Призив Висшият адвокатски съвет (ВАдС) да оттегли обвинението срещу председателката на колегията в Хасково Меглена Гунчева и към цялата гилдия да изрази отношението си към дисциплинарното производство срещу нея отправиха адвокати от Смолян. Те изпратиха декларация до всички колегии, до самия ВАдС, до Висшия дисциплинарен съд, до Висшия контролен съвет и до други организации на адвокати (пълния ѝ текст виж тук).

Адвокатите от Смолян призовават колегите си от цялата страна да я подкрепят.

Дисциплинарката срещу Гунчева буни духовете в адвокатурата от месеци. Тя беше образувана, след като общото събрание на адвокатите в Хасково взе решение да не се плаща на ВАдС пълния месечен членски внос от 20 лв., а по 10 лв. Мотивът за това е, че през февруари Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) даде срок от един месец на ВАдС да отмени решението си от 2018 г., с което вноските станаха по 20 лв. И самото ОСАС взе решение, което гласи: „В случай, че Висшият адвокатски съвет не отмени в указания срок посоченото решение, адвокатските съвети от страната, да спрат превеждане на 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет”. ВАдС не намали членския внос и адвокатите в Хасково решиха повече да не събират по 20 лв. от адвокат.

Проверка на „Лекс“ установи, че впоследствие ВАдС е взел решения, с които е задължил Гунчева да представи поименна справка за платените от отделните адвокати вноски и да преведе събраните суми. Именно неизпълнението на тези решения е мотивът за образуване на дисциплинарка, тъй като по закон решенията на ВАдС са задължителни за адвокатите и колегиите.

Основният спорен въпрос по казуса е дали ОСАС има право да решава колко да са вноските към ВАдС. Едната теза е, че ОСАС е върховен орган на адвокатурата и може да решава всичко. Другата теза, която се основава на чл. 122, т. 2 от Закона за адвокатурата, обаче е, че правомощие да определя годишните вноски на адвокатите има само ВАдС и всякакви решения по този въпрос на други органи са нищожни.

В отговор на дисциплинарката срещу Гунчева адвокати от Смолян поискаха да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателката на ВАдС Ралица Негенцова, защото не е изпълнила решението на най-висшия орган на адвокатурата – ОСАС, но съветът отказа.

Поводът адвокатите от Смолян да излязат с декларация сега е, че дисциплинарката срещу Гунчева е насрочена за 26 февруари 2021 г.

„Това действие е показателно за неограничените, репресивни и напълно безконтролни правомощия на Висшия адвокатски съвет, който е взел решение да повдигне дисциплинарно обвинение срещу председател на адвокатска колегия, защото си е позволил да бъде критичен към пълното му бездействие и защото е изпълнил изричните решение на Общото събрание на адвокатите в страната от м. февруари 2020 година и на Общото събрание на Адвокатска колегия-Хасково за непревеждане на 50% от събрания членски внос за Висшия адвокатски съвет, взети в знак на протест срещу формираната политика на този Висш адвокатски съвет!“, пишат те в декларацията си.

И заявяват категорична и безусловна подкрепа за Гунчева. В декларацията се припомня, че последното ОСАС за първи път в историята на българската адвокатура не прие отчета на ВАдС.

„Всички членове на Висшия адвокатски съвет, които сте гласували (при наличието на един единствен глас „против“) тези срамни за българската адвокатура решения, нямате моралното право да инициирате дисциплинарна отговорност спрямо който и да е български адвокат, след като самият Висш адвокатски съвет не изпълнява решенията на Общото събрание на адвокатите от страната като върховен орган на българската адвокатура и след като доверието от членовете на този съвет е снето“, заявяват авторите на декларацията (решението за образуване на дисциплинарката всъщност е взето с два гласа „против“ – на Валя Гигова и Христо Христов).

И посочват, че Меглена Гунчева е „отличен и безупречен професионалист, дългогодишен активен участник в работата на адвокатурата, всеотдаен и отговорен човек, с висока морал, без извършени каквито и да е нарушения както на Закона за адвокатурата, така и на Етичния кодекс на адвоката“.

