Aдвокатът Петър Илиев е обвинен в плагиатство. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу него в Софийския районен съд (СРС), образувано е дело и се чака насрочване, съобщи „Сега“ като се позова на гражданско сдружение БОЕЦ, по чийто сигнал започна разследването срещу Илиев.

Делото е по чл. 172а от Наказателния кодекс. Текстът гласи: „Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до десет хиляди лева“.

През лятото на 2021 г. Петър Илиев, който към онзи момент беше главен асистент и част от катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, беше номиниран за министър и вицепремиер от „Има такъв народ“.

Малко след това в публичното пространство се появиха съмнения за плагиатство в книга на Петър Илиев като твърденията бяха, че десетки страници от труда му „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“, която също е част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ (виж още тук).

Срещу Илиев бяха подадени три сигнала за плагиатство в СУ (виж повече тук). Те бяха разгледани от Етичната комисия, която заключи, че в книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

От комисията бяха установили и буквално преписване с грешките. „Впечатляващо е, че в сравняваните страници от книгата на П. И. близо 230 бележки с цитирания на източници и авторски текст от научния апарат под линия е изцяло заимстван от дисертацията на Н. К. (добавени са по-малко от 10 нови бележки). Използвани са характерни за плагиатството техники: буквално заимстване на чужд текст без позоваване на автора му; заимстване на чужд текст с внасяне в него на някои промени, които не променят смисъла му, отново без цитиране на неговия автор; 10 комбиниране на различни пасажи от чужд текст в общо изложение, без да се посочва откъде са взети и кой е авторът им“, посочиха от комисията (виж още тук).

Няколко дни, след като излезе заключението на Етичната комисия, Петър Илиев напусна Софийския университет (виж тук).

Казусът беше разгледан и от Софийския адвокатски съвет, който обаче отказа да образува  дисциплинарно производство срещу Петър Илиев поради изтекла давност.

 

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:23
Гост

­­Г­о­р­­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­о­­­м­и­ч­­е­т­а­­­ ­­в­­и­ ­­­о­­­ч­­а­к­в­­­а­­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90784

Някой си
Някой си
23 октомври 2023 19:32
Гост

Не познавам този човек -Петър Илиев, но си спомням, че го гледах по едно от предаванията на Нова тв. Не ми направи добро впечатление. Държеше се много надменно, нарцистично и самовлюбено, а на моменти агресивно и арогантно. Говореше не с аргументи, а с отклоняване на поставените му въпроси или със задаване на други въпроси. Хвалеше се колко е велик и че е със Слави Трифонов от началото на някакъв референдум, имали си пълно доверие, но въпреки това се опитваше да убеди зрителите, че е политически безпристрастен. Може би е умен, но определено подцени рисковете пред себе си. Доколко е извършил… Покажи целия коментар »

(нас мен е само господ)
(нас мен е само господ)
24 октомври 2023 13:04
Гост

Няма как умен човек да възложи на някой да му напише дисертацията и даже да не погледне дали няма преписване. Има и софтуер за това. А и публикациите по въпроса не са много. Пък и като възлагаш на някой, трябва да го прецениш.
Тези хора трябва да бъдат осъждани – те са просто едни измамници и вредат допълнително като преподават на млади хора.

Някой си
Някой си
23 октомври 2023 18:57
Гост

Ей образ, да вземеш да спреш да обиждаш аудиторията на този сайт мислейки си, че е толкова тъпа да обърне внимание на боклука, който рекламираш. Пробвай се в някой порно сайт. Там със сигурност изобилства от дебили, които ще се вържат. Тук, шансът да привлечеш вниманието на някой, който може да убие еректилната ти способност, е много голяма.

Просто
Просто
23 октомври 2023 17:34
Гост

искаха да му уронят престижа, авторитета, достойнството. Нищо обективно. Срамота и за българската прокуратура. Петър Илиев ли е най-големият престъпник в тази държава? Умен, амбициозен, разсъдлив и кариерно ориентиран. Затихна престъпността, та дайте сега тука с глупави обвинения да се занимаваме.

