Проектът за нова Конституция ще бъде внесен още днес в Народното събрание. Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на ГЕРБ, като изявлението му бе публикувано в профила му във Фейсбук.

Също така днес ГЕРБ ще се срещне с коалиционните си партньори от Обединените патриоти, за да обсъдят и техните предложения.

Нека да ни подкрепят за това, а Великото Народно събрание, когато съберем 120 депутати, искам да стане на 2 септември. Затова се обръщаме към протестиращите. Има хора, които трябва да мислят с главите си и за след това. 2 септември не е след 5 години, той е след 10 дена. На 2 септември ние трябва да влезем със 120 подписа„, каза премиерът.

Борисов има предвид чл. 159, ал. 1 от Конституцията, според който правото на инициатива за Велико Народно събрание (ВНС) имат най-малко една втора от народните представители и президентът.

Премиерът призова председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатa от ГЕРБ Даниела Дариткова да разговарят с всички парламентарно представени партии, за да получат подкрепа и да съберат необходимите подписи.

На 2 септември, ако се съберат 120 подписа, затова вие трябва да влезете в разговор с всички парламентарно представени партии, да намерите начин в парламента за техническо гласуване, да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това„, обърна се Борисов към Караянчева и Дариткова.

Според чл. 160, ал. 1 от Конституцията, Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители.

Целта на свикването на Великото Народно събрание и приемането на нова Конституция е да се даде властта на народа, стана ясно от думите на премиера. „Народът иска справедливост и да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция„, посочи Борисов.

Той коментира още, че на барикадите няма политическа партия с голяма обществена подкрепа, която още утре да поеме управлението. Тези, които участват в протестите, събирали между 3% до 10%, стана ясно от думите му. „Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Румен Радев – и кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Не ме е страх от Радев. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него„, каза Борисов.

Премиерът определи като лъжа появили се твърдения, че ГЕРБ не иска машинно гласуване. Затова е казал на вицепремиера Томислав Дончев още днес с група депутати да внесат промени в Изборния кодекс, с които да се предвидят три възможности за осигуряване на техника – купуване на машини, наемането на такива и вариант, в който да има както хартиени бюлетини, така и машини, защото някой можел умишлено да ги повреди.

В петък в обръщение към народа премиерът Борисов обяви, че ще свика ВНС като ще внесе проект за нова Конституция. Министър-председателят даде и насоки за промените, почти всички свързани със съдебната власт – пет години мандат за председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, закриване на ВСС и създаване на два отделни съвета на съдиите и на прокурорите, отчетност на главния прокурор, намаляване на правомощията на правосъдния министър и редуциране на броя на депутатите от 240 на 120 и др.

Веднага след това от Обединените патриоти разпространиха свои предложения за текстове в Конституцията – да е необходим образователен ценз и гласуването да е задължително, защита срещу въвеждането на т.нар. трети пол, разширяване на правомощията на президента и др.

Държавният глава Румен Радев също направи обръщение към народа, в което не коментира конкретните предложения, заяви само, че премиерът няма правомощие да свиква Велико Народно събрание.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2847317912162927

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фалшив адвокат
Фалшив адвокат
18 август 2020 21:42
Гост

Тиквата още днес да си подава оставката и да се маха заедно с кликата ти. За нова Конституция други ще мислят, не е работа на мафиоти да правят конституционни проекти и да свикват ВНС, само за да останат на власт и да окрадат парите за пренадутата пандемия с ковид.

адвокат
адвокат
17 август 2020 15:26
Гост

🙂 И по проекта на нова конституция, и съгласно настоящата, конституционните норми имат ПРИМАТ над решенията на ЕСПЧ, а това значи, че блокадите, авотшествията и „протестите“ от 40 дни насам, СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ И ПРОТИВОПРАВНИ. Адв. хаджигенов да научи първо йерархията на правните актове, а след това да твърди, че „гражданското неподчинение и блокадите“ са израз на конституционното право на мирен „протест“/ тази дума не съществува и в 2та варианта/, че решението на ЕСПЧ де юре суспендирало прякото действие на чл.5 ал.1 и ал.4, чл.6, чл 35 ал.1, чл. 57 ал.2 и чл.58 от актуалната редакция на конституцията ни.

адвокат
адвокат
17 август 2020 15:35
Гост

Което пък означава, че протестърите НЕ МОГАТ да се позоват на решение на ЕСПЧ, че блокадите са мирно упражняване на правото на мирен протест и че това решение НЕ МОЖЕ ДА ДЕРОГИРА действието на НК по отношение на съставомерни деяния, извършени от „протестърите“, защото въпросното решение на ЕСПЧ противоречи не само на НК, а и на КОНСТИТУЦИЯТА, ЕРГО- НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ ПРАВОПРИЛАГА в националното ни право:) При образуване на досъдебно производство по НК относно „протестър“- извършител на съставомерно на НК деяние, на деецът ще му се реализира наказателна отговорност, като стой, та гледай:)

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 16:28
Гост

„Колега“, само се научете да оцветявате книжки с картинки и вече ще сте блестящ йорист и достоен наследник на Барни Ръбъл!