„Посоченият частен случай всъщност е показателен за системния проблем, заложен в настоящата уредба на адвокатурата съгласно действащия Закон за адвокатурата, предоставящ неограничена и безконтролна власт в ръцете на 15 членове на Висшия адвокатски съвет, които определят съдбата на 14 000 български адвокати, без да има механизъм за тяхното отзоваване и контрол върху вземаните от тях решения, обвързващи цялата общност и даващо насока на развитие на българската адвокатура“, заявяват още адвокатите от Смолян.

Те пишат, че случаят е показателен и за крайно осакатената уредба на дисциплинарното производство, „позволяваща закономерно същото да се превръща в инструмент за репресия на неудобните на някому колеги и разчистване на лични сметки“.

„Много благодаря на всички колеги, които застават зад мен. Всичко това не е моя лична приумица, а необходимост да отстоим позицията си като адвокатска колегия, защото това ще определи бъдещия път на адвокатурата. В зависимост от решението, което Висшият дисциплинарен съд ще вземе, ще бъде показано на адвокатите могат ли да бъдат свободни и да изрязват позиция. Убедена съм, че много колеги го осъзнават, а вероятно някои колеги председатели на колегии изпитват притеснения и не могат да се отърсят от ръководната роля на висшия орган“, заяви пред „Лекс“ адвокат Гунчева.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 18:52
Гост

На тази селска пръчка само като и видиш физиономията и да ти се додрайфа. Не и угодиха от ВАдС на мрънкането да развива учебен център, паралелен на адвокатското училище и стана голяма революционерка.

Шкумбата
Шкумбата
15 февруари 2021 13:21
Гост

Коя от многото селски тояги във Висшия?! Не схващам мисълта ти.

Любител
Любител
12 февруари 2021 12:54
Гост

Тоя ВАдС вече ни отчая с исканията за тълкувателни решения към ВКС, и най вече с питането към конституционният съд. Но не мога да разбера защо се образува дисциплинарно производство срещу председател на колегия за решения, взети от Общото събрание? И въпросът наистина е принципен, увеличената такса беше мотивирана с това , че ще се изгражда нова електронна система на адвокатурата. Парите се събират, със системата не е ясно докъде са нещата. А и видно от финансовият отчет, във ВАдС има доста пари.

Голем си, Голем, Адвокат от САК! И аз съм вече Шоп
Голем си, Голем, Адвокат от САК! И аз съм вече Шоп
11 февруари 2021 21:20
Гост

Таксите не са еднакви за всички адвокати в страната! Ако има привилегировани, това се Богоизбраните във Висшия адвокатски съвет, сред които няма кьорав адвокат от други колегии освен София, Пловдив и Варна. София е известна със скандалите и делата си /по спорове „кой да води бащина дружина“/, а Варна просто не ми се коментира. Няма по-ужасна колегия от варненската, където всички са с дипломи от местното АОНСУ, МЕИ и в най-добрия случай Икономическия. С това са „нещо повече от другите“. Аз съм от Варна и ме е срам, та затова се вписах в София. Софийската колегия безспорно е Голяма, въпросът… Покажи целия коментар »

Икономист
Икономист
11 февруари 2021 21:05
Гост

Тези пък за едни смешни десет лева ли са? Все едно са опряли до тях.

Борис
Борис
11 февруари 2021 21:06
Гост

Прави са колегите. Въпросът е принципен.

Цветан
Цветан
11 февруари 2021 21:03
Гост

Поздравления за това, че отстояват позицията си като адвокатска колегия.

Адвокат от САК
Адвокат от САК
11 февруари 2021 20:45
Гост

Един момент моля.Таксите са еднакви за всички адвокати в страната.не мисля,че адвокатите от Хасково са с някакви привилегии или нещо повече от другите? Всички плащаме,редното е и те да са коректни и да си плащат.Че адвокатските колегии от Хасково и Смолян ли ще казват кой ще караа влака? По въпроса единствено те имат някакви претенции.Голямата Софийска адвокатска колегия не претендира.Варна,Пловдив,Бургас и другите също.Работата ми намирисва на евтин пиар !

Ало ало
Ало ало
11 февруари 2021 20:53
Гост

Столичанино в повече, ако не си проумял, Въпросът е принципен! Ако въобще си адвокат, а не трол.

Лазар
Лазар
11 февруари 2021 20:57
Гост

Напълно съм съгласен. Не може да се ползват с каквито и да било привилегии.

