До ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков са подадени три сигнала за наличие на плагиатство в труд на д-р Петър Илиев, който е номиниран от „Има такъв народ“ за министър на вътрешните работи. Това съобщиха от университета за „Лекс“.

От висшето училище посочиха само, че подателите са сред т. нар. заинтересовани лица и че не са преподаватели, а обучаващи се, но не съобщават имената им.

Сега предстои проф. Герджиков да изпрати сигналите до заместника си по научноизследователската дейност проф. Николай Витанов, който заедно с юрист от правния отдел и специалист от „Човешки ресурси“ в 7-дневен срок от днес да извършат проверка по допустимост.

Ако преценят, че сигналите са допустими, ще ги изпратят за проверка на Етичната комисия на СУ. Неин председател е доц. Валентина Кънева от Философския факултет, а заместник ѝ е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Ако Етичната комисия установи плагиатство и в какъв мащаб е, ще го докладва на ректора. Според правилника на СУ това е основание за освобождаване от академична длъжност.

Съмненията за плагиатство в книга на д-р Петър Илиев се коментират в публичното пространство вече цяла седмица. Твърденията са, че десетки страници от книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. И двамата са част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ.

В интервю за сайта anteni.bg доц. Киселова за първи път потвърди съмненията (цялото интервю виж тук). Тя разказва, че още през 2015 г. е разбрала за плагиатството, но „за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът.  А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата“, не е алармирала публично за случая.

Освен това Киселова намеква и за натиск. На въпроса не е ли нормално, ако някой е плагиатствал да си загуби мястото в университета, тя отговаря така: „Е, нормално е, но когато той има здрав гръб, така става. И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието“. Попитана защо не е съдила Илиев, тя казва: „Когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съюзници?“.

Пред сайта преподавателката по конституционно право разказва, че Петър Илиев не се е свързал с нея. „Той ме заплашва през медиите, че ще ме съди и какво ли не. Целта ми не е да се съдим, искам такъв човек да няма място в едно правителство“, казва тя.

Книгата на Илиев, която е обект на съмнение, не е налична никъде, дори и в Народната библиотека. За нея все пак има данни в електронния каталог на националното книгохранилище. Тя не е трудът, с който той е станал доктор (за дисертацията му виж тук). Киселова твърди, че преди един месец самият Илиев я е изтеглил.

Екипът на фейсбук страницата „Правна лудост“ обаче намери книгата и направи сравнение между нея и дисертацията на доц. Киселова. Те са засекли съвпадения в над 40 страници в съдържанието на двата научни труда, не само по отношение на историческия преглед, където са най-многобройни, а в заключителната част.

Книгата на доц. Киселова не е посочена в библиографията на тази на д-р Петър Илиев. Тя е защитила доцентурата си през 2008 г., но е публикувала хабилитационния си труд като книга едва наскоро.

Самият Петър Илиев не е говорил публично за случая, а единственият коментар от ИТН до момента дойде от шефа на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов. Преди два дни той заяви: “Иcĸaм няĸoй c лицeтo cи дa зacтaнe и дa ĸaжe, чe г-н Πeтъp Илиeв e изплaгиaтcтвaл чacт oт ĸнигaтa cи. Cпpягa ce имeтo нa г-жа Kиceлoвa, ĸoятo пpяĸo не отговаря. Искам да застане някой с лицето си, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Moля тoзи, ĸoйтo твъpди, чe e изплaгиaтcтвaнa oт нeгo, дa излeзe и дa ĸaжe, зa дa oтидe г-н Илиeв cъc cъoтвeтния чoвeĸ в cъдeбнa зaлa. Г-н Илиeв e гoтoв дa ocъди вceĸи, ĸoйтo зaяви тoвa нeщo. Само да ви светна, че когато се издаде книга, за която има съмнения, че вътре има пасажи, които са изплагиатствани, човекът, който се чувства ощетен, в рамките на 6 месеца може да заведе иск (вероятно има предвид да подаде тъжба – бел. ред.), защото това е престъпление. Книгата е излязла преди повече от 5 години”.

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 август 2021 13:51
Гост

Няма да му е лесно на Ректора на СУ проф. Анастас Герджиков в тази ситуация.

