18 прокурори, следователи и полицаи бяха наградени днес от главния прокурор Иван Гешев за работата им в последната година.

Това се случи след работно съвещание на ръководствата на прокуратурата и МВР, на което е била обсъдена борбата с престъпността през миналата година, съобщиха от държавното обвинение.

Сред наградените е и зам.-главният прокурор от Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева. Тя е отличена „за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения“ в ръководството на ВАП.

С плакет „Прокуратура на Република България“ са наградени зам.-окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова и колегата ѝ от същата прокуратура Димитър Кайряков. Двамата са наблюдаващи прокурори по разследване на незаконно пренасяне през границата на над 400 кг. хероин.

За разкрита контрабанда на наркотици са наградени шестима полицаи от Варна. Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са получили Деан Горанов, Живко Страхилов, Борислав Димитров, Пламена Виденова и митничарите Георги Христов и Ириан Никитов.

С плакети са били отличени още прокурорът от ВКП Сава Петров и следователят от Националната следствена служба Светослав Василев. Двамата са работили по молби за правна помощ от САЩ, свързани с разбитата престъпната кибермрежа NetWalker, през която само за една година са били изнудени 305 жертви да платят 46 млн. долара. Зловредният софтуер е атакувал болници, училища, предприятия и правителствени агенции в САЩ като прониквал в компютрите и криптирал информацията, а след това са искани откупи за разкодирането ѝ.

Окръжният прокурор от Стара Загора Ваня Керанова-Робакова е наградена за водено от нея разследване за грабеж над възрастен мъж в казанлъшкото село Енина, което е завършило с осъдителна присъда.

Плакети са получили и прокурорите от Специализираната прокуратура Ивета Маркович, Калин Близнаков и Елица Василева. Маркович е наградена за работата ѝ по разследване на организирана престъпна група за фалшиви пари и документи. Близнаков и Василева пък са отличени за работата им по молба за правна помощ от САЩ по разследване срещу международна престъпна мрежа за трафик на хероин от Турция през България към САЩ.

За участието и в двете акции са наградени още шефът на ГДБОП Любомир Янев, заместникът му Илия Делчев и инспекторът Стоян Златанов.

Прокуратурата и МВР отчетоха спад на престъпността по всички показатели

Спад на регистрираната престъпност за 2020 г. по всички показатели отчетоха днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Миналата година са били регистрирани общо 81 136 престъпления, докато за 2019 г. те са били 89 742. Общата разкриваемост се запазва и е 48 на сто.

Сийка Милева заяви, че прокуратурата и МВР показват много добри резултати в борбата с телефонните измами. Докато през 2019 г. те са били 561, то през изминалата година са 129, което е намаление със 77%. През 2020 г. мобилните оператори са отчели 29 049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222 605 за 2019 г. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една срещу повече от десет в предходната година.

Главният секретар на МВР отчете спад на грабежите с 15%, на кражбите – с 12 на сто, трайно намаляване на кражбите на моторните превозни средства, на убийствата, на наркоразпространението. Що се отнася до пътно-транспортните престъпления, Ивайло Иванов заяви, че данните за жертви и ранени през 2020 г. са на най-ниското ниво от 30 години насам.

Сийка Милева допълни, че един от приоритетите на държавното обвинение и МВР за 2020 г. е била борбата с битовата престъпност. В тази връзка са били проведени 1249 акции в 3090 места като са разкрити 2306 престъпления, а обвинените са 1186.

Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл. Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, каза Сийка Милева.

Тя отбеляза още, че прокуратурата усилено е работила за опазване на околната среда чрез проверките, които е разпореждала Върховната административна прокуратура.

