Бившият главен прокурор Иван Гешев да не бъде вписан като адвокат. За това призоваха от Обединението на свободните адвокати (ОСА) в позиция до Висшия адвокатски съвет и адвокатската колегия в Кюстендил.

Повод за становището на ОСА (пълния му текст виж тук) е протокол от заседание на Адвокатския съвет в Кюстендил (публикуван във Фейсбук общността на българските адвокати), от който става ясно, че Иван Гешев е поискал да бъде вписан като адвокат.

„Считаме, че органите на адвокатурата по закон и етичен кодекс на адвоката дължат същата грижа спрямо всички български адвокати. Такава грижа органите на адвокатурата следва да проявяват особено при достъпа до адвокатската професия“, заявяват от обединението.

И припомнят, че през юни Гешев беше освободен от поста главен прокурор заради действия, които накърняват престижа на съдебната власт (основание по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията).

Според Закона за адвокатурата „не може да бъде вписано като адвокат лице, което е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт, разследващ полицай с висше юридическо образование и разследващ митнически инспектор, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност“.

Въпросът за освобождаването на Иван Гешев от съдебната система обаче в момента е спорен. Според Прокурорската колегия с издаването на указа на президента Румен Радев за освобождаването му като главен прокурор, той вече не е и прокурор, не само обвинител №1.

Иван Гешев обаче е на друго мнение. След указа той най-напред подаде молба да бъде възстановен като прокурор във ВКП, а след това внесе в ПК заявление за напускане на системата. То беше прието за сведение от колегията. Две седмици по-късно в писмо до ВСС Гешев поиска Прокурорската колегия изрично да гласува оставката му, но и този път искането му беше прието само за сведение. Бившият главен прокурор обжалва и двете решения пред Върховния административен съд (ВАС) като изтъкна, че ПК на ВСС най-напред е трябвало да го възстанови на длъжност прокурор и след това да гласува оставката му. Делото все е още висящо пред ВАС.

Законът за адвокатурата предоставя преценката дали кандидатът притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия на съответния адвокатски съвет.

Трайната практика на Върховния касационен съд е, че преценката на съвета за наличието на нравствени качества се извършва по целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол за оценката и квалификацията на относимите факти и обстоятелства. Преценката на нравствените качества следва да се основава на действителните факти, наличието или липсата на които подлежи на съдебен контрол, но самата оценка на фактите относно нравствените качества съветът извършва в рамките на притежаваната от него оперативна самостоятелност и тя не подлежи на контрол за законосъобразност.

„Извършването на действия, които накърняват престижа на съдебната власт е несъвместимо с притежаването на необходимите съобразно чл. 4, ал. 1, т. 5 от ЗАдв нравствени качества за упражняване на адвокатската професия. Считаме, че в конкретния случай на Гешев тази пречка не би отпаднала и след изтичане на предвидения в чл. 5, ал. 2, т. 4 от ЗАдв срок“, заявяват от ОСА.

В становището се припомня, че Иван Гешев е коментирал адвокатите и според ОСА си е позволявал „недопустими от професионална и морална гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще“. „В свои публични изказвания той идентифицираше адвокатите с техните клиенти и правеше внушения, че те (адвокатите) са основна причина за прокурорските трудности в борбата с престъпността и корупцията“, посочват от обединението.

И заключават, че бившият главен прокурор не може и не следва да бъде адвокат.

„Именно затова заявлението му да бъде вписан като адвокат в АК Кюстендил е много важен тест за отговорността, която носят органите на адвокатурата. Решението за приема му би имало не само огромен отзвук сред българското общество, но и би хвърлило неотмиваемо петно върху адвокатурата като цяло. Крайно време е професията ни да спре да бъде пристан за скандално потънали в съдебната власт гемии! В противен случай адвокатурата полека, но за сметка на това необратимо, ще изгуби всякакви устои да изпълва със съдържание предвидената ѝ конституционна роля“, пишат от ОСА.

