Тримата независими депутати, които бяха изключени от „Възраждане“ – Николай Дренчев, Александър Арангелов и Иво Русчев, за няколко месеца два пъти смениха позицията си пред Конституционния съд (КС) за промените в основния закон.

Докато още бяха членове на „Възраждане“ те заедно с останалите депутати от партията подписаха искането КС да отмени всички изменения в Конституцията (повече за аргументите им виж тук). То беше обединено с това президента Румен Радев, който оспори само част от промените, като не включи в искането си до КС тези, свързани със съдебната власт (за мотивите на държавния глава виж тук).

Така на 8 март 2024 г. конституционните съдии допуснаха за разглеждане и двете искания (виж тук).

Междувременно обаче Дренчев, Арангелов и Русчев бяха изключени от партията и станаха независими депутати.

На 11 март, три дни след произнасянето на КС по допустимостта, те изпратиха писмо (пълния му текст виж тук) до съда, в което обявиха, че оттеглят подписите си под искането за обявяване за противоконституционни на измененията в основния закон.

Считаме, че мотивите, с които е отправено искането до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на целия закон са необосновани, непълни и лишени от задълбочени правни доводи, като не отговарят на нашата вътрешна мотивация и волеизявление, аргументираха тримата оттеглянето на подписите си пред КС.

След две седмици обаче се оказва, че Дренчев, Арангелов и Русчев са изпратили ново писмо (пълния му текст виж тук) до Конституционния съд. С него те оттеглят писмото си за оттегляне на подписите и молят КС „искането за установяване на противоконституционност на Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (обн. ДВ, 6р. 106/22.12.2023 г.) с вх. № 18 КД/11.01.2024 г. да бъде разгледано съгласно установения ред“.

Така КС все пак ще се произнесе по всички промени в Конституцията и няма да се налага да прекратява (частично) делото, както стана с това за бюджета за 2024 г. Делото по искането на депутати от „Възраждане“ и ИТН беше прекратено именно заради оттеглени подписи на Дренчев, Арангелов и Русчев.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мирча Кришан
Мирча Кришан
16 април 2024 9:07
Гост

На 98% Възраждане обслужва нагло-сакските интереси в България.

Кой иначе би им дал трибуна в американските телевизии?!

Белким излъжат некой друг бунак.

И по какво им личи най-вече – по „кадрите“. От криминалния контингент. Коя сериозна партия би търпяла подобни отрепки? УЖ с мераци да управлява … ЕДНОЛИЧНО?!?!?!

Фики
Фики
15 април 2024 19:20
Гост

Такова поведеное е напълно неприемливо за депутат.

Чочо
Чочо
15 април 2024 19:17
Гост

Излагация!

Филип
Филип
15 април 2024 19:10
Гост

Тези са изключително неориентирани.

Стоил
Стоил
15 април 2024 19:11
Гост

Пълни циркаджии.

electric
electric
15 април 2024 19:08
Гост

Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:– https://use.my/bman

За протокола
За протокола
15 април 2024 15:44
Гост

Колко пъти му се казва на т.нар. патриотичен електорат, че новото „Възраждане“ е старата ЪТЪКА със Златния пръст на Болен Лидеров!

Разлика по същество няма. Само дето продажното Коци замести онзи измамник.

Как не схващат, че т.нар. патриотични проекти обслужват точно нагло-сакските интереси, само дето се афишират за проруски.

Коци е агент на МИ-6.

Защо ли?
Защо ли?
15 април 2024 15:43
Гост

Може би защото срещу Русчев има прекратено наказателно производство, което обаче може да бъде възобновено…
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuraturata-onevini-chovek-na-vuzrazhdane-za-dvoyno-glasuvane
Не трябва прокуратурата да бъде дискриминирана, като бъде отнето нейното право да държи такива хора с такива неща… Наистина е дискриминиращо и обидно, някак си…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 април 2024 15:37
Гост

Не е добре с поведението си депутатите да дават повод на КС да се произнася на принципа „иде ми дойде ми“, защото напоследък и без това магистратите си подбират яко какво да разглеждат.

Лазар
Лазар
15 април 2024 19:13
Гост

Така е.

ПП "ВЪЗРАЖДАНЕ" - КЮСТЕНДИЛ
ПП "ВЪЗРАЖДАНЕ" - КЮСТЕНДИЛ
15 април 2024 15:37
Гост

Елате ни вижте!

Представляваме износител на снаряди за Украйна по съветски стандарти калибри!

По поръчка на Пентагона.

И за сметка на Пентагона.

Васил
Васил
15 април 2024 19:15
Гост

За съжаление е точно така.

Търг с наддаване
Търг с наддаване
15 април 2024 15:17
Гост

Явно работата е който плати повече. Нещо като търг – плаща някой, който има интерес КС да не се произнесе, и тия тримата оттеглят. Надцака го някой, който държи да има произнасяне – нашите оттеглят оттеглянето… Сега ом е паднало да натрупат за старини.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 април 2024 10:56
Гост

КС има ли процедура, която да преценява дали част от вносителите са вменяеми? И да им назначи особен представител по закона за правната помощ? Защото „тука има, тука нема“ навежда на едни тревожни съмнения.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 15:00
Гост

На що галфони плащаме луди пари за заплати, само за да им гледаме сеирите… Тъжна работа.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 14:56
Гост

Милите, не знаят на кой стол да седнат.

9898
9898
15 април 2024 14:57
Гост

Божков ги приюти накрая да правят навалица там.