Бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова остана окончателно в ареста, заедно с обвиняемия с нея Стефан Димитров. Това реши Софийският апелативен съд (САС), след като прие, че може да се направи обосновано предположение, че и двамата са извършили престъпленията, за които са обвинени. Съдия Веселин Пенгезов посочи, че срещу двамата са събрани писмени и веществени доказателства, изготвени са вече и някои експертизи. Според САС Банкова и Димитров няма опасност да се укрият, но на свобода могат да извършат престъпления.

По-рано днес стана ясно, че Петя Банкова е обвинена вече и за принуда към служители. Това съобщи адвокатката ѝ Аделина Натина, като обясни, че според обвинението Банкова е командировала 18 служители на митниците на различни позиции, като ги принуждавала да приемат тези постове. Натина уточни обаче, че някои от тези служители са били повишени на новите позиции.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че Банкова е обвинена че като шеф на митниците е извършила длъжностни престъпления с 18 отделни деяния, за които била подбудена от Стефан Димитров, а целта била да набави за себе и за него облага, като осигури безпрепятствено преминаване на контрабандна стока.

„Обвиняемата Петя Банкова е привлечена и по три отделни обвинения за това, че принудила трима митнически служители да извършат нещо противно на волята си“, посочиха от държавното обвинение.

По делото за корупция в митниците, освен Банкова и Стефан Димитров, обвиняеми са още бащата на Димитров – Марин, соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал, а от вчера и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. В ареста са само Банкова и Стефан Димитров, тъй като Марин Димитров беше закаран в болница след първоначалното задържане, Паскал така и не беше открит, а Коцев беше оставен на свобода срещу гаранция от 20 000 лева.

Петимата са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, както и за длъжностни престъпления.

Според защитата на задържаните Банкова и Димитров, няма основания за задържането им, като адвокат Иво Найденов заяви, че делото се движи извън пределите на правото, а в публичното пространство се коментират факти и обстоятелства, които не представляват доказателства.

Повод за думите му са публикуваните в медии снимки на Димитрови и Живко Коцев, на които се виждат заедно на сауна, както и снимка на бившия главен секретар, който показва скъп часовник на ръката си, за който се твърди, че му е подарен от Димитрови. Коментари предизвикаха и снимки на куче с пачки в евро, като предположението е, че кучето е на Стефан Димитров.

Пред съда Димитров каза, че се притеснява за здравето си, тъй като по време на престоя си в ареста до момента е припадал няколко пъти и не се чувства добре. Съдът обясни, че няма данни здравословното състояние на някого от двамата обвиняеми да може да попречи за изпълняването на постановената мярка.

Адвокат Найденов, посочи, че Димитров е подложен на психически терор, отделен е сам в помещение, а охраната е викала два пъти „Спешна помощ“, тъй като Димитров има здравословни проблеми.

„Припаднах и искаха да ме откарат във Военномедицинска академия, защото имах оток, но аз отказах. Главата започна да ме боли постоянно, вие ми се свят и съм свалил около 10 килограма“, каза Димитров пред съда и добави, че никога не е бил задържан, помагал е на хора в нужда и участвал в дарителски кампании.

„Надявам се, като приключи всичко, тази журналистическа мощ да ми изчисти името“, каза още Димитров.

Адвока Натина пък заяви, че няма нито едно доказателство, което да уличава Петя Банкова в участие в престъпна група. Тя посочи, че клиентката ѝ е майка на две деца и страда от анемия. В своя защита пък бившата шефка на митниците обясни, че цялата ѝ кариера е преминала в държавна служба и винаги се стремяла да защитава държавния интерес.

„Никога не съм извършвала престъпления, една от малкото съм, която подава данъчна декларация за апартамент, който отдавам под наем“, каза Банкова.

Разпити на полицейски шефове

Адвокат Иво Найденов разказа, че в последната седмица са били разпитани и шефове в МВР, между които вътрешният министър Калин Стоянов, шефът на столичната полиция Любомир Николов и началникът на „Гранична полиция“ Антон Златанов. Той изрично се позова на разпита на Любомир Николов, който заявил, че Стефан Димитров се обадил и на него, но от непознат номер, говорел приятелски, а след това се и срещали. Николов твърдял, че като дългогодишен служител в ГДБОП имал съмнения, че Димитров се занимава с нередни неща, но разбрал за какво става дума едва след ареста и разпространените снимки на обвиняемия.

По делото има показания и на анонимен свидетел, който разказал за среща в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Според този свидетел тя се състояла в началото на годината и там били Живко Коцев, Георги Георгиев от „Вътрешна сигурност“, Тенчо Тенев, който беше  съветник на бившия премиер акад. Николай Денков и Стефан Димитров, като целта на срещата била да се обсъдят варианти за дискредитиране на МВР-шефа Калин Стоянов, след което Коцев да заеме поста му а Георгиев да стана главен секретар.

