Проектът за нова Конституция е писан от екип на ГЕРБ, участие има и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, но в него има и много грешки. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ тази сутрин.

Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ. Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов. В крайна сметка през годините е имало много обсъждания и дебати. Проектът е писан през последния месец“, каза Захариева.

Тя обаче уточни, че е видяла много повече грешки, отколкото вчера, след публикуването на проекта, са били открити.

Видях някои грешки. Не съм редактор, това се върши от юристи редактори. Видяла съм други грешки, които трябва да се изчистят, много повече, отколкото се забелязаха вчера„, каза Захариева.

Вчера ГЕРБ обяви проект за нова Конституция. Голяма част от текстовете са от сегашния основен закон. А повечето новости в него пък предизвикаха сериозни критики.

Един от спорните моменти е намаляването на броя на депутатите от 240 на 120 като същевременно се премахва Великото Народно събрание и неговите правомощия се поемат от обикновено Народно събрание. Така на практика тези 120 души ще приемат и изменят Конституцията.

Спорен е въпросът за въведената законодателна инициатива на двата съдебни съвета – съдийския и прокурорския, както и за отнемане на правомощието на президента да участва в процедурата за избор на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор чрез издаването на указ за тяхното назначаване.

Неясен е текстът пък за индивидуалната конституционна жалба като в проекта се казва само, че Конституционният съд разглежда такива, а кой ще има право да подава, не е регламентирано.

Оказва се още, че ГЕРБ са объркали и описанието на герба на България като механично са пренесли текста от сегашната Конституция, а то беше променено през 1997 г.

Днес вицепремиерът обясни, че проектът е обявен преди да бъдат отстранени грешките, защото ГЕРБ са искали да спрат спекулациите, че се опитват да печелят време.

В отговор на въпрос дали се запазва разделението на властите, при положение че се дава законодателна инициатива на двата съвета и това не означава ли, че съдебната власт става част от законодателната, Екатерина Захариева отговори: „Това е един от дебационните въпроси. Изпълнителната власт част ли е от съдебната власт? А има ли право на законодателна инициатива? Години наред сме чували критики от страна на съдии и прокурори, че законите са несъвършени. Каним ги в работни групи„.

На уточняващ въпрос защо тогава не се даде и законодателна инициатива на Висшия адвокатски съвет, защото адвокатите като прокурорите са страна в процеса, Захариева заяви: „А на съдът, според вас, може… Вижте, това е въпрос на дебат. Това е проект“.

В отговор на опасенията, че парламентът няма да посмее да не гласува предложения, идващи от прокуратурата, вицепремиерът заяви, че през годините и имало много случаи, в които депутатите не са възприемали идеи на държавното обвинение и това можело да се види от стенограмите.

Тя каза, че не е техническа грешка името на новия прокурорски кадрови орган – съдебен съвет на прокурорите. По думите ѝ това е така, защото прокуратурата е част от съдебната система.

Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, обясни вицепремиерът.

По отношение на факта, че втора глава от Конституцията за правата на хората в проекта е преместена почти на финала, Екатерина Захариева призна: „Аз не съм съгласна, мисля, че трябва да се започне с тях. Мисля, че посланието на тази конституция е силно – ние наистина искаме промяна„.

По думите ѝ броят на депутатите трябва да бъде намален, но да не е 120, както се предлага, а малко повече.

Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ“, обясни Захариева. Тя не успя да обясни защо се прибягва до намаляване на броя на депутатите, вместо партиите да се фокусират върху кадровия подбор при реденето на листите.

Външният министър изтъкна, че ако не се съберат достатъчно гласове за свикване на Велико Народно събрание, ще има нормални парламентарни избори, но развръзката щяла да стане ясна на 2 септември.

БСП няма да разговаря с ГЕРБ за новата Конституция

БСП няма да разговаря с ГЕРБ за предложенията за нова Конституция. Това каза на свой ред заместник-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков пред бТВ.

От думите му се разбира, че социалистите са единодушни и няма да подкрепят проекта.

С кого да влезем в дискусия – с г-жа Даниела Дариткова ли? Тя ли ще ни обясни защо Висшият съдебен съвет ще има законодателна инициатива? Никой в света не може да обясни такова нещо, защото го няма никъде. Много хора обаче могат да обяснят защо един кадрови орган и тези, които правоприлагат, а още повече тези, които обвиняват, не трябва да са пряко заети в писането на закона, по който ще обвиняват. Нито г-жа Дариткова, нито г-н Данаил Кирилов могат да обяснят защо правосъдният министър ще се занимава единствено с поддръжката на сгради. Да го направим тогава домакин„, каза Крум Зарков.

Според него ГЕРБ не предлага промени. „ГЕРБ предлагат един миш-маш. Те самите са объркани, между изявлението на премиера и текста от вчера има разлики“, обясни той.

Само преди 3 дни министър-председателят обяви, че Велико Народно събрание от 400 депутати ще остане с 280. Вчера в текста въобще няма ВНС. Толкова с подготовката на законопроекта – всичко е правено на крак. Това е една абсолютно безотговорна импровизация. Дълго време се чудех какво управляващите имат предвид под „чупене на държавата“, сега вече разбирам„, каза Зарков.

