Работна група от 14 магистрати и служители да извърши преглед на действащите в системата на прокуратурата вътрешноведомствени организационни и методически актове, разпореди и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

Те се отнасят до правилата за работа по преписки и досъдебни производства, участието на прокурорите в съдебни производства, изпълнението на правомощията им съобразно Конституцията и законите, както и до съсредоточаването на работата на магистратите върху същинските им прокурорски функции, съобщиха от държавното обвинение.

Работната група трябва да проучи изготвените до момента аналитични доклади, препоръки и становища, отнасящи се до вътрешните правила на работа в прокуратурата и да проведе обсъждания с представители на районните, окръжните и апелативните прокуратури. „Целта е да се направи анализ с оглед на необходимостта от привеждане на вътрешните актове в прокуратурата в съответствие с актуалната нормативна уредба и със задължителната съдебна практика, включително с решенията на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд по правата на човека, както и да се съберат предложения в тази насока“, обясниха от прокуратурата.

Борислав Сарафов е разпоредил да се обърне специално внимание на актовете, свързани със задълженията за периодично предоставяне на информация.

Работната група трябва да изготви доклад и да предложи мерки за оптимизиране и облекчаване на работата на прокурорите до края на следващия месец.