За втори път Върховният административен съд (ВАС) отмени частичното прекратяване на дисциплинарка срещу прокурор от Софийската районна прокуратура (СРП) за нарушения по две досъдебни производства, чиято давност междувременно е изтекла. Съдът отново даде указания на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) какво още трябва да изследва, за да се изясни дали са извършени нарушения.

През лятото на 2021 г. екип от Софийската градска прокуратура извършва проверка на работата на Момчил Георгиев от СРП. В резултат на доклада на 14 юли с.г. районният прокурор на София Невена Зартова образува дисциплинарно производство срещу него за констатирани нарушения.

На 6 октомври с.г. Зартова внася предложение в Прокурорската колегия за „продължаване на дисциплинарното производство и налагане на наказание“ на Георгиев на основание чл. 314, ал. 5, във вр. с ал. 2 от Закона за съдебната власт.

На 13 октомври 2021 г. ПК на ВСС взема решение за „продължаване“ на дисциплинарката и избира състав с председател Светлана Бошнакова и членове Йордан Стоев и Стефан Петров.

На 11 май 2022 г. по предложение на тримата колегията приема, че Георгиев не е извършил нарушение за една част от твърденията в предложението, а за друга част – за бездействие, довело до забавянето на две досъдебни производства, ПК прекратява дисциплинарното производство, защото за същото нарушение е било образувано друго такова, което обаче е прекратено, поради липса на допуснати нарушения.

Зартова обжалва частта за прекратяването и на 21 септември 2022 г. тричленен състав на ВАС отменя решението на Прокурорската колегия и ѝ връща преписката за продължаване на производството. ВАС изтъква, че ПК на ВСС не е мотивирала основанията си за образувани отделни дисциплинарни производства с идентичен предмет, субект на нарушението и период на извършването им. „Видно от данните за извършени проверки по повод нарушения на служебната дисциплина от прокурор Георгиев, не са събрани доказателства за тяхното преустановяване. Административният орган не е отчел обстоятелството, че може да се касае за продължавано нарушение, в частност продължавано бездействие. Не са отчетени обстоятелства за новонастъпили обстоятелства в тази посока, липсват данни за приключване на проверяваните досъдебни производства, по които прокурорът е упражнявал контрол за законност“, посочва ВАС.

На 26 октомври 2022 г. колегията за втори път се заема с казуса и на 19 юли т.г. пак прекратява дисциплинарката срещу Момчил Георгиев. Мотивите за това не се различават особено от аргументите за първото прекратяване, а именно, че вече е имало образувано дисциплинарно производство за същите нарушения. Добавено е само, че е постъпила допълнителна информация от СРП, която обаче не обуславя извод за виновно неизпълнение на служебните задължения от страна на Георгиев.

Ръководството на СРП отново обжалва пред ВАС и тричленен състав на съда с председател Николай Гунчев и членове Весела Николова и Николай Ангелов (докладчик) пак отменя решението на колегията.

Както вече стана ясно, в случая се твърди, че прокурорът е бездействал по две досъдебни производства – едното е от 2017 г., а другото от 2018 г. Проверяващите от СГП установили и периода на нарушенията – от 26 ноември 2020 г. до 14 юли 2021 г. (когато е била образувана дисциплинарката срещу Георгиев пред шефа на СРП).

В решението си ВАС цитира получената информация във връзка с двете дела.

По досъдебното производство от 2017 г. прокурорът Георгиев е издал постановление за удължаване на срока за разследване на 30 декември 2020 г. (при докладвано му на 11 декември 2020 г. производство, като в периода 2014 г. до 11 декември 2020 г. липсват данни за извършвани процесуални действия).

На 9 февруари 2021 г. с постановление е указал да се извършат действия по разследването.

На 17 март 2021 г. разследващият орган е изпратил материалите с мнение за прекратяване по чл. 24, ал. 1 НПК.

На 31 март 2021 г. прокурор Георгиев отново е дал указания да се изиска изпълнително дело на ЧСИ М. Миладинов, което вече веднъж е било изискано на 9 февруари с.г.

На 10 май 2021 г. разследващият орган отново е изпратил материалите с искане за прекратяване.

С постановление от 26 май 2021 г. прокурор Георгиев е дал указания повторно да се разпитат свидетели, които вече са били разпитани и е отстранил от разследването водещия го полицай. Това постановление е отменено от СГП, като в крайна сметка на 25 октомври 2021 г. Момчил Георгиев е прекратил наказателното производство поради изтичане на предвидената в закона давност.