По думите на Милева прокуратурата е показала и силна ангажираност в защита на свободата на словото като са разкрити и предадени на съд трима души, обвинени в нападението над журналиста Слави Ангелов. А на пробация бе осъден човек, който опита да попречи на работата на журналиста Полина Паунова.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:18
Гост

­­­Г­­о­­р­е­­щ­и­ ­­м­­о­м­­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­а­­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?54513

Бойко
Бойко
04 март 2021 16:00
Гост

Ако не беше „пандемията“ едва ли щеше да има толкова ниска престъпност ама нищо… А и на хората им писна да подават жалби в полицията като знаят, че е безсмислено.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
04 март 2021 15:37
Гост

Достойно за международен форум по въпросите на каскетно-селския туризъм! Видите ли не’нам кой си прокурор от Горно Нанадолнище бил внесъл обвинителен акт за грабеж, по който била изляза осъдителна присъда (без да се споменава дали е влязла в сила)! Това са реалните резултати на родната прокуратура, другото е „опраскване“ по поръчка на олигарси (ама от ония лошите, докато Мамим Дебелянчо и Властелинът на обръчите от фирми са най-честните олигарси) от Специализирания мафиотски съд.

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 18:08
Гост

Мисля, че пропускаш най-реалният резултат. Очевидно е, че крайната цел е просто поредната фотосесия на плешивото полицайче с подарен костюм. Осъдителните присъди са за тези, които нямат няколко медии на разположение.

Ванката
Ванката
04 март 2021 14:50
Гост

Поздравления за тези хора. Наистина са си заслужили наградите. Е, можеше да им ги връчи и някой по-стойностен човек, ама хайде…

Цирк Мутриландия
Цирк Мутриландия
04 март 2021 14:26
Гост

Нова партида наградени мишки с каскети и милиционери с плакети!
Резултати, нула, престъпници в затвора също!Пушилки и евтини мутро-милиционерски номера! На тоя от ГДБОП да му бяха дали по-точен GPS, че да не разбиват на хората вратите на апартаментите и да не ги бият погрешка.

Цеци
Цеци
04 март 2021 14:21
Гост

Браво, Гешев! Похвално.

Коко Роко
Коко Роко
04 март 2021 14:17
Гост

Днес вместо да си каже годишният отчет, той е награждавал ченгета и колеги! Важна работа е това, как? Не е като да имаш да даваш годишен отчет за свършената работа, то и Сийчето може да го каже това … пък за журналистически въпроси и дума да не става, какво е това нещо? Да не се бърка слободията с демокрацията 🙂

Симо
Симо
04 март 2021 14:24
Гост

Е, какво да отчита милия? Туризъм по села и паланки, или фотосесии пред кръчмите там.

Коко Роко
Коко Роко
04 март 2021 14:28
Гост

Именно, то си е един вид признание, че нищо не е свършено през миналата година, защото няма какво да се докладва от главния. Прати Сийка и Ивайло Иванов да си изчетат листчетата и обратно.

Anonimen
Anonimen
04 март 2021 14:15
Гост

За награда са! Все така да изпълняват поръчки срещу фирми на Октопода и да плащат данъкоплатците стотици хиляди лева обезщетения! Ай чиститу

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 17:59
Гост

Орките на най-дебелия медиен магнат нещо не харесват мнението ти.

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 14:09
Гост

Истинското заглавие на статията е „ЦК на ПРБ награди почетни селяни с отличието „Герой на мафиотския съюз“ за 17ти път тази година“.

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 14:05
Гост

Гешев е позор!

Кирилова
Кирилова
04 март 2021 14:04
Гост

Като наградитена Пайнер. Сами си създават съдържание и сами си го награждават

Хриси
Хриси
04 март 2021 14:29
Гост

А, сега остава Гешев да изпълни и една песен 🙂

Дани
Дани
04 март 2021 14:04
Гост

Честито на хората, но тази показност…

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 14:04
Гост

Определено смятам, че Гешев си прави реклама

Todorina
Todorina
04 март 2021 14:03
Гост

Защо ни занимавате с Гешев?

Колев
Колев
04 март 2021 14:02
Гост

Това са професионалисти – не награждаващия!

Пенова
Пенова
04 март 2021 14:01
Гост

Не се изненадвам. Те искат да си правят реклама тия

Емил
Емил
04 март 2021 14:01
Гост

Голямо награждаване последния месец, голямо чудо

Обретенов
Обретенов
04 март 2021 14:01
Гост

Честито на хората получили награди

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 13:57
Гост

Смешници