само минавам
само минавам
06 август 2021 10:38
Гост

Вече всичко е ясно. На есен с песен и на 24 октомври всички мераклии за власт, министри и пари (без жени, понеже ЛГБТ не дават) ще пият 2 в 1. От суверена.

Каквото повикало, такова се обадило!

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 19:47
Гост

Напротив, има изправяне на самолета – заради Радев, Румен Радев, той пък е професионален пилот, как така -за броени седмици всичко се оправи.

Аз не мога толкова бързо, като него, това е уникум.

Manya
Manya
06 август 2021 10:28
Гост

Mani gi balgarite…

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
06 август 2021 10:02
Гост

Естествено, че е плагиат! Притежавам и неговата, и книгата, от която е преписвал дословно, без да спомене от къде е взел текста … Има текстове едно към едно, има и такива с леко променен словоред. Като ученик, който преписва от ‘другарчето’, но променя по някоя дума, а смисъла е същия.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 19:51
Гост

Но господин Плахиът, Вие как считате да дефинирате плягиатството.

Само припомням стари, позабравени истини от Иречек
Само припомням стари, позабравени истини от Иречек
06 август 2021 0:38
Гост

„За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.” „Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.” „България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.” „Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.” „Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане… Покажи целия коментар »

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
06 август 2021 10:05
Гост

В случая завист няма, а един плагият, който е откраднал чужд интелектуален труд! А този масон, който безсрамно нарича немасоните „профани“, би излял същите твърдения. Масонство в България няма. Тук има една банда крадливи чакали, които зад маската на братството се сговарят как да крадат и беснеят по главата на „профаните“, защото „профаните това заслужават“ … жалко е наистина, почти толкова жалко, колкото жалък е П. Илиев!

Ти си, кой си
Ти си, кой си
06 август 2021 0:35
Гост

Не е нужно да се самоубивате с отравяне, обесване и т.н. Просто станете депутат или министър.

само минавам
само минавам
06 август 2021 0:05
Гост

При кликване върху + моментално се отчита и – другари и другарки от Лекс.

проф. Константинов
проф. Константинов
06 август 2021 0:42
Гост

Проверих другарю, писайки ти плюс. Не отчита минус. Да не си на работа в Информационно обслужване АД, щото там така отчитат работите ?

И майцепродавник и парцал съм
И майцепродавник и парцал съм
05 август 2021 23:51
Гост

Е да де. Само че, не е прехвален.

А какво да кажем примерно за Горнобанския? На ХаджиГейов, изправящия се, а?

И отличник и връзкар съм
И отличник и връзкар съм
05 август 2021 22:45
Гост

Ама тоя нарцис – комплексар докога ще го дъвчете? Още ли ви е интересен? Продукт на връзките на тъста си да го набутва още като млад зубрач – отличник. Поне покрай него се видя, че прехваления ЮФ – СУ издиша, та знае ли се. И това е само върха на айсберга, излязъл покрай ровенето в биографията на един льольо, взел се насериозно.

Lawyer
Lawyer
05 август 2021 16:45
Гост

– Абе къде е Тошко Йорданов? От ИТН-СТАРИ МУТРИ ВЪН го търсят да го бият! Предайте му, че го чакат пред съдебната зала.

Иван
Иван
05 август 2021 18:00
Гост

Нали щяха да съдят всеки, който каже,че има плагиатство. Ако се защити в съда след тези 40 страници ще покаже, че действително е голям адвокат 🙂

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 10:22
Гост

Методи, пий хапчетата редовно, за да не стане някоя беля!

браво на младите
браво на младите
05 август 2021 14:47
Гост

Хаха, само младите ще оправят велчовите завери в ЮФ. Податели на сигнала не са преподаватели, а „обучаващи се“! Целият преподавателски състав се на..ал и се скатава, но те не мълчат

Шиши трол
Шиши трол
05 август 2021 14:30
Гост

Колеги, разкриха ни скритата лимонка. Всички на амбразурата в последен опит да изместим фокуса от плагиатството на бъдещия ни вътрешен министър към майцепродавството на ДБ и опита за намеса във вътрешните ни работи от страна на САЩ. За използващите обидни квалификации – двоен надник.

