Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Станимира Костова-Данова осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетения за общо 70 000 лева, след като в продължение на седем години е била обвиняема и подсъдима за престъпление по служба, за което обаче е оправдана на три инстанции, показа проверка на „Лекс“.

Тя е завела иск за 150 000 лева срещу прокуратурата, по който две инстанции вече решиха (виж тук), че прокуратурата трябва да ѝ плати 60 000 лева за неимуществени вреди от незаконното обвинение и още 10 000 лева за имуществени вреди заради платения от Данова хонорар на адвоката, който е я защитавал по обвиненията на три инстанции.

Причината е дело от 2006 г. за присвояване на имущество на търговеца на горива „Газтрейд Блек Сий“, по което през 2009 г. ЧСИ е била привлечена като обвиняема за престъпление по служба и ѝ е била наложена парична гаранция от 2000 лева. През 2010 г. обвинителният акт срещу нея и още няколко души е бил внесен в окръжния съд във Варна, който през 2013 г. е оправдал Данова, като е заменил мярката ѝ за неотклонение с „подписка“. Присъдата е потвърдена от апелативния съд в града през 2015 г. и е оставена в сила от Върховния касационен съд през 2016 г.

Обвинението на Данова е било за това, че е нарушила служебните си задължения по изпълнително дело, по което страни били „ВМ Еко“ и „Газтрейд Блей Сий“, от което настъпили имуществени вреди за близо 2 млн. лева. От оправдателната присъда е видно, че ЧСИ е била обвинена, че е образувала изпълнителното дело по молба на управителя на „ВМ Еко“ без извлечение от Централния регистър на особените залози за вписване на Договор за особен залог между двете дружества и не е изпратила призовка за доброволно изпълнение с определен 7-дневен срок на длъжника „Газтрейд Блек Сий“. След това прокуратурата твърди в обвинението, че Данова е описала и предала без правно основание във владение на взискателя по делото движимо и недвижимо имущество на „Газтрейд Блек Сий“ за близо 2 млн. лева.

След като е завела иска срещу прокуратурата, ЧСИ твърди, че годините, през които е била обвиняема и подсъдима, са се отразили зле, както на нея, така и на семейството ѝ. Данова посочва, че с разгласяването на информация за делото в медиите е пострадал имиджът ѝ като юрист и професионалист, нарушен бил нормалният ѝ семеен живот, срамувала се, загубила много от служителите си, както и желание да работи.

На първа инстанция градският съд е приел, че делото е довело до социално отдръпване и притеснение от изхода му, както и че доверието към Данова като ЧСИ е спаднало, а тя е развила депресивно разстройство. За да прецени, че обезщетението трябва да е 60 000 лева, което пък прокуратурата определя като „свръхобезщетение“ в жалбата си до втората инстанция, градският съд е взел предвид продължителността, естеството и интензитета на негативните изживявания на ищцата.

Софийският апелативен съд (САС) потвърждава решението, като отказва на Данова да увеличи обезщетението до исканите от нея 150 000 лева. САС не приема твърденията на ЧСИ, че резултат от незаконното обвинение са и подадените срещу нея сигнали до Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), до Министерство на правосъдието и до Народното събрание. Съдът не приема също, че част от причините за настъпилите вреди за Данова са и водените по същото време срещу нея дисциплинарни дела от Дисциплинарната комисия на КЧСИ, нито пък, че тя се е самоувредила, като е допуснала посочените в обвинителния акт действия и бездействия при провеждане на принудителното изпълнение по изпълнителното дело. За работата на Данова като ЧСИ по този казус е било водено отделно гражданско дело, след което действията ѝ са били отменени.

„За съставомерността им по член 282, ал.2 от НК е необходимо да са осъществени при пряк умисъл и преследване на специална цел. С оглед събраните от обвинението доказателства съдебните инстанции са приели, че тези елементи от субективната страна на деянието по член 282 от НК не са доказани. Обстоятелството, че същите действия са извършени в разрез с правилата за изпълнителното производство по ГПК, има значение за тяхната отмяна, какъвто резултат е постановен с влязлото в сила решение по гр. д.№ 1191/2006 г. по описа на ВОС в производство по тяхното обжалване“, подчертава съдът.

Така апелативните съдии стигат до извод, че сумата от 60 000 лева е справедливо обезщетение за претърпените от ЧСИ неимуществени вреди от водения срещу нея наказателен процес.

