Шефът на полицията в Стара Загора Лазар Христов отрече подчинените му да са упражнили агресия при задържането на 58-годишния бивш шампион по борба Пламен Пенев, който почина след гонка с униформените и при опит да го задържат.

„Полицейските служители не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила. Преследването започва, като при тръгване лицето прави опит да блъсне нашия колега. Колегите започват процедура по изваждането на лицето от автомобила. Пристига и екип на „Пътна полиция“, като непосредствено след поставянето на белезници лицето получава конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал“, заяви днес старши комисар Лазар Христов.

По думите му полицаите са действали по сигнал за въоръжено лице. Шефът на полицията в Стара Загора каза, че в продължение на 20 минути Пенев е предизвикал няколко катастрофи, не изпълнявал разпорежданията на полицаите и се движел в централната градска част, където в този момент имало много цивилни граждани. Христов подчерта, че не са планирали акцията и не са имали предварителна информация за мъжа.

„Колегите не са знаели нито криминалните прояви на това лице, нито психическото му здраве. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, опазвайки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията и решенията, които са взели на място. Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива“, посочи Лазар Христов.

Полицаите преследваха с автомобили Пенев из Стара Загора на 30 декември, след като бил получен сигнал за мъж край бензиностанция, който заплашва деца с нож. При пристигането на униформените, Пенев, за когото има данни, че е имал психично заболяване и е пиел лекарства, се качил в колата си и избягал. Последвалата гонка беше заснета от много камери и случайни свидетели, а на кадрите се вижда, че една патрулна кола пресреща автомобила на Пенев и в опит да избегне удара той излиза от платното и почти се преобръща. След това полицаите успяват да изкарат мъжа, а на кадрите се вижда и как го удрят.

От прокуратурата съобщиха вчера, че разследването е възложено на следователи от Националната следствена служба и е за евентуално причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицаите, като възможна причина за смъртта на мъжа е задушаване. От семейството на починалия мъж пък са категорични, че той е бил пребит до смърт от полицаите.

Адвокат Емануил Йорданов, който е и бивш вътрешен министър, се е срещнал с дъщерите на починалия и ще ги представлява, а днес коментира пред бТВ, че поведението на полицаите е озадачаващо.

„Дори и да е имал  нож– двама души са били достатъчни да го неутрализират. Това преследване с 9 патрулки е озадачаващо. Ясно се вижда как той се опитва да заобиколи полицейската кола, идваща към него. Полицейският автомобил го удря. Гледайки след това полицаите как са до неговия автомобил, всичко това, което правят, е необяснимо. Действията не са такива, каквито би трябвало да бъдат“, коментира Йорданов.

Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов пък обясни, че в ситуация като тази преследването е било излишно.

„Този човек е известен. Той няма как да се скрие. Полицията го е спряла на бензиностанцията. Той тръгва с автомобила си. Полицията предприема гонка. Защо? Той е известен. Те знаят кой е. За мен е странна цялата история. Полицията правилно е реагирала на сигнала, но децата понякога могат да преувеличават“, заяви Иванов.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ами какво може да каже
Ами какво може да каже
08 януари 2024 11:21
Гост

Та за това някой да има зад него. Обичая е от гражданската война в САЩ. Зад говорещия е стоял въоръжен с пистолет висш офицер и е можел просто да застреля говорещия ако този се е отклонявал от политически коректното.

Брей,
Брей,
08 януари 2024 11:18
Гост

Този май чува гласове свише. Или е месия или напротив.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 януари 2024 8:43
Гост

Не е имало агресия, само насилие.

Любител
Любител
04 януари 2024 12:16
Гост

Е, определено се преиграва. Според Емануил Йорданов преследвания се опитал да заобиколи полицейската кола , идваща срещу него, и тя го ударила и преобърнала. Ясно се вижда, че полицейската кола е спряла по средата на платното със включени светлини, и преследвания я удря в опит да избяга. Какво очакват, полицаите да му съдействат да избяга ? Не знам дали имат ленти с шипове в патрулките, но там не е решение, в другото платно има доста коли, встрани са пешеходци, и като нищо след спукване на гумите с шипове можеше да се завърти и претрепе някой невинен. Ако правим аналогия с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 12:23
Гост

„Отделно, че ясно се вижда как полицаи ритат колата, но няма ясен кадър, от който да се вижда, че ритат пострадалия, няколко човека го бяха притиснали на асфалта“
Да, няколко човека по 80-90 правят 400- 450 кг върху лежащия.Вероятно за това става дума.

