Българката Ирина Дилкинска, която е била шеф на правния отдел на „криптокралицата“ Ружа Игнатова в пирамидата OneCoin, е осъдена на 4 години затвор. Това е решил окръжният съдия в САЩ Едгардо Рамос, като е постановил Дилкинска да плати и над 111 млн. долара глоба.

Българката е била сред основните участници в измамната схема за 4 млрд. долара, като през ноември тя се призна за виновна по две обвинения – за извършване на финансова измама и пране на пари.

„Вместо да спазва закона и да изпълнява длъжността си на ръководител на отдел „Правен“ и „Съответствие“, тя улеснява и извършва пране на пари, като подпомага експлоатацията на милиони жертви“, каза прокурорът на Манхатън Дамиан Уилямс, цитиран от „Ройтерс“.

Адвокатът на Дилкинска – Джон Бъза, пък е заявил, че клиентката му „с голямо нетърпение очаква да остави тази трагична сага в живота си зад гърба си, за да може да се върне при семейството си“.

Българката е учила право в Русия и Обединеното кралство. Тя е имала основна роля в схемата на Ружа Игнатова за пране на пари. Според обвиненията Дилкинска е помогнала за създаването на фиктивни фирми за изпиране на пари и за запазване на имущество на Ружа Игнатова. Властите в САЩ твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата Марк Скот да изпере 400 млн. долара преди да бъде задържан преди 6 години. Прането на парите е ставало през 2016 г. чрез серия от фалшиви инвестиционни фондове на Каймановите острови, управлявани от адвоката. Дилкинска е използвала своя фирма за консултантски услуги, като декларирала 200 млн. евро приходи, за да прикрие прехвърлянето на милиони долари като инвестиции във фондовете на Марк Скот.

След като научила за ареста му през 2018 г., тя се обадила на брата на Игнатова – Константин Игнатов, който по-късно също беше арестуван и даде показания срещу сестра си. Тогава обаче Дилкинска търсила спешна помощ от Игнатов, като му показала публикация в медиите за ареста на Скот.

Виж това!!!!!„; „Нещо става!!!!!„; „Ако това е вярно, имам нужда от мега адвокатите, за които говореше!!!“, писала Дилкинска.

През януари Марк Скот беше осъден на 10 години затвор за изпиране на близо 400 млн. долара от OneCoin. През септември м. г. съоснователят на схемата OneCoin Карл Себастиан Грийнууд беше осъден на 20 години затвор и 300 млн. долара глоба, след като се призна за виновен. Наскоро пък братът на Ружа Игнатова – Константин, беше освободен след прекарани 34 месеца в американски затвор. Той беше арестуван през март 2019 г. в Лос Анджелис, след като беше заподозрян, че е участвал в измамата и е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа Игнатова през 2017 г. След като даде показания срещу сестра си, Игнатов се призна за виновен по обвинения в заговорничество, пране на пари и измама и беше осъден на 2 години и 8 месеца.

Ружа Игнатова също е обвинена в съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари, а от 2022 г. е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници, като е обявена награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста ѝ.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
angeru
angeru
05 април 2024 12:46
Гост

Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:–- https://e.vg/Alkotox

Чавдар
Чавдар
04 април 2024 18:22
Гост

М ого сериозна глоба.

Щерев
Щерев
04 април 2024 18:23
Гост

За такова престъпление…

Barsuk
Barsuk
04 април 2024 17:09
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Рупор
Рупор
04 април 2024 16:35
Гост

Тая па и нагла

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:34
Гост

Пред фактите и мега адвокатите мълчат. То факти има за огромни и редица престъпления от страна на Бойко Борисов, мега адвокати не ще го спасят, но няма 121 депутата в парламента за нормална партия, която да направи така, че това говедо да влзе в затвора!

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:34
Гост

ХАхаха напълнила гащите защото е престъпница!

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:33
Гост

Много важно

Велимиров
Велимиров
04 април 2024 16:33
Гост

Ружа е тарикатка. Ама последните години, преди Ковид, ние дадохме да ни упралвяват татковината едни тарикати, дето нямам отърване от тях още

Емилиев
Емилиев
04 април 2024 16:32
Гост

Какво ми пука? Иксма си нормалнмата държава, не пак мафия, към която сме се запътили. Оле още по-малко про-путинска доктрина

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:32
Гост

Време е за промяна !

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:31
Гост

Като не може Ружааааа… съдимеее Иринааа!

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:31
Гост

Здраве да е

Пеналист
Пеналист
04 април 2024 14:57
Гост

До някъде трябва да си изключително загубен, за да си си закупувал OneCoin при положение, че самият сайт нямаше „terms and conditions“, а някакви общи правила стояха на заглавната страница, които бяха по-скоро описание на процесния токен (крипто валута)… Това е явна, видна пирамидална схема, целяща да извърши „pump and dump“ схема, каквото и се случи. Нямам представа как толкова хора се излъгаха с нещо толкова очевидно гнило.

Рупор
Рупор
04 април 2024 16:37
Гост

От години се чудя как толкова хора гласуват за една очевидно прогнила от схеми, корупция и мафия партия, като ГЕРБ. Е, извода е, че явно:
1 – се взимат пари през митниците и се ползват за купуване на гласове, 2 – манипулиране на общественото мнение, че ГЕРБ е незаобиколим фактор и винаги първи с много,
3 – плащане на цигани да гласуват за ГЕРБ…
4 – Плащане на тролове за да се създаде усещане за масовот в социалните мрежи и за голяма подрепа сред компютърно грамотните…

Mary
Mary
04 април 2024 17:43
Гост

Хората са прости. Вярват на тарикати, които ги омайват с лъжи. Видях го на живо. Две мои познати дадоха по 800 паунда за обучителни пакети (някъде около 2015 г). Искрено вярваха, че парите им ще се умножат няколкократно, както Ружа им е обещала. Никакви мои обяснения не чуха. После като милиони други пиха по една студена вода.

Хари
Хари
04 април 2024 18:26
Гост

За това Господ е създал овцете и хора, които да ги стрижат.