По досъдебното производство от 2018 г. ситуацията е сходна. На 23 декември 2020 г. прокурорът е удължил срока за разследване с още два месеца като от събраната информация било видно, че в периода от 2017 г. до 27 ноември 2020 г. няма данни за извършени процесуални действия.

На 21 януари 2021 г. разследващият орган е изпратил материалите с мнение за прекратяване по чл. 24, ал. 1 НПК.

На 9 февруари с.г. Момчил Георгиев дал указания да се преразпита свидетелка.

На 30 март 2021 г. е указал да се назначи счетоводна експертиза.

На 11 май 2021 г. разследващият орган отново е изпратил материалите с мнение за прекратяване.

На 19 май 2021 г. Момчил Георгиев отново е възложил да се извършат действията от постановлението от 30 март 2021 г. и е отстранил разследващия полицай, като в тази му част постановлението е отменено от СГП.

На 9 ноември 2021 г. досъдебното производство е прекратено поради изтекла давност.

В решението на ВАС се казва, че по преписката има незаверени копия на неподписани актове, носещи името на Момчил Георгиев.

След като изяснява фактите, съдът констатира: „Налице е изричен отказ на административния орган да разгледа по същество отправено до него искане за издаване на дисциплинарнонаказващ акт. Липсва произнасяне по същество, което обосновава наличието на хипотезата по чл. 197 от АПК… Отказът да бъде разгледано по същество образуваното пред ВСС дисциплинарно производство в частта, в която производството е прекратено, според настоящият състав е незаконосъобразно, немотивирано и неправилно“.

ВАС изтъква, че колегията не е мотивирала основанията си за образуване на отделни дисциплинарни производства с идентичен предмет, субект на нарушението и период на извършването им. Освен това според данните от проверките на работата на прокурора по повод нарушения на служебната дисциплина, не са събрани доказателства за тяхното преустановяване.

Съдът добавя, че след като вече веднъж е било отменено частичното прекратяване и преписката е върната на ПК на ВСС, колегията е събрала допълнителни писмени доказателства. От тях обаче става ясно, че по двете досъдебни производства са налице произнасяния с еднотипни указания за извършване на действия по разследването, които в крайна сметка не са предотвратили погасяването им по давност.

Дори по отношение на постановленията за прекратяване видно от справките се установява, че същите са постановени съответно 6 месеца по ДП 139/2017 и 10 месеца по ДП №9/2018 след изтичането на периода на давността, като през това време прокурор Георгиев е продължавал да дава указания по разследването, вместо да постанови прекратяване на производството“, казва ВАС.

В тази връзка съдът отбелязва: „Административният орган не е отчел обстоятелството, че се касае за продължавано нарушение, в частност продължавано бездействие. Не са отчетени обстоятелства за новонастъпили обстоятелства в тази посока, налице са данни за приключване на проверяваните досъдебни производства, по които прокурорът е упражнявал контрол за законност в период, надхвърлящ разумната продължителност на същите с акт за прекратяване, за който на два пъти дисциплинарно привлеченото лице е бил сезиран от разследващите органи. Действително постановленията за прекратяване на наказателното производство по наблюдаваните досъдебни производства са с дати, извън обхвата на дисциплинарното производство, но момента на настъпване на давността е в рамките на същото, който факт не е отчетен от административния орган“.

Върховните съдии посочват, че със заповед от 24 септември 2020 г. районният прокурор на София е обърнал внимание на Момчил Георгиев за допуснато нарушение по движението и организацията на работа по досъдебни производства и преписки. Тази заповед е била отменена от Административен съд София-град, но както от нея, така и от решението на съда става ясно, че двете забавени досъдебни производства не са били предмет на обръщането на внимание. Т.е. в случая принципът ne bis in idem е неприложим, казва ВАС.

Същевременно по делото се установява, че на 5 февруари 2021 г. районният прокурор на София е прекратил дисциплинарно производство срещу Георгиев, в рамките на което са били обсъждани и забавянията по двете досъдебни производства (това е същото производство, което служи като аргумент на ПК за частичното прекратяване на дисциплинарката – б.а.). ВАС посочва, че поради това в случая е налице основанието по чл. 308, ал. 4 от ЗСВ, според който за едно и също нарушение се налага едно наказание, но само за периода от 5 февруари до 14 юли 2021 г.