Топенерджи
Топенерджи
11 февруари 2021 20:59
Гост

Илийка, ползвай спирачката, че наближаваме гара Хитрино.

Адвокат
Адвокат
11 февруари 2021 18:45
Гост

Това адвокатите са големи смешници. За десет лева на месец се циганят, и протести и декларации. Що не се вземете в ръце и цялата енергия, която хабите за пари, колкото за евтина бутилка ракия, да вземете да си изпълните обществената мисия-да просвещавате правно хората и да им служите безкористно.Е, затова не ви уважават, защото вие не се себеуважавате, а се боричкате и се занимавате с дребнотемия. Никой не уважава съсловие, което се самоунищожава.

Великият инквизитор към пленника си
Великият инквизитор към пленника си
11 февруари 2021 19:04
Гост

Знаеш ли, че ще изминат векове и човечеството ще провъзгласи с устата на своята премъдрост и наука, че няма престъпление и следователно няма и грях, а има само гладни. «Нахрани ги и тогава искай от тях добродетели!» — ето какво ще напишат на знамето, което ще издигнат срещу тебе и с което ще се разруши твоят храм.

Михаил
Михаил
11 февруари 2021 20:59
Гост

Те никога не са безкористни.

Я, я, я ... аааааааааааааааа
Я, я, я ... аааааааааааааааа
11 февруари 2021 17:55
Гост

Гигова „ПРОТИВ“. Еми да, то банкерите са над тези дребни сметчици за по 10 лева на адвокат от Хасково. Иначе … глей да видиш Ти!

адвокат
адвокат
11 февруари 2021 16:43
Гост

Долу дебелата софийска свиня и нейния антураж !

Шиши
Шиши
11 февруари 2021 17:46
Гост

Коя от многото?

Шумковски
Шумковски
11 февруари 2021 16:02
Гост

Добре

Manoleva
Manoleva
11 февруари 2021 16:02
Гост

Супер инициатива. Дано успее.

Калина
Калина
11 февруари 2021 16:01
Гост

Дано съберат подкрепа. Прави са.

Коко
Коко
11 февруари 2021 21:01
Гост

В интерес на истината когато става въпрос за техен колега са изключително задружни.

Дали?
Дали?
11 февруари 2021 21:06
Гост

Задружни са „висшите“ когато свирят на златната струна на правно-информационния инструмент. И по тази „музика“ танцуват немалко колеги и най-големите колегии. Така че … спорно е! Даже е наопаки.

Pep
Pep
11 февруари 2021 16:00
Гост

Адвокатите са прави, но надали ще съберат исканата подкрепа. Твърде амбициозно ми се струва.

само минавам
само минавам
11 февруари 2021 17:45
Гост

Много ми е интересно дали Обединението на свободните адвокати ще подкрепят Гунчева или ще се взират в пъпа си, понеже интереса клати фесовете им!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2021 16:00
Гост

Много се изложи Негенцова в последните месеци, това е факт. Дали да не си подаде оставката

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2021 16:00
Гост

Тя Негенцова е гола вода.

Димитриева
Димитриева
11 февруари 2021 15:59
Гост

Толкова ли не можете да се разберете та пишете писма?

Бай Онуй
Бай Онуй
11 февруари 2021 19:12
Гост

Кой с кого и за какво „да се разбере“, та искаш да се изостави епистоларния жанр? Не разбираш ли, че Онези Богоизбраните във Висшия така са се окопали и не пускат кокала, че вече изядоха една златна струна, а колко други неядливи нещица са схрускали … бедна ти е фантазията! Сега напролет ще излизат на час по лъжичка … от устата на боата … идат избори.

Drob4ev
Drob4ev
11 февруари 2021 15:59
Гост

Цигански работи

Цигански казваш- за по 10 лева, ама капка по капка
Цигански казваш- за по 10 лева, ама капка по капка
11 февруари 2021 19:19
Гост

А 800 бона за ПИС, при положение че АПИС е дал оферта за 245 бона … циганска работа ли е, или е „безплатна“ за онези които всеки месец им шарат по 10X14000=14000 горница? И за половин година работата готова. Циганската де. И който не ще – дисциплинарка!

само минавам
само минавам
11 февруари 2021 20:56
Гост

Една нула си изпуснал, сигурно е Негенцова.

EnEPe
EnEPe
11 февруари 2021 15:57
Гост

Еми прави са!