Административният съд София-град (АССГ) разпореди да бъдат прекратени всички действия по демонтажа на Паметника на Съветската армия.

От съда съобщиха, че трябва да бъдат прекратени всички действия, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона, а разпореждането им е по искане на „Възраждане“.

Според съда по делото не са представени административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа. Както е известно голяма част от фигурите вече бяха нарязани и демонтирани. От съда посочват, че не е ясно къде следва да се откарат тези фигури, как трябва да се съхраняват, ще бъде ли реставриран паметникът, каква част от парите ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – за реставрацията. Не било ясно и кои длъжностни лица следва да контролират демонтажа и реставрацията на паметника.

„Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава“, се казва в разпореждането, което подлежи на незабавно изпълнение от полицията. То обаче не е окончателно и областният управител на София може да го обжалва в тридневен срок.

Междувременно АССГ уважи и искането на формацията „Изправи се БГ“ на Мая Манолова да бъдат прекратени всички действия на представители на Областната администрация по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на от паметника.

Съдът е отхвърлил конституирането като заинтересовано лице по делото на „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия“.