Конституционният съд (КС) да се премести в сградата на Българската банка за развитие (ББР), предложиха управляващите от ГЕРБ и ПП-ДБ, както и от ДПС.

Те са внесли проекторешение (пълния му текст виж тук), според което Министерският съвет да придобие и предостави на КС сградата на ББР на ул. „Дякон Игнатий“. Предложението е подписано от Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. По информация на „Лекс“ не става дума за самата сграда, в която е ББР, а тази до нея, която преди се ползваше от търговска банка.

„Това е дългоочаквано решение. Конституционният съд е един от малкото в Европа, които нямат собствена сграда“, коментира за „Лекс“ председателят на КС Павлина Панова.

В проекторешението си депутатите обясняват, че председателят на КС е изпратил поредно писмо до правителството на 9 май, в което описва необходимостта от нова сграда, за да може да функционира нормално.

В мотивите си депутатите признават, че проблемът със сградния фонд и помещенията, в които Конституционния съд се помещава, е многогодишен и въпреки многократните напомняния и обещания от страна на изпълнителната и законодателната власт да бъде решен, това така и не е сторено. В тях те напомнят, че искането е основателно и заради очакваните промени в Конституцията, с които те очакват да се постигне мнозинство и за въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

„Ние, народните представители, считаме, че това искане е актуално и обективно и се нуждае от действия за решаване от изпълнителна и законодателна власт. Още повече, че има постигнато съгласие между всички парламентарни групи, участващи в конституционното мнозинство, че ще бъде уредена конституционната жалба в Конституцията. Това ще увеличи многократно работата на Конституционния съд и съответно ще бъдат необходими още служители и помещения за тях“, се казва в мотивите към проекторешението, изпратено до председателя на парламента Росен Желязков.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пратете КС в пограничен регион!
Пратете КС в пограничен регион!
13 юли 2023 7:31
Гост

Далеч по-правилно е КС да получи сграда в провинцията, и със съотвентинте нормативни промени да се уреди,че седалището на КС е в провинциален град, по -възможност далеч от София, и то малък град. В немалко държави КС е физически отдалечен от столицата. КС на Русия не е в Москва. КС на Чехия не е в Прага . КС на Германия не е в Берлин. И тн. Съвременната тенденция е конституционните съдилища да НЕ са в столиците-и то колкото по-далеч от столицата ,толкова по-добре, а и за предпочитане -в малък град! Удачно е КС да е в такъв район като Ивайловград,… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
13 юли 2023 8:57
Гост

Малко Търново е едно прекрасно място за останалите 10 правни капацитети.

За които вероятно актовете на Сметната палата са административни.

Уточнение
Уточнение
13 юли 2023 12:11
Гост

КС на Чехия е в Прага. Върховните им съд и прокуратура са в Бърно.

Запознат
Запознат
13 юли 2023 6:49
Гост

Трябва наистина да имат собствена сградата,защото ако се приеме Индувидуалната жалба до КС,фактически се изравняват правата на гражданите с тези на Държавата тъй като самата жалба ще бъде институционна до Държавна институция.Това само по себе си поражда уважение освен към институцията до която се подава и към само в гражданин ,както е по Конституция,понеже правата на гражданите се изравняват с тези на Държавата,както и на собствеността му спрямо Държавата,понеже по Конституция и Държавата и жалбоподателя,са субекти на правото и са равни пред Закона.

Още по-запознат
Още по-запознат
13 юли 2023 8:54
Гост

Ти гледай да не се приеме нова Конституция, че тогава ще останеш без работа.

Фики
Фики
12 юли 2023 20:04
Гост

Крайно време е да имат собствена сграда.

Ad nauseam
Ad nauseam
13 юли 2023 8:52
Гост

Крайно време е да всички търговци да бъдат изгонени от храма на Темида!

И макар КС да не е точно съд и част от съдебната власт, това важи в най-голяма степен за съдиите от този „съд“.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 17:10
Гост

Дано да не правят „банкови сделки“ в тази сграда само!!! Че имаше напазарувани решения и на КС!!!

Ad nauseam
Ad nauseam
13 юли 2023 8:49
Гост

Е да де. Да!

Дано. Ама надали.

К.Влаов
К.Влаов
12 юли 2023 16:28
Гост

Аз съм си добре. С Насе.

Пак добре
Пак добре
12 юли 2023 16:26
Гост

Че не са им предложили сградата на Кукления театър.

Ad nauseam
Ad nauseam
12 юли 2023 16:19
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ДА.
ДА.
12 юли 2023 16:21
Гост

И КС е за смяна.

анонимен
анонимен
12 юли 2023 16:15
Гост

Някакъв буйстващ фен на Близнашки се вихри извън темата, много зле е работата

пфу
пфу
12 юли 2023 16:17
Гост

Само да се спомене КРБ и този фен изплува

Унуфри
Унуфри
12 юли 2023 16:18
Гост

Това не е фен, а самият Близнашки, който умира от яд, че никой не го предлага за КС

Геро
Геро
12 юли 2023 20:06
Гост

E, той няма място там.

анонимен
анонимен
12 юли 2023 16:12
Гост

Ееее, това е достойна сграда – срещу двореца!

За КС
За КС
12 юли 2023 15:59
Гост

Никога не е късно да станеш за резил и да разбиеш окончателно държавността!

КД 8/23 г. Сметната палата е орган за външен и независим контрол над изпълнителната и съдебната власт (и КС в т.ч.) посредством изпълнението на държавния бюджет! Обратното значи ВАС да упражнява контрол над Народното събрание.

деятелно и страдателно деепричастие
деятелно и страдателно деепричастие
12 юли 2023 16:00
Гост

ТУШ.

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
12 юли 2023 15:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мирча Кришан
Мирча Кришан
12 юли 2023 15:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
За некролозите и търговците в Храма
За некролозите и търговците в Храма
12 юли 2023 15:45
Гост

ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА.