Съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева беше назначена днес за зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура. Тя ще встъпи на поста на 1 септември.

Както „Лекс“ писа, предложението за новия зам.-главен прокурор е на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Той дойде лично на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, за да го представи и защити.

„Ако трябва да представя Елена Каракашева, трябва да говоря твърде дълго. Познавам я повече от 20 години, още от Районен съд-Сливница и след това от Окръжен съд-София. Имал съм твърде много случаи, в които съм се убедил в нейния професионализъм и интегритет. Тя е изключително принципен и стойностен човек и магистрат. Притежава завиден опит като администратор – дълги години беше председател на РС-Сливница и после зам.-председател на САС. Минала е през всички нива в системата. Сами по себе си личността, професионализмът и заеманата в момента от нея позиция ми дават ясната увереност, че ако заеме позицията на зам.главен прокурор при ВАП, ще придаде не само тежест, но и авторитет и стабилност на институцията, от която тя се нуждае в този момент. Авторитетно би било за прокуратурата съдия от ВКС да заеме позицията на зам.главен прокурор“, каза Сарафов. И напомни, че това не е прецедент и заместник на Борис Велчев беше върховният съдия Галина Тонева, а на Сотир Цацаров – съдията от ОС-Пловдив Мария Шишкова.

„От и.ф. главния прокурор се изисква да осигури и осъществи добро и ефективно управление на прокуратурата, макар и в кратък период. Няма как това да се случи без помощта на добър екип. Като член на Етичната комисия имах възможност да се убедя, че съдия Каракашева е поддържала и демонстрирала висок етичен стандарт и съм убедена, че той ще бъде запазен и като заместник на главния прокурор“, каза Калина Чапкънова. Тя също изтъкна професионалния и административния опит на Каракашева.

Йордан Стоев посочи, че всеки ръководител следва да си избере екипа и да носи отговорност за него. „Познавам лично Елена Каракашева от работата ѝ в САС, тя е изключителен професионалист и със знанията и опита си ще допринесе за развитието на прокуратурата“, заключи той.

Прокурорската колегия единодушно гласува назначението на Каракашева, а Сарафов благодари за доверието.

Елена Каракашева беше повишена в Наказателната колегия на ВКС преди малко над три години. Преди това беше зам.-председател на Софийския апелативен съд, където работи дълги години. А по-рано беше съдия в Софийския окръжен съд.

В момента Борислав Сарафов има само един заместник – Мария Павлова, която е зам. главен прокурор при Върховната касационна прокуратура. Павлова беше следовател в Националната следствена служба, както и зам.-министър и министър на правосъдието в няколко служебни правителства.

Георги Чинев е новият стар окръжен прокурор на Бургас

Прокурорската колегия единодушно с 8 гласа избра Георги Чинев за втори мандат като окръжен прокурор на Бургас.

Той беше избран за пръв път на поста през 2018 г. и изтъкна пред членовете на колегията отличните резултати на прокуратурата в Бургас за последните пет години. Чинев подчерта, че оценката на Инспектората към ВСС е била отлична и без никакви забележки и похвали колегите си за изключителната срочност, като близо 100% от преписките са решени за до 1 месец, като няма нито едно просрочено производство за последните пет години. Върнатите на прокуратурата в Бургас дела са около 2%, а оправдателните присъди са под 1%, посочи Чинев.

Единственият проблем, който остава нерешен, е със старите неприключили дела. Той обясни, че става дума за разследвания с неизготвени експертизи и неоказана правна помощ, а някои са забавени заради натовареност и текучество на разследващите полицаи. Чинев подчерта обаче, че няма да се колебае да използва и дисциплинарни мерки, ако бъде установено неоснователно забавяне на дела по субективни причини.

Няколко от членовете на колегията изтъкнаха изключително изчерпателната и обективна концепция, която окръжният прокурор е представил, като на Йордан Стоев са направили впечатление споменати случаи за предприети мерки при двукратно отстраняване на следовател от разследвания. Чинев призна, че по време на мандата му е имало четирима такива следователи, като според него е правилно в такива случаи да бъде образувана дисциплинарна проверка, която „да установи причините за професионалната леност на следователя“.

„Чух само добри думи за прокурор Чинев като ръководител и мога само да се присъединя към тях. Показа добри ръководни качества, умее да сплотява колектива. Той е от тези, които могат да дадат положителен нов облик на прокуратурата, което, за съжаление, не може да се каже за всички в състава ѝ. Той е положителен герой, заслужава вашето доверие и не бихте сбъркали, ако подкрепите кандидатурата му“, каза за него и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

„Според мен даже е прекалено интелигентен за прокурор, казвам го в положителния смисъл, защото издига качеството, както на прокуратурата в Бургас, така и на институцията като цяло“, заключи и Евгени Иванов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 22:33
Гост

Още една ненужно недосегаема длъжност в съд.сидтема, то като цяло ВАП е излишна.