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 11:33
Гост

Този случай наистина бегло напомня на един стар случай,с асфикция при задържане, тогава подсъден на Военен съд, печалният случай с Чората, близо 20 тина година правосъдие.Настоящият е по –зрелищен. Ще се разбере или няма да се разбере кой е виновен, в БГ сме, 50 на 50. Добре е ръководството на МВр, без никакво значение кой, защо и по каква случайност е на власт, да се заеме със системно обучение на служителите, не еднократно при постъпване, не веднъж годишно и не само на хартия. -правна подготовка- стандартите за употреба на сила на книга нямат никакъв смисъл, ако не ги познават или… Покажи целия коментар »

!!!!
!!!!
03 януари 2024 16:47
Гост

Милицията не е за да пази гражданите, а за да пази властта.
Когато в дома ви влезе ЧСИ-дори и да е незаконно милицията няма да ви пази вас, а ЧСИ-то.

Любител
Любител
04 януари 2024 12:07
Гост

Досега не съм чул ЧСИ да влезе в дом незаконно, пък и ако го стори, ще изгори за две години, както на немалко ЧСИ им се е случвало при доказано незаконосъобразни действия. И полицията не е арбитър в отношенията между лицата и ЧСИ. Но пък ако някое ЧСИ влезе в домът Ви и извади нож да Ви коли, и на место има полиция , съм сигурен, че ще Ви защити. Виж, ако ЧСИ прави въвод във владение слещу Вас, нещата ще са доста нелицеприятни.

гост
гост
03 януари 2024 14:13
Гост

Тук, преди да се коментира, трябва да има тест за интелигентност, за да няма глупости от рода на “ полицая ми е подчинен служител и ще прави каквото му кажа“

Нашаат милиция какви ги говореше, какво излезе
Нашаат милиция какви ги говореше, какво излезе
03 януари 2024 13:54
Гост

То и при битите в метрото милицията каза,че не е имало бой.
И при самоскъсания пагон милицията каза,че не си е самокъсала пагона.
И при боят пред НДК през 2011 милицията каза,че не са били никой.
И при случаят Айредин Мустафов-младият спортист на 19 г ,убит от милицията милицията говореше,че не са стреляли.
При при Чората милицията говореше,че не са били никой.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:22
Гост

Мерзост

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:19
Гост

Нямаше насилие и зад колоните на МС, нали

Малев
Малев
03 януари 2024 13:18
Гост

Не ги е срам

Динев
Динев
03 януари 2024 13:18
Гост

Много любопитно твърдение предвид кадрите

Напред към полицейска държава
Напред към полицейска държава
03 януари 2024 13:51
Гост

Докато политиците не разберат че полицията с превъзнесени права да упражнява терор ще тръгне и срещу тях, няма да се опитат да спрат нищо. А когато вече се опитат ще се окаже че вече е много късно

Честни хора има в милиицята
Честни хора има в милиицята
03 януари 2024 13:55
Гост

То и при самоскъсания пагон е заснето самоскъсването, но милицията докрая лъжеше,че пагон не е късан.

Като в поговорката-не ме гледай какво правя, слушай какво казвам

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:17
Гост

Съмнявам се

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:56
Гост

Ти гледай да не дойдат, и да те убедят,че не си прав да се съмняваш, в любезен разговор.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:17
Гост

Проблем с превишаване на правомощията има от тук през Франция та чак до САЩ

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:16
Гост

Никога не проявяват агресия. Как не.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 13:15
Гост

Е какво да каже

Скрий се бе, гостенин!
Скрий се бе, гостенин!
03 януари 2024 13:13
Гост

Време е милиционерите да разберат, че законите важата и за тях и не могат да правят каквото и както те си искат, защото мисленето не им е силата!