„Лекс“ потърси Иван Гешев за коментар, но не успя да се свърже с него, редакцията ще публикува позицията му веднага щом я получи.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ха ха ха.....
Ха ха ха.....
06 октомври 2023 10:15
Гост

Този селски тъпанар, Каскета, освен за козар за нищо друго не става, а и козите със сигурност ще бъдат по умни от него!

Гусла
Гусла
06 октомври 2023 10:34
Гост

Гнусни олигофрени, като злобаря Хаджигенов, раздават квалиикации, а не виждат себе си. Гешев ви е крив, всичко друго оправихте! То се видя! Парите на олигарсите свършиха работа, а шараните сега се радват! Пълни тъпаци, които си заслужават и политиците, и цветанвасилевците, божковците и хаджигеновците

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 11:05
Гост

Абе ако коментираме кой от село-половината САК, при хипотетично връщане на жителството трябва да бъдат качени на влака до родното място. Не за друго-а защото по-хубаво от родния дом-няма! Един вид-като грижа. Че в САК има лица, дошли от далечния изток, погранични райони, които дори след десетки години в София говорят на пУтресаващ (с У) диалект. Нищо не им се разбира, добре ,че в зала съдията диктува , а после можеш да четеш протокола. Абе-толкова ли нямат 20 лева до отидат на логопед, да им обясни как да отстранят миекият диалектен изговор. Аз предлагам-в закона за адвокатурата да бъде записано-при… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 8:20
Гост

Мислиш се за много умен. Не си. Мислиш ли, че Гешев не знае, че не може да бъде вписан сега. Най-вероятно събира материали за жалбата си в ЕСПЧ. За да се види, как в държава от ЕС може да бъдеш освободен на дисциплинарно основание, без право на защита, без възможност за обжалване, както и последиците от това.

Питане до ОСА-искрено и лично
Питане до ОСА-искрено и лично
05 октомври 2023 14:35
Гост

Питам с любопитство-каква е позицията на ОСА за това лобистко сезиране на КС от адвокатурата https://news.lex.bg/Правен-абсурд-и-произвол–адвокатурата-изпрати-в-КС-текст-от-Закона-за-горите ВЖ и линкът със статията в медиапул, където за незапознатите е разяснена накратко схемата със заменките, и защо е въведен този текст. В медиите има и множество други статии за скандалните заменки-примерно земи във Враца, за земи край морето, край планински курорт и тн. Лекс бг-почтено е да не изтриете линкът къстатията в медиапул. ОСА бг-подкрепяте или не подкрепяте това сезиране от адвокатурата на КС-което си е върл лобизъм. Атакува се смислен текст, който е изцяло в обществена полза, в закрила на частен интерес,… Покажи целия коментар »

За създаване на свободна адвокатура!
За създаване на свободна адвокатура!
05 октомври 2023 12:38
Гост

Крайно време е за да си адвокат да не е необходимо да членуваш в съсловна монополна организация, където виждаме е възможно да не те впишат и на база лична антипатия. Вписването като адвокат следва да става в регистър на адвокатите към окръжния съд, в максимално улеснена процедура-представяш заявление, диплом, удостоверение за правоспособност, и съдията постановява отказ или да бъдеш вписан в регистър на адвокатите, и всичко това-без изпити и тн- глупости-за да завършиш право си ходил на десетки семестриални изпити, ШЕСТ държавни изпити(не са три, а са шест-писмената и устната фаза са си отделни държавни изпити), плюс вече-много тежък изпит… Покажи целия коментар »

123456!
123456!
05 октомври 2023 10:41
Гост

Адвокатите упражняват свободна професия! Абсурдно е да се иска ограничаване на достъпа на лица, които притежават нужните образователен ценз и стаж, до нея. Все едно да забраниш на художник да рисува и предлага картините си или, и за една друга професия ми идва на ум да дам сравнение, но ще засегна моралните.