„Тя не съставлява „свръхобезщетение“ и не води до неоснователно обогатяване. Уважаването на иска до този размер е законосъобразен резултат“, посочва съдът, като потвърждава първоинстанционното решение и за обезщетението от 10 000 лева за имуществени вреди от платения на адвоката хонорар по наказателното дело.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Victor marcel
Victor marcel
12 август 2023 11:36
Гост

Thanks for the information
TellPopeyes

Нещо чудно?!
Нещо чудно?!
09 август 2023 14:48
Гост

Апелативните ще намажат от свръхобезщетението, вервайте!

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 14:21
Гост

Ще бъде намалено обезщетението чувствително от ВКС. Учудва ме, че са дали толкова много пари, но затова са трите инстанции все пак…..

Промяна в закона
Промяна в закона
09 август 2023 11:19
Гост

Да имат право и разследващите органи (дознатели и следователи) да вкарват обвинителни актове в съда и да ги поддържат, така ще се разтоварят нещата и ще има повече обективност и ще се спре тази порочна практика. Ще работим за бъдещи промени в НПК в тази насока.

Сенека
Сенека
09 август 2023 11:44
Гост

„дознатели“ няма от 2009 комай…

Разследващ полицай в СДВР
Разследващ полицай в СДВР
09 август 2023 11:53
Гост

Разследващ полицай, да. Аз имам средно по 80 досъдебни производства на месец, а следователите средно по 10 на месец, някои и по-малко.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 13:40
Гост

Навярно привърженик на Възраждане, които искаха да вкарат това предложение в предходен парламент.
Това обаче не е нещо ново и поне веднъж със сигурност е отхвърляно, оставям на вас да почетете защо.

---
---
09 август 2023 14:54
Гост

Хахаха. Те нали разследващи станаха прокурори. Дупка.Ведяла жабата ,че подковават вола , че и тя вдигнала крак….

---
---
09 август 2023 10:36
Гост

А какво е станало с прокурорите , поддържали обвинението на три инстанции – повишения , 20 брутни заплати при пенсиониране , платени също от нас ?

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:32
Гост

Не може така да продължаваме. Нелепи обвинения и после обезщетения

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:31
Гост

Позорно

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:31
Гост

Нищо ново под слънцето значи

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:31
Гост

Пак ли бе?

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:30
Гост

Да ги плащат тези обезщетения прокурорите

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:30
Гост

Нещо много сбъркано има в цялата система, но дори не схващам какво

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:30
Гост

Класиката. Всяка седмица по една такава статия колко пари трябва да плати прокуратурата – тоест народа

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:29
Гост

Имат съмнения хората, че е извършено престъпление. Какво да направят? Да не повдигат обвинения от страх, че може да не минат в съда?

---
---
09 август 2023 10:39
Гост

Да четат . И да имат топки да решават , а не да прехвърлят другиму. Иначе полицаят сам щеше да си поддържа привличането и в съда. Затова е този междинен и контролиращ ОРГАН.

анонимен
анонимен
09 август 2023 13:23
Гост

Той не е нито междинен, нито контролиращ

---
---
09 август 2023 15:24
Гост

А трябва. Тока е по НПК . Четете правомощия на прокурора . Ръководи ДП , контролира спазването на 8акона и дава указания на тези които ако могат и разследват и само на ДП е решаващ орган .следващото решение е на съда -по същество прокурорът има и междинна функция за решаване на делото.. А в съда е вече страна. Така , че ако някой е чел цялото НПК , разбира обобщение ми.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:29
Гост

Губят се куп държавни пари всяка година заради нередовни прокурори

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 9:29
Гост

Дори съм склонен да приема, че не е виновна прокоратурата. Стана практика всеки обвинен и после доказал в съда своята невинност да съди прокоратурата. Еми защо?

---
---
09 август 2023 17:54
Гост

Ако прочетеш някога НПК ще разбереш защо съдят прокуратурата . Там е написано. Прокурорът още в ДП е длъжен обективно , всестранно и пълно да обезпечи разследването като се събират подкрепящи и оборващи обвинението доказателства . Чл243 НПК -постановление за прекратяване на наказателно производство чл.244 НПК -за спиране, чл. 245 НПК – връща . И само ако нищо от тези текстове е неприложимо -само и тогава -чл 246 НПК -обвинителен акт . А някои , като вас , са чули само за последното. И после питат – защо хората съдят прокуратурата. НПК не е голям . И НК също. Добре… Покажи целия коментар »