„Това не може да бъде доказателство. Преврат в МВР… Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нереално е.“, каза адвокат Найденов, цитиран от „24 часа“.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
19 април 2024 17:03
Гост

„… привлечена и по три отделни обвинения за това, че принудила трима митнически служители да извършат нещо противно на волята си…“ Първо, защо тази публичност на арестите, предвид последващото оплескване на твърде много дела и оправдателни присъди? Второ, защо дори публичността трябва да е толкова некадърна? Никой не показва доказателствата, но откога извършването на абстрактно „нещо“ е престъпление? При това положение и шефа на данъчните да вкарват в затвора, и служителките от нашата квартална данъчна служба – те също ме карат насила да правя „нещо“, например да си плащам данъците. Съдиите са още по тежък случай – те направо издават… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 21:02
Гост

Пенгезов си заслужи наградата за пенсионирането си другия месец – личен почетен знак първа степен Златен и 1500 лв. джобни. Вече бил заровил томахавките с Големия Пееф и Баце. Отново се прегърнали покрай общи бизнес интереси – да правим пари, а не война, бил водещият принцип. По този повод Генерало се стяга да излезе от съда, но не и от системата. Готвил се за новия Голем пост, който му бил обещан – главен инспектор в ИВСС на мястото на Вечната Точкова.

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 20:39
Гост

Все тая. Отдавна вече нямат значение нито поръчковите обвинения, нито престъпната некомпетентност, нито овладяната държава, нито лакеите на едното или другото посолство, нито маргинализирания от 45 години комунизъм и 35 години пародия на демокрация български избирател. Реформата е на терминал 2 и никъде другаде. Останалото е същата предизборна илюзия, която приспива българите от 1989г насам. Децата не са виновни, че са се родили тук и не са длъжни да прекарат своя живот сред всичко това.

Тук и сега
Тук и сега
18 април 2024 21:40
Гост

За всяко следствие има причина (Б.Спиноза), за да сме се родили тук на това място има причина. Терминал 2 е въпрос на свободен избор, който в някои държави на изток от нас не съществува като опция. Тук на това място са костите на дедите ни, нищо не е случайно

Анoнимен
Анoнимен
18 април 2024 22:21
Гост

Дедите ни са искали да бъдем добри хора и да водим добър и достоен живот. Ако това вече не е възможно в тази земя, ще е в някоя друга и ще ги носим със себе си. А костите са въглерод и калций.

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 14:40
Гост

За съжаление и тук тръгна предизборна кампания, може би съдията е агент на Путин или Путин е виновен и какви ли още не нелепици, излизащи от така нареченото „демократично“ общество, те са точно това срещу което се борят. А най-лошото е, че и други хора извън този не много голям кръг се връзват на общите приказки на викачите, на Бойкикевци, Славовци и т.н, вижда се сега как им се реализират идеите – никак, но ако бяха те със служебно правителство и техните хора естествено щеше да бъде друго. Няма правова държава, всичко е пропаганда, интереси и „наши“ хора, всичко друго… Покажи целия коментар »

Смехурко
Смехурко
18 април 2024 14:38
Гост

Банкова я защитава Илиян Василев /Сашо 11/ и Доковска…
Отлична коалиция…

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 14:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 април 2024 13:45
Гост

Налице е сериозно активиране на всякакви политически пропагандатори по форуми и интернет платформи, така че е безмислено четене на коментари поне до изборите.

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:12
Гост

Конкретно под тази новина е налице активиране на едно ПеПейско тролче, което е толкова неграмотно, че си личи от самолет, че то самичко си е писало коментарчетата, на някои дори самичко си е отговорило. Ама от пудели толкова….

Костов
Костов
18 април 2024 13:12
Гост

ПП/ДБ или друга партия на млади и образовани хора, на предприемчиви такива няма как да събере нужните гласове за да навре в затвора всички крадци и тарикати в тая държава, които се облажиха с държавни постове. Защо ли? Защото само в големите градове се гласува за такива партии. В малките българина е озлобен от собствената си тъпотия и неграмотност и завижда на успелия. Иска да го смачка и нарочно гласува против тези прогресивни и адекватни хора и партии. Мафиотските партии, като ГЕРБ пищят истерично при всеки опит за справедливост. Борисов ако е престъпник да се докаже в съда. Ако е… Покажи целия коментар »

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:04
Гост

ПеПейка, нещо много са ти слабички опорките. „Младите и образовани хора“ като Нексомир, окороният имотен мошеник или Стою Правото са просто една сбирщина от алчни некадърници, а 7%-ният електорат от пудели е извор на безкрайна забава 🙂

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 13:09
Гост

Сценария ясен. ГЕРБ заедно с ДПС си нареждат изборите. Не пускат власта, щото после лошо. Толкова са окрали, че Централния в София ще се окаже тесен, ако направим, както направиха в Румъния. А и кой иска да стане, както стана в Румъния? Май само няколко млади човека в София. В дълбоката провинция не ги е еня.

