Закъснението с избора на конституционни съдии скъсява мандата им. Това заявява Висшият адвокатски съвет (ВАдС) в становище (пълния му текст виж тук) до Конституционния съд (КС), който по искане на президента Румен Радев трябва да се произнесе каква е продължителността на мандата на конституционен съдия, който е избран и встъпил в длъжност след предвиденото в основния закон обновяване на състава на съда. Т.е. ще кара ли той пълен 9-годишен мандат или съкратен, за да се спази заложената в Конституцията схема за обновяване.

„Когато конституционен съдия е избран (назначен) и e встъпил в длъжност след предвиденото в чл. 147, ал. 2 от Конституцията обновяване на състава на Съда, неговият мандат започва от деня на встъпването и изтича в деня, в който би приключил, ако беше избран (назначен), съответно – встъпил, своевременно, т.е. при спазване на тригодишния срок за обновяване на квотите в Конституционния съд“, заявява адвокатурата.

В становището си ВАдС критикува остро Народното събрание, което бави повече от две години избора на двама членове на КС. Процедурата за това беше открита едва в края на миналата година, като срокът за номинации изтича на 11 януари 2024 г. Както „Лекс“ писа, сред обсъжданите имена са тези на проф. Екатерина Михайлова и министъра на правосъдието доц. Атанас Славов, а малко след това се заговори и за кандидатурите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и на лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Засега обаче няма официално потвърждение от нито един от четиримата, а кои ще са номинациите на депутатите ще стане известно след седмица.

„Настоящата ситуация, в която вече повече от две години Народното събрание не изпълнява конституционното си задължение да избере двама съдии в Конституционния съд, вече е направила невъзможно надлежното изпълнение на изискването за едновременно обновяване на квотния състав на съда на всеки три години. Израз е на драстично незачитане на принципа на правовата държава, при това от орган, който по силата на чл. 1, ал. 1 от Конституцията е в основата на държавното управление“, коментира безпрецедентното положение ВАдС.

И заключава: „При това положение, да се приеме, че евентуално избраните със закъснение членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание ще се ползват от пълния общ деветгодишен мандат, би било несправедлив бонус за противоконституционното бездействие на органа, който е трябвало да ги излъчи“.

Адвокатурата напомня, че от една страна Конституцията предписва специален ред за обновяването на състава на КС (той се формира от избраниците на три институции – Народно събрание, президентът и общото събрание на съдиите от Върховния касационен и Върховния административен съд) на всеки три години. А от друга предвижда, че конституционните съдии имат мандат от 9 години.

„Изпълнението на двете предписания в тяхното единство е възможно, само ако изборът (назначаването) на конституционни съдии от съответните квоти се осъществи едновременно с периодичното обновяване на всеки три години. Това е било осъзнавано от народните представители във Великото народно събрание, които непосредствено след приемането на Конституцията от 1991 г. са приели и Закона за Конституционен съд (ЗКС), като в § 2 от неговите Преходни и заключителни разпоредби са отдали очевиден превес на обновяването за сметка на установения общ срок на индивидуалния мандат. По силата на горепосочената разпоредба, в резултат на жребий две трети от съдиите от първоначалния състав на Конституционния съд не са изкарали пълния деветгодишен мандат, определен като общо правило в основния закон, а са упражнявали правомощията си три, съответно – шест години…“, посочва ВАдС.

В становището се припомня, че самият КС прие, че когато негов член почине, избраният на негово място довършва мандата, а не придобива право на пълен деветгодишен мандат.

„Основният закон не може да не залага на очакването, че ангажираните в процедурата по излъчване на конституционни съдии държавни органи и институции ще изпълняват точно конституционните предписания, доразвити в Закона за Конституционен съд. Принципът на правовата държава по чл. 4, ал. 1 от Конституцията изисква Република България да се управлява според Конституцията и законите на страната. …По принцип във всяка хипотеза на конституционен конфликт, какъвто понастоящем е налице, се налага общественият интерес да бъде защитен с предимство пред индивидуалния интерес, поради което избраният (назначеният) със закъснение съдия ще трябва да изтърпи последиците от неоправданата забава на органа, който е бил длъжен да го определи своевременно при съобразяване на конституционните повели, пише адвокатурата.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
напускам тая държава
напускам тая държава
04 януари 2024 10:46
Гост

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА В КС? ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ?

