Общо 241 членове на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) изпратиха остро писмо до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) заради образуваното от него дисциплинарно производство срещу председателката на колегията в Хасково Меглена Гунчева (пълния текст на писмото виж тук ).

Както „Лекс“ писа, дисциплинарки грозят и шефовете на колегиите в Смолян и Благоевград. Причината е, че общи събрания на адвокатите в трите града са взели решения да не плащат на ВАдС пълния месечен членски внос от 20 лв., а по 10 лв.

Всъщност още през февруари Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) даде срок от един месец на ВАдС да отмени решението си от 2018 г., с което вноските станаха по 20 лв. И самото събрание, като върховен орган на адвокатурата, взе решение, което гласи: „В случай, че Висшият адвокатски съвет не отмени в указания срок посоченото решение, адвокатските съвети от страната, да спрат превеждане на 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет”.

Именно като следствие на това Общите събрания на колегиите в Хасково, Смолян и Благоевград са решили повече да не събират по 20 лв. от адвокат, а съветите по места са само изпълнители на волята им. Председателят на колегията пък няма специална роля, по-различна от тази на останалите членове на местния съвет.

На 12 юни 2020 г. обаче ВАдС започва дисциплинарна процедура срещу Меглена Гунчева в качеството ѝ на председател на хасковската колегия.

Затова днес 241 адвокати от ФОБА се обръщат към членовете на ВАдС, на които напомнят, че са „избрани от адвокатите в страната, за да защитават правата и законните интереси на всички адвокати, и в лично качество, като колеги, които би следвало да се защитаваме и подкрепяме взаимно“. И заявяват, че са силно изненадани и сериозно притеснени от образуването на дисциплинарка срещу Гунчева.

Подписалите се под писмото посочват, че тя е изпълнила решенията на ОСАС и в най-голяма степен е защитила принципа на адвокатското самоуправление. „За това ѝ напълно законосъобразно действие, предприето изцяло в интерес на всички адвокати, доколкото членският внос е събран, но е решено, че ще бъде преведена сумата по увеличения му размер едва при начало на реално изпълнение на решенията на ОСАС и годишната програма за дейността на ВАдС за 2020 г., срещу нея е започнала дисциплинарна преписка. Ако някой не изпълнява решенията на висшия орган на адвокатурата, то това сте вие и най-вече председателят адвокат Негенцова, понеже по закон, е длъжна да изпълнява решенията на ОСАС, които за председателя имат задължителен характер. С факта, че, Вие, г-жо Негенцова, не сте изпълнили решението на ОСАС от 22 февруари 2020 г. за намаляване размера на членския внос, дължим към ВАдС до предишния му размер, а сте поставили този въпрос на гласуване в Съвета в заседанието му на 10 март 2020 г. и сте гласувала против изпълнение решението на ОСАС, сама сте нарушила и то умишлено Закона за адвокатурата“, заявяват 241 адвокати.

Те изтъкват, че Законът за адвокатурата няма ясни разпоредби как следва да процедират председателите и членовете на местните съвети при колизия между решенията на ВАдС и решенията на ОСАС. И посочват, че именно Общото събрание на адвокатите от страната е висшият орган на адвокатурата и неговите решения са задължителни за председателя на ВАдС.

Освен това в писмото се напомня, че през февруари ОСАС сне доверието си от Висшия адвокатски съвет.

Затова от ФОБА настояват да бъде отменено решението за дисциплинарка срещу Гунчева и да не се образуват такива срещу председателите на колегиите в Смолян и Благоевград. Освен това подписалите писмото адвокати настояват за отчет за разходите направени от ВАдС с парите от членски внос и размерът му незабавно да бъде намален на 10 лв.

Подобни искания преди дни отправиха и Обединението на свободните адвокати.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
честно казано
честно казано
22 юни 2020 10:14
Гост

Тоя паразитен орган ВАдвС за какво ли въобще съществува. Освен за да прокарва интересите на управляващите и да налага политиката им над адвокатите..