Пепи
Пепи
05 август 2021 14:29
Гост

Покойният и многоуважаван Теодор Пиперков казваше, че в правото си невинен до доказване на противното, а в политиката – противен до доказване на невинността. Петър Илиев става все по-противен, но не и невинен. Така е като се ламти за постове и власт.

Виталий Шишов
Виталий Шишов
05 август 2021 14:24
Гост

Утре ще е ден разделен между ИТН и ДБ.

На есен с песен към избори 2 в 1, на които ДБ ще обуят зелените американски чорапи.

само минавам
само минавам
05 август 2021 14:16
Гост

Само три ?!?!?!?!?!?!

Фактите
Фактите
05 август 2021 13:33
Гост
ДА, БЪЛГАРИЯ. ФАКТИТЕ.
ДА, БЪЛГАРИЯ. ФАКТИТЕ.
05 август 2021 14:19
Гост

Добре че, линкът не е към Америчката амбасада, откъдето пускаха за българските дечица гърмящи семки и бонбонки през онази зима на 1943/44 г., след като англичаните отровиха държавния ни глава.

Но, и все пак – предателите винаги свършват зле! Така пише в евангелието и за доц. Боряна Мусева.

Re:
Re:
05 август 2021 14:22
Гост

Очаквам Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата да последват светлия пример Витали Шишов, който последва другият евангелски пример.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 14:24
Гост

Като отворих линка имаше сравнение на страниците на двата научни труда. И оттам всеки може да си направи извода имало ли е плагиатство или не.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:27
Гост

Вярно е, че всеки е невинен до доказване на противното, но в политиката има правило, че при съмнения в моралните качества се подава оставка. А тук съмненията са особено големи – от „Правна лудост“ излезе материал, от който много добре се вижда плагиатството, а колегата не е излязъл да каже, че това е фалшификат или не е неговата книга и т.н. Така че има 2 пътя – или да не се хваща, както биха направили в „белите“ държави на запад от България, или да използва всевъзможни процедурни хватки и процесуални оправдания, за да му изтече мандата преди да има „влязла… Покажи целия коментар »

само минавам
само минавам
06 август 2021 0:01
Гост

Наври си ги политическите правила …

Юристка
Юристка
05 август 2021 13:23
Гост

В СУ отново всичко ще бъде потулено, както бяха потулени много други скандали в ЮФ през годините. Само ще кажа, че страхът, наглостта и плагиатството отдавна са се настанили в това място. Единственото нещо, което задържа сегашните преподаватели там е престижът (или остатъците от някодашния такъв) да се титлуват като преподаватели в ЮФ на СУ. Неробуващите на подобни клишета обаче отдавна намериха пристан в други Юридически факултети, където средата е далеч по-колегиална и нормална.

ХаджиГейов
ХаджиГейов
05 август 2021 14:26
Гост

Елате в Нов български университет. Бившото АОНСУ. В Горна баня. При нас всичко е мед и масло, понеже чичко Сорос е генерален спонсор на академично-политическата програма „а ла либерта“.

от Дубай
от Дубай
05 август 2021 14:32
Гост

Има и още, още, още, още, още, още … мутри … bg.

ДА.
ДА.
06 август 2021 0:20
Гост

Примерно в Русенския технически. Или в Бургаския свободен. Колко му е?

Оттам излизат прекрасни кадри.

Любенова
Любенова
05 август 2021 13:19
Гост

Изглеждат ми като политческа поръчка тия сигнали.

Любенов
Любенов
05 август 2021 14:28
Гост

Не само изглеждат, ами са си. Като стой, та гледай! Да, България. Така е, когато трябва да отчиташ скромната сума от 30 сребърника, при това в спешен порядък от една седмица за реализация на мандат.

Николев
Николев
05 август 2021 13:18
Гост

Доцент Киселова подвежда и партията на Трифонов ако трябва да сме честни. Защото ако беше подала през 2015 сигнал, вероятно сега нямаше да го издигат за министър.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:17
Гост

То там е проблема в страната и няма да се оправим с това или онова правителство. Защото проблема сме ние, хората. Населението е проблема. Знаеш и си видял, че има нарушения, ама за да не се петняло името на човека и на университета не казала. А сега не се ли петни? И задължително, когато даден човек се замеси с политика. Да си дала сигнал овреме ма госпожа. Иначе сега и ти издишаш, заедно с него.