Закривай! Уволнявай! Атестирай чрез изпит!
Закривай! Уволнявай! Атестирай чрез изпит!
27 юли 2023 6:57
Гост

Когато и да бъде закрита ВадмП все ще е късно, и никой в държавата няма да усети липсата й, освен инсталираните там. Закриването следва да се случи,без- преназначаванки, и без закешване с 20 заплати, иначе упражнението е излишно.

Плюс това, инсталираните следва да преминат атестационен изпит по цялото право-с цел проверка на знанията, защото нищонеправенето води до загуба на квалификация. Например да бъдат атестирани по време на държавните изпити на дипломантите. Подготвения не се страхува от изпит.

Върховната административна прокуратура
Върховната административна прокуратура
26 юли 2023 21:29
Гост

е като дървено желязо. Няма нужда от такава. Прокурорите там нищо не правят, а вземат един чувал пари. Баси курорта, ама само за избрани…

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 17:46
Гост

Досега съдии са били главни прокурори, адвокати, преподаватели, най-малко главен прокурор е бил прокурор от кариерата, да видим дали бъдещето ще е различно, но като гледам законодателния орган и „законотворците“ и съветниците им, да не стане така, а то натам отиват нещата, прокуратурата да се управлява политически от хора, които никога не са били прокурори, не са виждали, разследване, ОА, постановление и т.н, защото тази сутрин това се говореше от някакъв си НПО експерт, че видиш ли в прокурорския съвет нямат право в квотата на НС, която е доминираща – защо ли? да влиза магистрати действащи, а да познаем кой… Покажи целия коментар »

Свидетел
Свидетел
26 юли 2023 16:22
Гост

По-слабите студенти, главно тези с четворка и петица от следването едно време ставаха прокурори и следователи, тройкаджиите ги разпределяха за адвокати и милиционери. Най-добрите студенти, отличници, за съдии ги разпределяха. За там бала беше най-висок.

Военният отдел на Партията проверяваше съдиите
Военният отдел на Партията проверяваше съдиите
27 юли 2023 7:02
Гост

Съдиите ги определяха по друг начин. До 1989г военният отдел на ЦК на БКП проверяваше пригодността на съдиите за вярност към Режима. А накрая подписът полагаше другарят Тодор Живов-пише го и в чл 61 ЗУС!
Ето в тази статия може да добиете някаква повърхностна представа за военния отдел на Партията(с гл.б.), отделът който одобряваше съдиите, преди инсталирането им. https://bg.wikipedia.org/wiki/Отдел_„Военен“_при_ЦК_на_БКП

Не по успех, а най-верните, от най-верните към режима ставаха съдии и прокурори също. Затова в цяла източна европа имаше лустрация. Здравите сили се погрижиха лустрация да няма в България.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:53
Гост

Лудото Ленче във ВАП!
Жива да не бях!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 21:04
Гост

Защо пък точно “лудо”? Не е точно такова положението. Да не използваме шаблонни определения, които не отговарят на човека, моля.

Тъга
Тъга
26 юли 2023 15:53
Гост

Пепи Еврото вече си има и съдия за заместник на Фуражката и.ф.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:14
Гост

Чимев си е парашут от малък, под крилото на мама съдия и тати шеф-милиционер, скача, като скален нагоре от нищото.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:12
Гост

Пак се напълнихме с неразбиращи занаята началници.Беше Гешев, сложиха другия, по-големия идиот, сега две други душици, сладки невиждали ОА и жив прокурор от РП и ОП, ще го барат шефове и ще им контролират актовете….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 юли 2023 16:49
Гост

Виждате ли, че винаги може да стане по-зле и че не винаги промяната води до нещо добро.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
26 юли 2023 21:48
Гост

и какво, като промяната не води към добро? продължаваме промяната към още по-зле!

Лазар
Лазар
26 юли 2023 15:11
Гост

Успех в бъдещетп.й поприще.

Chick
Chick
26 юли 2023 14:57
Гост

„Според мен даже е прекалено интелигентен за прокурор“ … Това е хитът на сезона! Мъка, бате, щом сами си го признават.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 14:59
Гост

Сарафов да не се чуди, ама да взима Чинев за заместник и направо да се преименуват на ПРБ-БАН.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 14:55
Гост

Имиджово съдия да е зам. главен прокурор е супер, дано и да допренесе с друга гледна точка, да стегне прокурорите по един интелигентен начин.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 14:51
Гост

Много хитър ход от страна на Сарафов.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:02
Гост

Той е доста по-умен и обигран от реактивния Каскет. Тепърва обаче ще разберем дали това е по-добре или по-зле. Да не стане като Цацаров, който беше доста суфистицирано отмъстителен.

dewife
dewife
28 юли 2023 8:29
Гост

You may view your prescriptions, test results, scheduled appointments, medical bills, and cost projections via MyChart. No matter where you are, get in touch with a doctor.
https://wellstar-1.jimdosite.com/

pawesab
pawesab
05 август 2023 11:47
Гост

Specials for Early Dining at Texas Roadhouse frequently provide reduced prices on entrees, salads, and appetizers.
https://texasroadhouse6.wordpress.com/2023/07/21/the-secret-to-texas-roadhouses-mouthwatering-steaks-and-ribs/