Респективно до постановленията за прекратяване на наказателното производство по двете ДП – съответно на 25 октомври 2021 г. и на 9 ноември 2021 г. е изминал значителен период от време, през който не е даден отговор на продължаващото бездействие от дисциплинарно ангажираното лице. Отделно от това става въпрос за непредприемане на съответните действия, които са в състояние да прекъснат давността по смисъла на чл. 81 от НК. Всеки период на бездействие по конкретно досъдебно производство представлява самостоятелно основание за ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистрата,независимо от санкцията, наложена за идентични нарушения през предходен период (решение № 13729/25.10.2011г по адм. дело № 7872/2011г на ВАС 5 членен състав)“, посочва съдът.

От друга страна, продължава ВАС, дори да е налице фактическа и правна сложност на разследванията по двете дела, даването на многократни идентични указания от наблюдаващия прокурор, някои от които са останали на фазата на проектопостановления, доколкото няма данни да са подписани и изпратени на разследващия орган, не би могло да обуслови извод за липса на процесуално бездействие.

При висящи досъдебни производства, по които в крайна сметка се е стигнало до погасяването на наказателното преследване по давност, без да е налице привличане на конкретно лице за извършените престъпления като обвиняем, даването на многобройни и еднотипни указания в никакъв случай не обуславя действие, съобразено с процесуалните правила, изискващи своевременност на разследването. Тези обстоятелства следва да бъдат обсъдени от органа при преценката дали са налице основания за прекратяване на дисциплинарното производство“, казва ВАС.

Определението на съда подлежи на оспорване в 7-дневен срок пред петчленен състав на ВАС.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 декември 2023 12:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

flixeon
flixeon
28 ноември 2023 10:10
Гост

PCSX2 can be employed to play PlayStation 2 games on a computer. Enjoying PS2 games on a PC is a straightforward process. https://ps2bios.co/

Филип
Филип
22 ноември 2023 22:13
Гост

Тва ВСС кога ще го сменят?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 ноември 2023 13:41
Гост

Мхм, когато ВАС се произнася по казуса с Гешев, тогава ВСС бяха „еманация на юридическата мисъл да вземат целесъобразни решения по управление на съдебната власт, които са извън компетентността на съда“, а сега изведнъж решенията на колегията се връщат по 5 пъти, вероятно докато се получи желаният резултат.

Мавродиев
Мавродиев
22 ноември 2023 12:58
Гост

НИщо ново под слънцето

Нишков
Нишков
22 ноември 2023 12:58
Гост

Излагация

Христоев
Христоев
22 ноември 2023 12:57
Гост

Надявам се скоро да се спре с тия идиотщини в съдебната система и надлъгвания

Чипев
Чипев
22 ноември 2023 12:56
Гост

Определено не ми допада това неразбирателство, но какво да се прави.

Михаелова
Михаелова
22 ноември 2023 12:56
Гост

Ми ще им го върне, я.

Любенов
Любенов
22 ноември 2023 12:56
Гост

Само това остана

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 12:55
Гост

Няма какво да говорим – ВСС са номер 1 😀 😀

Симо
Симо
22 ноември 2023 22:14
Гост

Oт зад напред.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 12:55
Гост

Пак стана каша. Ех…

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 12:55
Гост

Няма ли кой да го смени това ВСС? Да обяснят от ПП и ДБ защо не ги сменят. Защото не вярвам, че са нагли, като ГЕРБ, но просто има причини да не се занимават с този въпрос. И то при положение, че лидер на ДБ е Христо Иванов с умения и познания по темата със седебната система. Явно не искат да имат квоти там отново и ГЕРБ и ДПС или нямам представа каква е причината, но да обяснят нормално. Защото иначе изглежда, че не им се занимава, а точно тази мудност ядосва хората

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 13:59
Гост

Сериозно, „умения и познания“? Къде ги е придобил? Когато е работил като какъв, къде и кога?

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 21:05
Гост

Работи като палячо на Негово превъзходителство американския посланик.

Някой си
Някой си
22 ноември 2023 23:42
Гост

Точно!!!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 12:54
Гост

Хахаха ВСС пак се издъни

Димо
Димо
22 ноември 2023 22:16
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.