една адвокатка
една адвокатка
20 юни 2020 22:22
Гост

Гунчева,давай парите,че да ти е мирна главата.Ако чакаш на ФОБ,МОБ и подкрепа в лекс-а нищо няма да стане.

advokat
advokat
20 юни 2020 22:14
Гост

Има един вампир в адвокатурата – Доковска се нарича – адвокат на сатрапа Живков, колкото искате си го хвалете – но тогава не беше демокрация (пример 3000 нови Мазди – внос от Япония, седят в Мототехника – раздадоха ги на партийци, не на хорицата – да видим и ние автомобил – 1988 г.), та въпросната креатура – безспорно блестящ юрист, страхотен талант – но сбъркана работа и има една кантора – които са всеядни и изобщо – успешни, ма понякога – неуспешни, което е нещо като ниско качество, та въпросната креатура – тя забърква разни законови манджи – от нямане… Покажи целия коментар »

хигиенист в мол
хигиенист в мол
20 юни 2020 7:41
Гост

ЗА а съжаление Общото събрание на делегатите(няма общо събрнание на адвокатите!) НЕ е Висш орган на адвокатурата. Общото събрание , според закона няма почти никакви правомощия, освен да слуша доклади. И да не ги приеме-това не води до никакви правни последици. Причината е в сбъркатия закон за адвокатурата, който принизява общото събрание на делегатите,, и изобщо няма общо събрание на адвокатите. такъв оргжан-общо събрание на адвокатите-не съществува.- Делегатското общо събрание няма прамвомощие да отменя решения на ВАдвС, нито може да задължава ВАдвС с каквото и да е. Това е реалността-тя е противоправна-общото събрание няма, общо събрание на делегатите няма никакви… Покажи целия коментар »

Адвокатин
Адвокатин
22 юни 2020 15:08
Гост

Вие Закона за Адвокатурата чели ли сте го?

Адвокат от САК
Адвокат от САК
19 юни 2020 18:21
Гост

След като в София, Пловдив, Варна и в останалите колегии се плаща членския внос към ВАдв съвет в пълен размер кой дава право на асковлии да се занимават с художествена самодейност?Такъв бойкот се прави или заедно от всички,или от никой!

наивник с 27 години адвокатски стаж
наивник с 27 години адвокатски стаж
19 юни 2020 18:23
Гост

И на какво отгоре тези съждения, колега? Това, че в някои малки колегии са по-революционно настроени и по-смели, не означава, че не са прави. Софийският съвет в този му вид е неспособен да вземе подобно решение, освен ако двамата враждуващи Данов и Марчев не го гласува с хората срещу общия враг Негенцова, но дали не съм наивен

Диди
Диди
19 юни 2020 18:47
Гост

Напълно подкрепям. Докато си траем, ще ни пресират.

Мария
Мария
19 юни 2020 18:46
Гост

Големи са гладиатори.

Адвокатин
Адвокатин
22 юни 2020 15:07
Гост

А вие някога виждали ли сте общи действия на всички колегии в Страната, по какъвто й да е повод! Мишките и лисиците са много, особено в по – големите колегии.

Срам!
Срам!
19 юни 2020 18:18
Гост

Каквато държавата, такава и адвокатурата (поне управляващите им органи).

ура
ура
19 юни 2020 18:18
Гост

да си припомним защо беше увеличен чл. внос – за да правят е-адвокатура, а то стана яжте му к_ра. моля модераторите да не трият цензурирал съм се доколкото може по отношение на положението в нашата адвокатура

Лазар
Лазар
19 юни 2020 18:50
Гост

Точно така. Тези приходи въобще не са им необходими в момента. Обаче знаят само да лапат.

1111
1111
19 юни 2020 18:17
Гост

Такова извиване на ръце и тормоз е срам за гилдията! ОСТАВКА!

Мишо
Мишо
19 юни 2020 18:51
Гост

Надали имат съвест да я подадат.

Джанго
Джанго
19 юни 2020 18:15
Гост

ВАдС е бетер прокуратурата, бе!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 18:21
Гост

Той материалът е сходен, затова.

Хари
Хари
19 юни 2020 18:52
Гост

А, не! Гешевистите водят класацията.

оставка
оставка
19 юни 2020 18:15
Гост

Негенцова трябва незабавно да си подаде оставката и да й бъде потърсена отговорност не само дисциплинарна, но и материална! Поведението й е срам за адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 18:16
Гост

право думаш, колега, но оставка половин година преди края на мандата няма голям смисъл. на мен по-страшно ми става като чувам как нейният достоен наследник от САК се е наканил да става председател и ми се повръща от мисълта какви далавери е намислил, но това тепърва явно ще се говори

Н. Н.-С.
Н. Н.-С.
19 юни 2020 18:20
Гост

С такива действия поне, надявам се, успяват само да си подлеят вода.

Гиги
Гиги
19 юни 2020 18:53
Гост

Да не стане да им върви по вода.