Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че две работни групи от по трима души стоят зад предложението на ГЕРБ за нова Конституция, но отказа да съобщи имената на авторите.

Сподели само, че той е бил част от екипа. „Поемам отговорност в моята част, не се крия, но не се и афиширам„, добави Кирилов без да каже в коя част от писането на новата Конституция има участие.

В отговор на въпрос за критиките към проекта, Кирилов заяви: „Каквото и да изпълним, пак ще се измисли проблем, за който да се уведомяват европейските институции, да се твърди, че е засегната независимостта. Защо? Защото, ако се приеме, че всичко е изпълнено коректно, едни хора просто се страхуват, че няма да имат теза, няма да имат работа. Аз разчитам само на един разумен, открит, непредубеден, некорумпиран политически дебат, без олигарси, които да го манипулират. Даваме заявка за един сериозен дебат“.

Той коментира проекта за нова Конституция след Националното съвещание на прокурорите, което приключи с приемането на декларация в защита на независимостта им.

Според Кирилов представителите на държавното обвинение също не са съгласни с проекта за нов основен закон. „Като отговор на нашето предложение бяха и декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати от нашето предложение“, посочи Кирилов.

В интервю за „24 часа“ от днес заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов посочва, че една от темите, които сериозно трябва да се обсъди е дали да бъдат прекратени мандатите на тримата големи в съдебната система – председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и на главния прокурор Иван Гешев. Това е така, защото идеята е мандатите да бъдат намалени от 7 на 5 години. В момента в проекта няма преходна разпоредба, която да урежда този въпрос.

Именно по този въпрос трябва да се дискутира изключително сериозно. Той трябва да бъде поставен на дебат, и то от ВНС”, каза Ципов. Той сподели, че има и друго мнение в ГЕРБ – тримата големи в съдебната система да „изкарат“ „скъсените“ мандати, т.е. пет години. Заради това спорният въпрос бил оставен за обсъждане евентуално от Велико народно събрание.

Иначе Ципов е убеден, че управляващите ще съберат необходимите 120 подписа за свикване на ВНС за нова Конституция като консултациите с другите партии в парламента започват утре.

Ние сме преследвали една цел – да представим на вниманието на Народното събрание проект, който да бъде разгледан, за да може при свикване на ВНС да могат да се правят предложения по всички текстове в Конституцията. Към настоящия момент този текст на Конституцията казва, че ВНС се произнася само по въпроси, по които е сезирано. Идеята е да внесем един проект, който във ВНС да може да бъде променян, допълван, изменян така, че да отговори на очакванията на всички български граждани“, коментира Ципов и пред БНР.

По думите му главният прокурор няма да бъде прекалено овластен с някои от предложенията в главата за съдебна власт в проекта: „Става дума за разделяне не само на ВСС, но и на Инспектората към ВСС на два органа – Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и следователите, съответно инспекторати към тези два съвета. Смятаме, че по този начин, като всичко се решава в съответната магистратска общност, може да бъде постигнат желаният резултат – да се премахнат всички съмнения за намеса в съдебната власт. Затова предложихме президентът да не бъде ангажиран с издаването на укази за назначаването на т.нар. трима големи“.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 август 2020 10:42
Гост

След изтощителната многочасова реч на Главния чекист на ПЪРВИЯ КОНГРЕС НА КОНТРАПРОТЕСТАНТИТЕ, единственият останал в бодра кондиция и способен на разговор бе корифеят Дани Ръбъл. Вашият фейк репортер проведе едно блицкриг интервю с героя, в което разменихме следните мъдри мисли. Фалшимент Петров: Г-н Ръбъл, как мислите да се борите с протестантите? Пак ли Инквизицията ще гори еретици и вещици? Това ли е идеята на Контрапротестанството? Дани Ръбъл: Да, това е идеята на Контрапротестанството – железен ред, железни гащи (не квадратни!), преследване на еретиците с Божия помощ и без да проливаме кръв, защото на премиера му става лошо от кръв!* Фалшимент… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 8:57
Гост

Надявам се поне в едната да сте включили и любимият пелтек- фалшификатор на избори, който в момента се опитва да срине съдебната система чрез Мутафова и далаверата по оперативната програма, която е безнадеждно провалена

ббbbb
ббbbb
25 август 2020 7:31
Гост

Моля редакторите на сайта да му издирят и публикуват дипшломата на тоя корифей!