Ники
Ники
05 октомври 2023 10:36
Гост

Прокурор Христо Белстойнев, който преби своята любовница пред сградата на съда, беше приет за адвокат, а Гешев да не бъде… Защо?

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 9:15
Гост

Що? Той таман си е за там, с оглед нивото и качеството на професионалистите.

Некои съображения за професионалните качества
Некои съображения за професионалните качества
05 октомври 2023 8:24
Гост

Да попитам-имат ли професионални качества да са адвокати, лицата, които на конкурса за съдии по вписванията изкараха оценка двойка или тройка? Защото-от явилите се адвокати-80 процента бяха с двойка или тройка. Известно ли ви е,че поне един двойкаджия-на конкурса за съдии по вписванията участва в изпитна комисия за младши адвокати… Лице, доказано незнаещо, в материята вещно право-или изпитът за съдии по вписванията е бил уреден, нареден-това ли ще е защитната мантра?, преценява знанията на другите. Най-изумителното е,че лица с двойка на изпита за съдии по вписванията ,вписани без изпит -много искат изпит за другите кандидат адвокати… Та огледайте собствената си… Покажи целия коментар »

Погнусен по Сртриански
Погнусен по Сртриански
05 октомври 2023 7:12
Гост

Да попитам-дали лицето от ноторния случай.-осъден за педофилия, с доказана със съдебен акт гнусна престъпна дейност на гара Подуяне(беше осъден на 3 години, като ВКС го пожали , и приложи чл 66) има моралните качества да е адвокат? Защото адвокатурата го прие в редиците си.-и то съвсем неотдавна-вероятно преди някакви си 2-3 години, и лицето развива бурна адвокатска дейност… Никога-нито тази адвокатска организация, нито на ОС на делегатите, нито където и да е вписани адвокати са изразявали позиция на недоволство , обструкции, а и приемането му в редиците на адвокатурата значи,че е преминал успешно проверката за високи нравстни качества. Лично… Покажи целия коментар »

Какъв е процентът на адвокатите престъпници?
Какъв е процентът на адвокатите престъпници?
05 октомври 2023 6:51
Гост

Думи на адвокат Й.Г.:

„Не е тайна,че минимум 20 процента от всички адвокати са живи престъпници“
https://www.youtube.com/watch?v=-OMeOq75oS8

(4:35 )

Думите на адвокат Й.Г. са смазващи, тежки, остри, казани при учредяването на ИКАР …

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 1:43
Гост

През 2017 битиви изнесе случаят, за адвокат, който с фалшиви записи на заповеди и изпълнителни листове успява да заграби имоти на възрастни хора и живеещи в чужбина. 6 години по-късно-хората загубили имотите си не успяха да си ги върнат, а въпросният адвокат продължава да е адвокат. Да сте чули някога адвокатура да има позиция по темата? Да сте чули за случаят да е промъцана и една дума -на което и да е общо събрание? Адвокатурата намира,че този адвокат има моралните качества да е адвокат. Не се случи нищо. Най-ужасяващото е,че адвокатите -само на база качеството си на адвокат имат претенции… Покажи целия коментар »

Жеко
Жеко
05 октомври 2023 1:23
Гост

То пък щото адвокатите са големите моралисти…над половината не трябва въобще да упражняват професията

А къде е позицията по този случай?
А къде е позицията по този случай?
05 октомври 2023 0:48
Гост

НАЙ-ХУБАВИТЕ КЪТЧЕТА ОТ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ – ЗАГРАБЕНИ С ИЗМАМА

https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 7:04
Гост

При този случай-размахът на дейността е за стотици милиони левове, според посоченото в статията. Без никаква отговорност-поради изтекла давност, а адвокатурата намира,че участващи лица имат моралните качества да са адвокати. Гражданите, които загубиха земите си край морето, никога не си ги върнаха. На нито един адвокатски форум-общо събрание на колегията, на други колеги, на делегатите този брутален, гнусен, мерзък случай не е обсъждан. Същото със случаят с адвокатът с фалшивите записи на заповеди от предаването на битиви-гражданите, загубили имотите си , никога не си ги върнаха,за юнакът-не се стигна до търсене на отговорност-дори и дисциплинарна само, а и вече е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 17:07
Гост

