Бившият член на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров бе повишен в Националната следствена служба. Това реши днес единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Тодоров бе класиран на първа позиция в конкурса за повишаване в НСлС. Оценката, която конкурсната комисия е дала на Тодоров, е Отличен 6.

След края на мандата му като член на ВСС, Ясен Тодоров бе възстановен като следовател в отдела към Софийската градска прокуратура. От 2 януари 2018 г. той е командирован в НСлС със заповед на главния прокурор. Мотивите за това са натовареност поради седем свободни бройки,  както и заради „спецификата и характера на дейността, и фактически основания за командироване на предложения следовател – притежаван необходимия професионален стаж и опит, ранг „следовател в НСлС“, доказан професионализъм при изпълнение на служебните задължения“.

През март 2018 г. Прокурорската колегия обяви конкурс за повишаване на пет места в НСлС. Явиха се 55 кандидати. 15 от тях трябваше да се явят на писмен изпит, защото според Закона за съдебната власт, прехвърлянето от прокуратурата в следствието става след изпит.

Другите магистрати, повишени в НСлС, са обвинителят от Софийската градска прокуратура Чавдар Ангелов, Владислав Ангелов и Елена Динева (СО към СГП), както и Ана Стоилова (СО към Софийската окръжна прокуратура).

Спецпрокурорка наказана с намаляване на заплатата заради забавена преписка

Обвинителят от Специализираната прокуратура Даниела Ганчева бе наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца заради забавянето на прокурорска преписка. Решението за налагане на наказанието бе взето на днешното заседание на Прокурорската колегия. Предложението за образуване на дисциплинарно производство е на Иван Гешев в качеството му на ръководител на спецпрокуратурата.

Според обявеното от ПК на ВСС нарушението на Детелина Ганчева се състои в „бездействие, което неоправдано е забавило прокурорска преписка по описа на Специализираната прокуратура“.

В дневния ред на колегията бе искане на главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняване от длъжност на военния следовател от Плевен Емил Ханджийски заради повдигнато обвинение. Не е ясно в какво се състои то, но искането трябваше да бъде разгледано още миналата седмица, но бе отложено, за да се покани за изслушване Емил Ханджийски. Днес се разбра обаче, че главният прокурор е оттеглил искането за отстраняване от длъжност на военния следовател.

Наред с това Прокурорската колегия похвали прокурорите от Великотърновския район. Инспекторатът към ВСС извършил планова проверка в АП-Велико Търново и установил много добра организация на работата. „Нашата комисия (дисциплинарната – б.а.) взе решение в случаите на добри практики актовете от проверките да бъдат внасяни в колегията и тя да ги приеме за сведение“, обясни Пламена Цветанова. В залата се чуха похвали за обвинителите във Велико Търново, а актът от проверката бе единодушно приет.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитко
Любопитко
19 септември 2019 10:21
Гост

Интересно на Емил Ханджийски защо му се е разминало и в какво е бил обвинен?

Просто питам
Просто питам
19 септември 2019 10:08
Гост

Изведнъж много почнаха да санкционират прокурорите за дребни нарушения. Да не би зад санкцията да се крие друг вид неподчинение на г-жа Ганчева?

Така де
Така де
19 септември 2019 10:20
Гост

Нали виждате как посред лято се събира прокурорската колегия, за да върне Пламен от КПКОНПИ, пък и гласуват все единодушно… Голяма е дисциплината и единомислието там. Всяко отклонение трябва да се пресича овреме.

По спомени
По спомени
19 септември 2019 10:07
Гост

Този не беше ли говорителят на КОЙ във ВСС? Или бъркам нещо?

Отличник
Отличник
18 септември 2019 16:58
Гост

Чак пък да получи шестица! Много подготвен, бе!

Показателно
Показателно
19 септември 2019 10:06
Гост

Така е, отличник у нас се става не с професионализъм, а с послушание.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:54
Гост

Като наказват- режат от заплатите. А иначе голословни хвалебствия.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:48
Гост

Етичният Яска както винаги се уреди. Така ще е докато се търсят удобни слуги, а не читави хора.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:50
Гост

Да пребъдат протежетата на Цаци. Да се свети неговото име.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:11
Гост

Ясен Тодоров успя да прокопса, за разлика от някои негови колеги от бившия ВСС, които въпреки вярната си служба, бяха низвергнати – като Димитър Узунов и Георги Колев. Ще се окаже по-голям хитрец от тях.

Стефка Костадинова
Стефка Костадинова
18 септември 2019 20:06
Гост

Силно казано е, че е прокопсал. Да не би да стигна до тук със собствени сили. Не рамо му бутнаха, а направо скочи на трамплин.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:41
Гост

За съжаление с годините нивото в съдебната система драстично пада. И в настоящия момент е така.

Стойчо
Стойчо
18 септември 2019 15:36
Гост

Ченгетата завземат прокуратурата, както сержантите завзеха МВР-то …

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:09
Гост

Отдавна беше ясно, че Сарафов е пътник. Двамата с Гешев не могат да мелят, а кандидатът е не по-малко отмъстителен от неговия ментор и сегашен №1.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:06
Гост

Ясен Тодоров беше в основната на подписката на НСлС в подкрепа на Иван Гешев. Отдавна си постила за новия пост. С малко рамо оттук- оттам и ще стане.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:05
Гост

Поредната слуга няма да казвам на #КОЙ, получава потупване по рамото от началството за проявена храброст при защитата на интересите на задкулисието в българската правосъдна система.

Санитар
Санитар
18 септември 2019 20:07
Гост

Такива хора не са просто слуги, а подлоги.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:04
Гост

Бравооооо! Да му е честито да бъдещия директор на националното следствие и заместник-главен прокурор. Нали това бе целта?

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:55
Гост

Ще стане много интересно, ако на Гешев му се разсъхнат нещата и не стане Главен.

адвокат
адвокат
19 септември 2019 6:50
Гост

И така ще бъде докато си гледаме пъпа и „добруваме“ под сянката на султана-мутра и неговата престъпна шайка.