В консултациите с ГЕРБ по проекта на управляващите за нова Конституция, партньорите им от ВМРО искат да се запази предложението за закриването на Висшия съдебен съвет (ВСС) и създаването на съвети на съдиите и прокурорите, но настояват за ограничаване на дадената им законодателна инициатива.

Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов след консултацията с ГЕРБ, след която стана ясно, че очаквано „патриотите“ ще подкрепят и предложението за свикване на Велико Народно събрание (ВНС).

Основните промени, които предложиха от ГЕРБ, засягат съдебната власт, както и премахването на ВНС. Закриването на ВСС и разделянето му на съдийски и прокурорски съвет, които да получат право и на законодателна инициатива, беше сред най-обсъжданите промени и предизвика не малко критики. По този повод зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов каза вчера, че при консултациите това предложение може и да отпадне.

От ВМРО обаче са се съгласили само на редакция, според която законодателната инициатива да е допустима само за закони, свързани с функционирането на съдебната власт.

„Смятаме, че по отношение на тази възможност за внасяне на закони от страна на съдебния съвет на прокурорите и на съдиите, която предлага ГЕРБ, то да бъде ограничено само до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт. По същата логика бихме предложили президентът да има законодателна инициатива по въпроси, които пряко са свързани с изпълнението на неговите компетенции“, заяви Искрен Веселинов.

От ВМРО обаче имат свои идеи, за които ще настояват да „влязат“ в новата Конституция. Те държат на образователен ценз и задължително гласуване, както и на възстановяване на задължителната казарма.

„Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, че гражданите освен да са навършили 18 години, трябва да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право“, каза още Веселинов. Според него училищното обучение трябва да е не само задължително до 16-годишна възраст, а да се изискват и определени резултати. Отделно, от ВМРО искат и допълнителна конкретика за брака. В момента Конституцията казва, че той е доброволен съюз между мъж и жена, а законен е само гражданският брак. Веселинов пък обясни, че държат изрично да се запише, че бракът е „доброволен съюз между физическо лице от мъжки и от женски пол“ и в това отношение нямали противоречия с ГЕРБ.

Двете партии от управляващата коалиция са се съгласили и за включване на преамбюл в бъдещата Конституция, какъвто в проекта на ГЕРБ няма, както и за детайлизиране на дефиницията за герба.

„Гледаме на заявката на ГЕРБ като начало на дебат. Този дебат трябва да бъде значим, трябва в него да се включат всички активни граждани и се надявам наистина в тези два месеца той да мине по начин, който да направи проекта за нова Конституция максимално адекватен и максимално близък до обществените реалности в България и да реши тези противоречия в работата на институциите, които за съжаление продължаваме да наблюдаваме“, каза още Веселинов.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пък каза, че проектът им вече търпи редакции.

„Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми в този първоначален проект. Ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и независимите депутати“, каза Дариткова и добави, че се надява до 2 септември ГЕРБ да съберат 120 подписа за стартиране на процедурата.

След това от ГЕРБ проведоха консултации и с другата партия от „Обединени патриоти“ – НФСБ, които също заявиха принципна подкрепа за конституционни промени и свикване на Велико Народно събрание. От НФСБ са искали и са получили уверения за запазване на трите важни за тях фундамента – националната държава, национален език български и православието като традиционна религия.

„Това са неща, от които отстъпление не бива да се прави“, каза Борис Ячев от НФСБ и подчерта, че предложенията на ГЕРБ за намаляване на броя на депутатите и въвеждането на индивидуална конституционна жалба, се припокриват с техните идеи.

Днес от ГЕРБ трябваше да се срещнат и с независими народни представители, но разговорите са били отложени, защото депутатите са поискали още време, за да се запознаят с предложенията.

Ако заявената подкрепа от ВМРО и НФСБ се случи, управляващите ще имат 116 от нужните 120 гласа за внасяне на проекта за нова Конституция.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
барикадата
барикадата
26 август 2020 7:24
Гост

Шкембе-войводите и останалата патриотарска сган дори няма да померише повече парламент !

Филип
Филип
25 август 2020 15:21
Гост

Кой знае какъв екип са си наели, за да изглади някои от правно-техническите проблеми в първоначалния проект.

Христо
Христо
25 август 2020 14:56
Гост

Добре е ,че са предвидили в дебата да се включат всички активни граждани.

Хриси
Хриси
25 август 2020 14:46
Гост

ГЕРБ и Преамбюла изпуснаха и герба оплескаха. Пак ли те ще нормотворят.

Заки
Заки
25 август 2020 14:45
Гост

И да закрият ВВС, положението няма да се промени.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 13:56
Гост

Поредните крайни гьонсурати. Джамбазки не е ходил в казарма (като е учил висше образование в продължение на 12 (дванадесет) години, за да избегне влизането в казарма), но разпалено обяснява как трябвало да се върне казармата. Позор – оставка – затвор!

Кера
Кера
25 август 2020 14:37
Гост

На чужд груб и сто тояги са малко.

Зоя
Зоя
25 август 2020 13:43
Гост

Ма тия предложения на ГЕРБ и Борисов в съдебната система релано ще прекършат ли навика на такива като Гешев да си правят каквото искат там

Memo
Memo
25 август 2020 13:42
Гост

Тия не вярвам да напишат и едно читаво нещо. Те си налетяха веднага на техните си псевдопатриотични предложения. Ще направим новата конституция дискриминационна, ако съдим по казаното от Джамбазки. Тогава Европа ще ни се радва много.

Живко
Живко
25 август 2020 13:40
Гост

Това не е лишено от логика, но когато те си го измислят и го предложат на съмишлениците си и те плеснат с ръце и се съгласят с предложението, това не е широко обсъждане

Temelko
Temelko
25 август 2020 13:40
Гост

Да вземете да модернизирате казармите и да ги направите нормални за пребиваване и тогава да ми обяснявате за задължителна военна служба.

Димитриев
Димитриев
25 август 2020 13:39
Гост

Трагедия. ТЕ искат и всички да ставаме войници ако става дума. Да си губим по 1-2 години от живота с глупости.

Бобо
Бобо
25 август 2020 13:41
Гост

Да де. Да ходим вместо да учим, да се занимаваме с циганетата от квартала да спим заедно и да унижаваме някой да бръсне Вазов…

Memo
Memo
25 август 2020 13:41
Гост

Само това ни трябва. Циганетата освен, че ще си останат прости, ще се научат и да убиват ефикасно.

Фердинанд
Фердинанд
25 август 2020 13:39
Гост

Мисля, че на Каракачанов някой ако му беше казал, че след 4 години ще управлява и ще пише нова конституция, щеше да си тресне гъзъ в тавана. Както бяха забравена и нищожна партия ВМРО.

Абагард
Абагард
25 август 2020 13:38
Гост

Какви дебати правите не ми е ясно