адвокат
адвокат
17 август 2020 17:09
Гост

До „Анонимен 17 август 2020 16:28“ Колега съм по занятие на всички правоспособни юристи и всички адвокати в България, тъй като съм действащ адвокат. От кога и защо не зачитате приматът на КРБ спрямо решенията на ЕСПЧ и можете ли да оспорите коментарът ми по същество- с юридически, а не с тролски аргументи? Или считате, че България е протектора на ЕСПЧ и за това специфичните само за нашата конституция норми нямат примат над онези решения на ЕСПЧ, които й противоречат?

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 18:01
Гост

Хлебарко смешна, първокурнисците в ЮЗУ са повече юристи от теб. Скрий се в дупката, от която си изпълзяла, защото когато започнат истинските протести, ти и другите платени тролчета ще сте потърпевши не по-малко от истинските престъпници.

адвокат
адвокат
17 август 2020 19:48
Гост

До “Анонимен 17 август 2020 18:01′“ „Хлебарката“ е адвокат с 21 годишна адвокатска практика в София. А ТИ КОЙ СИ- поредният платен протестър с незавършен 8 клас, който счита, че НК се дерогира, понеже България е протекторат на ЕСПЧ и поради тази причина решенията на ЕСПЧ имат примат над конституционните норми на ббългарскта конституция… ТИ ЛИ ЩЕ МЕ УПРАВЛЯВАШ, недоносче- хахахахахах;0

Някой
Някой
18 август 2020 21:46
Гост

Какъв адвокат си ти бе, герберастки трол? Ако беше адвокат, нямаше да се излагаш така с анилингус към управляващите.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 12:34
Гост

Съмнявам се, че някога в историята на света някъде е бил съставен проект за нова конституция в рамките на два дни от един човек… Нито военни диктатори, нито партизани, нито африкански военни престъпници са си позволявали подобна гавра с правото. Тези самозабравили се управляващи престъпници имат самоубийствени наклонности и искат да повлекат всички българи с тях. Не им позолявайте.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:56
Гост

Значи според Радев, Борисов си е превишил правата.

Димо
Димо
17 август 2020 11:57
Гост

А, сефте!

Нели
Нели
17 август 2020 11:53
Гост

Това е подигравка с правото! Явно що е това Конституция тези хора не осъзнават! Показват наглост и колко лесно“ ей така и хоп“ могат да си играят разни игрички, които засягат устройството на държавата!

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:50
Гост

Само дано не забрави за обещанието си да се откаже от властта.

Гери
Гери
17 август 2020 11:50
Гост

Да взема и Гешев с него направо.

Гравкосен
Гравкосен
17 август 2020 11:38
Гост

На практика живеем без президент. Той абдикира от позицията си. Сам се свали от нея.

Саливерстров
Саливерстров
17 август 2020 11:38
Гост

Тоя път Борисов не иска да си ходи. Запънал се е. Ама аз пък и Радев не искам !

Цицеров
Цицеров
17 август 2020 11:38
Гост

Защо ли оставам с впечатлението, че това е опит да се протака и накрая да се остане на власт.

Ристевски
Ристевски
17 август 2020 11:37
Гост

Да да. НЕка си направим новата конституция дескриминационна. Да няма гейове и да не позволяваме на тоя дето не е учил да се размножава. Трябва да се спре циганската раждаемост, но като направиш новата конституция дескриминационна, познай какво ще стане!

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:37
Гост

Какво ще стане? ЩЕ вдигнат вой до всякакви кумитети в Европа и Страсбург и няма да мине новата конституция

Димитрова
Димитрова
17 август 2020 11:35
Гост

Определено смятам, че е редно да се смени конституцията, но не знам дали да е от тези хора. Обединени ПатрЕоти малко популистки решения. Какво ти пука ще има ли Гей бракове? Ако някой е гей то той си е гей. Няма значение дали ОП го иска или не. Какво значение има дали в конституцията ще се забранят гейове. Саиоят Джамбазки да му кажа, че поне с 2ма гея е общувал през живота си и може един от тях да му е приятел даже.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:36
Гост

Да, те изхождат от това, че искат да има раждаемост. Но ако някой е гей или лезбо, то той няма да прави деца така или иначе. А какво му пречи да осинови? Даже може да са добри родителите

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:34
Гост

Както казаха анализатори – това не е антикризисна мярка. НЕ може да сменяш конституцията ей така. А не е че няма нужда от това действие де

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:33
Гост

Така той затапи протестиращите

Джанго
Джанго
17 август 2020 11:29
Гост

Още днес трябва да си подадеш оставката, за да се спре с безумията!

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 11:22
Гост

Ще станежинтересно, ако не сежсъберат гласовете на две трети от общия брой на народните представители.

Симо
Симо
17 август 2020 11:24
Гост

Абаурд! Повечето ще подкрепят Бойко

Димитър
Димитър
17 август 2020 11:19
Гост

Бойко взе да се изживява и като нормотворец.