(нас мен е само господ)
(нас мен е само господ)
24 октомври 2023 13:10
Гост

Представянето на нещо чуждо за свое е кражба на интелектуална собственост и е измама към всички – и студенти и преподаватели и към обществото. В цял свят плагиатството е престъплание. А тук да ги похвалим за кражбата, измамата и мързела им ли?

Bozhidar
Bozhidar
23 октомври 2023 14:31
Гост

Петър Илиев е един от най-добрите преподаватели в СУ. Радвам се, че беше асистент на групата ни, занятията бяха полезни и мотивиращи за студентите.

Руди
Руди
23 октомври 2023 15:55
Гост

На същото мнение съм. Както и повечето колеги, на които преподаваше преди десетина години. След цялата излагация обаче, малцина ще го признаят. Много вглъбен в преподаването си, много смислено и интересно говореше. Малцина са преподавателите, които умеят да те накарат да искаш да четеш и знаеш още и още. От цялата им катедра, той преподаваше най-добре, включително по-добре и от Белов. Но вманиачаването в успеха, явно го подхлъзна яко. Не вярвам той да е преписвал. По-скоро мисля, че е възложил на някой да му напише дисертацията от нямане на време. Което е също толкова укоримо, разбира се. А, Киселова доста… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 16:09
Гост

Не го познавам лично, но смятам,че не е извършил престъплението в което е обвинен, тоест това, което му се случва е изпитание, от което ще излезе победител накрая, и вярвам,че един ден ще преподава пак в СУ. Ако твърдите,че обвинението е съставомерно, за сведение, по аналогия-много известно име в правото, неговият учебник, от който сме учили е повлиян от трудът на преподавател, преди 1944… А този труд на другия преподавател пък е повлиян от труд на автор от чужбина…)

(нас мен е само господ)
(нас мен е само господ)
24 октомври 2023 13:07
Гост

Ако той е от най-добрите в СУ, представям си останалите. Майка ни жална! Преписвачът е измамник.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2023 11:43
Гост

Значи за неистинна декларация и къща в Барселона производствата се прекратяват, а за този биологичен еземпляр при твърде възможно изтекъл давностен срок , се прилага цялата строгост на закона.
#прокуратуратанееполитизирана

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2023 10:23
Гост

#jesuispesho

meme
meme
24 октомври 2023 9:12
Гост

:)))))))

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
22 октомври 2023 23:01
Гост

“То и от мен всички преписват, ама аз ся кво, да хвана да съдя всеки преписвач! А и е нормално да преписват от мен, все пак Георги Близнашки е написал най-много трудове за конституционното право и въобще за държавата!”

meme
meme
24 октомври 2023 9:14
Гост

Проблемът не е в „преписването“. Проблемът е в краденето на мислите и изреченията.

Адмирал Бенбоу
Адмирал Бенбоу
22 октомври 2023 20:53
Гост

ЙОристите на Слави – този и фъфлещаща Ива…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2023 10:25
Гост

Митева пак имаше повече правен капацитет от юристите на ППДБ.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 20:37
Гост

Абе то Екатерина Михайлова щом е станал професор по конст.право що и този да не е доктор в тази дисциплина

незапознат
незапознат
23 октомври 2023 3:30
Гост

А кога тя стана доцент, преди това? И колко време беше главен асистент?

И тази като Денков е квазиПрофесор
И тази като Денков е квазиПрофесор
23 октомври 2023 21:38
Гост

Тя не е професор , а почетен професор , какво и да значи това !!! Дори се води нещо в катедрата на Дайнов, а не при юристите и в никакъв случай не защитила никакъв труд по конституционно право. Опитала се е нещо , но съвсем формалноно само и повърхностно учение за държавата

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 20:34
Гост

Тоя си развали рахата с напъните да става министър

въпрос
въпрос
22 октомври 2023 17:19
Гост

Не разбирам как стават тези работи. СУ разполага със софтуер за откриване на плагиатство. През проверка минават дори дипломните работи на студентите, как така за научни степени и звания този софтуер не се ползва?

