Делото срещу Георги Георгиев, обвинен за насилието над 18-годишната Дебора от Стара Загора, ще се гледа в районния съд в Пловдив. Това определи днес Върховният касационен съд (ВКС).

До тук се стигна, след като всички съдии в РС-Стара Загора си направиха отвод и така делото беше прекратено поради невъзможност да бъде образуван състав.

В определението си от днес ВКС приема, че са налице предпоставките на чл. 43, т. 3 от НПК за определяне на друг равен по степен съд, който да разгледа делото. „Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд-Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд-Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд-Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството“, пише ВКС.

Три обвинения са повдигнати на Георги Георгиев. Първото е за това, че 26 юни 2023 г. с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишнатата Дебора двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. Второто е за това, че на същата дата е принудил младата жена да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. А третото е за това, че в периода от април до 25 юни 2023 г.  шест пъти се е заканил с убийство на Дебора.

След като обвинителният акт беше внесен в РС-Стара Загора, последователно всичките 17 наказателни и граждански съдии се отведоха. От съда обясниха, че поводът за това е да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастно разглеждане и решаване на делото и да бъде обезпечена обективността при реализиране на правосъдието, както и правото на независим и безпристрастен съд. Една част от магистратите са се отвели поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Друга част – с оглед публично разпространените съмнения в безпристрастността и обективността им при разглеждане и решаване на делото.