гост
гост
03 януари 2024 13:04
Гост

Време е хората да разберат – щом те спира полицай изпълняваш.
После, ако мислиш че са ти нарушени правата, има си съд.

Как точно
Как точно
03 януари 2024 13:45
Гост

И какво по точно не е изпълнил? Неегласувал за който трябва може би? Или деветте коли джуджета и Снежанка са се почуствали обидени.

Милицията да си знае мястото!
Милицията да си знае мястото!
03 януари 2024 14:00
Гост

Милиционерът не е наш господар.

Напротив-гражданите са господарите на милиционерите. Гражданите ги издържат с данъците, и милиционерът следва да знае е,че е подчинен наемен работник на гражданите, и гражданското общество.

Обслужващ персонал , подчинен на гражданското общество.

Милицията да си знае мястото!

Чукча
Чукча
03 януари 2024 16:37
Гост

Което не значи,че като не спреш и после те хванат,могат да те пребият в състояние на афект или за назидание. Едното няма нищо общо с другото. Защото когато не се подчиняваш на полицията,носиш наказателна отговорност само поради този факт! Има такова престъпление в НК.

Льольо
Льольо
03 януари 2024 12:59
Гост

Ай стига с тъпотиите ама що били тръгнали да го гонят ама що били 9 патрулки – щото дебитът очевидно отказва да се подчини на разпореждане и на опит да бъде задържан. Като бил известен не може да се укрие или да извърши друго престъпление докато го задържат ли? По тая логика полицаите не трябва да се намесват при извършване на каквото и да е престъпление а да чакат деецът да си се предаде или прибере вкъщи.

Бай Пърдечко
Бай Пърдечко
03 януари 2024 13:57
Гост

Странно е не поведието и съответно действията на полицията, а това на починалия. При нормални обстоятелства следва полицейската проверка да бъде извършена, защото това е в правомощията на полицаите. В противен случай биха били обвинени най-малкото за небрежност…

Чукча
Чукча
03 януари 2024 16:41
Гост

Наистина е странно поведението му. Което май идва да е в синхрон с това,че вади нож на деца!!! Това нормален човек ще го направи ли? Както се сочи,има данни ,че човека не е наред. Луд е. И трябва ли да го налагаш като го хванат после 7 служители??? Това,което се вижда на камерите определено не е нормален арест,а яко налагане.Типично за тъпи сержанти със едвам завършено средно образование .

Чукча
Чукча
03 януари 2024 16:44
Гост

И какво общо има поверката с превишаване нормите по задържането??? Неподчинението на полицейско разпореждане не предполага злоупотреба със служебно положение. Човека определено не е бил в час,такива невменяеми подлежат на принудително лечение,а не на пребиване по време или непосредствено след арестуването им.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 14:09
Гост

Да го задържат, но не и да го убиват, блъскат колите и причиняват ПТП, пребиват. Законът е ясен-не милицията налага присъдите, и милицията няма наказващи функции.

Всъщност-основание да бъде задържан няма. Лицето не е извършил нищо незаконно. Изляззъл да си разходи кучето, нож няма, няма и аргумент да го задържат, но и да трябва да го задържат-следва да е жив , здрав.

Ако 9 коли с 19 милиционера не могат да задържат възрастен човек на 60 г-без да го убиват, пребиват, и без да извършат ПТП, за какво са.

Чукча
Чукча
03 януари 2024 16:50
Гост

Далеч не си прав.Определено е длъжен да се подчини.Има съобщение за общественоопасно деяние,извършено от него.100 %. Не е нужно това деяние дори да е престъпление по НК. Така гласи ЗМВР.В правомощията са да го задържат и отведат в РПУ. Въпроса е в самото задържане.Като гледам записите от видеата….не са задържали агресията си и са го понамлатили.Пък дали има причинна връзка със смъртта,товатепърва ще се изяснява. Но е истина,че доста тъпаци от патрулките,се изявяват като рамбовци.