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
22 октомври 2023 16:33
Гост

“За две-страници вдигнаха патардия! Пияницата Киселова преписа цял ферман и нищо! Е*ах ги в некадърните!”

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2023 12:59
Гост

Тук прочитам клевета с израза „пияницата Киселова“, моля да се коригирате.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2023 13:00
Гост

*разпространяване на

Хахаха
Хахаха
22 октомври 2023 16:26
Гост

Виден кадър на ЮФ на СУ, които така и не събраха смелост да възбудят производство по отнемана на докторската степен. Но това е така, защото поне 60% от хабилитираните преподаватели в ЮФ на СУ са преписвали, като този Илиев.
И вижте кои са му били научен ръководител и рецензент …
Близнашки и Цанков.
Последният поне ни си дуе и си трае, а Близнашки е пълен позор

Щерев
Щерев
22 октомври 2023 15:03
Гост

Като преписва, поне да оправя грешките.

Лозан
Лозан
22 октомври 2023 15:04
Гост

Толкова си може човекът явно.

Филип
Филип
22 октомври 2023 15:01
Гост

Този като не може да пише, поне да не го прави.

Симо
Симо
22 октомври 2023 15:01
Гост

Поредният “ йорист“!

Пеналист
Пеналист
22 октомври 2023 13:58
Гост

Интересно ми е какво мислят по въпроса ба’а му и майка му. Язък, че е завършил СОФИЙСКИ университет.

4567
4567
22 октомври 2023 12:58
Гост

А къде е в момента този човек? Изчезна нещо

Dum
Dum
22 октомври 2023 12:59
Гост

Ще го видиш в съда на делото 🙂

Хмхм
Хмхм
22 октомври 2023 13:03
Гост

Любопитно ми е сам ли ще се представлява, или ще си наеме адвокат и кой ли ще бъде той

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 13:04
Гост

Като чета за позицията на САК, ще си намери адвокат

Мнение
Мнение
22 октомври 2023 13:10
Гост

И най-добрия адвокат на света да си, ако сам станеш подсъдим е тъпо да се защитаваш сам. Трябва ти човек на твоя страна.

Дали хирург сам се оперира, дали зъболекар сам си прави кариесите?

Bum
Bum
22 октомври 2023 13:59
Гост

Кога ще е делото, има ли обявена дата и кой състав ще го гледа? Поне номера на делото известен ли е ?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 12:56
Гост

Такова арогантно преписване, няма как да не стигне до съд

Мнение
Мнение
22 октомври 2023 12:55
Гост

Оправдавка, и обезщетение поне няколко хиляди по ЗОДОВ-в днешните време на безпаричие всяка сума е добре дошла.

Весела
Весела
22 октомври 2023 13:00
Гост

Киселова не може ли да поиска да встъпи в делото, или трябва да заведе отделно гражданско

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 12:53
Гост

Две години разследване?!? Браво

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 12:52
Гост

Ха, гонене по устав. Не очаквах и прокуратурата да се включи

Георги Манов
Георги Манов
22 октомври 2023 13:02
Гост

Еее, то си е престъпление. Но след като едно дело за плагиатство отнема толкова време, колко ли е по останалите

по спокойно с престъпленията
по спокойно с престъпленията
23 октомври 2023 21:48
Гост

Чак пък престъпление. Това е нвоПрестъпление . Кое му е престъпното и да се окаже вярно , че е преписвал ? Престъпление това да убиеш, измами, крадеш, изнасилваш … а това са куп криминализирани деяния все маловажни, но съвремието ги въздигна и настана правния хаос , който обърка доста хора