли 2022 10:26
Гост

Да им припомни, че те от мотаене забравиха да работят

Ставри
Ставри
14 юли 2022 13:10
Гост

В затвора ще се научат. Я Токев как бачка по 12 часа и го пуснаха по- рано.