Дичо
Дичо
18 април 2024 13:30
Гост

Вече сме го гледали.

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 13:07
Гост

Поредните скалъпени обвинения. Трябва мафията да си овладее митниците. От там влизат яко пари. А факта, че ГЕРБ и куп правителства зад тях не са спрели Паскала да внася контрабандно цигари, ви говори много.

Чончев
Чончев
18 април 2024 13:06
Гост

Скандално е решението да се остави Калин Стоянов за шеф на полицията след всички изстъпления на полицайте по време на протеста срещу БФС. Време, в което този чукундур си беше на кино. И Пеевски и Борисов го защитават. Но виновен им бил спортния министър. Сега знаем защо са го бранили така. За да е и в служебния кабинет, където да съблюдава за купуването на гласове за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 21:30
Гост

Филмът е български, за българската полиция и в тази връзка е поканен. А ти фащай мустака на Лена, на парапета и към Канада

Manolov
Manolov
18 април 2024 13:05
Гост

Тя е толкова престъпник, колкото аз съмкенгуру. Глупости на търкалета.

Заки
Заки
18 април 2024 13:08
Гост

Нали трябва да има бушон, който да изгърми.

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:10
Гост

Ами явно освен неграмотен трол ПеПейка си и кенгуру 🙂

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 14:25
Гост

недей, ще ни разплачеш.
Я покажи един дълъг кенгурски скок….

Попчев
Попчев
18 април 2024 13:05
Гост

Абе факта е, че като гледам много тарикати-бизнесмени в провинцията се облизват, че пак ще си дойде Борисов на власт. Дори и с поставен аватар, вместо него за министър-председател. Нали чухте в записа. Ако Главчев не се съобрази ще направи така, че да се съобрази с желанието на Борисов. Гарантирано от ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 19:01
Гост

Тролче, а ти слуша ли оня запис, дето проамериканските подметки се канеха да сменят шефове на регулатори с такива, одобрени от посолството? Страхотно е, че боклуците от демосратична усрайна и продължаваме предателството ще бъдат изметени, именно тия отрепки направиха тиквата да изглежда по-малкото зло.

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 21:32
Гост

Най-интересен беше записът, който пусна Радостин Василев..Ама ви е къса паметта

Стонев
Стонев
18 април 2024 13:04
Гост

Направо ме е гнус в каква държава живеем. Колко ограничен народ сме. ПП/ДБ не стрували. Еми хубаво. Изберете пак да ни управлява оня дето и днеска обикаля със шлифера, като кръстник на мафията.

Стоил
Стоил
18 април 2024 13:06
Гост

Жалкото е, че все още има много хора, които го подкрепят.

Анонимен
Анонимен
18 април 2024 13:08
Гост

Държавата си има мафия. Но на народа не му е ясно какво е демокрация, не му е ясно какво е нормална държава, а и бай Ганя си обича да го управлява силовак. Па дори и да му бърника в джоба. Поне младите, дето сега са на по 25-40 години минаха през чужбина и добиха представа каква трябва да е родината ни. Но мафията бърза и тях да окепази. Ако не се занимават с политика са млади и готини хора. Ако се занимават с политика – тия са маскари, ха ха ха изучили се в Харвърд, егати лузърите

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:08
Гост

Да, тролче – завършилият помощното училище към Харвард, Кирчо Простото, е класически мошеник и тотален лузър. Това е характеристиката и на цялото ръководство на пуделите. Трябва да си много гладкомозъчен, за да продължаваш да бълваш едни и същи тъпи опорки, след като всички видяха каква жалка сган са поДмяната 🙂

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:06
Гост

Тролче, явно тия дни ще ви раздават екстра надница на пуделите. Пеевски Подлоги бяха тези, които реабилитираха ДеБелия, а пълната юридическа нула Христо Иванов Бойкикев е този, който създаде батака с Конституцията и докара Главчев. Припкай да ви сменят опорките, че нещо хич не струват!

Щерев
Щерев
18 април 2024 12:51
Гост

Разграбиха държавата. Обаче далаверите в митниците още още си вървят.

Стонев
Стонев
18 април 2024 13:12
Гост

Е да. Ще си вървят, защото иде ГЕРБ и ДПС. А вие вярвате на чисти глупости пускани контролирано я от Пеевски я от Борисов.

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:09
Гост

Тролче, дето си писало с поне 5 различни никнейма едно и също, я ни светни, кои са чистите глупости ? Как е пудела тия дни, брои ли евраците ?

Чавдар
Чавдар
18 април 2024 12:45
Гост

След Живко Коцев… Ефекта на доминото.

Джаро
Джаро
18 април 2024 12:47
Гост

Да. Рибата се вмирисва откъм главата. Ама надали ще открият дали някой политик е замесен.