инфо
инфо
04 януари 2024 9:29
Гост

Във фейсбук групата Правна лудост излезе резултатът от авторитетното класиране за „Йорист на годината-2023“

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 9:49
Гост

Тези, които не са сред номинираните, а и неспечелилите-постарайте се повече, да влезете в класацията „Йорист на 2024“ г, на Правна лудост!

Аз например откривам поне едно име, което е пропуснато сред номинираните, но заслужава да е дори сред челните места на призьорите … Пожелавам на това лице успех за 2024.

Пенка
Пенка
03 януари 2024 23:21
Гост

Говори се за белазелков, направо потресаващо откритие, пенсионерско уреждане

Щерев
Щерев
03 януари 2024 21:52
Гост

Напълно очаквано решение.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 19:43
Гост

Бих издигнал Пеевски като кандидат за конституционен съдия. Формално отговаря на изискванията ‘))))

Кирил
Кирил
03 януари 2024 21:53
Гост

Ужас!

Подкрепа!
Подкрепа!
04 януари 2024 5:29
Гост

Чудесен кандидат. С интегритет. Напомням, че по време на ковида той направи огромни дарения за болници и лекари. Не беше длъжен да го прави. Протестариата дали дариха и един долар от грантовете си.
Освен това, проектозаконите за публичност на фирмите той ги внесе. Офшорките са длъжни да декларират действителния си собственик.
Освен това той сезира прокуратурата за това,че посолство ползва незаконно земя около Язовир Искър. Никой друг преди не посмя да сезира прокуратурата за това.

!!!!
!!!!
03 януари 2024 16:44
Гост

Това становище е гениално, и трябва да е българската номинация за нобел за литература!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 януари 2024 16:33
Гост

„Екатерина Михайлова и министъра на правосъдието доц. Атанас Славов, а малко след това се заговори и за кандидатурите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и на лидера на ДСБ Атанас Атанасов.“

Господ да ни е на помощ, ако това са кандидате за конституционни съдии, излъчени от НС и в контекста на промените в Основния закон, сигнал на какъв „прозрачен“ принцип ще се избират членовете на новия Висш прокурорски съвет.

За какво ни е откритост и „обществен контрол“ в лицето на парламента като мнозинството демонстративно си назначаватсервилни НПО некадърници с два шестъка стаж и партийни активисти?!

Ваконта
Ваконта
03 януари 2024 15:37
Гост

Да, добре е да се знае.

Марина
Марина
03 януари 2024 15:37
Гост

Това е истински леш

Бинчев
Бинчев
03 януари 2024 15:37
Гост

Винаги ще има сссрковци, които да се опитват да ни налагат руската позиция. Няма да им се даваме.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 15:36
Гост

Радев – Оставка!

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 15:36
Гост

Какво разбира пък Радев от Конституция. Ползва я за прикритие за да прокарва про путинската си идеология. Видяхме ги. Празноглавци и „патриоти“ на кукерския събор, заедно с децата си край тях да влачат мъртва котка по улиците. Това е диващина и болшевизъм на макс! И тия се прикриват под „патриотщина“.

Джунска
Джунска
03 януари 2024 15:34
Гост

Ако човека се справя добре и със съкратен мандат после пак може да бъде избран за пълен

Маринска
Маринска
03 януари 2024 15:33
Гост

По-добре е да се спазва срока и който е назначен по-късно да кара по-кратък мандат.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 15:33
Гост

Слушахме на Радев новогодишното обръщение. Разединител. Това е.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 15:32
Гост

Радев е много неприятен човек. Истински комунист

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 15:32
Гост

Логично