В този „призив“ се откриват интересни пунктуационни и текстови грешки (в изписването на някои думи).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2023 16:24
Гост

Страх ги е от изключително големия му капацитет в областта на правото май.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:32
Гост

Що в Кюстендил? Нали уж не бил шоп, а македонец. Да се впише в Благоевград.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:15
Гост

Няма да тъжа. Системата трябва да го изкплюе Да

SubZero
SubZero
04 октомври 2023 23:06
Гост

Ко? Неее….!!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:15
Гост

Гешев си остава позор. Дори и вече да не го отразявате всяка изминала секунда

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:14
Гост

Простотия. То пък бива бива да се хейти по някого. Все пак им е колега

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Днес Рожден Ден празнува
Днес Рожден Ден празнува
04 октомври 2023 14:57
Гост

любимият на поколения студенти преподавател – проф. Георги Близнашки (1956)-български учен, юрист, политик, министър-председател на Република България, професор по Конституционно и Парламентарно право в редица български университети. Желаем здраве, дълголетие и семейни радости!

льольо
льольо
04 октомври 2023 15:20
Гост

А според някои – Дърт коцкар, който редовно закача студентките със сексистки коментари, на които много от тях не смееха да отвърнат. Егоцентрик с прекалено високо мнение за себе си като юрист.

Грешиш
Грешиш
04 октомври 2023 15:21
Гост

На мен специално не ми бе любим…

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:57
Гост

Благодарение на него конституционното право ми остана като “слаба” страна. Така е, като от 3-часова лекция, 2 часа и 50 минути са върху злословия, клюки и сексуални изживявания на чичко в средната възраст.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 16:09
Гост

ЧРД на професора! Най-големия! На всички във втори курс писа 6ци по конституционно и парламентарно!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 16:33
Гост

Другарят Близнашки откога го наричат учен?! Учен и Близнашки са взаимноизключващи се работи.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 20:44
Гост

Веднъж на лекция (лекция силно казано) по КП рано сутрин от 8ч. в 292 аудитория така беше набрал за Янаки Стоилов, президента Радев и декана Вълчев, че в нервите си удари кафето и го разля в първата банка:)) пхахахахах…много се смяхме 10-те човека, които всеки път му се влачихме на лекциите и все едни и същи си бяхме, и то ходихме, не, за да научим нещо, а да се посмеем:)), в тия лекции всичко ще чуеш, ама не и за конституционното:)), пхахах

Светла
Светла
04 октомври 2023 21:07
Гост

Жив и здрав да е професор Близнашки! Не сте му на нивото. Той е конституционалист от европейска величина! И много добър човек!

Адвокат Ивайло Юруков
Адвокат Ивайло Юруков
04 октомври 2023 14:45
Гост

Гешев не е достоен за адвокат, не притежава нужните нравствени качества. Многократно публично го е доказвал

Костов
Костов
04 октомври 2023 14:45
Гост

Абе да стане човека юрисконсулт, да му е мирна главата, че като гледам, никой не го иска.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 14:45
Гост

То па един човек…

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 14:43
Гост

Е нали адвокатите бяха наравно виновни с клиентите си според Каскета? Ха, сега да го видим какви клиенти ще си намери.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 14:23
Гост

Аз сам си избрах тази съдба – вечната черна овца…

ДоТукНиДокараСДС-Чумата
ДоТукНиДокараСДС-Чумата
05 октомври 2023 18:30
Гост

Данчо Ентъра от ВСС-то изигра голяма курвачка на Гешев,но рано или късно ще му се връща.
Голям мазнини и Подлец излезе.