без страх
без страх
24 август 2020 17:48
Гост

Боже, Боже…..

Лозан
Лозан
24 август 2020 15:07
Гост

Дани, Дани, за сетен път доказа, че мисленето не ти се удава.

Вики
Вики
24 август 2020 15:06
Гост

Търсят начин как да прецакат Панов. Защото Гешев ще си стои още 5 години.

Тишо
Тишо
24 август 2020 15:06
Гост

Няма отърване от този, ейййййййййй

Валентин
Валентин
24 август 2020 14:58
Гост

Конституцията е ОСНОВЕН ЗАКОН. Не може някакви си аматьори да си правят опити с нея, таксувайки я за „бяла мишка“.

баце
баце
24 август 2020 14:51
Гост

п.п.каква е тая държава, щом аз съм й министър…абе борисов е възвърнал ръководната сила на пролетариата с тоя

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 14:50
Гост

Те ооставка му искат, тоя конституция е прави. Но няма да подаде оставка де. Сега наализират анализаторите и твърдят, че си бил променил мисленето Борисов и нямало тоя път да се махне, както предните пъти и се чудят що ли е така. Щото още преди години ТИМ са казали, че трети път оставка няма да има. Ще си изкара мандата до края. ТИМ така нареждат и той седи. ТИМ няма пари за нови избори и то пртедсрочни… та така. Още след миналата оставка е казано, че трета няма да има

Вълкът кожата си мени...
Вълкът кожата си мени...
24 август 2020 14:56
Гост

Борисов никога няма да си промени мисленето.

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 14:48
Гост

Борисов и целия му кабинет трябва да си подадат мигновенно оставките

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 14:48
Гост

Хахахаха Спондчи

баце
баце
24 август 2020 14:47
Гост

кофтито е, че колкото и да стоят ти си и лицето

Каназарски
Каназарски
24 август 2020 14:47
Гост

Мисля, че падението ни е пълно. Но нека направят нова конституция бе

Кимба
Кимба
24 август 2020 14:57
Гост

Само, ако може да не ни променят герба 🙂

Каназарски
Каназарски
24 август 2020 14:47
Гост

Не искам един доказано неадекватен министър да си прави майтап с нас и да „пише конститюшън“

Барни Ръбъла
Барни Ръбъла
24 август 2020 14:44
Гост

Това се нарича гавра за сметка на целокупния български народ. Бог да ни е на помощ!

Есмералда
Есмералда
24 август 2020 14:42
Гост

И 10 да пиешете все тая е. Все народа не иска вие да създавате нова конституция

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 14:41
Гост

А пази Боже такива като тоя да пишат конституция

Есмералда
Есмералда
24 август 2020 14:42
Гост

Впрочем след години чалгализиране на обществото и падане нивото на образованието, какъв по-удачен човек да напише конституцията ни от един дебил

Елица
Елица
24 август 2020 14:56
Гост

Госпожо, не мога да се съглася напълно с Вас. Факт е, че образованието потъва, но все още има будни и умни хора.
Надявам се, стигне ли се до ВНС и гласуване на нови текстове, съвестните юристи, които предстои да вземат участие в работата на съвета да не се подведът и застъпят за правото.
Призовавам всеки да не приема в ежедневието си посредствеността и грешките на събеседника си. Мълчейки, ние позволяваме простотията и нивото да падат.

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 14:40
Гост

Бе вие на тоя галфон вярвате ли му

Haralampi
Haralampi
24 август 2020 14:40
Гост

Колкото президента може да напише нова конституция, толкова и Спондж Боб