Ясни са датите за провеждане на писмените изпити в конкурсите за младши прокурори и младши следователи.

Прокурорската колегия определи, че този за младшите прокурори ще се проведе на 13 април (събота), а този за младши следователи – на 21 април (неделя). И двата ще са от 9 ч. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

689 са допуснатите кандидати в конкурса за младши прокурори, а 555 в този за младши следователи.

Някои от кандидатите са подали документи и в трите конкурса за младши магистрати.

Местата за младшите прокурори са 21 в 17 районни прокуратури, както следва: в Софийската районна прокуратура са три, по две в РП-Варна и РП-Бургас и по едно в Благоевград, Видин, Перник, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Ловеч, Добрич, Шумен, Силистра, Сливен и Ямбол.

За младши следователи местата са 11 в следствените отдели на 11 окръжни прокуратури – по едно в СГП, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Сливен и ВОП-София.

На писмения изпит, който е анонимен, се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл, както и знанията по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека чрез тест.

Участниците може да използват само нормативни актове, но не и съдебни и тълкувателни решения, както и друга съдебна практика.

Онези от тях, които получат оценка най-малко 4.50 на казуса и поне 4.50 на теста, ще бъдат допуснати до устния изпит.