Виталий Шишов
Виталий Шишов
05 август 2021 14:30
Гост

По-лекичко с окончателното решение др. Панов.

Димитрова
Димитрова
05 август 2021 13:16
Гост

Ми това са малко тъпи доводи на доцентката да не информира. Сега обаче се сетила да бие тъпан.

Америка за България
Америка за България
05 август 2021 14:13
Гост

Доц. Киселова влиза в профила на буля току-що излязла от селския хоремаг, сергия „Плод и зеленчук“. По спомените на бай Кольо Фичето.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:15
Гост

Е аз имам чувството, че от ДБ правят мизерии на Слави и партията му.

специален поздрав за третия мандат
специален поздрав за третия мандат
05 август 2021 14:11
Гост

Ако не правеха мизерии нямаше са ДБ. Нали?

Става въпрос за много пари. Много.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:15
Гост

С такива хора ли ще подменя системата Слави и ще я променя?

Бракониер
Бракониер
05 август 2021 13:19
Гост

А защо това да не са доноси на ГЕРБ

специален поздрав за третия мандат
специален поздрав за третия мандат
05 август 2021 14:10
Гост

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Ще я подменят Ицо Торбалан, Рада Дълчоката и Мая Общата. Отровното правно трио на Америка за България и при това ще я променят подменяйкия от третия път и с третия мандат!

Доказани кадри от школата на Иуда Искариотски.

Павлова
Павлова
05 август 2021 13:15
Гост

Човека е много интересен. Като нищо да е плагиатствал

Павлов ИСК
Павлов ИСК
05 август 2021 14:07
Гост

Кучето на Павлов. На „подкрепилите“ ДБ им потичат лигите при светването на лампата.

Това донос си е в програмата им. Това клеветата я нямат за нищо.

Майцепродавците. И иудите на Америка за България.

Слави, Слави...
Слави, Слави...
05 август 2021 13:14
Гост

Голяма излагация и за доктора и за партията. Не си ли проверяват хората преди да ги номинират.

Оптимист
Оптимист
05 август 2021 13:15
Гост

Нищо не се знае. Може пък да не е плагиатствал човекът.

Sanjeta
Sanjeta
05 август 2021 13:13
Гост

Ами много се извинявам, но като го гледам човека, може да е страхотен професионалист, не го познавам, но от визията му съдя, че като нищо да е далаверджия.

Тезей
Тезей
05 август 2021 13:13
Гост

Остана имената да им се споделят на подаите сигнала

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
05 август 2021 14:01
Гост
Anonimen
Anonimen
05 август 2021 13:12
Гост

Явно д-р Петър Илиев е положил доста труд за да преписва.

Даскал
Даскал
05 август 2021 13:13
Гост

По-добре да не беше писал, за да не се излага.

Колибесов
Колибесов
05 август 2021 13:13
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Фики
Фики
05 август 2021 13:11
Гост

Е, как ще съобщат имената на хората, които са подали сигнали. Нали после ще им направят живота ад.

Мики
Мики
05 август 2021 14:03
Гост

Е те така!

Адът ще е за ДА, БЪЛГАРИЯ, понеже номерът им не мина!

Данте
Данте
05 август 2021 14:04
Гост

На клеветата с донос КРАКАТА СА КЪСИ.

Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:09
Гост

Абсолютно нелепо ще е от политическа гледна точка колегата да бъде назначен за министър.

Re:
Re:
05 август 2021 13:19
Гост

Това ли е новата опорка от „Козяк“?

ген. о.з. и о.р. Атанас Атанасов
ген. о.з. и о.р. Атанас Атанасов
05 август 2021 13:09
Гост

Класика и стил.

Без диво прасенце в багажника. Не е нито авджия, нито рибар.

Само се числи към себеподобните си. Както се казва. Усеща, че е от една порода.

само минавам
само минавам
05 август 2021 13:06
Гост

ДА, БЪЛГАРИЯ.

специален поздрав за третия мандат
специален поздрав за третия мандат
05 август 2021 13:16
Гост
Анонимен
Анонимен
05 август 2021 13:02
Гост

Ахахахаха, ще ги среща ли в съда сега адвокат на годината Илиев? Абсолютни клоуни.