Предлагат стария текст, само че разбъркан, по необясним начин, а там където са пипнали, са си оставили ръцете. Направени са и опасни неща, защото мотивите им са неизяснени. Абсолютно опасно е да се заличи целият преамбюл със словосъчетания като социална държава и демократична държава, които осветяват цялата Конституция. Опасно е да се заличат думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е да се заличи и Великото Народно събрание, защото означава, че пишете Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я изтрива„, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП.

Според него огромна част от нещата, които се предлагат, не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание. „Ако трябва въобще да има такива променя, тя трябва да е много прецизна и да е в главата за съдебната власт – там, откъдето всичко тръгна и там, където ГЕРБ правят най-малко промени„, коментира Крум Зарков.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Барба Ганьос
Барба Ганьос
19 август 2020 19:49
Гост

Поне да бяха приписали тая глупост на оная мазна Гана – Близнашки!

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 14:06
Гост

Авторът на конституцията, правосъдният палячо, каза, че по този проект се работи от 2014 г, а външната вещица сега призна, че палячото я е написал през уикенда. Дори и КГБ не би могло да създаде по-успешна кампания за дезинформация. War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 13:31
Гост

Ето какви ще са промените в Конституцията (ТЕКСТ): – България е република с парламентарно управление и/или от джип. Цялата държавна власт произтича от народа, а народът – това сме ние. А ние – това сме хората, дето понякога сме на задната седалка в джипа; – Законите в тази Конституция са препоръчителни, но хора сме и при определени обстоятелства ще си влезем в положение; – Конституционният съд е братска институция на другите и трябва да им оказва пълен съпорт и конфиденс. Официалното обръщение към съдиите от КС е „Братиньо“ и „Братиня“; – Институцията Главен прокурор се оглавява с Божи наместник. Няма… Покажи целия коментар »

Киро
Киро
18 август 2020 12:15
Гост

Егати пародията! Къде са им юристите?

Йорко
Йорко
18 август 2020 12:16
Гост

В годишен отпуск. Сега са налични само йористите. 🙂

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 12:13
Гост

Бойко, къде гледаш? Може ли да се излагаш така?

Кума Лиса
Кума Лиса
18 август 2020 12:14
Гост

А, бе този да не би умишлено да е предал проекта с грешка, та да се забави с подаването на оставката си?

Хаха
Хаха
18 август 2020 12:11
Гост

Може ли да пишеш цял месец подобно недоразумение? Може, но само по тези географски ширини

Лили
Лили
18 август 2020 12:10
Гост

Дани, Дани, пак ли се ос..? Поредното недоразумение от твоя страна.

Ники
Ники
18 август 2020 12:10
Гост

Бойко избърза. Основен закон не може да се пише за няколко дни. Ама нали трябваше да се похвали с неговите генерално промени.

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 12:13
Гост

Попреписали от старата, попроменили това онова и ГОТОВО.

Наблюдател
Наблюдател
18 август 2020 12:01
Гост

То бива, бива, ама ГЕРБ да обърка герба…

хаха
хаха
18 август 2020 11:52
Гост

Така ли се пише нова Конституция. На коляно и от незнайно кои юристи (освен ДК, разбира се, който е най-видният юрист на управляващите 🙂

987
987
18 август 2020 11:49
Гост

Това пък с герба е голям майтап. А и е много показателно за законодателната немощ на ГЕРБ. Оставка!!!

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 11:49
Гост

Какво очаквате, при положение че проектът е писан от Дани Кей. Кога изпод неговата ръка е излязло нещо добро. Аз не знам за такъв случай. Той е прост изпълнител на поръчки

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 11:47
Гост

Правата на хората ги натирили на самия край на проекта, преамбюлът са бастисали, орязали са правомощия на президента, не са съобразили конституционната практика, не са предвидили нищо за изпълнението на делото Колеви, няма по-голяма отчетност на главния прокурор, колкото и да си кълчат езиците, че видите ли имало и т.н., и т.н. Отвратително

Кирилов
Кирилов
18 август 2020 11:46
Гост

„Оказва се още, че ГЕРБ са объркали и описанието на герба на България“

мисля, че гербът освен картинки на лъвчета, маймуни, лаврови венци и каквото още там има, трябва да съдържа и думата „ГЕРБ“ – за да е ясно какво е, в крайна сметка.

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 11:45
Гост

Такива гьонсурати са, въобще не ги е срам от това недоносче, използвам думите на Радев, а го размахват и защитават. Хайде, махайте се, че вече не се издържа

hmmm
hmmm
18 август 2020 11:41
Гост

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът“
хаха нали!
Само се чудя за какво им е, то и досега в прокурорската колегия цари ред и послушание, всичко се гласува с единодушие, досега не сме видели никой да отстоява собствена позиция, без значение от кого е избран там..

Анонимен
Анонимен
18 август 2020 11:39
Гост

Йеее! Колумб открил Америка 🙂